Φωτογραφία δείχνει ανεμογεννήτριες κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου στην Εύβοια, Ελλάδα, στις 3 Φεβρουαρίου 2022. ( AFP / ARIS MESSINIS)

Παραπλανητικές αναρτήσεις σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πράσινης ενέργειας

Μια ανάρτηση που κοινοποιήθηκε δεκάδες χιλιάδες φορές σε διάφορες γλώσσες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνει ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για παράδειγμα ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ λειτουργούν κατά 40% με ενέργεια από άνθρακα και ότι τα ηλιακά πάνελ και οι ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Το AFP ανέλυσε τα διάφορα στοιχεία της ανάρτησης και ανακάλυψε ότι αρκετές δηλώσεις ήταν ανακριβείς, σύμφωνα με στοιχεία, ερευνητικές μελέτες και εμπειρογνώμονες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Ίσως η καλύτερη ανάρτηση που δημοσιεύτηκε ποτέ με θέμα τις "μηδενικές εκπομπές ρύπων". Σίγουρα αξίζει να το διαβάσετε!», ξεκινά μια ανάρτηση στο Facebook στα ελληνικά, που δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουνίου 2022. Ενώ το κείμενο αναφέρει «μεταφρασμένο από τα αγγλικά», φαίνεται να είναι αυτόματη μετάφραση ενός γερμανικού κειμένου που έχει κοινοποιηθεί πάνω από 125.000 φορές από τη δημοσίευσή του στις 15 Μαρτίου 2022. Ορισμένες αναρτήσεις αναφέρουν έναν ανενεργό σύνδεσμο στο LinkedIn ως πηγή του κειμένου. Κανένα από τα δεδομένα που δίνονται στην παραπλανητική ανάρτηση δεν αποδίδεται σε πηγή.

Η φωτογραφία που χρησιμοποιείται στην ανάρτηση δείχνει μια κατεστραμμένη ανεμογεννήτρια στο δήμο Borchen της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Δημοσίευμα μέσου ενημέρωσης σχετικά με το περιστατικό αναφέρει ότι το ατύχημα συνέβη στις 8 Μαρτίου 2018 και ότι δύο πτερύγια ρότορα έσπασαν, σκορπίζοντας γυαλιά σε κοντινά χωράφια. Μια έκθεση στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης της περιφέρειας του Paderborn εξηγεί ότι δύο πτερύγια ρότορα υπέστησαν ζημιά κατά τη φάση κατασκευής της ανεμογεννήτριας όταν χτύπησαν στον πύργο της και ότι το περιστατικό οφείλεται σε «επαναλαμβανόμενο ανθρώπινο λάθος, ισχυρό άνεμο και ένα σύστημα ασφαλείας που δεν ήταν ακόμη ενεργό».

Image
Στιγμιότυπο της παραπλανητικής ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 01/08/2022

Άλλες αναρτήσεις και δημοσιεύματα, όπως εδώ, εδώ, εδώ και εδώ, κοινοποιούν ένα άρθρο με το ίδιο κείμενο, που δημοσιεύθηκε σε αυτόν τον ιστότοπο.

Τα ηλεκτρικά οχήματα στις ΗΠΑ δεν τροφοδοτούνται κατά 40% με ενέργεια από άνθρακα

Οι παραπλανητικές αναρτήσεις στο Facebook αναφέρουν ότι τα ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών, επειδή εξαρτώνται από την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από διάφορες πηγές. «Δεδομένου ότι το σαράντα τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχεται από εργοστάσια παραγωγής άνθρακα, έτσι το σαράντα τοις εκατό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο δρόμο έχουν βάση τον άνθρακα», αναφέρει η ανάρτηση.

Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι ανακριβές. Σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA), το μερίδιο του άνθρακα στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 21,8% το 2021, ενώ το φυσικό αέριο, η πυρηνική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου. Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν περίπου 20%.

Η EPA αναφέρει επίσης ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν γενικά μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, ακόμη και όταν λαμβάνονται υπόψη οι εκπομπές που συνδέονται με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, αν και ο οργανισμός αναγνωρίζει ότι η ρύπανση από άνθρακα που αποδίδεται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξαρτάται από τις τοπικές πηγές ενέργειας.

«Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη αυτές οι εκπομπές ηλεκτρικής ενέργειας, η έρευνα δείχνει ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι συνήθως υπεύθυνο για χαμηλότερα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου (GHG) από ένα μέσο νέο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο», αναφέρει ο ιστότοπος της EPA.

Image
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα Volkswagen ID.4 εμφανίζονται στις 2 Ιουνίου 2021 στο ελληνικό νησί της Αστυπάλαιας. ( pool / ALEXANDROS VLACHOS)

Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν οριακά την πλήρη απαγόρευση των νέων οχημάτων που εκπέμπουν CO2 έως το 2035 σε ψηφοφορία τον Ιούνιο του 2022, όπως αναφέρει το AFP εδώ.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), περίπου το 13% (5.978 GWh) της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη στην Ελλάδα το 2020 προερχόταν από λιγνίτη. Το μεγαλύτερο ποσοστό, σχεδόν 39% (18.041 GWh), προήλθε από φυσικό αέριο. Η αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν το 37% (17.124 GWh) της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι γιγαβατώρες (GWh) είναι η μονάδα μέτρησης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ελλάδα ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2022 ότι θα διπλασιάσει την παραγωγή λιγνίτη για την ηλεκτροπαραγωγή, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επακόλουθη ενεργειακή κρίση.

Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε το 2020 ένα πρόγραμμα για την παροχή οικονομικής βοήθειας για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων και φορτιστών. Το πρόγραμμα, με όνομα «Κινούμαι ηλεκτρικά», εξακολουθεί να εφαρμόζεται. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πρόγραμμα το 2021 για την ηλεκτροκίνηση στα ελληνικά νησιά, ξεκινώντας από το νησί της Αστυπάλαιας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Κάθε μπαταρία ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου δεν απαιτεί τις ίδιες πρώτες ύλες

Η ανάρτηση απαριθμεί τις υποτιθέμενες ποσότητες διαφορετικών ορυκτών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή «μιας τυπικής μπαταρίας ηλεκτρικού αυτοκινήτου», η οποία, όπως ισχυρίζεται, ζυγίζει 1.000 λίβρες ή 454 κιλά.

Ωστόσο, ο Jens Buchgeister, επιστημονικός συνεργάτης στην ομάδα Research for Sustainable Energy Technologies του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης (KIT) στη Γερμανία, δήλωσε ότι «το βάρος της μπαταρίας επηρεάζεται καθοριστικά από τη χωρητικότητα της μπαταρίας» και ότι είναι λανθασμένη η γενίκευση του βάρους μιας μπαταρίας.

Σε email στο AFP της 4ης Μαΐου 2022, ο Buchgeister ανέφερε ότι, για παράδειγμα, ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο όπως το VW E-Up έχει χωρητικότητα μπαταρίας 36,8 κιλοβατώρες με βάρος μπαταρίας 250 κιλά, ενώ ένα Tesla Model 3 στην έκδοση μεγάλης εμβέλειας διαθέτει μπαταρία 82 κιλοβατώρων με βάρος 480 κιλά.

Image
Ένας εργαζόμενος απεικονίζεται να εργάζεται δίπλα σε δίσκους με μπαταρίες κυψελών στο κατάστημα μπαταριών στο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων VinFast στο Haiphong στις 7 Απριλίου 2022. ( AFP / NHAC NGUYEN)

Ο Marko Paakkinen, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο Κέντρο Τεχνικών Ερευνών VTT της Φινλανδίας, επεσήμανε επίσης ότι η ανάρτηση υποθέτει ότι όλες οι μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα είναι κατασκευασμένες από τη λεγόμενη χημεία NMC, δηλαδή μπαταρίες από νικέλιο, μαγγάνιο και κοβάλτιο. Αν και αυτός ο τύπος μπαταρίας είναι κοινός στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ο Paakkinen επισημαίνει ότι ορισμένοι κατασκευαστές προσπαθούν να διαφοροποιηθούν. Για παράδειγμα, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla κατασκευάζει ήδη περίπου τα μισά από τα αυτοκίνητά της με μπαταρίες LFP (λίθιο, σίδηρος, φωσφορικό άλας), δήλωσε ο Paakkinen. Η εξέλιξη αυτή αναφέρθηκε εδώ από το αμερικανικό κανάλι CNBC.

«Οι κρίσιμες πρώτες ύλες είναι το λίθιο, ο σίδηρος και το φωσφορικό άλας και είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον από τις NMC», πρόσθεσε ο Paakkinen.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την εξόρυξη πρώτων υλών για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως εξηγείται στην επόμενη ενότητα.

Η εξόρυξη υλικών για μπαταρίες ηλεκτροκίνητων οχημάτων έχει εγείρει περιβαλλοντικές ανησυχίες

Οι ισχυρισμοί του Facebook αναφέρουν ότι για την παραγωγή μιας μπαταρίας πρέπει να εξορυχθούν 500.000 λίβρες ή 270 τόνοι χώματος, χωρίς να δίνουν πηγή για την πληροφορία αυτή.

Αυτή η επαλήθευση του AFP για τους επίμονους μύθους γύρω από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εντοπίζει τον ισχυρισμό στο Ινστιτούτο Μανχάταν, μια ερευνητική ομάδα σκεπτικιστών του κλίματος και αναφέρει ότι οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο αριθμός είναι παραπλανητικός.

Ο Buchgeister εκτίμησε ότι το ποσό που αναφέρεται δεν λαμβάνει υπόψη του ότι τα υλικά συχνά εξορύσσονται μαζί και όχι ξεχωριστά. «Τα μεταλλεύματα που εξορύσσονται περιέχουν αρκετές από τις μεταλλικές πρώτες ύλες που εξετάζονται εδώ, καθώς και άλλες πολύτιμες πρώτες ύλες που εξορύσσονται μαζί και διατίθενται ξεχωριστά για τους αντίστοιχους τομείς εφαρμογής μέσω διαφόρων διαδικασιών», δήλωσε στο AFP.

Τα απαιτούμενα συστατικά διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για την κατασκευή της μπαταρίας, ο οποίος δεν διευκρινίζεται στην ανάρτηση, πρόσθεσε ο Buchgeister.

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την έκταση και τον αντίκτυπο των εργασιών εξόρυξης που απαιτούνται για να συμβαδίσουν με τη ζήτηση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του τον Μάιο του 2022, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σημείωσε: «Η πίεση στην προμήθεια κρίσιμων υλικών θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς η ηλεκτροκίνηση των οδικών μεταφορών επεκτείνεται για την επίτευξη των φιλοδοξιών του καθαρού μηδενικού φορτίου».

Το ενδεχόμενο επιζήμιων περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων κατά την παραγωγή πρώτων υλών για τη δημιουργία μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί ζήτημα, όπως περιγράφεται εδώ από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

Image
Αεροφωτογραφία φορτηγών που φορτώνουν άλμη από τις δεξαμενές εξάτμισης του νέου κρατικού συγκροτήματος εξόρυξης λιθίου, στη νότια ζώνη της αλυκής Uyuni, Βολιβία, στις 10 Ιουλίου 2019. ( AFP / PABLO COZZAGLIO)

Μια έρευνα δείχνει τα συνολικά οφέλη των ηλεκτρικών οχημάτων

Ακόμα και αν δεν υπάρχει ένα αμιγώς «πράσινο» αυτοκίνητο, μελέτες δείχνουν ότι τα αυτοκίνητα με μπαταρία προκαλούν συνολικά λιγότερα επιβλαβή αέρια του θερμοκηπίου από τους βενζινοκίνητους προγόνους τους.

Οι έρευνες δείχνουν ότι, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι μέθοδοι παραγωγής και προμήθειας καυσίμων, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παράγουν χαμηλότερες εκπομπές κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, κάτι που δεν αναφέρεται στους παραπλανητικούς ισχυρισμούς.

Επί του παρόντος, μία από τις πιο ολοκληρωμένες μελέτες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διαφόρων τύπων οχημάτων, που ανατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο του 2020, διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα «έχουν σημαντικά χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλους τους τύπους οχημάτων».

Η μελέτη ανέλυσε μια σειρά περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα στάδια του κύκλου ζωής διάφορων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής οχημάτων και μπαταριών, της παραγωγής καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και του παροπλισμού.

Αν και η παραγωγή μπαταριών έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον, τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα συνδέονται επίσης με τις επιπτώσεις της παραγωγής πετρελαίου, όπως οι γεωτρήσεις, τα ατυχήματα και οι διαρροές, δήλωσε ο Paakkinen στο AFP στις 22 Μαρτίου 2022.

Τα χιλιάδες κιλά πετρελαίου που καταναλώνουν τα βενζινοκίνητα οχήματα «επίσης δεν είναι ανακυκλώσιμα, σε αντίθεση με τα μέταλλα των μπαταριών και τα περισσότερα άλλα εξαρτήματα των αυτοκινήτων», δήλωσε ο Paakkinen.

Οι έρευνες που επικαλείται η EPA και το Διεθνές Συμβούλιο για τις Καθαρές Μεταφορές (ICCT) δείχνουν επίσης ότι τα ηλεκτρικά οχήματα προκαλούν λιγότερες εκπομπές που θερμαίνουν τον πλανήτη κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους σε σχέση με τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα.

Ορισμένες μελέτες για συγκεκριμένες χώρες έχουν επίσης υπολογίσει ότι οι εκπομπές που δημιουργούνται μέσω της παραγωγής και της προμήθειας καυσίμων αντισταθμίζονται από μηδενικές εκπομπές καυσαερίων.

Μια δημοσίευση σχετικά με το περιβαλλοντικό ισοζύγιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τον Ιανουάριο του 2021 του γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος υπολόγισε ότι οι εκπομπές CO2 μέσω του συνολικού κύκλου ζωής ενός οικογενειακού αυτοκινήτου, λαμβάνοντας υπόψη την παραγωγή, τη συντήρηση, την απόρριψη και τα αέρια που εκπέμπονται κατά τη χρήση, είναι χαμηλότερες από ένα αυτοκίνητο που λειτουργεί με ντίζελ ή βενζίνη. Η έκθεση αναφέρει ότι ένα ηλεκτρικό όχημα της κατηγορίας compact παράγει «περίπου 30 τοις εκατό λιγότερα κλιματικά αέρια από ένα βενζινοκίνητο. Σε σύγκριση με ένα συγκρίσιμο πετρελαιοκίνητο, είναι περίπου 23 τοις εκατό λιγότερα».

Οι εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή έχουν περιγράψει λεπτομερώς την απειλή από την κλιματική αλλαγή που οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων.

Οι ηλιακοί συλλέκτες μπορούν να ανακυκλωθούν, αν και υπάρχουν προκλήσεις

Η ανάρτηση στο Facebook διατυπώνει επίσης διάφορους ισχυρισμούς σχετικά με τους ηλιακούς συλλέκτες, μεταξύ άλλων ότι δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, κάτι που είναι παραπλανητικό.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, το 95% των υλικών που χρησιμοποιούνται στις ηλιακές μονάδες μπορούν να ανακυκλωθούν. Επιπλέον, από το 2012, ένας νόμος της ΕΕ ρυθμίζει ότι το 85% των αποβλήτων από τους ηλιακούς συλλέκτες πρέπει να ανακτάται και το 80% πρέπει να ανακυκλώνεται.

Ωστόσο, ο Aapo Poskela, ερευνητικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών του Πανεπιστημίου του Turku στη Φινλανδία, δήλωσε στο AFP στις 23 Μαρτίου 2022 ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν οικονομικά βιώσιμες μέθοδοι για την ανακύκλωση μεγάλων ποσοτήτων ηλιακών συλλεκτών. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα πάνελ που εγκαταστάθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μόλις τώρα φτάνουν στο τέλος της ζωής τους, είπε. «Οι ποσότητες των ηλιακών συλλεκτών που παρήχθησαν εκείνη την εποχή ήταν τόσο μικρές που δεν μπόρεσε να προκύψει ακόμη καμία καθιερωμένη πρακτική», είπε.

Image
Ένας εργάτης περπατά σε ένα ηλιακό πάρκο περίπου 110 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας, στις 11 Νοεμβρίου 2010. ( AFP / ARIS MESSINIS)

Τα προβλήματα με την απόρριψη των ηλιακών συλλεκτών στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρθηκαν σε αυτό το άρθρο του Harvard Business Review.

Σήμερα, η ανακύκλωση των ηλιακών συλλεκτών ερευνάται και αναπτύσσεται τόσο σε πανεπιστήμια όσο και σε εταιρείες, δήλωσε ο Poskela.

Σε μελέτη του 2016 σχετικά με την ανακύκλωση ηλιακών μονάδων, ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) εκτίμησε ότι μέχρι το 2050 η αξία των ανακυκλωμένων ηλιακών μονάδων θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, καθιστώντας οικονομικά βιώσιμες τις ειδικές μονάδες ανακύκλωσης μονάδων ηλιακών πάνελ. Η πρώτη εγκατάσταση στην Ευρώπη που είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην ανακύκλωση παλαιών ηλιακών μονάδων άνοιξε στη Γαλλία το 2018. «Θα με εξέπληττε πολύ αν ένας συλλέκτης που αγοράζεται σήμερα δεν ανακυκλώνεται στο τέλος της ζωής του», δήλωσε ο Poskela.

Τα υλικά που αναφέρονται στον ισχυρισμό του Facebook είναι «υπερβολικά»

Ο Poskela πρόσθεσε επίσης ότι ο κατάλογος των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του πυριτίου που απαιτείται για τους ηλιακούς συλλέκτες, ο οποίος αναφέρεται στους ισχυρισμούς του Facebook, φαίνεται υπερβολικός.

Η διαδικασία εξόρυξης πυριτίου, η οποία παράγει το πυρίτιο που απαιτείται για τους ηλιακούς συλλέκτες, χρησιμοποιεί κυρίως χαλαζία, άνθρακα και ροκανίδια ξύλου ως πρώτες ύλες, εξήγησε.

«Αν κοιτάξετε τον κατάλογο των χημικών ουσιών, ο πρώτος φαίνεται να είναι ένας κατάλογος οξέων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταβύθιση του πυριτίου. Επομένως, δεν χρειάζεται να τα χρησιμοποιήσετε όλα. Μπορείτε απλώς να επιλέξετε ένα από αυτά».

Η «σκόνη σιλικόνης» που αναφέρεται ως «κίνδυνος για τους εργαζόμενους» στην ανάρτηση αναφέρεται πιθανότατα στη σκόνη πυριτίου, η οποία δημιουργείται κατά την παραγωγή πυριτίου, δήλωσε ο Poskela. Αυτή ταξινομείται ως επιβλαβής για την υγεία και μπορεί να βλάψει την αναπνευστική οδό σε περίπτωση παρατεταμένης απροστάτευτης επαφής. Ο Christian Breyer, καθηγητής ηλιακής οικονομίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Lappeenranta στη Φινλανδία, δήλωσε στο AFP στις 22 Μαρτίου 2022 ότι η τήρηση «απλών κανονισμών για την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια» είναι υψίστης σημασίας κατά την επεξεργασία του πυριτίου.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, η χρήση μάσκας φιλτραρίσματος σωματιδίων ή φίλτρων αέρα μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για την υγεία.

Η ανακύκλωση πτερυγίων ανεμογεννητριών είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη

Η ανάρτηση συνεχίζει λέγοντας ότι τα πτερύγια των ρότορων των ανεμογεννητριών δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η ανακύκλωση των πτερυγίων είναι πρόβλημα, αν και όχι αδύνατη.

Όπως εξηγείται σε αυτή την έκθεση του Bloomberg σχετικά με την περιβαλλοντική πρόκληση που αποτελούν τα πτερύγια των ανεμογεννητριών, αυτά είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά αυτή η ανθεκτικότητα γίνεται πρόβλημα όταν πρέπει να αποσυναρμολογηθούν. Ενώ υπάρχουν σχέδια για την επαναχρησιμοποίησή τους ως οικοδομικά υλικά, επί του παρόντος καταλήγουν συχνά σε χωματερές ή καίγονται.

Μελέτες των τελευταίων ετών εξέτασαν τρόπους ανακύκλωσης των πτερυγίων των ανεμογεννητριών. Ένας ερευνητής δήλωσε σε μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2018 και το 2019 ότι αυτό είναι δυνατό, αλλά σημείωσε ότι η πρακτική δεν είναι ακόμη οικονομικά βιώσιμη. Έκτοτε, όμως, εταιρείες όπως η GE Renewable Energy και η Veolia North America στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακοινώσει έργα ανακύκλωσης πτερυγίων ανεμογεννητριών. Το έργο της GE-Veolia μετατρέπει τα πτερύγια σε συστατικό για τσιμέντο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ενέργειας θέλει επίσης να εφαρμόσει στο μέλλον την αρχή της κυκλικής οικονομίας στα υλικά που προέρχονται από τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αναφέρει ότι το 90% της «μάζας των πόρων» που χρησιμοποιούνται για τις ανεμογεννήτριες μπορεί να ανακυκλωθεί.

Image
Το φεγγάρι έχει ανατείλει πίσω από ανεμογεννήτριες κοντά στο βόρειο χωριό Neuharlingersiel, στη βόρεια Γερμανία, στις 13 Ιουνίου 2022. ( AFP / Christof STACHE)

Ο Uwe Ritschel, καθηγητής Τεχνολογίας Αιολικής Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Ροστόκ, δήλωσε στο AFP με email στις 26 Απριλίου 2022 ότι οι ποσότητες διαφόρων υλικών που αναφέρονται στην ανάρτηση ως απαιτούμενες για την κατασκευή «κάθε ανεμογεννήτριας» αντιστοιχούν περίπου στις πραγματικές απαιτήσεις για την κατασκευή μεγάλων, νέων ανεμογεννητριών.

Ωστόσο, ο Stephan Barth από το Πανεπιστήμιο του Όλντενμπουργκ, στην Γερμανία, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Έρευνας για την Αιολική Ενέργεια «For Wind», μιας ερευνητικής ένωσης 30 ινστιτούτων και ομάδων εργασίας από τα πανεπιστήμια του Όλντενμπουργκ, του Ανόβερου και της Βρέμης, τόνισε ότι οι ανεμογεννήτριες υπάρχουν σε διαφορετικά μεγέθη. «Η δήλωση ότι κάθε ανεμογεννήτρια έχει ακριβώς το ίδιο βάρος είναι παράλογη», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο AFP στις 25 Απριλίου.

Ο Ritschel επεσήμανε επίσης ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται πρέπει να εξισορροπούνται με τα πλεονεκτήματα και την αποδοτικότητα της αιολικής ενέργειας.

«Μεταξύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αιολική ενέργεια έχει ένα από τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την καλύτερη οικολογική ισορροπία. Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν αρκετές χιλιάδες νοικοκυριά με ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε στο AFP σε email στις 26 Απριλίου 2022. «Από την άποψη αυτή, το υλικό που χρησιμοποιείται πρέπει πάντα να εξετάζεται σχετικά».

Το 2021, περισσότερα από 340 εκατομμύρια ευρώ επενδύθηκαν στο ελληνικό δίκτυο αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Συνολικά, πέρυσι συνδέθηκαν στο δίκτυο 128 νέες ανεμογεννήτριες.

Η αιολική ενέργεια αντιπροσώπευε το 20% (9.321 GWh) της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2020, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

5 Αυγούστου 2022 Επικαιροποιήσεις για να διευκρινιστεί ότι ο αριθμός των ανεμογεννητριών στην παράγραφο αντιπροσωπεύει «μάζα πόρων» και όχι «υλικά», όπως αναφερόταν προηγουμένως.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας