Όχι, 200.000 Αμερικανοί δεν πέθαναν μέσα σε μια βδομάδα από τον εμβολιασμό τους

  • Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
  • Δημοσιεύθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 στις 14:03
  • 5 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: Σταύρος Μαλιχούδης, AFP Ελλάδα
Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σε διάφορες ιστοσελίδες, κι έχει κοινοποιηθεί χιλιάδες φορές μέσα σε δύο μόλις ημέρες, παρουσιάζει τον ισχυρισμό ότι στις ΗΠΑ 200.000 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε μία εβδομάδα από τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19. Ωστόσο, πηγή του ισχυρισμού είναι μια γνωστή ακτιβίστρια κατά του εμβολιασμού, η οποία στο παρελθόν έχει κοινοποιήσει πολλούς ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την πανδημία. Επιπλέον, η ίδια παραδέχεται ότι τα στοιχεία της για τον ισχυρισμό σχετικά με τους 200.000 θανάτους είναι «φήμες».

«Εργαζόμενη της Pfizer: Έχουμε 200.000 θανάτους από το μπόλι μέσα σε μόνο μια εβδομάδα!!!», είναι ο τίτλος ενός άρθρου που έχει κοινοποιηθεί σε διάφορες ελληνικές ιστοσελίδες (παραδείγματα εδώ, εδώ, εδώ, εδώ) από τις 29 Αυγούστου 2021 κι έκτοτε.

Όπως αναφέρει το εν λόγω άρθρο:

«Η γνωστή Δρ Sherie Tenpenny δήλωσε πρόσφατα στην εκπομπή TruNews ότι μια καταγγέλουσα που
εργάζεται στον τομέα της υγείας, για την εταιρεία Pfizer πιο συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι έχει έγγραφα ότι το μπόλι τους έχει ΣΚΟΤΩΣΕΙ πάνω από… 200.000 Αμερικανούς σε λιγότερο από μία εβδομάδα…!!!».

Τα άρθρα που παρουσιάζουν αυτό τον ισχυρισμό έχουν κοινοποιηθεί χιλιάδες φορές στα κοινωνικά δίκτυα. Σύμφωνα με στοιχεία του Facebook, μόνο ένα εξ αυτών έχει κοινοποιηθεί 3.000 φορές και έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 82.000 προβολές μέσα σε δύο μόνο ημέρες.

Image
Μία από τις αναρτήσεις στο Facebook που παρουσιάζουν τον ισχυρισμό, λήψη εικόνας στις 31 Αυγούστου 2021

Αλλά, πραγματοποιώντας μια αναζήτηση της φωτογραφίας στη μηχανή αναζήτησης της Google, βλέπουμε ότι το όνομα της γυναίκας δεν είναι Sherie Tenpenny, αλλά πρόκειται για την Sherri J. Tenpenny, γνωστή ακτιβίστρια κατά του εμβολιασμού.

Οι δηλώσεις της, που παρουσιάζονται στον ισχυρισμό, έγιναν στα πλαίσια συνέντευξής της σε μια ιστοσελίδα που λέγεται Trunews, κατά τη διάρκεια της οποίας η Tenpenny εκφράζει αρκετούς ακόμη ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.

Υποστηρίζει πως η πληροφορία για τους 200.000 θανάτους έφτασε στην ίδια από κάποιον πληροφοριοδότη εντός της Pfizer, που έχει και πρόσβαση στα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία. Ωστόσο, η ίδια η Tenpenny παραδέχεται: «Εγώ δεν τα έχω δει ακόμη... Σε αυτό το σημείο πρόκειται ακόμη για φήμες». Κανένα άλλο στοιχείο δεν παρουσιάζεται προς υποστήριξη του ισχυρισμού της.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για αύξηση των θανάτων μετά τον εμβολιασμό

Τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους μετά από εμβολιασμό κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ δεν έχουν καμία σχέση με τους ισχυρισμούς της Tenpenny.

Περισσότερες από 363 εκατ. δόσεις εμβολίων Covid-19 χορηγήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 14 Δεκεμβρίου 2020 έως και τις 23 Αυγούστου 2021. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξαν 6.968 αναφορές θανάτου (0,0019%) μεταξύ των ατόμων που έλαβαν εμβόλιο κατά της Covid-19.

Αλλά, ακόμη και όσον αφορά αυτόν τον κατά πολύ μικρότερο αριθμό, δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι θάνατοι σχετίζονται με το εμβόλιο ή έχουν προκληθεί από αυτό. Όπως επισημαίνεται από τα CDC, τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης υποχρεούνται να αναφέρουν κάθε θάνατο μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, ακόμη και αν δεν είναι σαφές αν το εμβόλιο ήταν η αιτία.

«Η εξέταση των διαθέσιμων κλινικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιητικών θανάτου, των αυτοψιών και των ιατρικών αρχείων, δεν έχει καταδείξει αιτιώδη σχέση με τα εμβόλια COVID-19», σύμφωνα με τα CDC, που παρέχουν ανοιχτά πληροφορίες σχετικά με τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις μετά από εμβολιασμούς «για την ευαισθητοποίηση του κοινού και προς το συμφέρον της διαφάνειας».

