Αυτή η φωτογραφία δείχνει μπογιές σε αστυνομικούς στην Βαρκελώνη, όχι στην Αυστραλία

  • Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
  • Δημοσιεύθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021 στις 18:33
  • 4 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: Ελένη Κολλιοπούλου, AFP Greece
Μια φωτογραφία που μοιράστηκε περισσότερες από 270 φορές μέσα σε δύο ημέρες στο Facebook ισχυρίζεται ότι δείχνει μια διαμαρτυρία στην Αυστραλία όπου άτομα πέταξαν μπογιές σε αστυνομικές δυνάμεις καταστολής. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής: η φωτογραφία δεν τραβήχτηκε στην Αυστραλία αλλά στην Ισπανία πριν από τρία χρόνια και ειδικότερα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη Βαρκελώνη μεταξύ Καταλανών αυτονομιστών και αστυνομίας.

«Αυστραλία. Μπαλόνια γεμάτα με μπογιά», λέει μια ανάρτηση στο Facebook που δείχνει τις αστυνομικές δυνάμεις καταστολής καλυμμένες με μπογιές διαφόρων χρωμάτων. Αυτή η ανάρτηση έχει διαγραφεί. Την ίδια εικόνα έχει μοιραστεί ένας άλλος χρήστης με παρόμοιο τίτλο σε πιο δυνατό τόνο: «Αυστραλία. Διαδηλωτές κατά της "υγειονομικής" χούντας ρίχνουν μπαλόνια με μπογιά στην αστυνομία», κάνοντας αναφορά στην διαμαρτυρία ενάντια στον εμβολιασμό Covid-19 στην Αυστραλία στις 21 Σεπτεμβρίου lκαι τις επόμενες μέρες. Οι αναρτήσεις κοινοποιήθηκαν πάνω από 270 φορές από τη δημοσίευσή τους στις 26 Σεπτεμβρίου 2021.

Μερικά από τα σχόλια των χρηστών του Facebook υποδηλώνουν ότι αυτό το είδος διαμαρτυρίας πρέπει να συμβεί και στην Ελλάδα: «Καλή ιδέα», «Τέλειο», σχολιάζουν άτομα που είναι κατά των μέτρων ή των εμβολίων για την Covid-19.

Η ίδια εικόνα με μια ανάρτηση για τους «Ozzies» (μια άλλη ονομασία για τους Αυστραλούς) και πόσο «γελοίοι» φαίνονται οι αστυνομικοί κοινοποιήθηκε στο Twitter την ίδια μέρα με τις αναρτήσεις του FB.

Ωστόσο αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς: αυτό που δείχνει η εικόνα δεν έγινε στην Αυστραλία αλλά στην Ισπανία. Και δεν δείχνει διαμαρτυρία αντιεμβολιαστών αλλά συγκρούσεις μεταξύ Καταλανών αυτονομιστών και της τοπικής αστυνομίας στις 29 Σεπτεμβρίου 2018.

Image
Screenshot made on September 28, 2021 of the false FB post

Για να βρούμε πού και πότε τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία χρησιμοποιήσαμε το εργαλείο αναζήτησης αντίστροφης εικόνας της Google που οδηγεί σε πολλούς παλαιότερους ιστότοπους που δημοσίευσαν αυτήν την φωτογραφία που φαίνεται να έγινε viral κατά την εποχή των επεισοδίων. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε ως επί το πλείστον στο Twitter κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και των Καταλανών διαδηλωτών στις 29 Σεπτεμβρίου 2018 εδώ και εδώ. Μια περαιτέρω έρευνα οδηγεί στην εύρεση αυτής της εικόνας στο Reddit με τον τίτλο «Οι αστυνομικοί των δυνάμεων καταστολής καλυμμένοι με μπογιά σε μια διαμαρτυρία στη Βαρκελώνη».

Επεισόδια στην Βαρκελώνη το 2018

Στο βάθος της φωτογραφίας που δημοσιεύτηκε στην ψεύτικη ανάρτηση στο Facebook, μπορούμε να δούμε μια κόκκινη πινακίδα (εικόνα παρακάτω) που γράφει Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, ένα οργανισμό της πόλης της Βαρκελώνης, που συνέβαλε στον εντοπισμό με το Google map της τοποθεσίας των συγκρούσεων.

Image
Λήψη εικόνας στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 της κόκκινης ένδειξης στο βάθος της φωτογραφίας που μας οδήγησε στον εντοπισμό της διαδήλωσης στην Βαρκελώνη

Σε μια περαιτέρω έρευνα, διαπιστώσαμε ότι στις 29 Σεπτεμβρίου 2018, διαδηλωτές σε πλατεία στο κέντρο της Βαρκελώνης συγκρούστηκαν με την αστυνομία της περιφερειακής κυβέρνησης στο πλαίσιο έντασης εκείνη την εποχή, παραμονές από την πρώτη επέτειο του παράνομου δημοψηφίσματος που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου 2017, όπως αναφέρει το AFP. (εδώ και εδώ) και άλλα ΜΜΕ.

Σε παρόμοιες εικόνες που δημοσιεύτηκαν τότε (εδώ και εδώ), μπορούμε να δούμε αστυνομικούς να σχηματίζουν ένα φράγμα και να κρατούν ασπίδες της «Policia Mossos d’Esquadria», της τοπικής αστυνομίας της Καταλονίας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, η πορεία οργανώθηκε από την αστυνομική ένωση JUSAPOL, η οποία ήθελε τις δύο εθνικές αστυνομικές δυνάμεις της Ισπανίας -- την εθνική αστυνομία και την Πολιτική Φρουρά -- να πληρώνονται όσο η αστυνομία της Καταλονίας. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, οι αυτονομιστές πέταξαν και ψέκασαν με χρωματιστή σκόνη την τοπική αστυνομία.

Ο στόχος της πορείας της JUSAPOL ήταν να απαιτήσει καλύτερους μισθούς, αλλά και να στηρίξει τους αξιωματικούς της εθνικής αστυνομίας και της Πολιτικής Φρουράς που είχαν λάβει εντολή να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις πριν ένα χρόνο.

Image
Η φωτογραφία στις 29 Σεπτεμβρίου 2018 δείχνει την καταλανική αστυνομία με μπογιές μετά τα επεισόδια με διαδηλωτές ( AFP / PAU BARRENA)

Το δημοψήφισμα για την απόσχιση πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου 2017 από την αυτονομιστική κυβέρνηση της Καταλονίας παρά την απαγόρευσή του από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Το δημοψήφισμα προκάλεσε διχασμό ανάμεσα στους Καταλανούς αυτονομιστές και τους Ισπανούς ενωτικούς στη Βαρκελώνη, την πρωτεύουσα της περιοχής, και αμαυρώθηκε από βίαια επεισόδια.

Διαδηλώσεις στην Αυστραλία ενάντια στους περιορισμούς σχετικά με την Covid-19

Η φωτογραφία στις ψεύτικες ελληνικές αναρτήσεις στο Facebook δημοσιεύτηκε λίγες μέρες μετά τις διαμαρτυρίες κυρίως των εργαζομένων στον κατασκευαστικό κλάδο στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τους περιορισμούς του κορονοϊού στις 21 Σεπτεμβρίου και τις επόμενες μέρες.

Image
Φωτογραφία στις 25 Σεπτεμβρίου 2021 δείχνει επεισόδια στην Μελβούρνη, Αυστραλία, μετά από διαδήλωση κατα των μέτρων για περιορισμό του κορονοϊού ( AFP / WILLIAM WEST)

Οι αυστραλιανές αρχές αποφάσισαν ότι τα εργοτάξια θα παραμείνουν κλειστά για δύο εβδομάδες, ως απάντηση στην «γενικότερη μη συμμόρφωση» με τους κανονισμούς Covid-19 και τις βίαιες αντιδράσεις.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλές αντιδράσεις κατά των μέτρων Covid-19, που αφορούν κυρίως την υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για εσωτερικούς χώρους σε καφετέριες, εστιατόρια, θέατρα κλπ, τα σελφ τεστ και τις μάσκες σε σχολεία και πανεπιστήμια και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για το ιατρικό προσωπικό. Ορισμένες περιοχές σε όλη τη χώρα είναι «κόκκινες» λόγω της αύξησης της πανδημίας και επιβλήθηκαν επιπλέον μέτρα όπως η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Το κίνημα των αντιεμβολιαστών οργανώνει τακτικά διαμαρτυρίες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ενάντια σε αυτά τα μέτρα.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας