Αυτές οι αεροσυνοδοί της Alitalia διαμαρτύρονταν για περικοπές και μειώσεις μισθών, όχι ενάντια στα εμβόλια Covid-19

  • Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
  • Δημοσιεύθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2021 στις 18:20
  • 4 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: Clémence OVEREEM, AFP Ολλανδία
Ένα βίντο που παρουσιάζει μια σιωπηλή διαμαρτυρία αεροσυνοδών στην Ιταλία έχει κοινοποιηθεί χιλιάδες φορές στα κοινωνικά δίκτυα, σε αρκετές Ευρωπαϊκές γλώσσες, με τον ισχυρισμό πως ήταν ενάντια στον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Αυτό, ωστόσο, είναι ψευδές. Ρεπορτάζ επιβεβαιώνουν πως η διαμαρτυρία ήταν λόγω απολύσεων στην Alitalia. Και το συνδικάτο που την υποστήριξε διασαφηνίζει πως «δεν είχε σε τίποτα να κάνει με τους εμβολιασμούς».

«Ιταλίδες αεροσυνοδοί αρνούνται την θανατηφόρα ένεση», είναι ο τίτλος ενός βίντεο που έχει κοινοποιηθεί χιλιάδες φορές τις τελευταίες ημέρες, σε τουλάχιστον 7 ευρωπαϊκές γλώσσες.

Το βίντεο δείχνει γυναίκες σε στολές αεροσυνοδών, να γδύνονται σιωπηρά σε μια πλατεία. Πέρα από τα ελληνικά (εδώ), το βίντεο έχει κοινοποιηθεί επίσης στα ολλανδικά (εδώ, εδώ), τα πορτογαλικά (εδώ), τα πολωνικά (εδώ), τα γερμανικά (εδώ), τα ούγγρικα (εδώ), καθώς και τα τσέχικα, όπου αυτή η ανάρτηση και μόνο έχει συγκεντρώσει 1.000 κοινοποιήσεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το βίντεο κοινοποιείται με τον ισχυρισμό πως πρόκειται για διαδήλωση κατά του εμβολιασμού, και το χάσταγκ που συχνά χρησιμοποιείται είναι #greenpass.

Στην Ιταλία, το Πράσινο Πάσο αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο πως κάποιος έχει αναρρώσει από Covid-19, έχει κάνει αρνητικό τεστ, ή έχει εμβολιαστεί. Από τις 15 Οκτωβρίου 2021, η κατοχή έγκυρου Πράσινου Δελτίου έχει καταστεί υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους στη χώρα, γεγονός που έχει οδηγήσει στην πραγματοποίηση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας απέναντι στο μέτρο.

Η διαμαρτυρία αυτών των αεροσυνοδών, ωστόσο, δεν έχει καμία σχέση με τους εμβολιασμούς.

Image
Μία από τις παραπλανητικές αναρτήσεις στο Facebook, λήψη εικόνας στις 29 Οκτωβρίου 2021

Διαμαρτυρία κατά της απώλειας θέσεων εργασίας και των περικοπών μισθών

Πραγματοποιώντας μια αναζήτηση, στη μηχανή αναζήτησης της Google, μπορούμε να βρούμε ρεπορτάζ που αφορούν τη διαμαρτυρία.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας τον όρο αναζήτησης «Ιταλίδες αεροσυνοδοί διαδηλώνουν», βρίσκουμε αρκετά ρεπορτάζ που παρουσιάζουν μια πανομοιότυπη σκηνή.

Για παράδειγμα, αυτό το άρθρο από το CNN περιγράφει το γεγονός ως εξής: «Πρώην αεροσυνοδοί της Alitalia διαμαρτυρήθηκαν αυτή την εβδομάδα για τις απώλειες θέσεων εργασίας και τις περικοπές μισθών με έναν ιδιαίτερα ιταλικό τρόπο - βγάζοντας τα ρούχα τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός έλαβε χώρα στην Piazza del Campidoglio στις 20 Οκτωβρίου 2021 στο κέντρο της Ρώμης.

Παρομοίως, το Euronews εξηγεί εδώ ότι η Alitalia πραγματοποίησε την τελευταία της πτήση και αντικαθιστάται από μια νέα αεροπορική εταιρεία, την ΙΤΑ, στην οποία όμως θα συνεχίσουν λιγότεροι από 3.000 από τους 10.000 εργαζομένους της Alitalia.

Οι συνδικαλιστές αναφέρουν ότι όσοι θα εργάζονται για την ΙΤΑ θα λαμβάνουν σημαντικά μικρότερες αμοιβές από ότι λάμβαναν. Το AFP κάλυψε το λανσάρισμα της νέας εταιρείας εδώ.

Η γυναίκα που σχολιάζει στην κάμερα λέει στα ιταλικά: «Οι γυναίκες της Alitalia καταγγέλλουν την σημαντική ζημιά που δημιουργείται από την απώλεια της εργασίας. Αυτή είναι η σημασία αυτού του δρώμενου».

Τα ιταλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι τη διαδήλωση έγινε υπό τον συντονισμό του συνδικάτου USB (Unione Sindacale di Base), και παραπέμπουν στο βίντεο στη σελίδα του συνδικάτου στο Facebook. Κανένα από τα δελτία ειδήσεων, στα οποία ανέτρεξε το AFP σχετικά με την εκδήλωση, δεν έκανε καμία αναφορά στον εμβολιασμό.

Η Ένωση επιβεβαιώνει ότι η διαμαρτυρία δεν είχε «καμία σχέση με τον εμβολιασμό»

Στη σελίδα του USB στο Facebook μπορούμε να ξαναβρούμε την καταγραφή μιας ζωντανής μετάδοσης, πανομοιότυπη με τις δημοσιεύσεις (που παρουσιάζονται στην παρακάτω σύγκριση), η οποία ανέβηκε την ημέρα της διαμαρτυρίας. Είναι επίσης η παλαιότερη δημοσίευση που κατέστη δυνατό να βρει το AFP για το συγκεκριμένο βίντεο, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτό είναι το πρωτότυπο.

Image
Σύγκριση των δύο βίντεο στο Facebook από το Unione Sindacale di Base (αριστερά) και μια παραπλανητική ανάρτηση (δεξιά), λήψη εικόνας στις 29 Οκτωβρίου 2021

Εμφανίστηκε επίσης στην ιστοσελίδα του συνδικάτου, όπου περιγράφεται ως «μια σιωπηλή διαμαρτυρία ενάντια στην περιφρόνηση του νόμου και την αλαζονεία με την οποία η ITA έδιωξε 8.000 υπαλλήλους του πρώην αερομεταφορέα». Στο σχετικό άρθρο αναφέρεται επίσης ότι στη διαμαρτυρία συμμετείχαν αρκετά μέλη του USB.

Το AFP επικοινώνησε με το σωματείο στις 27 Οκτωβρίου 2021 και ρώτησε αν η διαμαρτυρία είχε σχέση με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Ο Piero Santonastaso, εκπρόσωπος του USB, δήλωσε πως η διαμαρτυρία δεν είχε καμία σχέση με τον εμβολιασμό:

«Επιβεβαιώνω ότι η διαμαρτυρία των αεροσυνοδών της Alitalia στο Campidoglio στις 20 Οκτωβρίου, που οργανώθηκε με την υποστήριξη του USB, δεν είχε καμία σχέση με τους εμβολιασμούς».

Οι αναρτήσεις παρουσιάζουν επίσης τα εμβόλια κατά της Covid-19 ως «θανατηφόρα». Ωστόσο, πάνω από 766 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων έχουν διανεμηθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, τη στιγμή της σύνταξης του παρόντος ρεπορτάζ.

Η συντριπτική πλειονότητα των παρενεργειών είναι «ήπιες και βραχύβιες» και «τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας είναι εξαιρετικά σπάνια», γράφει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) στη σελίδα του σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων Covid-19.

Ο EMA ανέφερε τον Απρίλιο του 2021 ότι οι θρομβώσεις θα πρέπει να αναφέρονται ως μία «πολύ σπάνια» παρενέργεια των εμβολίων Covid-19 της AstraZeneca και της Janssen. Ο οργανισμός κατέληξε και στις δύο περιπτώσεις στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων.

Το βίντεο εντάσσεται σε μια μακρόχρονη τάση, κατά την οποία υλικό από διαδηλώσεις παραποιείται στο Διαδίκτυο και συνδέεται ψευδώς με την Covid-19.

Για παράδειγμα, το AFP έχει δείξει πώς μια φωτογραφία που ελήφθη στη Ρουμανία το 2018, κατά τη διάρκεια μαζικών αντι-κυβερνητικών διαδηλώσεων, έχει παρουσιαστεί ως πρόσφατη κι ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, καθώς και πώς μια φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν τρία χρόνια στη Βαρκελώνη, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ Καταλανών αυτονομιστών και αστυνομίας, παρουσιάστηκε σαν να πρόκειται για διαμαρτυρία κατά της υγειονομικής χούντας στην Αυστραλία.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας