Αυτό το βίντεο έχει τροποποιηθεί για να δείχνει λευκή σκόνη δίπλα στον Ζελένσκι

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βιντεοσκοπήθηκε με κοκαΐνη στο γραφείο του; Από την αρχή της ρωσικής εισβολής, ο Ουκρανός πρόεδρος έχει γίνει στόχος ισχυρισμών ότι κάνει χρήση ναρκωτικών. Ένα νέο βίντεο που κοινοποιήθηκε αρκετές χιλιάδες φορές σε διάφορες γλώσσες στα τέλη Απριλίου ισχυρίζεται ότι τον δείχνει με κοκαΐνη δίπλα του. Όμως το βίντεο αυτό έχει υποστεί επεξεργασία: στο αρχικό υλικό που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Ουκρανού προέδρου στο Instagram, δεν υπάρχει πουθενά λευκή σκόνη.

«Εκτός από όπλα και πυραυλικά συστήματα, υπάρχουν και άλλες δυτικές προμήθειες προς τον κ. ελένσκυ. Τον βάλανε και στην Βουλή ε; μην ξεχνιόμαστε...», αναφέρει μια ανάρτηση στο Facebook από τις 23 Απριλίου. Η ανάρτηση κοινοποιεί ένα βίντεο 12 δευτερολέπτων, που δείχνει τον Ουκρανό πρόεδρο σε μια διαδικτυακή συνάντηση στο γραφείο του. Δίπλα στο αριστερό του χέρι, διακρίνεται ένας σωρός λευκής σκόνης και μια πιστωτική κάρτα.

Το ίδιο βίντεο κοινοποιήθηκε από έναν άλλο χρήστη του Facebook. Και οι δύο αναρτήσεις έχουν περισσότερες από 5300 προβολές και δεκάδες κοινοποιήσεις στα ελληνικά. Тο βίντεο ή στιγμιότυπα οθόνης από αυτό κυκλοφορούν σε διάφορες χώρες (Γαλλία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Βουλγαρία) από τις 23 Απριλίου και σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Twitter, το Telegram, και εναλλακτικές πλατφόρμες βίντεο όπως το Odysee.

Οι αναρτήσεις αυτές έχουν σκοπό να αποδείξουν το τροφοδοτούμενο από το Κρεμλίνο αφήγημα ότι ο Ζελένσκι παίρνει ναρκωτικά. Τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποκάλεσε τον Ουκρανό ηγέτη και τους υπουργούς του «συμμορία τοξικομανών και νεοναζί».

Αλλά αυτό το τελευταίο βίντεο έχει τροποποιηθεί: η λευκή σκόνη και μια πιστωτική κάρτα προστέθηκαν σε ένα πρωτότυπο που είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο εβδομάδες πριν από τη δημοσίευση της παραποιημένης έκδοσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μία από τις ελληνικές αναρτήσεις στο Facebook γράφει επίσης λανθασμένα το όνομα του Ουκρανού προέδρου ως «ελένσκυ» και όχι «Ζελένσκι».

Στιγμιότυπο μιας ανάρτησης στο Facebook που μοιράζεται ψευδείς πληροφορίες. Λήψη στις 27 Απριλίου 2022

Αρχικό βίντεο από τον λογαριασμό του Ζελένσκι στο Instagram

Το αρχικό βίντεο αναρτήθηκε από το επίσημο προφίλ του Ουκρανού προέδρου στο Instagram στις 6 Μαρτίου 2022, περισσότερο από ένα μήνα πριν από την εμφάνιση των πρώτων κοινοποιήσεων του παραποιημένου βίντεο στα τέλη Απριλίου. Δείχνει μερικά δευτερόλεπτα από μια συνέντευξη σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ζελένσκι και του Αμερικανού επιχειρηματία 'Ελον Μασκ.

Σε αυτή την πρωτότυπη εκδοχή, δεν υπάρχει λευκή σκόνη στο γραφείο. Ωστόσο, ένα τηλέφωνο και έγγραφα στο γραφείο του είναι θολά - προφανώς για να κρύψουν τυχόν ευαίσθητες πληροφορίες.

Στην τροποποιημένη εκδοχή, τα αντικείμενα αυτά είναι επίσης θολά, αλλά η λευκή σκόνη και η πιστωτική κάρτα δεν είναι. Αυτό είναι ένα ισχυρό στοιχείο: είναι απίθανο η ομάδα του Ζελένσκι να έχει αποκρύψει ένα τηλέφωνο και έγγραφα αλλά όχι ένα σωρό κοκαΐνης.

Αντιθέτως, η σκόνη έχει προστεθεί στην έκδοση στην οποία τα στοιχεία αυτά ήταν ήδη θολά.

Υπάρχει επίσης προφανής διαφορά στην ποιότητα μεταξύ της αρχικής και της παραποιημένης έκδοσης. Η ποιότητα του επίσημου βίντεο που ανέβηκε στο Instagram του προέδρου είναι τόσο καλή που ακόμη και τα δακτυλικά αποτυπώματα διακρίνονται καθαρά στο τραπέζι. Αυτό δεν ισχύει για το παραποιημένο αντίγραφο, το οποίο είναι γενικά πιο θολό.

Στιγμιότυπο από το αλλοιωμένο βίντεο που δείχνει την κοκαΐνη στο γραφείο του Zelensky (λήφθηκε στις 26 Απριλίου από το βίντεο που κοινοποιήθηκε στην πλατφόρμα Odysee)
Στιγμιότυπο από το αρχικό βίντεο, που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του Zelensky στο Instagram (τραβήχτηκε στις 26 Απριλίου 2022)

 

 

Το αρχικό υλικό δείχνει ένα σύντομο απόσπασμα της συζήτησης του Ζελέσνκι με τον Μασκ στις 6 Μαρτίου, η οποία αφορούσε, μεταξύ άλλων, την αποστολή τεχνολογίας που αναπτύχθηκε από τη δορυφορική εταιρεία του Starlink για την αντικατάσταση υποδομών που καταστράφηκαν σε ορισμένες πόλεις της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή.

Σε ένα tweet την ίδια ημέρα, ο Zelensky ανέφερε επίσης μια πιθανή επίσκεψη του επιχειρηματία στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο.

Καθώς το παραποιημένο βίντεο κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο, γρήγορα εντοπίστηκε ότι επρόκειτο για φάρσα.

Ο Eliot Higgins, ιδρυτής της ανεξάρτητης συλλογικότητας ερευνητών Bellingcat, δημοσίευσε τις δύο εκδοχές των βίντεο δίπλα-δίπλα για να καταδείξει την χονδροειδή πλαστογραφία.

Η χειραγώγηση αποκαλύφθηκε επίσης από άλλα μέσα ενημέρωσης, όπως το Rolling Stone και το Correctiv.

Ισχυρισμοί για χρήση ναρκωτικών από τον Ζελένσκι

Υπήρξαν και άλλοι ισχυρισμοί που διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υποστηρίξουν τη γραμμή του Κρεμλίνου ότι ο Ζελένσκι κάνει χρήση ναρκωτικών.

Τον Μάρτιο του 2022 άρχισε να κυκλοφορεί ένα βίντεο που φαινόταν να δείχνει τον Ουκρανό ηγέτη να ενθαρρύνει τη χρήση κοκαΐνης ως «το καλύτερο δυναμωτικό για τον άνθρωπο». Στην πραγματικότητα ,επρόκειτο για παραποιημένη εκδοχή μιας συνέντευξης του 2019 στην οποία μιλούσε για τον καφέ, όπως εξηγήσαμε σε αυτό το άρθρο.

Μετάφραση και προσαρμογή
Oυκρανική-pωσο σύγκρουση