Οι οδηγοί φορτηγών δεν κατεβαίνουν σε απεργία την 1η Αυγούστου 2021

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Ορισμένες αναρτήσεις στο Facebook που έχουν κοινοποιηθεί εκατοντάδες φορές αυτή την εβδομάδα υποστηρίζουν πως, από τις 1 Αυγούστου 2021, οι οδηγοί φορτηγών ανά την Ελλάδα θα κατέβουν σε απεργία και θα μπλοκάρουν κεντρικές αρτηρίες της χώρας. Αλλά αυτό είναι ψευδές: η ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους οδηγούς, καθώς κι ένα συνδικάτο του κλάδου, εξέδωσαν δελτία τύπου στα οποία αρνούνται πως έχει πράγματι οργανωθεί κάποια τέτοια κινητοποίηση.

«ΑΠΟ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ!!! Είναι οριστικό», αναφέρει μια ανάρτηση που έγινε στο Facebook στις 21 Ιουλίου 2021, η οποία υποστηρίζει πως «οι ενώσεις οδηγών φορτηγών Ελλάδας κατεβαίνουν σε απεργία από 1 Αυγούστου, αόριστης διάρκειας». 

Σύμφωνα με την ανάρτηση, οι οδηγοί φορτηγών «θα κλείσουν κεντρικές αρτηρίες της χώρας και θα σταματήσει ο εφοδιασμός της αγοράς». Αναφέρεται, επίσης, ότι η διάρκεια της κινητοποίησης δεν έχει διευκρινιστεί από τους συμμετέχοντες σε αυτή. Συνολικά, αυτός ο ισχυρισμός έχει κοινοποιηθεί περισσότερες από 600 φορές, μεταξύ άλλων και μέσω παρεμφερών αναρτήσεων (παραδείγματα εδώ, εδώ, εδώ) που καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι ψευδής, όπως προκύπτει από δελτία τύπου που εξέδωσαν η ομοσπονδία καθώς κι ένα συνδικάτο που εκπροσωπούν τους επαγγελματίες οδηγούς.

Μία από τις παραπλανητικές αναρτήσεις στο Facebook, λήψη εικόνας στις 26 Ιουλίου 2021

Καμία σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΟΦΑΕ

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, που σχετίζονται με τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και, κυρίως, την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών. 

Από τα σχόλια που έχουν γίνει στις εν λόγω αναρτήσεις στο Facebook, μπορούμε να δούμε ότι η υποτιθέμενη απεργία των οδηγών φορτηγών εκλαμβάνεται επίσης ως κινητοποίηση κατά της κυβέρνησης. Ένα παράδειγμα μπορεί να φανει από τα παρακάτω ενδεικτικά σχόλια, που έγιναν σε μια από τις αναρτήσεις που αναφέρουμε.

Ορισμένα από τα σχόλια σε σχετική ανάρτηση στο Facebook, λήψη εικόνας στις 26 Ιουλίου 2021

(Σχετικά fact-checks του AFP, όσον αφορά ψευδείς ισχυρισμούς ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων στις πρόσφατες διαδηλώσεις μπορούν να βρεθούν εδώ κι εδώ).

Ωστόσο, παρότι οι αναρτήσεις αναφέρονται στις «ενώσεις των οδηγών φορτηγών», μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας που εκπροσωπεί τους οδηγούς δεν φέρνει κανένα σχετικό αποτέλεσμα.

Η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών (ΟΦΑΕ) εδρεύει στην Αθήνα, ενώ έχει επίσης υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, εκπροσωπεί τους αυτοκινητιστές τόσο των εμπορευματικών όσο και των επιβατικών μεταφορών. Στα αντίστοιχα σημεία της ιστοσελίδας της ΟΦΑΕ, όπου παρατίθενται τα νέα, οι δράσεις, και τα δελτία τύπου της ομοσπονδίας, πουθενά δεν εντοπίζεται κάποια ανάρτηση που να καλεί σε απεργία διαρκείας.

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα της ΟΦΑΕ, λήψη εικόνας στις 26 Ιουλίου 2021

Το πρωί της Τρίτης, 27 Ιουλίου 2021, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με την ΟΦΑΕ. Μας ανέφεραν ότι δεν είχε ληφθεί κάποια τέτοια απόφαση και μας υπέδειξαν ένα δελτίο τύπου που είχαν μόλις δημοσιεύσει σχετικά.

Επικαλούμενο τη «σύγχυση που προκαλούν πρόσφατα δημοσιεύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τα οποία αυτοκινητιστές συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις για την υποστήριξη του αντιεμβολιαστικού κινήματος», το δελτίο τύπου διευκρινίζει ότι η ΟΦΑΕ «δεν έχει την παραμικρή σχέση και δεν στηρίζει ούτε καλύπτει τις παραπάνω κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες».

Το δελτίο τύπου στην ιστοσελίδα της ΟΦΑΕ, λήψη εικόνας στις 27 Ιουλίου 2021

Το ΣΕΟΦΑΕ επίσης διαψεύδει

Στις 26 Ιουλίου 2021, το Συνδικάτο Επαγγελματιών Μισθωτών Οδηγών (ΣΕΟΦΑΕ), που εδρεύει στον Πειραιά και εκπροσωπεί επαγγελματίες οδηγούς σε όλη τη χώρα, δημοσίευσε επίσης ένα δελτίο τύπου στην σελίδα του στο Facebook.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, πολλοί οδηγοί καλούσαν στα γραφεία του ΣΕΟΦΑΕ ζητώντας να ενημερωθούν σχετικά με την υποτιθέμενη απεργία, ωστόσο το ΣΕΟΦΑΕ διευκρινίζει οτί τόσο εκείνοι, όσο και οι ομοσπονδίες του κλάδου, «δεν γνωρίζουν ποιος οργανώνει αυτή την απεργία και ποια τα αιτήματα αυτής».

«Δεν έχει προκηρυχθεί καμία απεργία και δεν έχει σταλεί καμία ανακοίνωση και κανένα δελτίο τύπου από τους διοργανωτές», προσθέτει το δελτίο τύπου.

Το δελτίο τύπου του συνδικάτου στο Facebook, λήψη εικόνας στις 26 Ιουλίου 2021