Έρευνα έδειξε πως η πλειοψηφία των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένη με τα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Τα ευρήματα μιας δημοσκόπησης, για την στάση του κοινού σχετικά με τα μέτρα που έχουν παρθεί από την ελληνική κυβέρνηση, παρουσιάστηκαν λανθασμένα σε μια ανάρτηση στο Facebook από έναν εκλεγμένο βουλευτή της κυβέρνησης. Η ανάρτησή του ισχυριζόταν ότι 53% των πολιτών εμφανίζονται ικανοποιημένοι με την κυβέρνηση, ενώ στην πραγματικότητα συνέβαινε το αντίθετο: με βάση τη δημοσκόπηση, πρόκειται για το ποσοστό όσων απάντησαν πως δεν είναι ικανοποιημένοι.

Η ανάρτηση έγινε στο Facebook το βράδυ της 24 Μαΐου 2021 από τον Γιάννη Λοβέρδο, που έχει εργαστεί για δεκαετίες ως δημοσιογράφος και από το 2019 είναι εκλεγμένος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Η ανάρτησή του ισχυριζόταν πως «η πλειοψηφία των πολιτών (53%) εμφανίζεται ικανοποιημένη με τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της πανδημίας» και συνοδευόταν από έναν σύνδεσμο, που παρέπεμπε σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco, μιας εταιρείας δημοσκοπήσεων που ιδρύθηκε το 1989. 

Η ανάρτηση συγκέντρωσε σχεδόν 400 αλληλεπιδράσεις και δεκάδες κοινοποιήσεις από τους περισσότερους από 70.000 ακολούθους του Γιάννη Λοβέρδου. Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι ψευδής: αυτό που στην πραγματικότητα παρουσίασε η ίδια δημοσκόπηση είναι πως 53% των πολιτών «δεν ήταν ικανοποιημένοι» με τα μέτρα της κυβέρνησης.

Ο Λοβέρδος έγραψε επίσης ότι 67% των πολιτών ήταν ικανοποιημένοι με το πρόγραμμα εμβολιασμού, κάτι που με βάση την δημοσκόπηση ισχύει.

Φωτογραφία της παραπλανητικής ανάρτησης, λήψη στις 7 Ιουνίου 2021

Μόνο το 40% ικανοποιημένο

Σύμφωνα με την παρουσίασή της στην ιστοσελίδα της Alco εδώ, η δημοσκόπηση βασίστηκε σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις με 1.000 άτομα, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα 17-21 Μαΐου 2021.

Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού OPEN, όπου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 24 Μαΐου, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Κώστα Παναγόπουλο.

Όπως μπορεί να φανεί στο απόσπασμα που ακολουθεί, 53% των πολιτών απάντησαν «όχι» όταν ερωτήθηκαν εάν ήταν ικανοποιημένοι με τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Μόνο 40% αποκρίθηκαν πως ήταν ικανοποιημένοι, ενώ 7% αποκρίθηκαν πως δεν γνώριζαν ή δεν ήθελαν να απαντήσουν.

Απόσπασμα από την παρουσίαση της δημοσκόπησης στο OPEN

Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί επίσης και από το γράφημα που ακολουθεί, το οποίο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της εταιρείας εδώ (σελίδα 4).

Γράφημα από την παρουσίαση της δημοσκόπησης στην ιστοσελίδα της Alco, λήψη 8 Ιουνίου 2021

Όπως σημείωσαν τα Ellinika Hoaxes σε ένα παρόμοιο fact check, ορισμένα Μέσα αναδημοσίευσαν επίσης λανθασμένα τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Alco.

Τόσο προτού εκλεγεί, αλλά και μετά την εκλογή του στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο Γιάννης Λοβέρδος έχει αναπαράξει μια σειρά από ειδήσεις παραπληροφόρησης, οι οποίες συχνά αφορούν τους πολιτικούς του αντιπάλους.

 

 

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ (COVID-19)