Ο επικεφαλής του επιτελείου της Διοίκησης Αφρικής των ΗΠΑ υποστράτηγος Roger Cloutier Jr. μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον, στις 10 Μαΐου 2018 ( AFP / Jim WATSON)

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δεν αιχμαλωτίστηκε από τους Ρώσους

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κοινοποίησαν σε διάφορες γλώσσες τον ισχυρισμό ότι ο ρωσικός στρατός συνέλαβε τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, στρατηγό Roger Cloutier, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου 2022. Το ΝΑΤΟ δήλωσε στο AFP ότι ο ισχυρισμός είναι «εντελώς ψευδής», ενώ ο Cloutier τον διέψευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φωτογραφίες και δραστηριότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν επίσης ότι ο αντιστράτηγος έχει λάβει μέρος σε εκδηλώσεις στην Τουρκία μετά την ημερομηνία που οι φήμες αναφέρουν ότι συνελήφθη.

«Τι κάνει ο Αμερικανός αντιστράτηγος Roger L. Clutie στην Ουκρανία;;; Μπράβο στους spetsnaz!!!!», αναφέρει η περιγραφή ενός βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook στις 14 Απριλίου, το οποίο συγκέντρωσε 1.800 προβολές και κοινοποιήθηκε δεκάδες φορές. Παρόμοιοι ισχυρισμοί, που λένε ότι ο στρατηγός συνελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις, κοινοποιήθηκαν επίσης στο Twitter, όπως εδώ ή εδώ, καθώς και σε άλλες γλώσσες, όπως τα γαλλικά, τα σερβικά και τα ρουμανικά.

Το βίντεο στην ανάρτηση στο Facebook δείχνει έναν άνδρα με θολωμενά τα χαρακτηριστικά του προσώπου του να φορά χειροπέδες ενώ συνοδεύεται από δύο αξιωματικούς της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB). Στην αριστερή επάνω γωνία υπάρχει μια φωτογραφία του Αμερικανού αντιστράτηγου Roger L. Cloutier, ενώ στην κάτω δεξιά γωνία διακρίνεται το υδατογράφημα του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti.

Στιγμιότυπο της ψευδούς ανάρτησης στο Facebook. Λέψη εικόνας: 20 Απριλίου 2022.

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε στο AFP ότι ο Roger L. Cloutier δεν συνελήφθη από τον ρωσικό στρατό και ότι δεν βρίσκεται στην Ουκρανία από τον περασμένο Ιούλιο. Διαπιστώσαμε επίσης ότι το βίντεο προήλθε από μια αναφορά ρωσικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη σύλληψη κάποιου άλλου ατόμου τον Μάρτιο του 2022.

Επιπλέον, στην περιγραφή της ανάρτησης στο Facebook, το όνομα του αξιωματικού ήταν γραμμένο λάθος: το όνομα του αντιστράτηγου είναι Cloutier. Ο ρόλος του είναι να διοικεί τις χερσαίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες όμως δεν έχουν συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ αρνείται ότι ο Cloutier συνελήφθη στην Ουκρανία

Επικοινωνώντας με το AFP στις 8 Απριλίου 2022, όταν η ψευδής πληροφορία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε άλλες γλώσσες, το Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται στο Βέλγιο, διέψευσε τη σύλληψη του αντιστράτηγου από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Κυκλοφορούν φήμες στο διαδίκτυο ότι ο αντιστράτηγος Roger Cloutier, διοικητής των Συμμαχικών Χερσαίων Δυνάμεων, συνελήφθη εν μέσω στρατιωτικής δραστηριότητας στην Ουκρανία, συγκεκριμένα στη Μαριούπολη», ανέφερε λεπτομερώς εκπρόσωπος του SHAPE. «Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι εντελώς ψευδείς», συνέχισε, σημειώνοντας ότι ο Cloutier επισκέφθηκε για τελευταία φορά την Ουκρανία «τον Ιούλιο του 2021 για να διεξάγει συζητήσεις στο Επιτελείο Εδάφους στο Κίεβο για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης του ΝΑΤΟ με τις θαρραλέες και ικανές δυνάμεις της Ουκρανίας».

Ο Cloutier εμφανίζεται σε πρόσφατες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αρκετά άλλα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο αντιστράτηγος δεν κρατείται στην Ουκρανία, αλλά βρίσκεται στη Σμύρνη της Τουρκίας, όπου εδρεύει η Συμμαχική Διοίκηση Επιχειρήσεων Ξηράς (ACO) του ΝΑΤΟ. Ο Cloutier δημοσίευσε στη σελίδα του στο LinkedIn στις 5 Απριλίου 2022 ένα βίντεο με τον ίδιο να εκφωνεί ομιλία σε εκδήλωση του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη. Αυτό συνέβη αφότου οι φήμες για τη σύλληψή του είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν για πρώτη φορά σε άλλες γλώσσες (εδώ, για παράδειγμα).

Την επόμενη ημέρα, απαντώντας σε έναν χρήστη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που μίλησε για φήμες περί σύλληψής του από τους Ρώσους κάτω από αυτό το βίντεο, δήλωσε ότι «αυτές οι φήμες είναι εντελώς ψευδείς».

Στιγμιότυπο ενός σχολίου του στρατηγού Cloutier στο LinkedIn. Λήψη εικόνας στις 11 Απριλίου 2022.

Ο στρατηγός φαίνεται επίσης σε μια ανάρτηση στο Facebook της επαληθευμένης σελίδας της ACO στην Τουρκία που αναρτήθηκε στο Facebook στις 5 Απριλίου 2022.

Ο Cloutier ηγήθηκε επίσης πιο πρόσφατα μιας τελετής απονομής βραβείων «για την αναγνώριση 27 διακεκριμένων στρατιωτών και πολιτών στο πλαίσιο της Συμμαχικής Διοίκησης Χερσαίας Διοίκησης του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με μια ανάρτηση που δημοσιεύθηκε στις 13 Απριλίου 2022 στο προφίλ του στο Linkedin. Το βίντεο της τελετής, που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, κοινοποιήθηκε επίσης στο κανάλι Youtube του Στρατηγείου Χερσαίας Διοίκησης του ΝΑΤΟ. Ένας αποδέκτης του βραβείου, ο αξιωματικός του καναδικού στρατού Alexander Landry, δημοσίευσε επίσης μια φωτογραφία του με τον Cloutier στις 13 Απριλίου 2022, στο δικό του προφίλ στο Linkedin.

Στις 14 Απριλίου 2022, ο Cloutier δημοσίευσε ένα άλλο βίντεο με τον ίδιο να υποδέχεται τον διοικητή του Νοτιοανατολικού Πολυεθνικού Σώματος του ΝΑΤΟ, υποστράτηγο Dragoş-Dumitru Iacob, στο αρχηγείο του LANDCOM στη Σμύρνη.

Στιγμιότυπο από το βίντεο που ανήρτησε στο LinkedIn ο αντιστράτηγος Roger Cloutier στις 14 Απριλίου 2022 από τη συνάντηση με τον υποστράτηγο Dragoş-Dumitru Iacob. Λήψη εικόνας: 14 Απριλίου 2022

Το AFP έψαξε αλλά δεν βρήκε κανένα ίχνος της σύλληψης στην ιστοσελίδα του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων TASS. Η τελευταία αναφορά του διοικητή του ΝΑΤΟ Κλουτιέ στον ιστότοπο χρονολογείται από τον Μάρτιο του 2021.

Ποιος είναι ο άνδρας στο βίντεο;

Το AFP έκανε αντίστροφη αναζήτηση εικόνων του βίντεο που σύμφωνα με τις αναρτήσεις έδειχνε τον αντιστράτηγο Cloutier να συλλαμβάνεται από τις ρωσικές δυνάμεις. Η αναζήτηση οδήγησε στη διαπίστωση ότι το ίδιο βίντεο είχε δημοσιευθεί από διάφορα ρωσικά μέσα ενημέρωσης (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ) σε άρθρα με ημερομηνία 7 Απριλίου 2022. Τα άρθρα αναφέρουν ότι ένας άνδρας συνελήφθη τον Μάρτιο του 2022 στην Κριμαία από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας επειδή φέρεται να ήταν μέλος ενός παράνομου τάγματος. Αναφέρεται στο άρθρο ότι κρύφτηκε με την ταυτότητα ενός πρόσφυγα.

Το βίντεο δημοσιεύθηκε επίσης από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS (εδώ), καθώς και από το ρωσικό κρατικό πανεθνικό τηλεοπτικό δίκτυο που διαχειρίζεται το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας Zvezda (εδώ) σε άρθρα που περιγράφουν την ίδια σύλληψη.

Το βίντεο που δημοσιεύθηκε από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δεν έχει στην επάνω αριστερή γωνία την εικόνα του αντιστράτηγου Cloutier, η οποία φαίνεται να έχει προστεθεί από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook έχει επίσης το υδατογράφημα του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti. Το AFP βρήκε εδώ ένα άρθρο του RIA Novosti που δημοσίευσε το ίδιο βίντεο με τον τίτλο «Ένας στρατιώτης του τάγματος των Τατάρων της Κριμαίας συνελήφθη στην Κριμαία».

Σύμφωνα με όλες τις πηγές ενημέρωσης - συμπεριλαμβανομένων των RIA Novosti, TASS και Zvezda - που επικαλούνται την υπηρεσία Τύπου της FSB για την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, οι Ρώσοι αξιωματικοί συνέλαβαν τον πολίτη της Ουκρανίας στην Κριμαία, υποπτευόμενοι ότι συμμετείχε στις δραστηριότητες του παράνομου ένοπλου σχηματισμού με τό όνομα «Τάγμα Εθελοντών Τατάρων της Κριμαίας».

Στιγμιότυπο από το άρθρο του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti. Λήψη εικόνας: 14 Απριλίου 2022

Σχέσεις ΝΑΤΟ-Ουκρανίας

Ενώ το ΝΑΤΟ έχει «καταδικάσει έντονα» την εισβολή, δεν έχει παρέμβει άμεσα στη σύγκρουση. Ωστόσο, οι χώρες μέλη του έχουν στείλει μεμονωμένα στρατιωτικό εξοπλισμό για τον ουκρανικό στρατό.

Οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητη, αλλά η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και δεν καλύπτεται από τις εγγυήσεις ασφαλείας της συμφωνίας της Συμμαχίας, όπως εξηγείται στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ. Ο στόχος του Κιέβου να εμβαθύνει τη συνεργασία του με το ΝΑΤΟ και με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα προκαλέσει αντιδράσεις στη Μόσχα, η οποία το βλέπει ως απειλή.

Μετάφραση και προσαρμογή
Oυκρανική-pωσο σύγκρουση