Ποια είναι η Δρ. Sherri J. Tenpenny

Image
Η φωτογραφία της Sherri J. Tenpenny που έχει κοινοποιηθεί σε ορισμένες ελληνικές ιστοσελίδες, λήψη εικόνας στις 1 Αυγούστου 2021

Σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα του AFP, στις ΗΠΑ, η οστεοπαθητικός Sherri J. Tenpenny από το Οχάιο «είναι γνωστή στο αντι-εμβολιαστικό κίνημα για περισσότερα από 20 χρόνια».

Η έρευνα του AFP διαπίστωσε ότι, ενώ η ίδια έχει αναπτύξει μια ολόκληρη επιχείρηση γύρω από τον σκεπτικισμό για τον κορονοϊό, η οποία περιλαμβάνει μια ετήσια συνδρομή σε premium podcast αξίας 240 δολαρίων, διαδικτυακά σεμινάρια σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ο κόσμος «δεν πρέπει να κάνει το εμβόλιο» αξίας 165 δολαρίων, συμπληρώματα και δημόσιες ομιλίες με καταβολή εισιτηρίου, η Tenpenny οφείλει στις αμερικανικές φορολογικές αρχές τουλάχιστον μισό εκατ. δολάρια. 

Η Tenpenny είναι γνωστή για την προώθηση ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τα εμβόλια κατά της Covid-19, για την αποθάρρυνση των ανθρώπων από το να κάνουν τεστ, και για την προβολή ψευδών ισχυρισμών σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των μασκών. Αξιοποιεί μια ενεργή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πάνω από 123.000 ακόλουθους στο Telegram, πάνω από 22.700 ακόλουθους στο Gab και πάνω από 9.000 ακόλουθους στο Instagram, για να προωθήσει τους ισχυρισμούς της.

Το Twitter, στο οποίο είχε περισσότερους από 93.000 ακόλουθους, την έχει αποκλείσει από την πλατφόρμα για παραβίαση των κανόνων σχετικά με την παραπληροφόρηση γύρω από την Covid-19, ενώ για τον ίδιο λόγο είναι μερικώς αποκλεισμένη και από το Facebook, όπου και διατηρεί μόνο έναν προσωπικό λογαριασμό.

Image
Το infographic του AFP για τη δραστηριότητα της Sherri J. Tenpenny

Κι άλλοι ψευδείς ισχυρισμοί από την ίδια

Η Tenpenny έχει προωθήσει και άλλους ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα εμβόλια, οι οποίοι έχουν διαδοθεί ευρέως και στην Ελλάδα. Στις 8 Ιουνίου 2021 ισχυρίστηκε ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 κάνουν τους ανθρώπους «μαγνητισμένους», έτσι που «μπορούν να βάλουν κουτάλια και πιρούνια παντού και αυτά να κολλήσουν».

Όπως έχουμε σημειώσει σε ένα προηγούμενο ρεπορτάζ, ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα μέσα στα εμβόλια που θα μπορούσε να κάνει ένα αντικείμενο να κολλήσει στο χέρι κάποιου.

Αντίθετα, αυτό μπορεί να συμβεί αν το χέρι κάποιου είναι ελαφρώς ιδρωμένο, όπως μπορούμε να δούμε σε αυτό το βίντεο του Βρετανοαμερικανού επιστημονικού συντάκτη Mick West, ο οποίος επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της ψευδοεπιστήμης και έχει χαρακτηρίσει αυτόν τον ισχυρισμό «νέα παραλλαγή ενός παλιού κόλπου».

Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας: Τα εμβόλια απέτρεψαν 139.000 θανάτους

Το είδος της παραπληροφόρησης που διαδίδεται από την Tenpenny έχει, εν μέρει, κατηγορηθεί για το γεγονός ότι πάνω από το 25% των Αμερικανών ενηλίκων που θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί, δεν το έχουν κάνει.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα που έγινε με την υποστήριξη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, τα εμβόλια κατά της Covid-19 απέτρεψαν περισσότερους από 139.000 θανάτους στις ΗΠΑ μέσα στους πρώτους πέντε μήνες της διάθεσής τους.

Περίπου 570.000 θάνατοι λόγω της Covid-19 είχαν σημειωθεί στις ΗΠΑ μέχρι τις 9 Μαΐου 2021, με το επιστημονικό μοντέλο να προβλέπει ότι, δίχως τα εμβόλια, οι θάνατοι θα ήταν 709.000.

Στην ιστοσελίδα τους, τα CDC δηλώνουν ότι «τα CDC, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες παρακολουθούν την ασφάλεια των εμβολίων κατά της Covid-19», και συνιστά «σε όλους τους ανθρώπους ηλικίας 12 ετών και άνω να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, για να βοηθήσουν στην προστασία από την Covid-19 και τις σχετικές, δυνητικά σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν».

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας