Όχι, αυτές οι εικόνες δεν είναι από τον φετινό Μαραθώνιο

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Μία ανάρτηση που έχει κοινοποιηθεί πάνω από 140 φορές στο Facebook παρουσιάζει ορισμένες φωτογραφίες από αγώνα τρεξίματος, με τη συμμετοχή πολλών δρομέων, και τον ισχυρισμό πως η λήψη τους έγινε κατά τον φετινό Μαραθώνιο στην Αθήνα, στις 13 και 14 Νοεμβρίου, υπονοώντας ότι δεν ελήφθησαν μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης. Αυτό, ωστόσο, είναι ψευδές: οι φωτογραφίες που δείχνουν την εκκίνηση τραβήχτηκαν το 2019, στον τελευταίο Μαραθώνιο πριν την πανδημία. Φέτος, στον Μαραθώνιο συμμετείχαν χιλιάδες δρομείς, αλλά διεξήχθη με την τήρηση υγειονομικού πρωτοκόλλου, για να αποφεχυθεί η διασπορά του κορονοϊού.

Η ανάρτηση κοινοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2021 στο Facebook (εδώ), από μια σελίδα που έχει δημοσιεύσει αρκετές φορές περιεχόμενο κατά του εμβολιασμού κατά της Covid-19.

«Έτσι σε δουλεύουν ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ! Χθες στο μαραθώνιο ένας πάνω στον άλλον εκεί δεν κολλάει, για να πιεις εσύ ένα καφέ σε 2 μέτρα απόσταση από τον άλλον κολλάει, στη στάση του λεωφορείου, μέσα στο λεωφορείο δεν κολλάει, στο κατάστημα ανα 9 τετραγωνικά ένα άτομο κολλάει; Δουλευόμαστε;», αναφέρει η ανάρτηση.

Μέσα σε μία ημέρα, η ανάρτηση έχει κοινοποιηθεί περισσότερες από 140 φορές στο Facebook. Ωστόσο, οι φωτογραφίες που δείχνουν την εκκίνηση δεν τραβήχτηκαν το 2021, αλλά το 2019, κατά τον τελευταίο Μαραθώνιο πριν την πανδημία. Επίσης, ο φετινός Μαραθώνιος διεξήχθη με αυξημένες αποστάσεις καθώς, και άλλα μέτρα προστασίας κατά της Covid-19.

Η παραπλανητική ανάρτηση στο Facebook, λήψη εικόνας στις 19 Νοεμβρίου 2021

Στα μπάνερ αναγράφεται το 2019

Με μια προσεκτική ματιά στο μπάνερ της κύριας εικόνας, που συνοδεύει την ανάρτηση, μπορεί κανείς να διαπιστώσει εύκολα ότι στα αριστερά και τα δεξιά αναγράφεται το 2019 ως έτος διεξαγωγής της διοργάνωσης.

Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί και από άλλες εικόνες που δημοσιεύθηκαν τον ίδιο χρόνο.

Για παράδειγμα, στη φωτογραφία που ακολουθεί, από σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής, μπορούμε να δούμε από διαφορετική οπτική γωνία τόσο το μπάνερ όσο και τις σημαίες που επίσης εντοπίζονται στο βάθος. Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2019, την ημέρα διεξαγωγής του Μαραθωνίου εκείνη τη χρονιά. Οι δρομείς στην εκκίνηση είναι οι ίδιοι με εκείνους που φαίνονται στην κάτω δεξιά φωτογραφία της ανάρτησης στο Facebook.

Η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε σε ρεπορτάζ του 2019, λήψη εικόνας σις 19 Νοεμβρίου 2021

Το AFP δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την ημερομηνία της εικόνας στο κάτω αριστερό μέρος της ανάρτησης, η οποία έδειχνε δρομείς με μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους.

Μέτρα κατά της πανδημίας στον Μαραθώνιο 2021

Ο φετινός Μαραθώνιος, ο πρώτος από το ξέσπασμα της πανδημίας καθώς το 2020 διεξήχθη μια εικονική εκδοχή του, πραγματοποιήθηκε με αυξημένα μέτρα προστασίας κατά της Covid-19, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Σε αυτόν, ως αθλητές είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνο όσοι είχαν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ το ίδιο ίσχυε και για όσους απασχολήθηκαν επαγγελματικά στα πλαίσια της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Σε όλες τις κατηγορίες (αυθεντικός Μαραθώνιος, 5χλμ, 10χλμ), οι συμμετέχοντες ήταν χωρισμένοι σε διαφορετικές ομάδες, εντός των οποίων προβλεπόταν φυσική απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου για τους δρομείς.

Αυτο μπορεί να διαπιστωθεί και από το κολάζ που ακολουθεί. Στα αριστερά, υπάρχει μία φωτογραφία από την έναρξη του Μαραθωνίου, η οποία έχει παρθεί από την ιστοσελίδα του διοργανωτή, ΣΕΓΑΣ (Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων). Στα δεξιά, ένα απόσπασμα από βίντεο που παρουσιάζει την έναρξη του Μαραθωνίου δείχνει επίσης την φυσική αποστασιοποίηση ανάμεσα στους δρομείς.

Στα αριστερά η εικόνα του ΣΕΓΑΣ, στα δεξιά το απόσπασμα από το βίντεο

Στο περιοδικό Runner Magazine, που ειδικεύεται στην κάλυψη τέτοιων θεμάτων, η ζωντανή κάλυψη του Μαραθωνίου αποτυπώνει επίσης τους διαφορετικούς χρόνους κατά τους οποίους ξεκίνησαν οι διαφορετικές ομάδες.

Αναφορά στη δεύτερη ομάδα δρομέων, λήψη εικόνας από το Runner Magazine στις 19 Νοεμβρίου 2021
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ (COVID-19)