Όχι, αυτό το βίντεο δεν δείχνει τη σύλληψη της Νάνσι Πελόζι

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στις 30 Οκτωβρίου 2022 από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC δείχνει την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Νάνσι Πελόζι να συνοδεύεται από πράκτορες ασφαλείας καθώς φεύγει από το σπίτι της στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ο σύζυγός της είχε δεχθεί επίθεση δύο ημέρες νωρίτερα. Το βίντεο αυτό κοινοποιείται στα κοινωνικά δίκτυα με τον ψευδή ισχυρισμό «βίντεο που δείχνει τη Νάνσι Πελόζι να συλλαμβάνεται». Σε έρευνα του AFP βρέθηκε το αρχικό βίντεο, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε σύλληψη. Η δημοσιογραφική ομάδα της Πελόζι διέψευσε επίσης ότι βρίσκεται υπό κράτηση.

«Ξανά σύλληψη της Πελόζι», αναφέρει μια ανάρτηση στο Facebook από τις 4 Νοεμβρίου 2022.

Στις 28 Οκτωβρίου 2022, σύζυγος της Πελόζι, ο Πολ, δέχθηκε επίθεση με σφυρί στο σπίτι του στο Σαν Φρανσίσκο. Νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο με κάταγμα στο κρανίο και πήρε εξιτήριο στις 4 Νοεμβρίου.

Οι ισχυρισμοί για τη φερόμενη σύλληψη της Νάνσι Πελόζι κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο λίγες ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022 στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς. Η Νάνσι Πελόζι δεν συνελήφθη στο πλαίσιο της επίθεσης στο σπίτι της τον περασμένο μήνα.

Στιγμιότυπο της παραπλανητικής ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 17/11/2022

Παρόμοιες αναρτήσεις έχουν εντοπιστεί στο Facebook εδώ. Μια άλλη ανάρτηση στο Facebook κοινοποιεί ένα άλλο ρεπορτάζ από την εκπομπή TODAY του NBC, το οποίο δείχνει «νέες λετομέρειες από το εσωτερικό της επίθεσης στην Πελόζι».

Παρόμοιες αναρτήσεις κυκλοφόρησαν επίσης στα γερμανικά, αγγλικά, ισπανικά, κροατικά και βουλγαρικά.

Ορισμένοι από τους ισχυρισμούς περιλαμβάνουν ένα ρεπορτάζ από την εκπομπή TODAY του NBC που ισχυρίζεται ότι παρουσιάζει «νέες» λεπτομέρειες που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την επίθεση. Το NBC δήλωσε αργότερα ότι το ρεπορτάζ αυτό ήταν ανακριβές και το αφαίρεσε από τους ιστότοπούς του, θέτοντας επίσης σε διαθεσιμότητα τον εμπλεκόμενο δημοσιογράφο.

Η αρχική καταγραφή δεν έχει καμία σχέση με σύλληψη

Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας για τα κλιπ του βίντεο της Νάνσι Πελόζι οδήγησε το AFP στην αρχική έκδοση του κλιπ. Αυτό δημοσιεύτηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC στις 30 Οκτωβρίου 2022, δύο ημέρες μετά την επίθεση κατά του Πολ Πελόζι.

Το απόσπασμα του NBC έχει τίτλο: «Η Νάνσι Πελόζι εγκαταλείπει το σπίτι της στο Σαν Φρανσίσκο». Στην περιγραφή του βίντεο αναφέρεται ότι ο σύζυγός της, Πολ Πελόζι, συνεχίζει να αναρρώνει από την επίθεση στο σπίτι τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε υποτιθέμενη σύλληψη. Στο βίντεο ακούγεται επίσης ένας δημοσιογράφος να ρωτά την Πελόζι για την υγεία του συζύγου της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού καναλιού Fox News, η Πελόζι εθεάθη στις 30 Οκτωβρίου 2022 στο Γενικό Νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο, όπου επισκέφθηκε τον σύζυγό της. Συνεχίζει εξηγώντας ότι η Νάνσι Πελόζι βρισκόταν ακόμη στην Ουάσιγκτον κατά τη στιγμή της επίθεσης εναντίον του συζύγου της την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου και είχε ταξιδέψει στην Καλιφόρνια το Σαββατοκύριακο. Η εφημερίδα «New York Post» ανέφερε επίσης ότι η Πελόζι είχε επισκεφθεί τον σύζυγό της στο Γενικό Νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο στις 30 Οκτωβρίου.

Ένα μαύρο SUV Chevrolet διακρίνεται επίσης στο βίντεο, το οποίο έχει πλέον κοινοποιηθεί στο Facebook, καθώς και στο ρεπορτάζ του Fox News. Στην παρακάτω σύγκριση των δύο φωτογραφιών, ένα όχημα που μοιάζει με αυτό φαίνεται μπροστά από το σπίτι της Nancy Pelosi (αριστερά) και στο δρόμο προς το Γενικό Νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο (δεξιά).

Σύγκριση στιγμιότυπων οθόνης μεταξύ του βίντεο του Facebook (αριστερά) και του ρεπορτάζ του Fox Νews (δεξιά). Λήψη εικόνων: 16/11/2022

Στις 31 Οκτωβρίου 2022, ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει μια σχεδόν πανομοιότυπη κατάσταση. Η περιγραφή του αποσπάσματος του βίντεο του Politico αναφέρει επίσης: «Η Νάνσι Πελόζι εγκαταλείπει το σπίτι της στο Σαν Φρανσίσκο». Ούτε εδώ γίνεται λόγος για σύλληψη.

Στις 7 Νοεμβρίου 2022, η Νάνσι Πελόζι μίλησε επίσης για την επίθεση εναντίον του συζύγου της σε συνέντευξή της στο αμερικανικό κανάλι CNN - αρκετές ημέρες μετά τη διάδοση ψευδών ισχυρισμών σχετικά με μια υποτιθέμενη σύλληψη της Νάνσι Πελόζι στο διαδίκτυο.

Στις 13 Νοεμβρίου 2022, η Νάνσι Πελόζι παραχώρησε συνέντευξη στο ABC News για να σχολιάσει τα πρώτα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ. Την ίδια ημέρα, η Πελόζι μίλησε ξανά σε συνέντευξη στο CNN.

Ο Ντριού Χάμιλ, εκπρόσωπος της Νάνσι Πελόζι, επιβεβαίωσε επίσης στο AFP στις 8 Νοεμβρίου 2022 ότι η ηχογράφηση της πολιτικού είχε «παρερμηνευθεί». Είπε ότι το βίντεο την έδειχνε να «συνοδεύεται από την ομάδα ασφαλείας της».

Ένας έλεγχος γεγονότων από την αμερικανική εφημερίδα USA Today κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι το απόσπασμα που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο δεν έδειχνε τη σύλληψη της Νάνσι Πελόζι.

Αντιπαράθεση σχετικά με ένα ρεπορτάζ του NBC

Ένας από τους χρήστες του Facebook κοινοποίησε επίσης ένα βίντεο από τη ζωντανή κάλυψη της επίθεσης στον Πολ Πελόζι. Ο δημοσιογράφος του NBC Μιγκέλ Αλμαγκουέρ παρέχει «νέες λεπτομέρειες από το εσωτερικό της επίθεσης στην Πελόζι».

Στο βίντεο που κοινοποιήθηκε, φαίνεται το λογότυπο του TODAY, ενός προγράμματος του καναλιού NBC.

Αναζητήσαμε το βίντεο στον ιστότοπο του TODAY και παρατηρήσαμε ότι είχε αφαιρεθεί από τον ιστότοπο από το NBC news. Ένα σημείωμα του συντάκτη αναφέρει κάτω από τη θέση του βίντεο: «Αυτό το άρθρο έχει αφαιρεθεί από τη δημοσίευση επειδή δεν πληρούσε τα πρότυπα αναφοράς του NBC news».

Άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως η Washington Post και η National Review, ανέφεραν ότι ο Αλμαγκουέρ τέθηκε σε διαθεσιμότητα από το NBC ως αποτέλεσμα της έκθεσης. Η Wahsington Post αναφέρει ότι «σύμφωνα με ανθρώπους του δικτύου [NBC], μεγάλο μέρος του λογαριασμού του Almaguer ήταν ανακριβές και βασίστηκε σε παραπληροφόρηση που δόθηκε από πηγή που δεν κατονομάζεται στο ρεπορτάζ».

Η Πελόζι αποχωρεί από την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στις ενδιάμεσες εκλογές οι Δημοκρατικοί του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διατήρησαν την πλειοψηφία στη Γερουσία των ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικάνοι απέκτησαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 17ης Νοεμβρίου.

Η Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε στις 17 Νοεμβρίου ότι δεν θα διεκδικήσει άλλη θητεία ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Το AFP έχει επαληθεύσει ισχυρισμούς για την επίθεση του Πολ Πελόζι στο παρελθόν.

Μετάφραση και προσαρμογή
ΗΠΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