Εικόνες AI με τον Πάπα Φραγκίσκο να φοράει σημαία υπερηφάνειας κυκλοφορούν ξανά μετά τον θάνατό του

Μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου σε ηλικία 88 ετών στις 21 Απριλίου 2025, χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα άρχισαν να κοινοποιούν ξανά κατασκευασμένες εικόνες που υποτίθεται ότι τον έδειχναν τυλιγμένο σε μια σημαία υπερηφάνειας των ΛΟΑΤΚΙ. Οι αναρτήσεις αυτές συχνά συνοδεύονταν από λεζάντες γεμάτες μίσος, χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα ποντίφικα «ανεύθυνο» και «ανώμαλο». Αλλά οι εικόνες, οι οποίες άρχισαν να κυκλοφορούν για πρώτη φορά το 2023, δεν είναι αυθεντικές. Οπτικές ανακολουθίες δείχνουν ότι οι εικόνες δημιουργήθηκαν με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 21 Απριλίου 2025, λιγότερο από έναν μήνα αφότου επέστρεψε στο σπίτι του, έπειτα από πέντε εβδομάδες νοσηλείας λόγω διπλής πνευμονίας (αρχειοθετημένο εδώ).  

Κατά τη διάρκεια των 12 ετών του ως επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, ο Αργεντινός ποντίφικας υπήρξε φωνή συμπόνιας και ειρήνης, προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση του Βατικανού και έλαβε μέτρα κατά της κακοποίησης παιδιών από μέλη του κλήρου (αρχειοθετημένα εδώ και εδώ).

Επιδίωξε επίσης να δημιουργήσει μια πιο ανεκτική και ανοιχτή Καθολική Εκκλησία, μεταξύ άλλων και απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ μέλη της. «Αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος και αναζητά τον Κύριο και έχει καλή πρόθεση, τότε ποιος είμαι εγώ για να τον κρίνω;», ήταν μία από τις περίφημες δηλώσεις του το 2013. Η προσέγγισή του εξόργιζε κατά καιρούς τους παραδοσιακούς, κυρίως η απόφασή του το 2023 να επιτρέψει την ευλογία ζευγαριών του ίδιου φύλου σε ορισμένες περιπτώσεις (αρχειοθετημένα εδώ και εδώ).

Λίγο μετά τον θάνατό του, Έλληνες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να κοινοποιούν κατασκευασμένες εικόνες του ίδιου. «Πεθανε ο καθολικος Πάπας Φραγκίσκος. Ισως το πιο σατανιασμενο και ανωμαλισμενο καθαρμα του Παπισμου τα τελευταια 200 χρονια», γράφει αυτή η ανάρτηση στο Facebook από τις 21 Απριλίου 2025, κοινοποιώντας δύο εικόνες του ποντίφικα με μια σημαία του ουράνιου τόξου γύρω από τους ώμους του.

Τις ίδιες φωτογραφίες κοινοποίησαν και άλλοι χρήστες στο Facebook (εδώ και εδώ), στο X (εδώ) και στο Instagram (εδώ). «Ένας μωρόπιστος και ανεύθυνος Πάπας που ασπάστηκε άκρως επιζήμιες, για τον δυτικό κόσμο, μεταμοντέρνες ιδεοληψίες και πολιτικά αφηγήματα», γράφει η λεζάντα σε μία από τις αναρτήσεις. «Η woke κουλτούρα τής Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας», σχολίασε ένας χρήστης. 

Οι κατασκευασμένες εικόνες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε αγγλόφωνες αναρτήσεις το 2023, εν μέσω μιας έξαρσης παραπληροφόρησης εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνέπεσε με τους εορτασμούς του Μήνα Υπερηφάνειας τον Ιούνιο εκείνου του έτους (αρχειοθετημένο εδώ). 

Image
Στιγμιότυπο οθόνης της ψευδούς ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 23/4/2025

Οι παλαιότερες εκδοχές των φωτογραφιών που βρήκε το AFP στο διαδίκτυο προέρχονται από έναν λογαριασμό στο X με την ονομασία «Gay Forest». Οι εικόνες κοινοποιήθηκαν σε μια σελίδα στο Facebook με το ίδιο όνομα τον Απρίλιο του 2023. 

Και οι δύο αναρτήσεις περιλαμβάνουν τα hashtags #midjourneyv5 και #midjourney, που αναφέρονται σε ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία φωτογραφιών.

Εκείνη την εποχή, το AFP είχε απευθυνθεί στον λογαριασμό Gay Forest για κάποιο σχόλιο, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Οπτικές ασυνέπειες

Υπάρχουν επίσης οπτικές ανακολουθίες, κυρίως στα χρωματικά μοτίβα της σημαίας υπερηφάνειας, που επιβεβαιώνουν ότι οι εικόνες είναι κατασκευασμένες.

Στην εικόνα στα αριστερά, για παράδειγμα, η σημαία έχει άνισο πλάτος λωρίδων. Και ενώ η κίτρινη λωρίδα ακολουθείται από μια μπλε κάτω από το δεξί χέρι του Πάπα, η κίτρινη ακολουθείται από μια πράσινη πάνω από τον αριστερό του ώμο. Τα χρώματα δεν είναι επίσης συμμετρικά στην εικόνα στα δεξιά. Επιπλέον, η μοβ λωρίδα μετατρέπεται απότομα σε μπλε στον λαιμό του Πάπα. 

Image
Στιγμιότυπο οθόνης εικόνων που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στοιχεία να επισημαίνονται με κίτρινο χρώμα από το AFP. Λήψη εικόνας: 23/4/2025

Μια πιο προσεκτική ματιά στο μενταγιόν που φοράει ο Πάπας στις εικόνες προσφέρει ένα άλλο στοιχείο. 

Ο φωτογράφος του AFP Αλμπέρτο Πιτσόλι απαθανάτισε εικόνες του Πάπα Φραγκίσκου στις 16 Ιουνίου 2023, αφού ο ποντίφικας νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Ρώμης για χειρουργική επέμβαση (αρχειοθετημένο εδώ). Οι φωτογραφίες έδειχναν τον Πάπα Φραγκίσκο με την παραδοσιακή παπική ενδυμασία, συμπεριλαμβανομένου ενός σταυρού στο κέντρο του στήθους του. 

Image
Ο Πάπας Φραγκίσκος απεικονίζεται μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο της Ρώμης στις 16 Ιουνίου 2023, όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα. (AFP / Alberto PIZZOLI)

Ένα κοντινό πλάνο του επιστήθιου σταυρού του Πάπα Φραγκίσκου στην αυθεντική φωτογραφία δείχνει θρησκευτικές εικόνες με ένα corpus (το σώμα του Ιησού) και ένα κοπάδι πρόβατα. Αυτές οι λεπτομέρειες απουσιάζουν από τις εικόνες με τη σημαία υπερηφάνειας που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο.

Image
Ένα κοντινό πλάνο μιας από τις κατασκευασμένες εικόνες που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για μια πραγματική φωτογραφία του Πάπα Φραγκίσκου
Image
Φωτογραφία του Πάπα Φραγκίσκου μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο Gemelli στη Ρώμη στις 16 Ιουνίου 2023, με στοιχεία να επισημαίνονται από το AFP με κόκκινο χρώμα

Ο εκλιπών Πάπας Φραγκίσκος είχε υπάρξει επανειλημμένα στόχος παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια της ζωής του και έχει εμφανιστεί τακτικά σε viral εικόνες δημιουργημένες από τεχνητή νοημοσύνη (αρχειοθετημένο εδώ). Το AFP έχει καταρρίψει πολλούς από αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς, μεταξύ άλλων εδώ, εδώ και εδώ

Πρόσφατα άρθρα επαλήθευσης πληροφοριών του AFP σχετικά με το θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου μπορούν να βρεθούν εδώ και εδώ

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας