Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στις 25 Μαΐου 2022. ( AFP / FABRICE COFFRINI)

Επεξεργασμένο βίντεο δείχνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κρατά πλακάτ με κοροϊδευτικό κείμενο

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Aναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κοινοποιήθηκαν περισσότερες από 1.200 φορές στις αρχές Ιουνίου 2022 δείχνουν τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κρατά ένα πλακάτ με κοροϊδευτικό κείμενο που γράφει «ΠΡΟΕΔΡΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΨΗΦΙΣΑΜΕ», ενώ στέκεται δίπλα σε έναν νεαρό άνδρα. Ωστόσο, το βίντεο έχει υποστεί επεξεργασία, αντικαθιστώντας το αρχικό κείμενο του πλακάτ - στην πραγματικότητα, το πλακάτ που κρατούσε ο Μητσοτάκης έγραφε «ΠΡΟΕΔΡΕ ΘΕΛΩ SELFIE». Το επεξεργασμένο βίντεο δημιουργήθηκε αρχικά από μια σατιρική σελίδα του Facebook.

Το επεξεργασμένο βίντεο, που κοινοποιήθηκε επί παραδείγματι στο Facebook εδώ στις 3 Ιουνίου 2022, φαίνεται να δείχνει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να βγάζει selfie με έναν νεαρό άνδρα, ενώ κρατάει ένα πλακάτ από χαρτόνι με το εξής κείμενο: «ΠΡΟΕΔΡΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΨΗΦΙΣΑΜΕ», εννοώντας ότι οι ψηφοφόροι του Μητσοτάκη είναι ηλίθιοι. Στο βίντεο, ο Μητσοτάκης ακούγεται να λέει: «Όλα τα αιτήματα τα ικανοποιούμε».

Ο Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός και όχι πρόεδρος της Ελλάδας, αλλά -όπως και άλλοι αρχηγοί κομμάτων- αποκαλείται περιστασιακά ως «πρόεδρος» από υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας προεδρεύει.

Αρκετά σχόλια κάτω από την ανάρτηση πιστεύουν ότι το βίντεο είναι αυθεντικό, όμως άλλοι είναι σκεπτικοί: «Το κειμενακι είναι πραγματικό;;; Γιατί αν είναι πραγματικό είμαστε άξιοι της μοίρας μας», διαβάζουμε σε ένα σχόλιο. Άλλη σχολιάστρια λέει: «Φυσικά και είναι πειραγμένο. Φωνάζει από μακριά».

Ανάρτηση στο Facebook με το επεξεργασμένο βίντεο. Λήψη εικόνας: 09/06/2022

Το πρωτότυπο βίντεο είναι από Instagram story του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το AFP επιβεβαίωσε ότι το βίντεο έχει όντως υποστεί επεξεργασία. Το πρώτο στοιχείο εμφανίζεται στην αρχή ήδη του βίντεο, όταν το κείμενο στο χαρτόνι κουνιέται, με εξαίρεση την πρώτη γραμμή που λέει «ΠΡΟΕΔΡΕ». Επιπλέον, σε ορισμένες στιγμές εμφανίζεται μία μικρή μαύρη γραμμή μεταξύ του «Ε» και του «Ι» του «ΕΙΜΑΣΤΕ».

Η μικρή μαύρη γραμμή που εμφανίζεται στιγμιαία στο πλακάτ αποδεικνύει ότι το βίντεο έχει υποστεί επεξεργασία. Ο κόκκινος κύκλος προστέθηκε από το AFP. Λήψη εικόνας: 10/06/2022

 

Ένα άλλο στοιχείο που υποδεικνύει την προέλευση του βίντεο είναι το λογότυπο που βλέπουμε στο πάνω αριστερή γωνία. Το λογότυπο γράφει: «Calypso Productions Presents». Στο κέντρο του λογότυπου διαβάζουμε το όνομα «Calypso Larah», ένα προφανές σατιρικό λογοπαίγνιο. Αυτό μας οδήγησε σε μια σατιρική σελίδα στο Facebook με το ίδιο όνομα, που δημοσίευσε για πρώτη φορά το εν λόγω βίντεο στις 2 Ιουνίου 2022, στις 20:36. Ακόμη και σε αυτή τη σελίδα που δημοσιεύει αποκλειστικά σατιρικό περιεχόμενο, ορισμένοι φαίνεται να πιστεύουν ότι το βίντεο είναι πραγματικό. «Βρε τον βλάκα δεν το είδε χαχαχα» αναφέρει ένα σχόλιο.

Το αυθεντικό βίντεο γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νησί της Κω στις 2 Ιουνίου. Μετά την άφιξή του στο νησί, οι κάτοικοι της Κω υποδέχθηκαν τον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως φαίνεται σε αυτό το βίντεο που δημοσίευσε το «Πρώτο Θέμα» στο YouTube. Το βίντεο που χρησιμοποιείται στις αναρτήσεις είναι στην πραγματικότητα μια επεξεργασμένη εκδοχή ενός Instagram story που ανέβασε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως εξηγείται εδώ. Το «Πρώτο Θέμα» αναπαρήγαγε το story στον λογαριασμό του στο YouTube στις 2 Ιουνίου γύρω στις 15:30, δηλαδή πριν τη δημοσίευση του επεξεργασμένου βίντεο . Στο κάτω μέρος του βίντεο, υπάρχει ένα κείμενο που γράφει «Ικανοποιώ όλα τα αιτήματα!», συνοδευόμενο από δύο emojis που γελούν. 

Στα stories που δημοσίευσε ο Μητσοτάκης στο Instagram βλέπουμε τον νεαρό Αντώνης Ζουμπά να πλησιάζει τον πρωθυπουργό με το πλακάτ και να του λέει: «Γεια σας! Τι κάνετε; Πώς είστε;». Το πλακάτ που κρατά γράφει: «ΠΡΟΕΔΡΕ ΘΕΛΩ SELFIE. ANTONIS». Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτησε τον κ. Ζουμπά και ικανοποίησε το αίτημά του. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκανε και σχετική ανάρτηση στο Instagram στις 2 Ιουνίου, γράφοντας στην περιγραφή «Ό,τι πει ο Αντώνης».

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Instagram με τον νεαρό, ενώ κρατά το πλακάτ. Λήψη εικόνας: 09/06/2022 ( Instagram / Kyriakos Mitsotakis / )

Ερωτηθείς την επόμενη ημέρα από τοπικό μέσο ενημέρωσης για το πώς προσέγγισε τον πρωθυπουργό, ο Ζουμπάς είπε: «Αυτό που έκανε τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει ήταν ότι τον τράβηξε το πανό και που με είδε νεολαία, πιτσιρικά». Όταν η δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θα ψήφιζε τον Μητσοτάκη, εκείνος απάντησε: «Αμα μας φέρει γιατρούς και μας φτιάξει το γενικό νοσοκομείο [...], θα μπορέσουμε να τον ψηφίσουμε». «Αλλά τα αιτήματά μας να γίνουνε πράξη, όχι απλά να τα λέμε μόνο στα λόγια», επέμεινε ο Ζουμπάς.