
Η Γεννηματά πέθανε ύστερα από μάχη χρόνων ― Τα εμβόλια Covid-19 συνιστώνται για τους καρκινοπαθείς
- Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
- Δημοσιεύθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2021 στις 15:24
- 5 λεπτά ανάγνωσης
- Του/Της: Σταύρος Μαλιχούδης, AFP Ελλάδα
Πνευματικά δικαιώματα © AFP 2017-2025. Οποιαδήποτε εμπορική χρήση αυτού του περιεχομένου απαιτεί συνδρομή. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) απεβίωσε στις 25 Οκτωβρίου 2021. Είχε λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου Covid-19 στις 25 Ιανουαρίου 2021.
Κάποιες από τις παραπλανητικές αναρτήσεις παρουσιάζουν το θάνατο της Γεννηματά, ως οφειλόμενο στον εμβολιασμό (παραδείγματα εδώ, εδώ, εδώ, εδώ). Άλλες υποστηρίζουν πως, αφού ήταν καρκινοπαθής, δεν θα έπρεπε να έχει εμβολιαστεί (παράδειγμα εδώ).
Συνολικά, οι αναρτήσεις αυτές ξεπέρασαν τις 140 κοινοποιήσεις στο Facebook μέσα σε δύο ημέρες. Αλλά τόσο οι ισχυρισμοί, όσο και οι υπόνοιες που αφήνουν, είναι ψευδείς: Ο θάνατος της Γεννηματά σχετίζεται με την πολύχρονη μάχη της με τον καρκίνο, σύμφωνα με το νοσοκομείο που την περιέθαλψε.
Οι επιστημονικές ενώσεις συνιστούν στους καρκινοπαθείς να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, μεταξύ άλλων και επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να είναι ήδη εξασθενημένο, και γι' αυτόν τον λόγο, μάλιστα, λένε πως θα πρέπει να προτεραιοποιείται ο εμβολισμός τους.

Μάχη 14 ετών από τον καρκίνο
Η Γεννηματά διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2008. Θεραπεύτηκε στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ και μίλησε ανοιχτά για τη μάχη της με την ασθένεια, η οποία στοίχισε και τη ζωή και των δύο γονιών της.
Σε τηλεοπτική της συνέντευξη τον Ιούνιο του 2020, εξήγησε ότι μίλησε δημόσια για την ασθένεια της υγείας της «επειδή πρέπει να σπάσουμε τα ταμπού και τον στιγματισμό των ανθρώπων».
Η ΕΡΤ ανέφερε ότι η Γεννηματά τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε και πάλι προβλήματα υγείας, καθώς «η ασθένεια είχε δώσει τα δικά της δείγματα, ωστόσο οι θεραπείες που ακολουθούσε είχαν καλή ανταπόκριση και η ίδια ήταν γενναία».
Υποτροπή του καρκίνου
Το νοσοκομείο Ευαγγελισμός ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου στις 12 Οκτωβρίου ότι η Γεννηματά είχε εισαχθεί την προηγούμενη ημέρα «επειγόντως με συμπτώματα ατελούς ειλεού», μία συνθήκη που επηρεάζει την λειτουργία του εντέρου.
«Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου». Αυτή είναι μια αναφορά στον καρκίνο.

Το ίδιο απόγευμα, η Γεννηματά ανακοίνωσε «επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου, η οποία απαιτεί νοσηλεία και θεραπεία», λόγω της οποίας δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφια στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2021 για την προεδρία του κόμματος.
Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 25 Οκτωβρίου 2021, το νοσοκομείο Ευαγγελισμός εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας, δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία ότι η Γεννηματά διαχειριζόταν «αυτό το πρόβλημα που δεν την εγκατέλειψε ποτέ, 14 ολόκληρα χρόνια, με μικρές ή μεγάλες εξάρσεις και προβλήματα που διαχειριζόταν με απόλυτη στωικότητα και αξιοπρέπεια, χωρίς να το βγάζει προς τα έξω».
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε στο Twitter στις 25 Οκτωβρίου 2021: «Δυστυχώς πριν από λίγο απεβίωσε η Φώφη Γεννηματά μαχόμενη γενναία κατά της ασθένειάς της. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της».
Αυτές οι δηλώσεις πιστοποιούν πως ο θάνατός της οφειλόταν στον καρκίνο.
Δυστυχώς πριν από λίγο απεβίωσε η @FofiGennimata μαχόμενη γενναία κατά της ασθένειας της. Τα θερμά μου Συλλυπητήρια στην οικογένεια της.
— Θάνος Πλεύρης (@thanosplevris) October 25, 2021
Συνιστάται στους ασθενείς με καρκίνο να εμβολιάζονται κατά του Covid-19
Μία από τις αναρτήσεις που επιχειρούν να συνδέσουν το θάνατο της Γεννηματά με τον εμβολιασμό της ισχυρίζονται ότι ο εμβολιασμός μπορεί να οδηγήσει σε «επιδείνωση της φλεγμονής στον οργανισμό των ασθενών και να ΣΚΟΤΩΣΕΙ λόγω αναζωπύρωσης των υποκείμενων νοσημάτων».
Αυτό είναι «απολύτως ψευδές», δήλωσε στο AFP ο Ιωάννης Καραϊτιάνος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε τηλεφωνική συνέντευξη στις 29 Οκτωβρίου.
«Η αλήθεια είναι ότι οι καρκινοπαθείς ανήκουν σε μια ευάλωτη ομάδα, και γι' αυτό πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν το εμβόλιο. Και θα πρέπει να κάνουν και την τρίτη δόση», δήλωσε ο κ. Καραϊτιάνος.
«Η μόνη φροντίδα που θα πρέπει να δοθεί είναι, για όσους έχουν προγραμματισμένο κάποιον κύκλο χημειοθεραπιών ή κάποιο χειρουργείο, να τηρείται μια απόσταση δέκα ημερών είτε πριν είτε μετά από αυτό», είπε.
Συγκεκριμένα, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει ότι «πολλές ομάδες ειδικών ιατρών συνιστούν στα περισσότερα άτομα με καρκίνο ή ιστορικό καρκίνου να κάνουν το εμβόλιο Covid-19, μόλις είναι διαθέσιμο για εκείνα». Και διευκρινίζει ότι «η κύρια ανησυχία σχετικά με τη λήψη του εμβολίου δεν είναι κατά πόσο είναι ασφαλές για τα άτομα με καρκίνο, αλλά για το πόσο αποτελεσματικό θα είναι, ιδίως σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα».
Ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός Ασθενών με Καρκίνο συμβουλεύει στην ιστοσελίδα του ότι:
«Οι ασθενείς με καρκίνο συστήνεται να εμβολιαστούν ανεξάρτητα α) εάν έχουν ενεργό καρκίνο, β) το είδος της αντικαρκινικής θεραπείας που λαμβάνουν, γ) εάν είναι σε περίοδο παρακολούθησης μετά από αντικαρκινική θεραπεία, δ) εάν είναι μετά από ενεργό καρκίνο, χωρίς ενεργό νόσο πλέον».
Προσθέτει: «Εάν έχετε ενεργό καρκίνο ή αιματολογική κακοήθεια που απαιτεί χημειοθεραπεία ή αν έχετε διαγνωστεί με συμπαγή όγκο τα τελευταία 5 χρόνια, ενδέχεται να έχετε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο Covid-19 και κατά πάσα πιθανότητα θα έχετε προτεραιότητα για τον εμβολιασμό Covid-19 ( ρωτήστε την ομάδα σας για τη συγκεκριμένη ομάδα κινδύνου που ανήκετε και την ανάγκη προτεραιότητας)».
Σε σχετικές ερωτήσεις και απαντήσεις, που δημοσιεύτηκαν στις 15 Ιανουαρίου 2021, απαντώντας για το αν οι καρκινοπαθείς πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας αναφέρει:
«Ναι, προτρέπουμε τους καρκινοπαθείς να κάνουν το εμβόλιο. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το εμβόλιο είναι λιγότερο ασφαλές για ασθενείς με καρκίνο από ό,τι γι' αυτούς που δεν έχουν καρκίνο», προσθέτοντας, σε επόμενο σημείο, ότι οι καρκινοπαθείς «θα πρέπει να είναι οι πρώτοι στη σειρά για εμβολιασμό, ανεξάρτητα από την ηλικία τους».

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;
Επικοινωνήστε μαζί μας