Μία εργαζόμενη σε κινηματογράφο στο κέντρο της Κοπεγχάγης ελέγχει το "Corona pass” μιας πελάτισσας στις 6 Μαΐου 2021 ( AFP / Tom LITTLE)

Η Δανία απέσυρε τα περιοριστικά μέτρα λόγω υψηλού ποσοστού εμβολιασμού και όχι λόγω δικαστικής απόφασης

  • Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
  • Δημοσιεύθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2021 στις 15:53
  • Επικαιροποιήθηκε 7 Σεπτεμβρίου 2021 στις 16:10
  • 5 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: Ελένη Κολλιοπούλου, AFP Ελλάδα
Ελληνικές αναρτήσεις στο Facebook που κοινοποιήθηκαν πάνω από 1.600 φορές την περασμένη εβδομάδα ισχυρίζονται ότι η Δανία προέβη πρόσφατα σε άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω νομικής νίκης. Αυτό είναι ανακριβές: Η Δανία ανακοίνωσε την άρση των περιορισμών για την καταπολέμηση του Covid-19, αλλά ο λόγος είναι τα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού στη χώρα και όχι κάποια δικαστική διαμάχη, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές. Επιπλέον, δεν υπήρξε ποτέ υποχρεωτικός εμβολιασμός στη Δανία, αν και πιστοποιητικά εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ Covid-19 χρειάζονταν σε ορισμένα μέρη μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

«Στη Δανία καταργούνται τα μέτρα και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός! Οι νομικοί νίκησαν. Στη Δανία η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη», λένε δύο αναρτήσεις (εδώ και εδώ) που δημοσιεύτηκαν στις 30 και 31 Αυγούστου 2021, αντίστοιχα.

Οι δύο αναρτήσεις δημοσιεύθηκαν σε δύο ελληνικές αντιεμβολιαστικές ομάδες στο Facebook και μοιράστηκαν πάνω από 1.600 φορές συνολικά κατά την πρώτη βδομάδα.

Ωστόσο, οι αναρτήσεις είναι παραπλανητικές. Ας δούμε γιατί.

Image
Λήψη εικόνας στις 2 Σεπτεμβρίου όπου φαίνεται η παραπλανητική ανάρτηση στο Facebook

Αρση των περιορισμών λόγω υψηλού ποσοστού εμβολιασμένων

Σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της ανάρτησης, η Δανία δεν έχει χαλαρώσει τα μέτρα της λόγω κάποιας δικαστικής παρέμβασης.

Αυτό που έγινε είναι ότι, στις 27 Αυγούστου 2021, ο Δανός υπουργός Υγείας, Magnus Heunicke, ανακοίνωσε ότι θα γίνει άρση όλων των περιορισμών για την Covid-19 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2021 επειδή ο ιός δεν αποτελεί πλέον «απειλή για την κοινωνία» λόγω της ευρείας εμβολιαστικής κάλυψης της χώρας (εδώ).

Σε ανάρτησή του στο Twitter, εξήγησε ότι οι περιορισμοί κατέστη δυνατό να αρθούν επειδή η ασθένεια δεν θεωρείται πλέον «κρίσιμη για την κοινωνία».

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Δανίας, η Solveig Røigaard-Petersen, επιβεβαίωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο AFP ότι η αλλαγή αφορούσε πράγματι μια «πολιτική απόφαση».

«Η απόφαση να μην ανανεωθεί η κατάσταση της Covid-19 ως κρίσιμης για την κοινωνία είναι μια πολιτική απόφαση που πάρθηκε από την κυβέρνηση», έγραψε. «Δεν υπήρξε καμία "νομική ενέργεια" ή "δικαστική απόφαση"».

Ένα δελτίο τύπου σχετικά με την απόφαση μπορεί να βρεθεί εδώ. Σε αυτό, εξηγείται ότι η προηγούμενη νομική κατηγοριοποίηση της Covid-19 ως «ασθένειας κρίσιμης για την κοινωνία» κατέστησε δυνατή την εισαγωγή διάφορων μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας.

«Ο τερματισμός της σχετικής κατηγοριοποίησης επομένως σημαίνει ότι ορισμένες διατάξεις του νόμου περί επιδημιών δεν βρίσκονται πλέον σε ισχύ», αναφέρει το δελτίο τύπου. Ωστόσο, ο λόγος για αυτή την αλλαγή δεν οφείλεται σε κάποια δικαστική νίκη. Επρόκειτο για μια κυβερνητική απόφαση, «εν μέρει λόγω της υψηλής συμμετοχής στον εμβολιασμό κι εν μέρει λόγω του ισχυρού ελέγχου της πανδημίας», αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

H Δανία, μια χώρα 5,8 εκατομμυρίων ανθρώπων, είχε εμβολιάσει πλήρως το 73% του πληθυσμού της στις 5 Σεπτεμβρίου 2021.

Τον Μάρτιο του 2021, εισήγαγε ένα πιστοποιητικό «coronapas» που πιστοποιεί ότι ο κάτοχος είτε είναι πλήρως εμβολιασμένος είτε είχε αρνητικό τεστ PCR τις τελευταίες 72 ώρες. Ήταν υποχρεωτικό για τους περισσότερους δημόσιους χώρους, όπως εστιατόρια, καφετέριες ή νυχτερινά κέντρα.

Image
Ένας πελάτης σε μια παμπ στην Κοπεγχάγη δείχνει το “Corona pass” του μέσα από την εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο. ( AFP / Tom LITTLE)

Κατά τη στιγμή της εφαρμογής του μέτρου, εκατοντάδες Δανοί διαμαρτυρήθηκαν. Ωστόσο, σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και 15 Αυγούστου 2021, η Δανία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά προθυμίας υπέρ του εμβολιασμού, περίπου 75% του πληθυσμού.

Η χώρα άρχισε να χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού στις αρχές Αυγούστου και ανακοίνωσε την κατάργηση της απαίτησης του πιστοποιητικού της Covid-19 στους περισσότερους δημόσιους χώρους από την 1η Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με άρθρο του AFP.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2021, «δεν απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού corona σε εστιατόρια και καφετέριες. Μετά τις 10 Σεπτεμβρίου δεν απαιτείται ούτε σε νυχτερινά κέντρα και ντίσκο», σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες της Δανίας.

Ωστόσο, ο Δανός υπουργός Υγείας τόνισε ότι «η επιδημία δεν έχει τελειώσει» και ότι η κυβέρνηση «δεν θα διστάσει να δράσει γρήγορα εάν η πανδημία απειλήσει για άλλη μια φορά την ουσιαστική λειτουργία της κοινωνίας».

Σε απάντηση σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση της Δανίας να καταργήσει τους περιορισμούς, ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 30 Αυγούστου ότι αυτό ήταν δυνατό λόγω της ευρείας κάλυψης εμβολίων της χώρας και της ικανότητας διεξαγωγής δοκιμών μεγάλης κλίμακας για τον εντοπισμό νέων εστιών.

«Η Δανία είναι πρωταθλήτρια στην πρόσληψη εμβολίων. Υπάρχει ένας μέγιστος βαθμός εμπιστοσύνης από τον πληθυσμό στο εμβόλιο που μεταφράστηκε πραγματικά σε πολύ υψηλή πρόσληψη εμβολίου», δήλωσε ο Kluge. «Κατά δεύτερο λόγο, το σύστημα υγείας είναι σε θέση να εφαρμόσει μια πραγματικά μεγάλη στρατηγική δοκιμών και περιλαμβάνει γονιδιωματική αλληλουχία».

Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Υγείας της Δανίας επιβεβαίωσε ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να επανέλθουν, ιδιαίτερα σε τοπική κλίμακα, μόλις εντοπιστούν νέες εστίες.

Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρθηκαν στην άρση των περιορισμών χωρίς να κάνουν αναφορά σε νομική διαμάχη (εδώ, εδώ και εδώ). Και στις πιο πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Δανίας, δεν έχουν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που να σχετίζονται με τους περιορισμούς Covid-19.

Το AFP επικοινώνησε επίσης μέσω ηλεκτρονικόύ ταχυδρομείου στις 3 Αυγούστου 2021, με τον Δανό δικηγόρο Finn Schwarz, ο οποίος είπε ότι «δεν γνωρίζει κάποια δικαστική υπόθεση σχετική με το Covid-19».

Ο εμβολιασμός δεν ήταν ποτέ υποχρεωτικός στη Δανία

Επίσης, σε αντίθεση με τον ισχυρισμό των αναρτήσεων, στη Δανία ο εμβολιασμός δεν ήταν ποτέ υποχρεωτικός. Είναι «εθελοντικός και δωρεάν», σύμφωνα με την ιστοσελίδα των υγεινομικών αρχών της χώρας. Ο εμβολιασμος δεν είναι υποχρεωτικός αλλά συνιστάται «επειδή παρέχει υψηλή προστασία έναντι της μόλυνσης της Covid-19», σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

«Όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, τόσο καλύτερα θα μπορούμε να ελέγξουμε την επιδημία», λέεi η σχετική ιστοσελίδα.

Αν και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα, ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες, ειδικά για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας (εδώ), στη Δανία δεν είναι. «Μπορούμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 στη Δανία είναι εθελοντικός», είπε στο AFP η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Solveig Røigaard-Petersen.

Ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό στη Δανία είναι πολύ μειωμένος: από δύο θάνατοι σημειώθηκαν στις 6 και 7 Σεπτέμβρη 2021, αντίστοιχα. Τα κρούσματα αυξάνονται και φτάνουν τα περίπου τα 700 καθημερινά. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων μέχρι στιγμής είναι 2.592 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 349.440, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Στην Ελλάδα όπου γίνονται συχνά διαδηλώσεις ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, δεκάδες πεθαίνουν καθημερινά από κορονοϊό. Ο αριθμός των θανάτων συνολικά από την αρχή της επιδημίας έφτασε τους 13.933 στις 6 Σεπτεμβρίου 2021 και ο αριθμός των κρουσμάτων 601.716 ενώ καταγράφονται περισσότερα από 2.000 κρούσματα καθημερινά , σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας