
Παραπλανητικοί ισχυρισμοί για τις πρόσφατες πορείες στη Γαλλία
- Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
- Δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουλίου 2021 στις 13:00
- 4 λεπτά ανάγνωσης
- Του/Της: Σταύρος Μαλιχούδης, AFP Γαλλία, AFP Greece
Πνευματικά δικαιώματα © AFP 2017-2025. Οποιαδήποτε εμπορική χρήση αυτού του περιεχομένου απαιτεί συνδρομή. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.
«ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΜΟΛΙΣ Ο ΜΑΚΡΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ!», λέει μια ανάρτηση που έγινε στο Facebook στις 19 Ιουλίου 2021.
Η ανάρτηση συνοδεύεται από μια φωτογραφία, στην οποία παρουσιάζεται μια γυναίκα τυλιγμένη με τη γαλλική σημαία κι ένα τεράστιο πλήθος από κάτω της, και υποστηρίζει πως παρουσιάζει «αυτό που δεν έδειξαν τα β#θροκάναλα» κατά τις πρόσφατες συγκεντρώσεις κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στη Γαλλία. Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, είχε κοινοποιηθεί περισσότερες από 100 φορές.
Μία άλλη ανάρτηση, που έγινε στο Facebook την ίδια μέρα, παρουσιάζει την ίδια φωτογραφία με το μήνυμα: «Μακρόν Παραιτήσου! Κολοσσιαίες Διαδηλώσεις στη Γαλλία Για Το Ψηφιακό υποχρεωτικό Πιστοποιητικό Υγείας. Πάνω από 2.000.000 Γάλλοι στους δρόμους». Η συγκεκριμένη ανάρτηση έχει κοινοποιηθεί περισσότερες από 20 φορές, ενώ μια τρίτη ανάρτηση, με ακριβώς το ίδιο μήνυμα και φωτογραφία που προέρχεται πράγματι από τις πρόσφατες διαδηλώσεις, έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 170 κοινοποιήσεις.

Και μία τέταρτη ανάρτηση αναφέρει πως «2 εκατ Γάλλοι στο Παρίσι διαδηλώνουν κατά του Μακρόν για το νέο απαρτχάιντ που ετοιμάζει στην χώρα του! Ούτε ένα συστημικό κανάλι δεν έπαιξε την είδηση!», διευκρινίζοντας ωστόσο πως συνοδεύεται από φωτογραφία αρχείου. Η συγκεκριμένη ανάρτηση έχει συγκεντρώσει περίπου 150 κοινοποιήσεις.
Συνολικά, οι αναρτήσεις χρηστών στο Facebook, που υποστηρίζουν είτε πως παρουσιάζουν φωτογραφίες από τις πρόσφατες διαδηλώσεις στη Γαλλία, είτε πως στις εν λόγω διαδηλώσεις συμμετείχαν 2.000.000 πολίτες, ή και περισσότεροι, έχουν κοινοποιηθεί περίπου 440 φορές.
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί που παρουσιάζουν είναι ψευδείς: η λήψη της φωτογραφίας με τη γυναίκα με τη γαλλική σημαία δεν έγινε πρόσφατα, αλλά το 2018. Και, παρότι η δεύτερη φωτογραφία που κοινοποιείται είναι πράγματι από τις συγκεντρώσεις στις 17 Ιουλίου 2021, οι διαδηλωτές εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με την γαλλική αστυνομία, δεν ξεπέρασαν τους 114.000 αθροιστικά σε όλη τη χώρα.

Αστυνομία: Οι διαδηλωτές ήταν 114.000
Οι συντάκτες των αναρτήσεων, που υποστηρίζουν πως στις διαδηλώσεις συμμετείχαν 2.000.000 πολίτες ή περισσότεροι, δεν αναφέρουν ποια ακριβώς ημέρα έλαβαν χώρα οι διαδηλώσεις στις οποίες αναφέρονται.
Κατά τις προηγούμενες ημέρες, στη Γαλλία διαδηλώσεις ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού και στην εισαγωγή του πιστοποιητικού εμβολιασμού για πρόσβαση στους δημόσιους χώρους έλαβαν δύο φορές: την Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021, ημέρα εθνικής εορτής για τη χώρα, και το Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021.
Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, αθροιστικά σε όλη τη χώρα οι διαδηλωτές δεν πλησίασαν τους 2.000.000 καμία από τις δύο ημέρες.
Συγκεκριμένα, στις συγκεντρώσεις που έλαβαν χώρα στις 14 Ιουλίου 2021 συμμετείχαν συνολικά περίπου 19.000 πολίτες, με περίπου 2.250 εξ αυτών να διαδηλώνουν στο Παρίσι, ενώ στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 17 Ιουλίου 2021, στις οποίες συμμετείχαν και τα Κίτρινα Γιλέκα, το παρών έδωσαν συνολικά 114.000 πολίτες, 18.000 από τους οποίους στο Παρίσι.
Η φωτογραφία με τη γυναίκα είναι από το 2018
Ορισμένες από τις αναρτήσεις συνοδεύονται από μια φωτογραφία, στην οποία εικονίζεται μια γυναίκα τυλιγμένη με τη γαλλική σημαία και με πλάτη προς την κάμερα, να στέκεται πάνω από ένα τεράστιο πλήθος. Από το κείμενό τους, οι αναρτήσεις υπονοούν πως η φωτογραφία προέρχεται από τις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά των κυβερνητικών μέτρων στη Γαλλία.
Ωστόσο, μια αναζήτηση της φωτογραφίας στο Διαδίκτυο δείχνει πως έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στην ιστοσελίδα του AFP, η λήψη της φωτογραφίας έγινε στις 15 Ιουλίου 2018 από τον φωτογράφο του AFP, Ludovic Marin.
Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί από την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, και το συγκεντρωμένο πλήθος πανηγυρίζει τη νίκη της εθνικής ομάδας της χώρας απέναντι στην Κροατία, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία το 2018.

Τα Μέσα κάλυψαν τις συγκεντρώσεις
Παρά τα όσα αναφέρονται στις εν λόγω δημοσιεύσεις στο Facebook, οι διαδηλώσεις κατά των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας καλύφθηκαν πλήρως από τα γαλλικά Μέσα. Παραδείγματα μπορεί να δει κανείς εδώ, εδώ, κι εδώ.
Η δε λήψη της φωτογραφίας που ακολουθεί έγινε από τον φωτορεπόρτερ του AFP, Sebastien Salom-Gomis, που επίσης κάλυψε τις διαδηλώσεις.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;
Επικοινωνήστε μαζί μας