Η εικόνα ενός αγάλματος της Ευρωπαίας εισαγγελέως μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο δημιουργήθηκε ψηφιακά

  • Δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουλίου 2025 στις 14:52
  • 5 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: Magdalini GKOGKOU, AFP Greece
Τον Μάιο του 2025, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα σχετικά με ένα ενδεχόμενο οργανωμένο σχέδιο απάτης στην Ελλάδα που αφορούσε κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μερικές εβδομάδες αργότερα, μια εικόνα που φέρεται να απεικονίζει ένα άγαλμα της Ευρωπαίας επικεφαλής εισαγγελέως Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι στην Αθήνα άρχισε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Αρκετοί Έλληνες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αντέδρασαν με ενθουσιώδη σχόλια, εκφράζοντας την επιδοκιμασία τους και αντιμετωπίζοντας την εικόνα σαν να έδειχνε ένα πραγματικό γεγονός. Ωστόσο, η εικόνα δημιουργήθηκε με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI), όπως αποδεικνύεται από τις οπτικές ασυνέπειες και επιβεβαιώθηκε από τον δημιουργό της.

«Άγαλμα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι Laura Codruța Kövesi έστησαν άγνωστοι έξω από το κτίριο της Βουλής», αναφέρει μια ανάρτηση στο Facebook από τις 4 Ιουλίου 2025, μαζί με την εικόνα. Η εικόνα με παρόμοιες λεζάντες αναρτήθηκε και από άλλους χρήστες του Facebook και του Χ, και κοινοποιήθηκε περισσότερες από 20 φορές.

Κάτω από τις αναρτήσεις, ορισμένα σχόλια υποδηλώνουν ότι η εικόνα είναι ψεύτικη, ενώ άλλοι φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι αληθινή. «Έτσι χρειάζεται!!!! Μπράβο της», γράφει ένας χρήστης. «Τέλειο Μπράβο», σχολιάζει ένας άλλος. Ορισμένοι χρήστες αμφισβητούν το κατά πόσο η εικόνα είναι γνήσια: «Είναι αλήθεια ή ....κολάζ;», γράφει κάποιος. «Είναι Αλήθεια ότι το στήσανε;», προσθέτει ένας άλλος.

Η εικόνα έχει ένα υδατογράφημα που γράφει «@jodigraphics15», που είναι το όνομα χρήστη στο X ενός δημιουργού με το όνομα Jo Di, ο οποίος δημοσίευσε την εικόνα στους προσωπικούς του λογαριασμούς στο Facebook –όπου έλαβε πάνω από 1.200 κοινοποιήσεις– καθώς και στο X και το Instagram

Τον Μάιο του 2025, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα σχετικά με ένα φερόμενο οργανωμένο σύστημα απάτης με γεωργικά κονδύλια της ΕΕ, στο οποίο εμπλέκονται δημόσιοι υπάλληλοι του ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά που σχετίζεται με κακή διαχείριση των γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ, πέντε υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης –μεταξύ των οποίων ο υπουργός Μετανάστευσης Μάκης Βορίδης (αρχειοθετημένο εδώ) και τρεις υφυπουργοί– παραιτήθηκαν στις 27 Ιουνίου 2025.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι ηγήθηκε της έρευνας και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη της υπόθεσης.

Ωστόσο, το AFP διαπίστωσε ότι η εικόνα δεν είναι πραγματική, αλλά δημιουργήθηκε με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων.

Image
Στιγμιότυπο οθόνης της κατασκευασμένης εικόνας που κοινοποιήθηκε στο Facebook. Λήψη εικόνας: 10/7/2025.

Οπτικές ασυνέπειες

Συγκρίνοντας την κοινοποιημένη εικόνα με φωτογραφίες του AFP από το Ελληνικό Κοινοβούλιο που τραβήχτηκαν το 2023 και το 2024, εντοπίσαμε αρκετές οπτικές ανακολουθίες που υποδηλώνουν ότι η εικόνα είναι απίθανο να είναι αυθεντική.

Ειδικότερα, τα σημάδια που μοιάζουν με γράμματα στον τοίχο μπροστά από το Κοινοβούλιο στην κοινοποιημένη εικόνα διαφέρουν από εκείνα του πραγματικού κτηρίου. Τα σημάδια στην κοινοποιημένη εικόνα είναι ακατανόητα και δεν μπορούν να διαβαστούν ούτε στα νέα ούτε στα αρχαία ελληνικά.

Image
Στιγμιότυπο οθόνης μιας περικομμένης έκδοσης της εικόνας AI με τα σημάδια που μοιάζουν με γράμματα να έχουν τονιστεί με κίτρινο χρώμα και με τη χρήση ενός εργαλείου μεγέθυνσης από το AFP. Λήψη εικόνας: 9/7/2025.
Image
Στρατιώτες της Προεδρικής Φρουράς στέκονται κατά τη διάρκεια αλλαγής βάρδιας μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, στην Αθήνα, στις 24 Ιουνίου 2023. Τα γράμματα μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο επισημαίνονται με κίτρινο χρώμα από το AFP. (AFP / SPYROS BAKALIS)

Επιπλέον, τα σκαλοπάτια που φαίνονται στη φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι περισσότερα και ξεκινούν από διαφορετικό σημείο συγκριτικά με την ακόλουθη φωτογραφία του AFP που τραβήχτηκε το 2024.

Image
Σύγκριση στιγμιότυπων οθόνης που πραγματοποιήθηκε στις 9/7/2025 μεταξύ της εικόνας AI (αριστερά) και μιας εικόνας του AFP που δείχνει το Ελληνικό Κοινοβούλιο (δεξιά) στις 20/2/2024. Το AFP τόνισε τα σκαλοπάτια μπροστά από το Κοινοβούλιο με κίτρινο χρώμα και χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο μεγέθυνσης. (AFP / Aris MESSINIS)

Ένα στιγμιότυπο οθόνης από το Skyline Webcams που ελήφθη στις 10 Ιουλίου 2025 και δείχνει μια ζωντανή εικόνα του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην πλατεία Συντάγματος από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία δείχνει ότι δεν υπάρχει τέτοιο άγαλμα τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο (αρχειοθετημένο εδώ).

Image
Στιγμιότυπο οθόνης από το Skyline Webcams που δείχνει μια ζωντανή εικόνα του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην πλατεία Συντάγματος από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Λήψη εικόνας: 10/7/2025.

Επιπλέον, η υπηρεσία επαλήθευσης γεγονότων του AFP εξέτασε την εικόνα μέσω του εργαλείου ανίχνευσης τεχνητής νοημοσύνης Hive Moderation, το οποίο διαπίστωσε ότι υπήρχε 99,9% πιθανότητα η εικόνα να έχει δημιουργηθεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Image
Στιγμιότυπο οθόνης που δείχνει τα αποτελέσματα του εργαλείου Hive Moderation. Λήψη εικόνας: 9/7/2025.

Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας έδωσε αποτελέσματα από αναρτήσεις με τον ίδιο ψευδή ισχυρισμό στα ελληνικά. Μια αναζήτηση στο Google με τις λέξεις-κλειδιά «άγαλμα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Σύνταγμα» δεν έδωσε κανένα σχετικό αποτέλεσμα από αξιόπιστα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Ο δημιουργός της εικόνας επιβεβαίωσε ότι είναι κατασκευασμένη

Το AFP επικοινώνησε με έναν δημιουργό περιεχομένου με το όνομα «Jo Di», ο οποίος επιβεβαίωσε ότι δημιούργησε την εικόνα χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και ότι αυτή παρουσιάζει την Ευρωπαία Εισαγγελέα, Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι, ως άγαλμα μπροστά από το κτήριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου. 

«Ναι εγώ είμαι ο δημιουργός της. Η παρακάτω εικόνα δημιουργήθηκε με την χρήση των εφαρμογών Sora (images), FaceSwap, KREA, Adobe Generative Expand και τελικό ρετουσάρισμα με το Photoshop», δήλωσε στο AFP μέσω ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 9 Ιουλίου 2025.

Όλα τα εργαλεία που αναφέρθηκαν παραπάνω –εκτός από το Photoshop– είναι ψηφιακά εργαλεία βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη.

«Προφανώς και δεν είναι αυθεντική, αλλά δημιουργήθηκε για να παρουσιάσει τον συμβολισμό των δράσεων της Ευρ. Εισαγγελέως για τις υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα. Διάβαζα πολλά σχόλια που ανέφεραν ότι θα έπρεπε να της στήσουμε άγαλμα αν τελικά οι ενέργειές της οδηγήσουν στην τιμωρία των υπευθύνων για τα σκάνδαλα που ερευνά», δήλωσε ο Jo Di στο AFP. 

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας