Ο πατέρας μιας προσφάτως απελευθερωθείσας ομήρου της Χαμάς δεν είχε πει πως την «είδε» νεκρή μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Στις 7 Οκτωβρίου 2023 η Χαμάς εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και απάγοντας άλλους 250 ως ομήρους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Η Έμιλι Χαντ, ένα 9χρονο κορίτσι, θεωρήθηκε αρχικά νεκρό κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ο πατέρας της, Τόμας, είπε σε συνέντευξη λίγες ημέρες μετά ότι ένιωσε ανακούφιση όταν του ανακοινώθηκε η είδηση του θανάτου της, φοβούμενος για τα όσα θα της συνέβαιναν αν την είχαν απαγάγει. Αργότερα, επιβεβαιώθηκε ότι η Έμιλι στην πραγματικότητα απήχθη και τελικά αφέθηκε ελεύθερη στις 25 Νοεμβρίου. Μετά την απελευθέρωσή της, χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίστηκαν ότι ο Τόμας Χαντ είχε πει ψευδώς ότι «είδε» την Έμιλι νεκρή για λόγους προπαγάνδας. Όμως ο Χαντ δήλωσε ξεκάθαρα πως η ενημέρωση για τον θάνατο της κόρης του ήταν προφορική, και εξήγησε τους λόγους που ανακλήθηκε αργότερα αυτή η πληροφορία.

Ένοπλοι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν από τη Γάζα στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και πραγματοποίησαν την πιο θανατηφόρα επίθεση από τη δημιουργία του κράτους το 1948. Ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς, το Ισραήλ εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον της οργάνωσης, ο οποίος σήμερα διανύει τον τρίτο του μήνα. Ο πόλεμος έχει μετατρέψει τη Γάζα σε ερείπια, σκοτώνοντας περισσότερους από 18.900 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.

Ο Τόμας Χαντ, ο Ιρλανδοϊσραηλινός πατέρας της Έμιλι, η οποία απήχθη από τη Χαμάς από το κιμπούτζ Μπεέρι και έγινε 9 ετών κατά τη διάρκεια της ομηρείας της, αναδείχθηκε ως μια τραγική φιγούρα της σύγκρουσης στις πρώτες ημέρες της, μετά από μια συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και τη δημοσιογράφο Κλαρίσα Γουάρντ (αρχειοθετήθηκε εδώ). Η κόρη του θεωρήθηκε αρχικά νεκρή και η αφήγησή του για το πώς αντέδρασε στην είδηση της υποτιθέμενης δολοφονίας της αναπαράχθηκε διεθνώς.

Μετά την απελευθέρωση της Έμιλι Χαντ στις 25 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα ελληνικά ισχυρίστηκαν ότι ο Τόμας Χάντ - τον οποίο χαρακτηρίζουν «ψεύτη» και «κακό ηθοποιό» - είπε ότι «είδε την κόρη του νεκρή από το μακελειό της Χαμάς στο Ισραήλ». «Μπροστά στη σκοπιμότητα της προπαγάνδας το παιδί του δεν είχε καμιά αξία» γράφουν οι αναρτήσεις (παραδείγματα εδώ, εδώ και εδώ), οι οποίες περιλαμβάνουν και ορισμένες αντισημιτικές αναφορές.

Image
Παράδειγμα ανάρτησης με τον ψευδή ισχυρισμό στο Facebook. Λήψη εικόνας: 13/12/2023

Όμως ο Τόμας Χαντ δεν είπε ποτέ ότι «είδε» την κόρη του νεκρή. Ενώ η Έμιλι θεωρήθηκε νεκρή, ο πατέρας της δήλωσε σε δύο συνεντεύξεις πως άλλοι του είπαν ότι είχε σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς. Το AFP δεν μπόρεσε να βρει κάποια δήλωση του Τόμας Χαντ στην οποία να ισχυρίστηκε ότι είχε δει το πτώμα της.

Μια συνέντευξη που συγκλόνισε τον κόσμο

Οι αναρτήσεις με τον ψευδή ισχυρισμό αναφέρονται σε μια συνέντευξη του Τόμας Χαντ στο CNN που δημοσιεύθηκε στις 11 Οκτωβρίου, μόλις 4 ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς. Σε αυτήν, ο Χαντ εξηγούσε ότι ανακουφίστηκε όταν τού είπαν πως η κόρη του ήταν νεκρή.

Ο Χαντ είπε στη συνέντευξή του στην Κλαρίσα Γουάρντ:

«Είπαν απλά "βρήκαμε την Emily, είναι νεκρή". Και είπα, "ναι!" Είπα "ναι" και χαμογέλασα γιατί αυτή ήταν η καλύτερη είδηση από τις πιθανότητες που ήξερα. Αυτή ήταν η καλύτερη πιθανότητα στην οποία ήλπιζα. Ήταν είτε νεκρή, είτε στη Γάζα. Και αν ξέρετε οτιδήποτε για τα όσα κάνουν στους ανθρώπους στη Γάζα, αυτό είναι χειρότερο από το θάνατο, είναι χειρότερο από το θάνατο. Ο τρόπος με τον οποίο θα σου συμπεριφέρονταν, δεν θα είχαν φαγητό, δεν θα είχαν νερό, θα ήταν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο γεμάτο με ένας θεός ξέρει πόσους ανθρώπους, και θα τρομοκρατούνταν κάθε λεπτό, ώρα, μέρα και πιθανόν χρόνο που θα ακολουθούσε. Έτσι, ο θάνατος ήταν μια ευλογία, μια απόλυτη ευλογία».

Σε ένα podcast του CNN που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις 13 Οκτωβρίου και έχει τίτλο «Γιατί ένας άνδρας λέει ότι ο θάνατος της κόρης του είναι ευλογία», ακούγονται αποσπάσματα της συνέντευξης του Τόμας Χαντ στην Κλαρίσα Γουάρντ. Όπως διαβάζουμε στην απομαγνητοφώνηση του podcast, η Κλαρίσα Γουάρντ εξηγεί πώς ο Τόμας Χαντ πληροφορήθηκε ότι η κόρη του ήταν νεκρή:

«Φυσικά, προσπαθούσε απεγνωσμένα να βρει την κόρη του, την Έμιλι. Και πέρασαν άλλες δύο ημέρες. Δύο αγωνιώδεις ημέρες, όπως λέει, πριν τον κατεβάσουν σε αυτό το ξενοδοχείο όπου μένουν οι επιζώντες. Και εκεί υπήρχε μια ομάδα ψυχιάτρων, κοινωνικών λειτουργών, γιατρών και οργανωτών του κιμπούτζ. Και είπε. Μου είπαν ήρεμα, αλλά γρήγορα, ότι η Έμιλι είχε πεθάνει».

Image
Μπαλόνια και πανό για τα ένατα γενέθλια της Ιρλανδοϊσραηλινής Έμιλι Χαντ, η οποία ήταν όμηρος της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Λονδίνο στις 17 Νοεμβρίου 2023. ( AFP / DANIEL LEAL)

Η σκηνή όπου ο Χαντ αφηγείται την αντίδρασή του στην είδηση του θανάτου της κόρης του εξαπλώθηκε γρήγορα παγκοσμίως, λόγω της ισχύος των λέξεων που χρησιμοποίησε και των εκφράσεών του. Η συνέντευξή του έγινε είδηση σε πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ελβετία.

Σε μια δεύτερη συνέντευξη που έδωσε τις πρώτες ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς και την οποία δημοσίευσαν οι Irish Times στις 18 Οκτωβρίου, ο Χαντ εξήγησε ότι ενημερώθηκε για τον θάνατο της κόρης του από έναν γιατρό, έναν ψυχίατρο και έναν κοινωνικό λειτουργό.

«Αφού τελικά βγήκε από το δωμάτιο ασφαλείας του, τον συνόδευσε ένα ανώτερο μέλος της κοινότητας σε ένα δωμάτιο όπου τον περίμενε ένας γιατρός, μαζί με έναν ψυχίατρο και έναν κοινωνικό λειτουργό, και τον ενημέρωσαν ότι η Έμιλι είχε σκοτωθεί» αναφέρει το άρθρο.

«Κυριολεκτικά έριξα γροθιά τον αέρα και φώναξα "ναι" σαν να είχα μόλις βάλει γκολ. Μπορείτε να φανταστείτε την αντίδραση της επιτροπής: το είπε αυτό τώρα;», δήλωσε ο Χαντ σχετικά με την πρώτη του αντίδραση.

«Ήξερα την εναλλακτική για την κόρη μου. Ήξερα ότι είτε θα την έβρισκαν νεκρή είτε θα την απήγαγαν και θα την πήγαιναν στη Γάζα. Και η σκέψη ενός μικρού οκτάχρονου παιδιού στα χέρια αυτών των ζώων, αυτών των δειλών βαρβάρων, να το σπρώχνουν, να του φωνάζουν στα αραβικά που δεν καταλαβαίνει. Θα τρομοκρατούνταν μέχρι θανάτου», εξήγησε.

Αναζητήσαμε άλλες συνεντεύξεις ή δηλώσεις του Τόμας Χαντ στα αγγλικά και τα εβραϊκά πριν μάθει ότι η κόρη του ήταν εν τέλει ζωντανή, για να επιβεβαιώσουμε ότι δεν είχε πει κάτι διαφορετικό σε άλλη περίσταση, αλλά δεν μπορέσαμε να βρούμε καμία σχετική δήλωση.

Η Έμιλι απήχθη από την Χαμάς

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, η οικογένεια της Έμιλι πίστευε ότι η 9χρονη είχε σκοτωθεί από τη Χαμάς.

Όμως, όπως δήλωσε η αδελφή της, Νάταλι Χαντ, σε συνέντευξή της που αναδημοσιεύτηκε στους Times of Israel στις 5 Νοεμβρίου: «Στις 31 Οκτωβρίου, μας είπαν ότι ήταν πολύ πιθανό να την είχαν απαγάγει». Δεν μπορέσαμε να βρούμε το αρχικό βίντεο αυτής της συνέντευξης ή την απομαγνητοφώνησή της.

Στις 5 Νοεμβρίου, το ιρλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTÉ μετέδωσε ότι ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε την οικογένεια Χαντ ότι υπήρχε «μεγάλη πιθανότητα» η Έμιλι να κρατείται όμηρος στη Γάζα. Πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, αναφέρθηκαν σε αυτή την εξέλιξη.

Ο Τόμας Χαντ έκανε αρκετές δημόσιες εμφανίσεις σε μέσα ενημέρωσης αφού έμαθε ότι η κόρη του βρισκόταν στα χέρια της Χαμάς, εκλιπαρώντας για την απελευθέρωσή της. Για παράδειγμα, έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή Good Morning Britain στις 8 Νοεμβρίου και άλλη μία στο CNN στις 15 Νοεμβρίου. Σε αυτές τις συνεντεύξεις, ο Χαντ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την απελευθέρωση της Έμιλι και δήλωσε ότι «θα επιστρέψει λίγο σπασμένη, αλλά μπορούμε να το διορθώσουμε αυτό, είτε σωματικά είτε ψυχικά».

Σε συνέντευξή του στο AFP στις 19 Νοεμβρίου, ο Τόμας Χαντ δήλωσε ότι οι αρχές άλλαξαν την αρχική τους γνώμη σχετικά με την τύχη της Έμιλι εξαιτίας «ενός αυτόπτη μάρτυρα... (ο οποίος) την είδε να απομακρύνεται από τους τρομοκράτες, σε ένα φορτηγάκι με προορισμό τη Γάζα», ενώ κανένα από τα δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν στο κιμπούτζ Μπεέρι δεν ταίριαζε με το DNA της. Οι πρώτες αναφορές για το θάνατό της οφείλονταν σε «εσφαλμένη ταυτότητα», πρόσθεσε.

Image
Ο Τόμας Χαντ, πατέρας της Έμιλι Χαντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα, στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Λονδίνο στις 20 Νοεμβρίου 2023. ( AFP / HENRY NICHOLLS)

Η Έμιλι απελευθερώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου

Η 9χρονη απελευθερώθηκε στις 25 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 22 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την οποία 50 όμηροι που κρατούνταν από τη Χαμάς θα απελευθερώνονταν με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους στις φυλακές του Ισραήλ.

Η Έμιλι Χαντ ήταν μεταξύ των πρώτων ομήρων που απελευθερώθηκαν στις 25 Νοεμβρίου, μαζί με τη φίλη της Χίλα, ηλικίας 13 ετών.

Η επανασύνδεση της Έμιλι με την οικογένειά της αποτυπώθηκε σε φωτογραφίες. Μετά την επανασύνδεσή του μαζί της, ο Τόμας Χαντ περιέγραψε τη στιγμή ως «όμορφη» και είπε ότι έσφιξε την Έμιλι στην αγκαλιά του. Είπε επίσης ότι η Έμιλι είχε χάσει βάρος, ότι φαινόταν χλωμή και ότι «μόνο ψιθύριζε».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ισραήλ, 129 από τους ομήρους που έχουν μεταφερθεί στη Γάζα εξακολουθούν να τελούν υπό κράτηση. 110 όμηροι έχουν απελευθερωθεί και αρκετοί έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα άρθρα επαλήθευσης του AFP σχτικά με την εν εξελίξει σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς εδώ.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας