Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες δεν ισχυρίστηκαν ότι οι φωτιές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να έχουν σβήσει σε μια μέρα

©AFP 2017-2022 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Ορισμένες viral αναρτήσεις στο Facebook και κάποια άρθρα σε ιστότοπους υποστηρίζουν ότι ο επικεφαλής των Ρουμάνων πυροσβεστών, που βοηθούν του έλληνες συναδέλφους τους στις πυρκαγιές στην Ελλάδα, ισχυρίστηκε ότι «η φωτιά θα μπορούσε να είχε σβήσει από την πρώτη ημέρα» και ότι «φαινόταν σαν κάποιος να μην ήθελε να την σβήσει». Σε λιγότερο από 24 ώρες, οι αναρτήσεις έχουν συγκεντρώσει συνολικά περίπου 3 εκατομμύρια προβολές και περισσότερες από 56.000 κοινοποιήσεις. Ωστόσο, ο ισχυρισμός που παρουσιάζουν είναι ψευδής: ο επικεφαλής των Ρουμάνων πυροσβεστών δεν έκανε ποτέ αυτό το σχόλιο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, ενώ απέστειλε και επιστολή στην οποία διαψεύδει τον ισχυρισμό.

«Χθες, στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι της Ρουμανίας, ο επικεφαλής της Ρουμανικής Πυροσβεστικής έδωσε μια σύντομη συνέντευξη και είπε τα εξής: Όπως εμείς είδαμε την φορά τής φωτιάς ήταν σαν να μην ήθελε κάποιος να σβήσει. Ή φωτιά μπορούσε να είχε σβήσει από την πρώτη μέρα», αναφέρεται σε ανάρτηση που έγινε στο Facebook στις 10 Αυγούστου 2021

Η ανάρτηση έγινε σε μια στιγμή, κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση δέχεται σκληρή κριτική για την στάση της απέναντι στις πυρκαγιές που απειλούν διάφορα μέρη της χώρας, με πολίτες να υποστηρίζουν ότι σε μεγάλο βαθμό κατάφεραν να σώσουν τις περιουσίες και τα σπίτια τους παίρνοντας οι ίδιοι την κατάσταση στα χέρια τους.

Σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, ο επικεφαλής των Ρουμάνων πυροσβεστών που επιχειρούν στην Ελλάδα στα πλαίσια μαι ευρωπαϊκής βοήθειας για τις φωτιές, δήλωσε επίσης ότι «πρόληψη και αντιπυρικες ζώνες ως όφειλε μία τέτοια περιοχή....μηδέν», αν και η ανάρτηση δεν διευκρινίζει σε ποιες από τις περιοχές, που επλήγησαν σκληρά από πυρκαγιές την περασμένη εβδομάδα, γίνεται η αναφορά.

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Facebook, η ανάρτηση, την οποία συνοδεύουν επίσης δύο φωτογραφίες με πυροσβεστικά οχήματα της βαλκανικής χώρας που απέστειλε βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην Ελλάδα, κοινοποιήθηκε περισσότερες από 32.000 φορές και έχει προβληθεί συνολικά τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια φορές.

Ο ίδιος ισχυρισμός έχει παρουσιαστεί και σε αρκετές ακόμη αναρτήσεις στο Facebook (παραδείγματα εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ) φτάνοντας συνολικά τις περίπου 3 εκατομμύρια προβολές και πάνω από 56.000 κοινοποιήσεις. Ο ισχυρισμός έχει επίσης εμφανιστεί σε άρθρα ιστοτόπων (παράδειγμα εδώ, αν και το κείμενο έχει υποστεί επεξεργασία, και εδώ), και κοινοποιήθηκε επίσης από διάφορους χρήστες στο Twitter (εδώ).

Ωστόσο, ο ισχυρισμός που παρουσιάζεται τόσο στις αναρτήσεις, όσο και στα άρθρα είναι ψευδής: καμία τέτοια αναφορά δεν γίνεται στην τηλεοπτική συνέντευξη, που εμφανίζεται να έχει φιλοξενήσει αυτά τα σχόλια, ενώ ο αρχηγός των Ρουμάνων πυροσβεστών που επιχειρούν στην Ελλάδα, στον οποίο αποδίδεται το σχόλιο, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία και ο ίδιος διαψεύδει τον ισχυρισμό.

Μία από τις παραπλανητικές αναρτήσεις, λήψη εικόνας στις 11 Αυγούστου 2021

Δύο βίντεο αλλά σε κανένα εξ αυτών ο ισχυρισμός

Πολλές από τις αναρτήσεις που παρουσιάζουν τον ισχυρισμό τον αποδίδουν σε έναν άλλο Έλληνα χρήστη του Διαδικτύου, για τον οποίο αναφέρουν πως ζει στη Ρουμανία.

Ο συγκεκριμένος χρήστης έχει διαγράψει από τον τοίχο του αυτή την ανάρτηση έκτοτε. Αλλά, όταν ερωτούνται σε ποια συνέντευξη πραγματοποιήθηκαν τα εν λόγω σχόλια, πολλοί χρήστες παραθέτουν τους συνδέσμους από δύο συγκεκριμένες συνεντεύξεις (η πρώτη, η δεύτερη) που προβλήθηκαν στην ρουμανική τηλεόραση τις τελευταίες ημέρες.

Ένα από τα σχόλια που παραθέτει την συνέντευξη στην τηλεόραση, λήψη εικόνας στις 11 Αυγούστου 2021

Ωστόσο, σε καμία από τις δύο συνεντεύξεις δεν εμφανίζονται οι ισχυρισμοί που παρουσιάζονται στις αναρτήσεις. Στην δεύτερη συνέντευξη, η οποία προβλήθηκε στις 10 Αυγούστου 2021, είναι καλεσμένος ένας καθηγητής πανεπιστημίου, και όχι κάποιος από την Πυροσβεστική, από τον οποίο ζητείται να εξηγήσει πώς προέκυψαν οι πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Η άλλη συνέντευξη προβλήθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 6 Αυγούστου 2021. Σε αυτήν, παρουσιάζεται ο επικεφαλής των 108 επίλεκτων Ρουμάνων πυροσβεστών, που βοηθούν σήμερα στη χώρα, πριν όμως οι πυροσβέστες αναχωρήσουν για την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Ρουμάνος επικεφαλής αναφέρεται στην επιχείρησή τους στην Ελλάδα σε μελλοντικό χρόνο:

«Θα συναντήσουμε πυρκαγιές που είναι βίαιες, σε ξηρή βλάστηση και δάση, υψηλές εκπομπές καπνού και πολύ υψηλές θερμοκρασίες», λέει ο ίδιος. Η δημοσιογράφος του AFP στο Βουκουρέστι, Paula Căbescu, επιβεβαίωσε ότι δεν έγινε καμία αναφορά σε φωτιά στην Ελλάδα ως «φωτιά που θα μπορούσε να είχε σβήσει από την πρώτη ημέρα», μιας και η ρουμανική αποστολή, άλλωστε, δεν βρισκόταν ακόμη στην Ελλάδα.

Ο Ρουμάνος επικεφαλής, Florian Pop, είπε επίσης:

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτές οι πυρκαγιές είναι βίαιες, έχουν μια κατεύθυνση διάδοσης που αλλάζει από ώρα σε ώρα, από λεπτό σε λεπτό, ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα, και ως εκ τούτου πρέπει να σκεφτούμε την προστασία του δικού μας προσωπικού, και σίγουρα πρέπει να προβλέψουμε την κατεύθυνση διάδοσης και να εντοπίσουμε και να σταματήσουμε τη φωτιά χωρίς να προκληθούν άλλες υλικές ζημιές».

Ο Florian Pop, επικεφαλής της αποστολής των Ρουμάνων πυροσβεστών που επιχειρούν στην Ελλάδα, έδωσε συνέντευξη πριν από την αναχώρησή τους. Λήψη εικόνας με αυτόματη μετάφραση στα Αγγλικά, στις 11 Αυγούστου 2021.

Διαψεύδει ο ίδιος ο Ρουμάνος επικεφαλής

Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες, οι οποίοι στις 10 Αυγούστου 2021 ενισχύθηκαν με Μολδαβούς συναδέλφους τους, κοινοποιούν σχόλια για τις εξελίξεις από τις επιχειρήσεις τους στα μέτωπα των πυρκαγιών στην Ελλάδα σε σχετική σελίδα τους στο Facebook.

Το πρωί της 11ης Αυγούστου 2021, ο επικεφαλής της ρουμανικής ομάδας, Pop Florin, απέστειλε επιστολή στον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, και στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Στην επιστολή του, αναφερόμενος σε συγκεκριμένο δημοσίευμα που αναπαρήγαγε τους εν λόγω ισχυρισμούς, ο Florin διευκρίνισε ότι «το γραπτό άρθρο δεν έχει καμία σχέση με όσα δήλωσα εγώ και οι συνάδελφοί μου».

Ο Ρουμάνος επικεφαλής αρνείται ότι ο ίδιος ή οι συνεργάτες του δήλωσαν ότι η πυρκαγιά θα μπορούσε να έχει σβήσει μέσα σε μία ημέρα, ενώ διαβεβαιώνει τον υφυπουργό και τον γενικό γραμματέα ότι «είναι απολύτως διαθέσιμος για την κατάρριψη αυτού του τεράστιου ψέματος, που επηρεάζει τη μεγάλη μας συνεργασία και τις κοινές μας προσπάθειες για την καταστολή των πυρκαγιών».

Η επιστολή που απέστειλε ο Florian Pop, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα ethnos.gr, στις 11 Αυγούστους 2021

Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες έχουν κερδίσει το θαυμασμό του ελληνικού κοινού, για την αφοσίωσή τους στην καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Εύβοια. Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο Έθνος στις 11 Αυγούστους 2021, οι Ρουμάνοι πυροσβέστες δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους στην Ελλάδα «για όσο χρειαστεί».

ΚΛΙΜΑ