Το λογότυπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στη Γενεύη. ( AFP / FABRICE COFFRINI)

Η Σερβία δεν χαρακτήρισε τον ΠΟΥ τρομοκρατική οργάνωση και δεν αποχωρεί από αυτόν

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν κοινοποιηθεί περισσότερες από 350 φορές τον Ιούνιο του 2022 ισχυρίζονται πως η Σερβία χαρακτήρισε ως τρομοκρατική οργάνωση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πως έχει εκκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης από αυτόν. Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι παντελώς αβάσιμος. Η σερβική κυβέρνηση επιβεβαίωσε στο AFP ότι η χώρα εξακολουθεί να είναι ένα από τα 194 κράτη-μέλη του ΠΟΥ και δεν τον έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση.

«Η Σερβία σήμερα, κήρυξε τον ΠΟΥ τρομοκρατική οργάνωση και αποχωρεί» γράφει η βασική ανάρτηση με τον ψευδή ισχυρισμό στο Facebook, η οποία έχει κοινοποιηθεί περισσότερες από 300 φορές μετά την δημοσίευσή της την 1η Ιουνίου 2022. «Μπράβο Σερβία» γράφει ένας σχολιαστής, ενώ ένα άλλο σχόλιο δείχνει ένα στιγμιότυπο οθόνης από ένα άρθρο της ιστοσελίδας Greek News On Demand με τίτλο: «ΕΙΔΗΣΗ-ΒΟΜΒΑ: ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του ΠΟΥ. ΔΕΝ θα αρπάζει τελικά την εθνική κυριαρχία ΚΑΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ο ΠΟΥ μετά από πίεση πολλών χωρών-μελών του ΟΗΕ!!!» 

Posts with the false claim on Facebook and Twitter. Screenshots taken: 06/06/2022

Ψάχνοντας για παρόμοιες δημοσιεύσεις στο Facebook και το Twitter με τις λέξεις-κλειδιά "Σερβία" και "ΠΟΥ", εντοπίσαμε περισσότερες δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε blogs που δημοσιεύθηκαν στις 2 και 3 Ιουνίου (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ) που περιλαμβάνουν τον ίδιο ισχυρισμό. 

Η Σερβία δεν χαρακτήρισε τον ΠΟΥ τρομοκρατική οργάνωση και παραμένει μέλος του

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το AFP στις 2 Ιουνίου 2022, ο Mladen Basic, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Σερβίας Ana Brnabic, δήλωσε ότι ο ισχυρισμός πως η Σερβία χαρακτήρισε τον ΠΟΥ τρομοκρατική οργάνωση και θα αποχωρήσει από αυτόν είναι «παράλογος».

Αναζητήσεις στο Google στα σερβικά με τη φράση «Η Σερβία εγκατέλειψε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας» (Srbija napustila Svetsku zdravstvenu organizaciju) δεν έδωσαν κανένα αποτέλεσμα. Παράλληλα, δεν βρέθηκαν αξιόπιστες δημοσιεύσεις που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ούτε στα ελληνικά ούτε στα αγγλικά.

Επιπλέον, η Σερβία εξακολουθεί να παρουσιάζεται στη λίστα των κρατών-μελών του ΠΟΥ.

Η Σερβία δεν διαθέτει ακόμη εθνική βάση τρομοκρατικών οργανώσεων και ατόμων. Τον Ιούνιο του 2021, το σερβικό κοινοβούλιο ψήφισε σχετικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο θα δημιουργηθεί μια τέτοια εθνική βάση, η οποία θα περιλαμβάνει οργανώσεις και άτομα που περιλαμβάνονται στους αντίστοιχους καταλόγους του ΟΗΕ, της Ιντερπόλ και άλλων διεθνών οργανισμών, ενώ θα προστεθούν εθνικοί οργανισμοί και άτομα. Σύμφωνα με το νόμο, ο κατάλογος των τρομοκρατικών οργανώσεων και ατόμων θα καταρτιστεί έως τα μέσα Ιουνίου του 2022. 

Η 75η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας

Ορισμένα από τα άρθρα και τις αναρτήσεις που διαδίδουν τον ψευδή ισχυρισμό αναφέρονται επίσης στην 75η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη μεταξύ 22 και 28 Μαΐου 2022, και συγκεκριμένα στις τροποποιήσεις των Διεθνών Κανονισμών Υγείας (IHR) που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση.  Οι αναρτήσεις ισχυρίζονται λανθασμένα ότι η 75η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας «κατέρρευσε» σε αυτή τη συνεδρίαση λόγω της συζήτησης των 13 προτάσεων αναθεώρησης των IHR υπό την ηγεσία των ΗΠΑ

Αν και ορισμένες χώρες εξέφρασαν αντιρρήσεις, την Παρασκευή 24 Μαΐου συμφωνήθηκε τελικά ένα ψήφισμα για το άρθρο 59 των IHR  που καθορίζει το χρονοδιάγραμμα για τις τροποποιήσεις. Οι τροποποιήσεις αυτές αφορούν συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες θα πρέπει να αναφέρουν πιθανές απειλές για τη δημόσια υγεία στο μέλλον. 

Όπως εξηγεί αυτό το άρθρο της Washington Post, πριν σκόμη να ξεκινήσει η 75η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας «χαρακτηρίστηκε από συνωμοσιολόγους ως μια στιγμή-κλειδί στη μάχη μεταξύ δημοκρατίας και τυραννίας», κάνοντας αναφορά συγκεκριμένα στην ιδέα μιας «πανδημικής συνθήκης» - μιας συμφωνίας, δηλαδή, που θα ορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες προετοιμάζονται και ανταποκρίνονται σε περίπτωση πανδημίας.

Ωστόσο, όπως εξέτασε το AFP, κάτι τέτοιο δεν ήταν πραγματικά στην ατζέντα της Συνέλευσης. Εξάλλου, ο ΠΟΥ δεν έχει την δύναμη να παραβιάσει την εθνική κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας.