Αυτό το βίντεο δεν δείχνει τη Μις Πορτογαλία του 2023, μια διεμφυλική γυναίκα, αλλά μια ράπερ από τις ΗΠΑ

Μια διεμφυλική γυναίκα, η Μαρίνα Ματσέτε, κέρδισε για πρώτη φορά τα καλλιστεία Μις Πορτογαλία τον Οκτώβριο του 2023. Στα τέλη Νοεμβρίου, ένα βίντεο που έδειχνε μια γυναίκα να αναπροσαρμόζει το φόρεμά της στο σημείο του καβάλου της κατά τη διάρκεια μιας τελετής κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα ελληνικά με τον ψευδή ισχυρισμό ότι έδειχνε τη Ματσέτε, τροφοδοτώντας χλευαστικά σχόλια και ρητορική μίσους εναντίον της ίδιας και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Στην πραγματικότητα, το βίντεο δείχνει μια Αμερικανίδα ράπερ, την Doja Cat, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων Grammy του 2022.

Οι αναρτήσεις (εδώ, εδώ και εδώ) που κυκλοφόρησαν στα τέλη Νοεμβρίου 2023 ενσωματώνουν ένα βίντεο που δείχνει μια γυναίκα πάνω σε μια σκηνή να γυρίζει την πλάτη της στο πλήθος και να αναπροσαρμόζει το φόρεμά της ανάμεσα στα μπούτια της. Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται ψευδώς ότι η γυναίκα είναι η Μις Πορτογαλία, αναφερόμενοι στη Μαρίνα Ματσέτε, μια διεμφυλική γυναίκα που κέρδισε τα καλλιστεία Μις Πορτογαλία τον Οκτώβριο του 2023.

Δύο αναρτήσεις επίσης αναφέρονται στη Ματσέτε με αρσενικές αντωνυμίες και την ειρωνεύονται για την ταυτότητα φύλου της, ενώ ορισμένα σχόλια μπορούν να χαρακτηριστούν ως ρητορική μίσους κατά των διεμφυλικών ατόμων και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο σύνολό της.

Image
Παράδειγμα ανάρτησης στο Facebook με τον ψευδή ισχυρισμό. Λήψη εικόνας: 6/12/2023

Αλλά το βίντεο δεν δείχνει τη Μαρίνα Ματσέτε. Είναι ένα απόσπασμα από την τελετή απονομής των βραβείων Grammy του 2022 και δείχνει την Doja Cat, μια τραγουδίστρια από τις ΗΠΑ.

Η Doja Cat λίγο έλειψε να χάσει τη βράβευσή της

Κάνοντας μια αντίστροφη αναζήτηση βίντεο, βρήκαμε εικόνες και αναφορές μέσων ενημέρωσης για την ίδια εκδήλωση (εδώ, εδώ, εδώ) που ανέφεραν ότι η γυναίκα είναι η Doja Cat, μια Αμερικανίδα τραγουδίστρια, και ότι η σκηνή έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της 64ης τελετής απονομής των βραβείων Grammy, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2022 στο Λας Βέγκας.

Η Doja Cat είναι μια 28χρονη τραγουδίστρια και ράπερ. Γεννήθηκε από Εβραιοαμερικανίδα μητέρα και Νοτιοαφρικανό πατέρα στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, με το όνομα Αμάλα Ράτνα Ζανντίλε Ντλαμίνι.

Ψάξαμε στο διαδίκτυο για βίντεο με την εμφάνισή της στην τελετή απονομής των βραβείων Grammy το 2022 για να αντλήσουμε περισσότερα στοιχεία για το συγκεκριμένο κλιπ. Βρήκαμε ένα βίντεο από το επίσημο κανάλι των βραβείων Grammy στο YouTube, το οποίο ανέβηκε στις 4 Απριλίου 2022 - την επομένη της τελετής.

Σε αυτό, βλέπουμε την Καναδή τραγουδίστρια Αβρίλ Λαβίν να ανακοινώνει τους νικητές του βραβείου Grammy για το καλύτερο ποπ ντουέτο: την Doja Cat και την SZA για το τραγούδι Kiss Me More.

Αρχικά, η SZA ανεβαίνει στη σκηνή χρησιμοποιώντας πατερίτσες. Μόλις φτάνει στο μικρόφωνο, η SZA λέει «Κορίτσι, πήγες στην τουαλέτα για πέντε λεπτά» κοιτάζοντας την Doja Cat που πλησιάζει στη σκηνή. «Είσαι σοβαρή; Έλα τώρα» προσθέτει, ενώ η Doja Cat ανεβαίνει στη σκηνή και λέει: «Δεν έχω ξανακατουρήσει τόσο γρήγορα σε όλη μου τη ζωή. Σας ευχαριστώ όλους».

Στη συνέχεια, η Doja Cat γυρίζει την πλάτη της στο πλήθος για να φτιάξει το φόρεμά της στο σημείο του καβάλου της. Η κίνηση αυτή έκανε το κοινό να γελάσει, καθώς παρέπεμπε στην καθυστερημένη άφιξή της στη σκηνή μετά την επίσκεψή της στην τουαλέτα.

Η στιγμή αυτή κόπηκε από το βίντεο και κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον ψευδή ισχυρισμό, σύμφωνα με τον οποίο η γυναίκα στο βίντεο δεν έφτιαχνε το φόρεμά της αφού πήγε στην τουαλέτα, αλλά προσπαθούσε να κρύψει τα (ανδρικά) γεννητικά της όργανα.

Όπως φαίνεται στη σύγκριση εικόνων που ακολουθεί, το βίντεο που χρησιμοποιήθηκε από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τον ψευδή ισχυρισμό είναι πανομοιότυπο με εκείνο από την τελετή απονομής των βραβείων Grammy το 2022.

Image
Σύγκριση εικόνων μεταξύ του βίντεο από την τελετή απονομής των βραβείων Grammy του 2022 στο YouTube και του βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον ψευδή ισχυρισμό. Λήψη εικόνων: 7/12/2023

Διεμφυλικά μοντέλα έχουν στοχοποιηθεί με ρητορική κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ

Οι αναρτήσεις με το βίντεο ισχυρίζονται ψευδώς ότι δείχνει τη Μις Πορτογαλία για το 2023, Μαρίνα Ματσέτε. Όπως έχει αναφέρει το AFP, η Μαρίνα Ματσέτε ήταν η πρώτη διεμφυλική (τρανς) γυναίκα που κέρδισε τα καλλιστεία Μις Πορτογαλία και διεκδίκησε το βραβείο Μις Υφήλιος 2023.

«Είμαι περήφανη που είμαι η πρώτη τρανς γυναίκα που διεκδικεί τον τίτλο της Μις Υφήλιος Πορτογαλία», έγραψε η Ματσέτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν κερδίσει τον τίτλο της Μις Πορτογαλία.

Η Machete δεν ήταν η μόνη διεμφυλική γυναίκα που συμμετείχε στα καλλιστεία Μις Υφήλιος 2023, τα οποία διεξήχθησαν στο Σαν Σαλβαδόρ του Ελ Σαλβαδόρ στα τέλη Νοεμβρίου.

Image
Η Μαρίνα Ματσέτε, Μις Πορτογαλία 2023, μιλά σε μια εκδήλωση στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ στο Σαν Σαλβαδόρ, στις 8 Νοεμβρίου 2023. ( AFP / MARVIN RECINOS)

Η Ολλανδή υποψήφια, Ρίκι Βάλερι Κολέ, είναι επίσης διεμφυλική γυναίκα. «Νόμιζα ότι ήμασταν πραγματικά δεκτικοί [...] στην Ολλανδία, αλλά τα σχόλια μίσους δείχνουν την άλλη πλευρά της κοινωνίας μας. Ελπίζω αυτό να είναι ένα κάλεσμα για αφύπνιση», είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters μετά την κατάκτηση του τίτλου της Μις Ολλανδία τον Ιούλιο του 2023.

Η συμμετοχή της Ματσέτε και της Κολέ στο διαγωνισμό είχε σχολιαστεί αρνητικά ως «έκτρωμα» της woke κουλτούρας από ορισμένους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα ελληνικά εκείνη την εποχή, για παράδειγμα εδώ.

Η συμμετοχή τους προκάλεσε επίσης επικρίσεις από συντηρητικά μέσα παγκοσμίως, για παράδειγμα εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Το AFP έχει καταρρίψει στο παρελθόν παραπληροφόρηση με στόχο την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, για παράδειγμα εδώ, εδώ και εδώ.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας