
Βίντεο μίας Βραζιλιάνας δημιουργού περιεχομένου κοινοποιείται ψευδώς ως «απόδειξη ανθρώπινης κλωνοποίησης»
- Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
- Δημοσιεύθηκε στις 8 Αυγούστου 2022 στις 15:17
- 4 λεπτά ανάγνωσης
- Του/Της: AFP Χονγκ Κονγκ
- Μετάφραση και προσαρμογή Théophile BLOUDANIS
Πνευματικά δικαιώματα © AFP 2017-2025. Οποιαδήποτε εμπορική χρήση αυτού του περιεχομένου απαιτεί συνδρομή. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.
«Νομίζετε φιλαράκια μου ότι τα έχουμε δεί όλα; (...) Δηλαδή τώρα αν καταλάβατε καλά δίνουν το δικαίωμα στον άνθρωπο για κλωνοποίηση...», αναφέρεται σε μια ανάρτηση στο Facebook της 15ης Ιουλίου, στην οποία απεικονίζεται μια γυναίκα που φοράει μια λευκή εργαστηριακή ποδιά και κρατάει κάτι που μοιάζει με ανθρώπινο μωρό μέσα σε ένα είδος σακούλας, που δείχνει γεμάτη με διαφανές υγρό.
Το βίντεο, που έχει κοινοποιηθεί 160 φορές και έχει προβληθεί περισσότερες από 6.900 φορές, περιλαμβάνει μια αγγλόφωνη αφήγηση με ανδρική φωνή, που λέει, μεταξύ άλλων: «Δείτε αυτή τη νέα μέθοδο. Αυτήν τη μέθοδο σύλληψης παιδιών. Τώρα η μητέρα δεν θα χρειάζεται πλέον να κουβαλάει το παιδί για εννέα μήνες. Τώρα μπορεί να μεγαλώσει μέσα σε μια τσάντα. Πόσο βολικό...»
Συνεχίζει λέγοντας: «θα ήθελα πολύ να σας πω ότι αυτή είναι μια νέα ιδέα, αλλά αν ξέρετε κάτι για την ανθρώπινη κλωνοποίηση, θα ξέρατε ότι το κάνουν αυτό εδώ και πολύ καιρό. Όμως τώρα βρίσκει το δρόμο του στους καταναλωτές».

Τα σχόλια στις αναρτήσεις δείχνουν ότι ορισμένοι χρήστες πιστεύουν ότι το απόσπασμα δείχνει ένα γνήσιο ανθρώπινο έμβρυο.
«Παραλίγο να πετούσα το κινιτό από την αηδία...», γράφει ένας χρήστης σε αυτή την ανάρτηση. «Αφύσικα, ανώμαλα πράγματα!», γράφει ένας άλλος.
Το βίντεο κυκλοφόρησε μαζί με έναν παρόμοιο ισχυρισμό στο Facebook και το Twitter στα ρουμανικά, τα σερβικά, τα ιαπωνικά, τα αγγλικά και τα πολωνικά, καθώς και στο Instagram, το TikTok και το YouTube.
Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Δεν πρόκειται για ζωντανό μωρό αλλά για μια ρεαλιστική κούκλα. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία απόδειξη επιτυχούς κλωνοποίησης ανθρώπου.
Αληθοφανής κούκλα μωρού
Αυτή η παραπλανητική εικόνα κοινοποιήθηκε από ένα προφίλ στο Facebook, το «Αννα Νικολαου», το οποίο έχει ήδη διαδώσει ψευδείς πληροφορίες και θεωρίες συνωμοσίας στο παρελθόν: ένας ισχυρισμός που κοινοποίησε έχει ήδη καταρριφθεί από έρευνα του AFP, όπως εδώ.
Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας στο Google χρησιμοποιώντας εικόνες από το απόσπασμα, οδήγησε σε αυτό το βίντεο που δημοσιεύθηκε στο YouTube από τη Βραζιλιάνα δημιουργό περιεχομένου Sweet Carol, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Mariane Carolina Rossi, στις 26 Απριλίου 2022.
Ο πορτογαλικός τίτλος του βίντεο μεταφράζεται στα αγγλικά ως εξής: «Τοκετός 'En Caul', ρήξη αμνιακού σάκου του αναγεννημένου μωρού».
Η περιγραφή του αναφέρει στα πορτογαλικά: «ASMR του 'en caul' τοκετού μπορείτε να δείτε το πλήρες βίντεο στο κανάλι!» και στη συνέχεια στα αγγλικά: «Γέννηση ενός αναγεννημένου μωρού από τη μήτρα».
Στο γνήσιο απόσπασμα, ο ήχος περιλαμβάνει τη φωνή της Rossi - και όχι την ανδρική φωνή που κάνει ισχυρισμούς για την ανθρώπινη κλωνοποίηση.
Στην αρχή του βίντεο, λέει: «Παιδιά, το σημερινό ASMR είναι από μια γέννα en caul. Κοιτάξτε πόσο ωραίο είναι, ένα σούπερ ρεαλιστικό μωρό στην τσάντα».
Ένας en caul τοκετός συμβαίνει όταν η γέννηση ένος μωρού γίνεται εξ ολοκλήρου μέσα σε έναν άθικτο αμνιακό σάκο.
Το «Reborn baby» (αναγεννημένο μωρό) αναφέρεται σε υπερρεαλιστικές κούκλες που μοιάζουν με αληθινά μωρά.
Η ASMR - ή αυτόνομη αισθητηριακή μεσημβρινή απόκριση - έχει προκαλέσει διαδικτυακή αίσθηση, με δημιουργούς περιεχομένου όπως η Rossi να καταγράφουν εκατομμύρια προβολές σε κλιπ με ήχους που προκαλούν αίσθημα χαλάρωσης και ευεξίας στους ανθρώπους.
Η Rossi, η οποία αποκαλεί τον εαυτό της «ASMRtist», δημοσίευσε επίσης το ίδιο βίντεο στους επαληθευμένους λογαριασμούς της στο TikTok και στο Instagram την ίδια ημέρα.
@sweetcarolyt Estourando a bolsa do parto empelicado #asmrmedical#partoempelicado#partonormal#medicina#sweetcarol♬ som original - Sweet Carol
Παρακάτω παρατίθεται ένα στιγμιότυπο οθόνης που συγκρίνει το βίντεο της παραπλανητικής ανάρτησης (αριστερά) με το γνήσιο βίντεο του YouTube (δεξιά):

Σε επικοινωνία με το AFP, η Rossi δήλωσε στις 20 Ιουλίου 2022: «Αυτό το βίντεο είχε σκοπό να προσομοιώσει ένα ASMR παιχνίδι ρόλων φυσιολογικού τοκετού».
«Δεν πρόκειται για ανθρώπινο κλώνο, αλλά για μια ρεαλιστική κούκλα», πρόσθεσε. «Την αγόρασα από ένα κατάστημα με κούκλες για μητέρες εδώ στη Βραζιλία».
Καμία τεχνολογία κλωνοποίησης ανθρώπου μέχρι σήμερα
Πολλαπλές αναζητήσεις με λέξεις-κλειδιά στο Google δεν βρήκαν αναφορές ότι επιστήμονες έχουν κλωνοποιήσει επιτυχώς έναν άνθρωπο μέχρι σήμερα.
«Παρά τους διάφορους ισχυρισμούς με μεγάλη δημοσιότητα, η κλωνοποίηση του ανθρώπου εξακολουθεί να ανήκει στην επιστημονική φαντασία», αναφέρει εδώ το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Ανθρώπινου Γονιδιώματος των ΗΠΑ σε ένα ενημερωτικό δελτίο σχετικά με την κλωνοποίηση.
«Από τεχνική άποψη, η κλωνοποίηση του ανθρώπου και άλλων πρωτευόντων είναι πιο δύσκολη από ό,τι σε άλλα θηλαστικά», αναφέρεται.
«Προς το παρόν δεν υπάρχουν στέρεες επιστημονικές αποδείξεις ότι κάποιος έχει κλωνοποιήσει ανθρώπινα έμβρυα».
Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;
Επικοινωνήστε μαζί μας