
Έρευνα έδειξε πως η πλειοψηφία των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένη με τα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία
- Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
- Δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουνίου 2021 στις 09:56
- 2 λεπτά ανάγνωσης
- Του/Της: Σταύρος Μαλιχούδης, AFP Ελλάδα
Πνευματικά δικαιώματα © AFP 2017-2025. Οποιαδήποτε εμπορική χρήση αυτού του περιεχομένου απαιτεί συνδρομή. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.
Η ανάρτηση έγινε στο Facebook το βράδυ της 24 Μαΐου 2021 από τον Γιάννη Λοβέρδο, που έχει εργαστεί για δεκαετίες ως δημοσιογράφος και από το 2019 είναι εκλεγμένος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.
Η ανάρτησή του ισχυριζόταν πως «η πλειοψηφία των πολιτών (53%) εμφανίζεται ικανοποιημένη με τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της πανδημίας» και συνοδευόταν από έναν σύνδεσμο, που παρέπεμπε σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco, μιας εταιρείας δημοσκοπήσεων που ιδρύθηκε το 1989.
Η ανάρτηση συγκέντρωσε σχεδόν 400 αλληλεπιδράσεις και δεκάδες κοινοποιήσεις από τους περισσότερους από 70.000 ακολούθους του Γιάννη Λοβέρδου. Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι ψευδής: αυτό που στην πραγματικότητα παρουσίασε η ίδια δημοσκόπηση είναι πως 53% των πολιτών «δεν ήταν ικανοποιημένοι» με τα μέτρα της κυβέρνησης.
Ο Λοβέρδος έγραψε επίσης ότι 67% των πολιτών ήταν ικανοποιημένοι με το πρόγραμμα εμβολιασμού, κάτι που με βάση την δημοσκόπηση ισχύει.

Μόνο το 40% ικανοποιημένο
Σύμφωνα με την παρουσίασή της στην ιστοσελίδα της Alco εδώ, η δημοσκόπηση βασίστηκε σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις με 1.000 άτομα, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα 17-21 Μαΐου 2021.
Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού OPEN, όπου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 24 Μαΐου, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Κώστα Παναγόπουλο.
Όπως μπορεί να φανεί στο απόσπασμα που ακολουθεί, 53% των πολιτών απάντησαν «όχι» όταν ερωτήθηκαν εάν ήταν ικανοποιημένοι με τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Μόνο 40% αποκρίθηκαν πως ήταν ικανοποιημένοι, ενώ 7% αποκρίθηκαν πως δεν γνώριζαν ή δεν ήθελαν να απαντήσουν.

Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί επίσης και από το γράφημα που ακολουθεί, το οποίο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της εταιρείας εδώ (σελίδα 4).

Όπως σημείωσαν τα Ellinika Hoaxes σε ένα παρόμοιο fact check, ορισμένα Μέσα αναδημοσίευσαν επίσης λανθασμένα τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Alco.
Τόσο προτού εκλεγεί, αλλά και μετά την εκλογή του στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο Γιάννης Λοβέρδος έχει αναπαράξει μια σειρά από ειδήσεις παραπληροφόρησης, οι οποίες συχνά αφορούν τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;
Επικοινωνήστε μαζί μας