Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε ομιλία του στην Κορέα στις 09 Νοεμβρίου 2001. ( AFP / YOUN JAE-WOOK)

Αυτό το βίντεο δεν δείχνει τον θάνατο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Facebook δείχνει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, τον πρεσβύτερο, να λιποθυμά και να πέφτει προς τα πίσω. Η ανάρτηση υποστηρίζει ότι το υλικό τεκμηριώνει τον θάνατο του πρώην προέδρου. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής και το βίντεο χρησιμοποιείται εκτός πλαισίου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα επίσημο δείπνο που παρέθεσε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας στον Αμερικανό πρόεδρο στις 8 Ιανουαρίου 1992. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο George H. W. Bush λιποθύμησε και έκανε εμετό πάνω στον τότε πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Kiichi Miyazawa.

«Πως πέθανε ο Τζώρτζ Μπούς ο γέρος? Από λοίμωξη, μέσα στο νοσοκομείο το 2018? Στο φώς το «κρυμμένο» απόσπασμα!», αναφέρει μια ανάρτηση στο Facebook στις 12 Ιουνίου 2022.

Κοινοποιεί ένα βίντεο που δείχνει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ George H.W. Bush να λιποθυμά προφανώς κατά τη διάρκεια επίσημης δεξίωσης. Τον κρατούν διάφορα άτομα. Το βίντεο συνεχίζει με την προβολή ειδησεογραφικών άρθρων που ανακοινώνουν τον θάνατο του πρώην προέδρου, ο οποίος επήλθε την 1η Δεκεμβρίου 2018.

Στιγμιότυπο παραπλανητικής ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 16/06/2022

Η ανάρτηση στο Facebook συγκέντρωσε 170 κοινοποιήσεις και πάνω από 11.000 προβολές.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής και το βίντεο αφαιρέθηκε από τα συμφραζόμενα. Δεν δείχνει τον θάνατο ή τους λόγους που οδήγησαν στον θάνατο του Τζορτζ Μπους.

Μια δυσάρεστη στιγμή για την αμερικανική προεδρία

Το βίντεο κοινοποιήθηκε από ένα προφίλ στο Facebook, τον «John Greco II», ο οποίος έχει ήδη διαδώσει ψευδείς πληροφορίες και θεωρίες συνωμοσίας στο παρελθόν: οι ισχυρισμοί που έχει κοινοποιήσει έχουν ήδη επαληθευτεί αρκετές φορές από έρευνες του AFP, όπως εδώ, εδώ ή εδώ.

Πραγματοποιήσαμε μια αντίστροφη αναζήτηση βίντεο και βρήκαμε το ίδιο αρχείο, σε καλύτερη ποιότητα, στο Youtube. Η περιγραφή του το χρονολογεί στις 8 Ιανουαρίου 1992 και δείχνει ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους κάνει εμετό και χάνει τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια επίσημης δεξίωσης στην Ιαπωνία.

Το περιστατικό αυτό όντως έλαβε χώρα εκείνη την ημερομηνία, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, το οποίο επανέρχεται στο γεγονός σε ένα άρθρο του 2017, το οποίο παρουσιάζει την κάλυψη του περιοδικού για την υπόθεση αυτή, που χρονολογείται από το 1992.

Το άρθρο εξηγεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε εμετό πάνω στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Kiichi Miyazawa και στη συνέχεια λιποθύμησε, προτού τον βοηθήσουν η σύζυγός του Μπάρμπαρα Μπους και άνδρες του Secret Service.

Τα Δημόσια Έγγραφα των Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία περιέχουν έγγραφα και άλλες ομιλίες Αμερικανών προέδρων, αναφέρουν επίσης το γεγονός αυτό, σε μια δήλωση που συντάχθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1992, με τίτλο «Κείμενο των παρατηρήσεων στο κρατικό δείπνο που παρέθεσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Kiichi Miyazawa στο Τόκιο». Ένα σημείωμα στο κάτω μέρος του εγγράφου αυτού εξηγεί:

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα History, οι γιατροί του προέδρου διέγνωσαν ότι έπασχε από σοβαρή γαστρεντερίτιδα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο πρόεδρος Μπους ο πρεσβύτερος αισθανόταν πολύ καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το άρθρο αναφέρει λεπτομερώς ότι έπαιξε ακόμη και τένις με τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας. Μόνο κατά τη διάρκεια του δείπνου αρρώστησε ξαφνικά.

Μετά το περιστατικό, ο Μπους ο πρεσβύτερος συνέχισε το κανονικό του πρόγραμμα την επόμενη ημέρα.

Σε επικοινωνία με το AFP, ο Rob Rakove, καθηγητής και ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, απάντησε σε ηλεκτρονικό μήνυμα στις 16 Ιουνίου ότι «υπήρξε κάποια δυσαρέσκεια για το πόσο ευρέως διαδόθηκε το κλιπ με τον Μπους να κάνει εμετό».

Το 1992, το Newsweek αναρωτιόταν πόσο μεγάλη επίδραση θα είχε αυτό το γεγονός στην προεδρία του Τζορτζ Μπους, συγκρίνοντάς το με τη σωματική εξάντληση που υπέστη ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ τον Οκτώβριο του 1979, μια φωτογραφία που είναι ορατή στον λογαριασμό του αμερικανού δημοσιογράφου Ρέι Λόκερ στο Twitter.

«Είναι δύσκολο να γίνουν συγκρίσεις», συνεχίζει ο Rakove. «Βέβαια, τώρα γνωρίζουμε ότι ο προκάτοχος του Μπους, ο Ρόναλντ Ρίγκαν, εμφάνισε Αλτσχάιμερ. Υπάρχει κάποιο ερώτημα σχετικά με το αν τα συμπτώματα παρουσιάστηκαν πριν εγκαταλείψει το αξίωμά του. Η πιο σοβαρή περίπτωση προεδρικής ασθένειας κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν το εγκεφαλικό επεισόδιο του Γούντροου Γουίλσον τον Σεπτέμβριο του 1919, το οποίο τον κατέστησε ουσιαστικά ανίκανο.  Παρέμεινε στο αξίωμα για το υπόλοιπο της προεδρίας του, αλλά με μειωμένη ικανότητα», πρόσθεσε.

Σε επικοινωνία με το AFP, ο R. Matthew Lee, ανώτερος αρχειοφύλακας, του George H. W. Bush Library Center, απάντησε, σε e-mail με ημερομηνία 17 Ιουνίου, ότι «δεν υπήρξαν μακροχρόνιες επιπτώσεις της ασθένειας και ο Πρόεδρος Μπους επέστρεψε στο κανονικό του πρόγραμμα το επόμενο απόγευμα».

Ο Τζορτζ Μπους πέθανε την 1η Δεκεμβρίου 2018, σε ηλικία 94 ετών. Είχε νοσηλευτεί τον Απρίλιο του 2018 για λοίμωξη του αίματος μετά την κηδεία της συζύγου του, Μπάρμπαρα Μπους.

Μια παρόμοια ψευδής είδηση στις 10 Ιανουαρίου 1992

Ο ισχυρισμός ότι το βίντεο δείχνει το θάνατο του προέδρου Μπους του πρεσβύτερου κυκλοφόρησε επίσης αμέσως μετά το περιστατικό στο Τόκιο το 1992.

Μετά από περαιτέρω έρευνα, βρήκαμε ένα άρθρο των Los Angeles Times από τις 10 Ιανουαρίου 1992, δύο ημέρες μετά από αυτό το περιστατικό στο Τόκιο.

Το άρθρο εξηγεί ότι ένα άγνωστο άτομο είχε τηλεφωνήσει στην αίθουσα σύνταξης του CNN και τους είπε ότι ο Πρόεδρος Μπους ο πρεσβύτερος είχε πεθάνει στην Ιαπωνία. Καθώς η πληροφορία αυτή μεταδιδόταν ζωντανά, ένας επόπτης φώναξε «Stop!» στον παρουσιαστή, Ντον Χάρισον, ο οποίος αργότερα διάβασε μια διαφορετική αναφορά.

Εκπρόσωπος του CNN δήλωσε τότε στους LA Times ότι ο καλών ήταν ένας λεγόμενος γιατρός από το Αϊντάχο. Το ειδησεογραφικό δίκτυο παρέδωσε στη συνέχεια τον αριθμό τηλεφώνου στη Μυστική Υπηρεσία, η οποία αναγνώρισε το πρόσωπο ως James Edward Smith. Στη συνέχεια εισήχθη σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Άινταχο για παρακολούθηση.

20 Ιουνίου 2022 Προστέθηκε ένα απόσπασμα από τον R. Matthew Lee, Ανώτερος Αρχειονόμος, του George H. W. Bush Library Center.