Αυτή η φωτογραφία δεν είναι από πρόσφατη πορεία κατά του εμβολιασμού στην Αθήνα, αλλά από την Κούβα το 2018

  • Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
  • Δημοσιεύθηκε στις 19 Ιουλίου 2021 στις 17:57
  • 3 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: Σταύρος Μαλιχούδης, AFP Greece
Δύο αναρτήσεις που έγιναν στο Facebook την περασμένη εβδομάδα, και από τότε έχουν κοινοποιηθεί συνολικά πάνω από χίλιες φορές, παρουσιάζουν μια φωτογραφία που δείχνει ένα τεράστιο πλήθος να διαδηλώνει, υποστηρίζοντας ή υπονοώντας ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά του εμβολιασμού κατά της Covid-19. Ωστόσο, η φωτογραφία δεν τραβήχτηκε πρόσφατα στην Ελλάδα, αλλά στην Κούβα το 2018, πριν από την πανδημία.

«Το νέο αντιπλημμυρικό φράγμα του λαού. Ονομάζεται ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ», αναφέρεται σε ανάρτηση που έγινε στο Facebook στις 14 Ιουλίου 2021, η οποία έκτοτε έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 770 κοινοποιήσεις.

Η ανάρτηση συνοδεύεται από μια φωτογραφία που δείχνει ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων. Έγινε την ημέρα των πορειών κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, που οργανώθηκαν σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Η αναφορά στην «ελευθερία της επιλογής», ως προς το εάν κάποιος πρέπει να εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή όχι, ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα του πλήθους που συμμετείχε στις διαδηλώσεις.

Όπως φαίνεται στις εικόνες που ακολουθούν, ορισμένοι σχολιαστές της ανάρτησης εμφανίζονται να πιστεύουν ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στην Αθήνα. Άλλοι ρώτησαν πού τραβήχτηκε η φωτογραφία, ή εξήγησαν ότι στην πραγματικότητα τραβήχτηκε στην Κούβα.

Image
Ορισμένα από τα σχόλια που έγιναν στην ανάρτηση του Facebook, λήψη εικόνας στις 19 Ιουλίου 2021
Image
Σχόλια στην ανάρτηση στο Facebook, λήψη εικόνας στις 19 Ιουλίου 2021

Μια παρόμοια ανάρτηση, η οποία έχει πλέον διαγραφεί, έγινε στο Facebook στις 15 Ιουλίου 2021 και κοινοποιήθηκε πάνω από 400 φορές. «Εκτίμηση της αστυνομίας ότι η συγκέντρωση στην Αθήνα είχε 5.000 κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι ήταν 50.000», γράφει, και συνοδεύεται από την ίδια φωτογραφία.

Συνολικά, οι δύο αναρτήσεις που παρουσιάζουν την εικόνα κοινοποιήθηκαν πάνω από 1.100 φορές. Ωστόσο, η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2018 και όχι το 2021, και η λήψη της έγινε στην Κούβα και όχι στην Ελλάδα.

Image
Μία από τις παραπλανητικές αναρτήσεις στο Facebook, λήψη εικόνας στις 16 Ιουλίου 2021

Φωτογραφία τραβηγμένη την 1η Μαΐου 2018 στην Κούβα

Το πρώτο σημάδι που μπορεί να εντοπίσει κάποιος στην εικόνα είναι ότι, στην κάτω αριστερή γωνία του πλήθους, υπάρχει μια σημαία που δεν είναι ελληνική. Είναι η σημαία της Κούβας, όπως σημειώνουν ορισμένοι χρήστες στα σχόλια της ανάρτησης.

Image
Ένα σχόλιο στο Facebook που αναφέρεται στην σημαία της Κούβας, λήψη εικόνας στις 19 Ιουλίου 2021

Μια αναζήτηση της εικόνας στο Διαδίκτυο δείχνει ότι η φωτογραφία έχει εμφανιστεί αλλού αρκετά χρόνια πριν, για παράδειγμα σε αυτό το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, καθώς και σε ρεπορτάζ ξένων μέσων ενημέρωσης (παραδείγματα εδώ και εδώ).

Τα ρεπορτάζ καλύπτουν τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς στην Κούβα το 2018, στους οποίους συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Στις ιστοσελίδες τόσο του φωτογραφικού πρακτορείου Getty, όσο και του ειδησεογραφικού πρακτορείου EFE, μπορούμε επίσης να δούμε ότι η φωτογραφία έχει υποβληθεί την 1η Μαΐου 2018 από τον φωτογράφο Alejandro Ernesto.

Η λεζάντα της φωτογραφίας γράφει στα αγγλικά: «Ο κόσμος διαδηλώνει στην πλατεία Επανάστασης στην Αβάνα για να γιορτάσει την Πρωτομαγιά, την 1η Μαΐου 2018». Με τη φωτογραφία σε καλύτερη ποιότητα, μπορούμε επίσης να δούμε ότι υπάρχουν περισσότερες κουβανικές σημαίες ανάμεσα στο πλήθος.

Image
Η φωτογραφία στην ιστοσελίδα του Getty, λήψη εικόνας στις 19 Ιουλίου 2021

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, που επικαλούνται την ελληνική αστυνομία (παράδειγμα εδώ), στις 14 Ιουλίου 2021, όταν και διοργανώθηκαν σε διάφορες ελληνικές πόλεις πορείες κατά του εμβολιασμού και των κυβερνητικών μέτρων κατά της πανδημίας, περίπου 4.000 άτομα συμμετείχαν στη συγκέντρωση της Αθήνας.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας