Ένα βίντεο δεν δείχνει «σύλληψη της ελίτ», αλλά μια στρατιωτική επίδειξη στην Τάμπα της Φλόριντα

  • Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
  • Δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουνίου 2022 στις 11:50
  • 4 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: Théophile BLOUDANIS, AFP Ελλάδα
Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Facebook δείχνει ένα ελικόπτερο Black Hawk να πετάει χαμηλά σε ένα λιμάνι των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ελικόπτερο σταματά πάνω από ένα σκάφος και αποβιβάζει ένοπλους άνδρες με στολή. Η δημιουργός της δημοσίευσης ισχυρίζεται ότι πρόκειται για μια επιχείρηση σύλληψης «ελίτ» στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής. Δεν πρόκειται για μια ειδική επιχείρηση, αλλά για μια στρατιωτική επίδειξη στην Τάμπα της Φλόριντα.

«Σύλληψη ελίτ στο Μαιάμι», αναφέρει μια ανάρτηση στο Facebook στις 16 Ιουνίου. Κοινοποιεί ένα βίντεο 29 δευτερολέπτων που δείχνει ένα ελικόπτερο Black Hawk να πετά χαμηλά πάνω από ένα λιμάνι. Το αεροσκάφος τοποθετείται πάνω από μια βάρκα για να αποβιβαστούν ένοπλοι άνδρες με στολή.

Μια δεύτερη ανάρτηση στο Facebook προσθέτει στη λεζάντα της: «έρχεται Ντόμινο», υπονοώντας ότι πρόκειται να συμβεί ένα «φαινόμενο ντόμινο», δηλαδή «η σύλληψη των ελίτ».

Image
Στιγμιότυπο της παραπλανητικής ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 20/06/2022

Το βίντεο κοινοποιήθηκε 180 φορές και προβλήθηκε πάνω από 7500 φορές.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι ψευδής και το βίντεο έχει αφαιρεθεί από το πλαίσιό του. Δεν πρόκειται για μια ειδική επιχείρηση για σύλληψη, αλλά για μια στρατιωτική επίδειξη στην Τάμπα της Φλόριντα, όχι στο Μαϊάμι.

Δεν πρόκειται για σύλληψη «των ελίτ»

Το βίντεο κοινοποιήθηκε από ένα προφίλ στο Facebook, «Αννα Νικολαου», ο οποίος έχει ήδη διαδώσει ψευδείς πληροφορίες και θεωρίες συνωμοσίας στο παρελθόν: οι ισχυρισμοί της έχουν ήδη επαληθευτεί από έρευνες του AFP, όπως εδώ.

Πραγματοποιήσαμε μια αντίστροφη αναζήτηση βίντεο και βρήκαμε το ίδιο βίντεο σε έναν λογαριασμό στο TikTok με το όνομα damion_bailey. Έχει δημοσιευτεί στις 26 Μαΐου, διαρκεί 28 δευτερόλεπτα και δείχνει το ίδιο ελικόπτεροBlack Hawk. Η μουσική που συνοδεύει το κλιπ είναι η ίδια με αυτή που δημοσιεύτηκε από τον πρώτο λογαριασμό στο Facebook.

Καθώς περιηγούμασταν στον λογαριασμό TikTok, ο οποίος παρουσιάζει πολλές εικόνες και βίντεο από αεροπλάνα και ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού, βρήκαμε αυτό το βίντεο, το οποίο δείχνει κάποια αποσπάσματα από το προηγούμενο. Μια λεζάντα που εμφανίζεται στην εικόνα αναφέρει «160th SOFIC Demo 2022». 

Το 160th Special Operations Forces Industry Conference (SOFIC) 2022 πραγματοποιήθηκε στην Τάμπα της Φλόριντα από τις 16 έως τις 19 Μαΐου. Πρόκειται για ένα συνέδριο και μια συνάντηση μεταξύ των κοινοτήτων των Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) και της αμυντικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του SOFIC, το συνέδριο επιτρέπει «τη συνεργασία σχετικά με τις προκλήσεις, τις πρωτοβουλίες και την πορεία προς τα εμπρός για την παροχή των πιο πρωτοποριακών δυνατοτήτων στα χέρια των χειριστών των SOF».

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, στις 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκε επίδειξη από τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ, που υπάγονται στη United States Special Operations Command (USSOCOM), η οποία είναι επίσης χορηγός του SOFIC. Ο επίσημος λογαριασμός USSOCOM στο Twitter έγραψε επίσης για την παρουσία τους στο SOFIC 2022.

Ένα βίντεο στο YouTube από τον επίσημο λογαριασμό του Δήμου της Τάμπα δείχνει τα κυριότερα στιγμιότυπα αυτής της εκδήλωσης από μια διαφορετική οπτική γωνία. Το ελικόπτερο Black Hawk που καταλαμβάνει ένα σκάφος είναι ορατό στο πρώτο δευτερόλεπτο του βίντεο.

Σε επικοινωνία με το AFP, ο tiktoker damion_bailey επιβεβαίωσε σε ένα mail στις 20 Ιουνίου ότι «πρόκειται για επίδειξη στο συνέδριο SOFIC στην Τάμπα της Φλόριντα».

Συνεπώς, δεν επρόκειτο για σύλληψη «των ελίτ», όπως ισχυρίζεται η ανάρτηση στο Facebook. 

Ο όρος «ελίτ» αναφέρεται στην «παγκόσμια ελίτ» που χρησιμοποιείται συχνά από τους συνωμοσιολόγους για να περιγράψει μια ομάδα ανθρώπων που υποτίθεται ότι «κυβερνούν τον κόσμο» μυστικά. Σε ένα άρθρο του 2005 με τίτλο «From Evil Others to Evil Elites» (Από τους κακούς άλλους στις κακές ελίτ), η ανθρωπολόγος Véronique Campion-Vincent, που πρόσκειται στο Fondation de la Maison des sciences de l'homme στο Παρίσι, εξηγεί ότι «οι φήμες που κατηγορούν τις ελίτ για σκοτεινές συνωμοσίες δεν είναι καινούργιες, αλλά είναι πιο εμφανείς και κυρίως πιο διαδεδομένες και πολύπλοκες σήμερα».

Το AFP επικοινώνησε με την Véronique Campion-Vincent για περαιτέρω σχόλια.

Μια εκδήλωση στην Τάμπα, όχι στο Μαϊάμι

Και οι δύο αναρτήσεις στο Facebook υποστηρίζουν ότι το βίντεο τραβήχτηκε στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει παραπάνω, συμπεριλαμβανομένου του βίντεο στο Youtube από τον επίσημο λογαριασμό της πόλης της Τάμπα, και την τοποθεσία του SOFIC 2022, δεν πρόκειται για το Μαϊάμι, αλλά για την πόλη Τάμπα της Φλόριντα.

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο βίντεο των 29 δευτερολέπτων, μπορέσαμε να εντοπίσουμε γεωγραφικά και να καθορίσουμε την ακριβή τοποθεσία της εκδήλωσης στους χάρτες Google.

Ο επίσημος ιστότοπος του SOFIC αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Τάμπα, που βρίσκεται εδώ.

Στο Google Street view, μπορέσαμε να εντοπίσουμε μια σειρά από κτίρια που είναι ορατά στο βίντεο των 29 δευτερολέπτων, όπως φαίνεται στη σύγκριση εικόνων παρακάτω.

Image
Στιγμιότυπα του Google street view (δεξιά) και του παραπλανητικού βίντεο του Facebook (αριστερά). Οι κόκκινοι κύκλοι προστέθηκαν από το AFP. Λήψη εικόνων: AFP: 20/06/2022

Πρόκειται για την ίδια σειρά από βίλες κατά μήκος των οποίων πετάει το ελικόπτερο Black Hawk, οι οποίες βρίσκονται στο λιμάνι της Τάμπα, κοντά στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας