Όχι, αυτό το βίντεο δεν δείχνει ακτιβιστές της Μαρίν Λεπέν με «άκυρα» ψηφοδέλτια

  • Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
  • Δημοσιεύθηκε στις 10 Μαΐου 2022 στις 12:13
  • 6 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: Théophile BLOUDANIS, AFP Ελλάδα
Χρήστες του Facebook κοινοποίησαν εκατοντάδες φορές ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει «ακτιβιστές» της Μαρίν Λεπέν να ξεφορτώνουν κούτες γεμάτες «άκυρα» ψηφοδέλτια. Οι αναρτήσεις στο Facebook υπονοούν ότι τα ψηφοδέλτια αυτά βοήθησαν τον Εμανουέλ Μακρόν να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου στη Γαλλία έναντι της αντιπάλου του. Ο ισχυρισμός αυτός, ωστόσο, είναι ψευδής. Οι άνθρωποι στο βίντεο δεν είναι ακτιβιστές που υποστηρίζουν την ακροδεξιά υποψήφια. Έφεραν πλαστά χαρτονομίσματα, όχι ψηφοδέλτια, προκειμένου να καταγγείλουν τις σχέσεις μεταξύ της Μαρίν Λεπέν και της Ρωσίας.

«Γαλλία! Βρέθηκαν οι ψήφοι Ακτιβιστές ψηφοφόροι της Λεπέν... Μεταφέρουν κούτες με παραποιημένες ('άκυρους') ψήφους... Κατ'ευθείαν στα αστυνομικά τμήματα!», αναφέρει μία από τις αναρτήσεις στο Facebook, που δημοσιεύτηκε στις 3 Μαΐου 2022.

Η ανάρτηση κοινοποιεί ένα βίντεο που δείχνει ανθρώπους να ξεφορτώνουν κουτιά από ένα φορτηγό. Η γαλλική αστυνομία προσπαθεί να τους σταματήσει και οι άνθρωποι στο βίντεο πετούν στον αέρα τα χαρτιά που η ανάρτηση ισχυρίζεται πως είναι ψηφοδέλτια.

Άλλοι παρόμοιοι ισχυρισμοί, με το ίδιο βίντεο, έχουν αναρτηθεί στο Facebook, εδώ και εδώ. Συγκεντρώνουν εκατοντάδες κοινοποιήσεις και αντιδράσεις.

Image
Στιγμιότυπο μιας από τις παραπλανητικές αναρτήσεις στο Facebook. Λήφθηκε στις 09/05/2022

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς. Τα άτομα στο βίντεο δεν είναι ακτιβιστές της Γαλλίδας ακροδεξιάς υποψήφιας. Το βίντεο δείχνει μια δράση που οργανώθηκε για να καταγγελθούν οι δεσμοί της με τη Ρωσία.

Δεν πρόκειται για «άκυρα» ψηφοδέλτια

Πραγματοποιήσαμε μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας και βρήκαμε μια ανάρτηση στο Twitter που κοινοποιούσε ένα πανομοιότυπο βίντεο. Το δημοσίευσε ένας δημοσιογράφος του γαλλικού διαδικτυακού μέσου Brut, ο Ρεμί Μπουιζίν. Στην περιγραφή αναφέρει ότι τα κομμάτια χαρτιού που πετούν στον αέρα οι ακτιβιστές είναι πλαστά ρωσικά χαρτονομίσματα και ότι πρόκειται για μια ενέργεια για να καταγγείλουν τις σχέσεις μεταξύ της Μαρίν Λεπέν και της Ρωσίας, μπροστά από τα γραφεία της πρώην υποψήφιας για την προεδρία.

Προκειμένου να αποδείξουμε ότι πρόκειται για το ίδιο μέρος με αυτό του βίντεο που αναρτήθηκε από τους χρήστες του Facebook, επικεντρωθήκαμε στις λεπτομέρειες του βίντεο, γνωρίζοντας ότι το «αρχηγείο» της Μαρίν Λεπέν βρισκόταν στον αριθμό 133 της Rue Michel Ange στο Παρίσι, σύμφωνα με αυτό το άρθρο του γαλλικού μέσου BFMTV.

Image
Στιγμιότυπο από το βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter. Οι κόκκινοι κύκλοι προστέθηκαν από το AFP. Τραβήχτηκε στις 09/05/2022.
Image
Στιγμιότυπο της Rue Michel Ange στο Παρίσι, στο Google Maps. Οι κόκκινοι κύκλοι προστέθηκαν από το AFP. Λήψη στις 09/05/2022.

 

 

Τα κυκλωμένα παράθυρα του κτιρίου στην εικόνα από το Google Street Maps (δεξιά) είναι ίδια με εκείνα που φαίνονται στο βίντεο (αριστερά).

Μετά από περαιτέρω έρευνα, φαίνεται ότι διοργανώτρια αυτής της δράσης ήταν μια ομάδα νέων που ονομάζεται Ένωση Εβραίων Φοιτητών της Γαλλίας (UEJF). Στο λογαριασμό της στο Twitter, η UEFJ δημοσίευσε ένα βίντεο στις 19 Απριλίου, το οποίο δείχνει ανθρώπους να πετούν τα ίδια πλαστά χαρτονομίσματα.

Επικεντρωθήκαμε επίσης στα άτομα που φαίνονται στο βίντεο της UEJF και σε αυτό που αναρτήθηκε στο Facebook. Φαίνεται ότι τα ίδια άτομα είναι παρόντα και στις δύο εικόνες, όπως επισημαίνεται παρακάτω:

Image
Στιγμιότυπο από το βίντεο της UEJF στο Twitter. Οι κόκκινοι κύκλοι προστέθηκαν από το AFP. Τραβήχτηκε στις 10/05/2022.
Image
Στιγμιότυπο από το βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook. Οι κόκκινοι κύκλοι προστέθηκαν από το AFP. Τραβήχτηκε στις 10/05/2022.

 

 

Το άτομο με το πορτοκαλί πουκάμισο είναι παρόν και στα δύο βίντεο, γεγονός που δείχνει ότι πρόκειται για το ίδιο συμβάν.

Αυτό επιβεβαιώνεται επίσης από δημοσιογράφο του γαλλικού ειδησεογραφικού καναλιού LCI, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο και εξήγησε στο Twitter εκείνη την ημέρα ότι η δράση οργανώθηκε από την UEJF και τη ΜΚΟ SOS Racisme.

Το ρεπορτάζ του καναλιού LCI που ακολούθησε είναι διαθέσιμο εδώ. Την είδηση μετέδωσαν και άλλα γαλλόφωνα μέσα ενημέρωσης, όπως το δημοσίευμα του Franceinfo για τις προεδρικές εκλογές στις 19 Απριλίου και η βελγική εφημερίδα Le Soir.

Υποτιθέμενη απάτη;

Το πλαίσιο αυτών των αναρτήσεων στο Facebook έχει τις ρίζες του στις υποψίες νοθείας που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια και μετά τα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Πολυάριθμες δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα κατήγγειλαν τα υποτιθέμενα περιστατικά νοθείας σε διάφορες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών.

Πολλά δημοσιεύματα αμφισβήτησαν την εγκυρότητα ορισμένων ψηφοδελτίων που έφτασαν σκισμένα στα γραμματοκιβώτια, κατήγγειλαν υποτιθέμενες χειραγωγήσεις της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη Γαλλία ή κατηγόρησαν τον νέο κωδικό QR που εμφανιζόταν στην εκλογική κάρτα για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των ψηφοφόρων. Όλοι οι παραπάνω ισχυρισμοί διαψεύσθηκαν από το AFP.

Image
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, στις 9 Μαΐου 2022. ( POOL / LUDOVIC MARIN)

Υπενθυμίζεται ότι το Συνταγματικό Συμβούλιο ανέφερε στις 13 Απριλίου ότι έκρινε άκυρες 10.216 από τις 35.923.707 ψήφους που κατατέθηκαν στον πρώτο γύρο. Το όργανο πρόσθεσε ότι δεν διαπίστωσε κανένα «σημαντικό περιστατικό» σχετικά με τη διεξαγωγή των εκλογών στον πρώτο γύρο.

Στις 27 Απριλίου, το Συνταγματικό Συμβούλιο ανακοίνωσε για τον δεύτερο γύρο ότι «ακύρωσε 20.594 ψήφους», δηλαδή το 0,06% των ψήφων που είχαν κατατεθεί. Το Συνταγματικό Συμβούλιο μέτρησε 2.233.904 λευκά ψηφοδέλτια, μειώνοντας τον αριθμό των ψήφων που δόθηκαν για έναν από τους δύο υποψηφίους σε 32.057.325.

«Παρατυπίες» διαπιστώθηκαν σε 48 εκλογικά τμήματα, αλλά «συνολικά, οι κανόνες της εκλογικής διαδικασίας τηρήθηκαν», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Λοράν Φαμπιούς.

Από τις ψήφους που καταμετρήθηκαν, οι 18.768.639 πήγαν στον Εμανουέλ Μακρόν (58,55%), έναντι 13.288.686 για τη Μαρίν Λεπέν (41,45%).

Image
Η υποψήφια πρόεδρος του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Rassemblement National (RN) Marine Le Pen, στις 24 Απριλίου 2022. ( AFP / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT)

«Έχοντας κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, το Συνταγματικό Συμβούλιο, στις 27 Απριλίου 2022, ανακηρύσσει τον κ. Εμανουέλ Μακρόν εκλεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανακοίνωσε ο Λοράν Φαμπιούς. Ο Εμανουέλ Μακρόν ορκίστηκε πρόεδρος της Γαλλίας για δεύτερη φορά στις 7 Μαΐου 2022.

Το Rassemblement National, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, αναγνώρισε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και δεν ζήτησε επανακαταμέτρηση μετά τον δεύτερο γύρο.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας