
Αυτό το βίντεο δεν δείχνει μια προσευχή για το Ντονμπάς στο Βελιγράδι, αλλά μια εκδήλωση στη Βαρσοβία
- Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
- Δημοσιεύθηκε στις 7 Απριλίου 2022 στις 15:04
- 6 λεπτά ανάγνωσης
- Του/Της: Théophile BLOUDANIS, AFP Ελλάδα
Πνευματικά δικαιώματα © AFP 2017-2025. Οποιαδήποτε εμπορική χρήση αυτού του περιεχομένου απαιτεί συνδρομή. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.
Η δήλωση στο βίντεο που αναρτήθηκε από χρήστρια: «Βελιγράδι: χιλιάδες Σέρβοι γονατίζουν για να προσευχηθούν για τους αμάχους στο Ντονμπάς. Νομίζω ότι αυτό δεν το έδειξαν τα #μμε_ξεφτιλες», υποθέτοντας έτσι ότι το γεγονός αυτό δεν αναφέρθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.
Άλλες αναρτήσεις, που χρονολογούνται στις 22 και 23 Μαρτίου, κοινοποιήθηκαν στο Facebook εδώ και εδώ με ισχυρισμούς ότι αυτό συνέβη στο Βελιγράδι ή ότι το βίντεο δείχνει «Ορθόδοξους Σέρβους να προσεύχονται γονατιστοί για τη Ρωσία». Άλλη ανάρτηση, που χρονολογείται στις 25 Μαρτίου, ισχυρίζεται ότι «οι Σέρβοι προσεύχονται για τη Ρωσία. Σας ευχαριστούμε αδέρφια». Αυτές οι αναρτήσεις συγκεντρώνουν σχεδόν 180 κοινοποιήσεις.
Ωστόσο, αυτή η συλλογική προσευχή δεν πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, τη σερβική πρωτεύουσα, όπως διαπίστωσε το AFP. Η εκδήλωση αυτή δεν είχε επίσης σκοπό να προσευχηθεί ειδικά για τους αμάχους του Ντονμπάς ούτε για τη Ρωσία.

Εκδήλωση στη Βαρσοβία, Πολωνία
Μετά από μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, με βάση τις εικόνες του βίντεο, το AFP μπόρεσε να βρει ένα άρθρο από έναν καθολικό ειδησεογραφικό ιστότοπο, Aleteia, στα πορτογαλικά. Το άρθρο τοποθετεί αυτή την προσευχή στη Βαρσοβία, πρωτεύουσα της Πολωνίας. Το AFP μπόρεσε επίσης να βρει το ίδιο βίντεο που δημοσιεύθηκε από έναν λογαριασμό στο Twitter στις 5 Μαρτίου, με το ακόλουθο κείμενο: «Συγκέντρωση των καθολικών ανδρών για το ροζάριο στη Βαρσοβία.»
Catholic men's Rosary rally in Warsaw pic.twitter.com/hvMDDv23U5
— Sachin Jose (@Sachinettiyil) March 5, 2022
Για να βρούμε την ακριβή τοποθεσία στην πόλη αυτή, χρησιμοποιήσαμε το Google Maps και το Google Street View και επικεντρωθήκαμε στις γεωγραφικές λεπτομέρειες στο βίντεο, ιδίως στα κτίρια. Με βάση αυτές τις κατασκευές που φαίνονται στο βίντεο, αναζητήσαμε τις κύριες αρτηρίες της παλιάς πόλης της Βαρσοβίας και τις πλατείες της. Φαίνεται λοιπόν ότι ο δρόμος όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση είναι η οδός Krakowskie Przedmieście, μια μεγάλη αρτηρία της παλιάς πόλης, και πιο συγκεκριμένα μπροστά από την Κεντρική Γεωργική Βιβλιοθήκη και ένα εστιατόριο πολωνικών γεύσεων.
Η σύγκριση των εικόνων που ακολουθεί μεταξύ του στιγμιότυπου του βίντεο στο Facebook (αριστερά) και του στιγμιότυπου του Google Street View (δεξιά), μαρτυρούν ότι η θρησκευτική αυτή εκδήλωση έλαβε χώρα σε αυτόν τον δρόμο στη Βαρσοβία και όχι στο Βελιγράδι.


Παρόμοια στοιχεία, όπως ένας φανοστάτης (κύκλος 1), ένα τετράγωνο ροζ κτίριο (κύκλος 2) και ένα τερματικό πληροφοριών (κύκλος 3), κυκλώθηκαν με κόκκινο χρώμα από το AFP.
Ένα ροζάριο κατά του πολέμου
Σύμφωνα με το άρθρο στα πορτογαλικά, ένα τέτοιο γεγονός έλαβε χώρα στην πολωνική πρωτεύουσα το Σάββατο 5 Μαρτίου 2022. Μετά από περαιτέρω έρευνα, βρήκαμε αυτό το άρθρο στα πολωνικά, το οποίο αναφέρει ότι η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται «κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα (...). Όπως κάθε μήνα, μια μεγάλη ομάδα ανδρών συγκεντρώθηκε για να προσευχηθεί μαζί στη Βαρσοβία, υπό την προεδρία του πατέρα Dominik Chmielewski, πάστορα της κοινότητας του Ροζαρίου (ή Ροδαρίου) των Ανδρών.»
Βρήκαμε επίσης τη σελίδα της θρησκευτικής κοινότητας στο Facebook, με την ονομασία «Ανδρικό Ροζάριο Βαρσοβίας» («Męski Różaniec Warszawa», στα πολωνικά). Σύμφωνα με αυτήν και με το άρθρο του αμερικανικού καθολικού ιστότοπου Lifesite, αυτές οι δημόσιες προσευχές ξεκίνησαν το 2018. Στη σελίδα της κοινότητας στο Facebook αναφέρεται: «Το Ροζάριο των Ανδρών είναι μια κατάνυξη που πραγματοποιείται το πρώτο Σάββατο του μήνα σε ένδειξη επανορθώσεως προς την Άμωμη Καρδιά της Μαρίας. Τελείται σε δημόσιο χώρο, από άνδρες, υπό την επίβλεψη του πατέρα Dominik Chmielewski».
Σε μία από τις αναρτήσεις της, που δημοσιεύθηκε στις 5 Μαρτίου, η σελίδα «Ανδρικό Ροζάριο» στο Facebook ανέβασε μια φωτογραφία με πανομοιότυπη γωνία με εκείνη του βίντεο που κοινοποίησε στις παραπλανητικές αναρτήσεις στο Facebook. Η σύγκριση της εικόνας που ακολουθεί δείχνει τουλάχιστον 4 πανομοιότυπα άτομα (κυκλωμένα με κόκκινο από το AFP), γεγονός που δείχνει ότι πρόκειται για την ίδια εκδήλωση με εκείνη στο βίντεο από τις παραπλανητικές αναρτήσεις στο Facebook.


Σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στις 5 Μαρτίου από την ομάδα στο Facebook, η προσευχή εκείνη την ημέρα είχε τίτλο «Ροζάριο κατά του πολέμου» («Różaniec kontra wojna»). Ο ιερέας που μιλάει στο βίντεο, ο πατέρας Dominik Chmielewski, λέει να «προσευχηθούμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, δύσκολους για τους γείτονές μας, τους Ουκρανούς, οι οποίοι τώρα αντιμετωπίζουν στρατιωτικά τη Ρωσία. Είναι πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά, επίσης, είναι πολύ δύσκολες στιγμές για τους Ρώσους που εμπλέκονται άμεσα σε αυτή τη σύγκρουση.» Σε κανένα σημείο του κηρύγματος σε αυτό το βίντεο δεν αναφέρεται στο Ντονμπάς.
Σε επικοινωνία με το AFP στην Πολωνία, ο Artur Wolski, εκπρόσωπος της κοινότητας «Ανδρικό Ροζάριο» που εδρεύει στη Βαρσοβία, ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε στις 6 Απριλίου, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η δημόσια προσευχή στο δρόμο πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία στις 5 Μαρτίου, ότι «η κύρια και μοναδική πρόθεση της προσευχής ήταν και είναι η περίπτωση για κάθε πρώτο Σάββατο, η εκπλήρωση του μηνύματος της Φάτιμα, δηλαδή η επανόρθωση στην Άμωμη Καρδιά της Μαρίας.»
«Ο ιερέας (σ.σ. Dominik Chmielewski) που διηύθυνε τους στοχασμούς κατά τη διάρκεια του Ροζαρίου μίλησε για την προσευχή με την πρόθεση της ειρήνης στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τη Σερβία, το AFP δεν βρήκε κανένα ίχνος προσευχής στο δρόμο ή συλλογικής προσευχής σε δημόσιο χώρο στο Βελιγράδι που να συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία στα κοινωνικά δίκτυα ή στα σερβικά μέσα ενημέρωσης στις αρχές Μαρτίου.

Από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους. Πάνω από 2 εκατομμύρια από αυτούς έχουν φτάσει στην Πολωνία. Πολλές πολωνικές οικογένειες υποδέχθηκαν τους αιτούντες άσυλο στα σπίτια τους, ενώ άλλοι φιλοξενήθηκαν σε κέντρα προσφύγων.
Ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται στην Ουκρανία. Απεγνωσμένες προσπάθειες εκκένωσης από την ανατολική Ουκρανία ήταν σε εξέλιξη στις 7 Απριλίου, καθώς οι αρχές προειδοποιούσαν για επικείμενη ρωσική επίθεση, μετά τις καταστροφές γύρω από το Κίεβο που συγκλόνισαν τον κόσμο.
Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;
Επικοινωνήστε μαζί μας