Ο Anthony Fauci δεν συνελήφθη από τον αμερικανικό στρατό

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Πολυάριθμες αναρτήσεις στο Facebook υποστηρίζουν ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ συνέλαβαν τον κορυφαίο εμπειρογνώμονα της Αμερικής σε θέματα μολυσματικών ασθενειών και σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Anthony Fauci, στις 9 Απριλίου 2022. Ισχυρίζονται ότι ο γιατρός κατηγορείται για προδοσία, κακομεταχείριση, συνωμοσία και ανθρωποκτονία. Πρόκειται για ψευδή ισχυρισμό - το Πεντάγωνο έχει χαρακτηρίσει τον εν λόγω ισχυρισμό «πλήρη και απόλυτη επινόηση» και έχει επίσης διαψευστεί από την υπηρεσία υγείας που διευθύνει ο Fauci. Ο επιστήμονας έχει πραγματοποιήσει άλλωστε δημόσιες εμφανίσεις μετά την ημερομηνία της υποτιθέμενης σύλληψης.

«Οι Ειδικές Δυνάμεις ΗΠΑ σημείωσαν το Σάββατο μια σημαντική νίκη στον πόλεμο ενάντια στο Deep State - τη σύλληψη του εγκεφάλου του Deep State και αρχιτέκτονα της πλανδημίας, Dr Anthony Fauci», αναφέρεται σε μία από τις αναρτήσεις στο Facebook με ημερομηνία 11 Απριλίου 2022. Υποστηρίζει ότι ο Fauci συνελήφθη δύο ημέρες νωρίτερα.

Οι αναρτήσεις στο Facebook με παρόμοιους ισχυρισμούς έχουν κοινοποιηθεί περισσότερες από 100 φορές στην Ελλάδα, όπως εδώ, εδώ, εδώ ή εδώ. Έχουν επίσης κυκλοφορήσει και σε άλλες γλώσσες, όπως τα ισπανικά και τα πορτογαλικά.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής - ο Fauci δεν συνελήφθη από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Αυτοί οι ισχυρισμοί βασίζονται σε ένα άρθρο ενός ιστότοπου σάτιρας και παρωδίας με έδρα τις ΗΠΑ που ονομάζεται Real Raw News.

Στιγμιότυπο της ψεύτικης δήλωσης στο Facebook. Φωτογραφία τραβηγμένη στις 26/04/2022.

Αμερικανική ιστοσελίδα παρωδίας

Σε μια δήλωση αποποίησης ευθυνών, η Real Raw News λέει: «Αυτός ο ιστότοπος περιέχει χιούμορ, παρωδία και σάτιρα». Το κείμενο αυτό βρίσκεται κάτω από την ενότητα «ABOUT US» της σελίδας και δεν επισυνάπτεται σε κάθε άρθρο. Αυτό το σχήμα έχει προηγουμένως προκαλέσει σύγχυση στους χρήστες που πιστεύουν τέτοια άρθρα και τα έχουν κοινοποιήσει ως γεγονότα.

Το άρθρο που υποστηρίζει τη σύλληψη του Fauci περιέχει στοιχεία που το κάνουν αμφισβητήσιμο. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν κατονομαζόμενες πηγές και η πανδημία του Covid-19 αναφέρεται ως «πλανδημία» - όρος που χρησιμοποιείται σε αβάσιμες συνωμοσίες που ισχυρίζονται ότι το ξέσπασμα του θανατηφόρου ιού ενορχηστρώθηκε από συγκεκριμένα άτομα.

Σε παρόμοιο πνεύμα, μια μεταγενέστερη ιστορία φάρσας της Real Raw News που δημοσιεύθηκε στις 20 Απριλίου ισχυρίζεται: «Ο στρατός καταδικάζει τον Fauci σε απαγχονισμό!»

Η Real Raw News έχει κυκλοφορήσει στο παρελθόν παρόμοιες φάρσες που καταρρίφθηκαν από το AFP, όπως ότι ο αμερικανικός στρατός συνέλαβε τον πρώην κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo και τον πρώην γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ Bill Barr.

Anthony Fauci, στόχος παραπληροφόρησης

Ο Fauci είναι ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ (NIAID) και υπήρξε το πρόσωπο της αντίδρασης της αμερικανικής κυβέρνησης στην υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2020. Έκτοτε έχει γίνει στόχος παραπληροφόρησης καθώς και απειλών και παρενοχλήσεων.

Εκπρόσωπος του NIAID δήλωσε ότι ο ισχυρισμός ότι ο αμερικανικός στρατός συνέλαβε τον Fauci είναι «κατασκευασμένος». Και το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η ιστορία είναι «εντελώς ψευδής. Μια πλήρης και απόλυτη κατασκευή και κατάχρηση της λέξης είδηση».

Dr. Anthony Fauci, Επικεφαλής Ιατρικός Σύμβουλος του Λευκού Οίκου και Διευθυντής του NIAID, στις 11 Ιανουαρίου 2022 στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον. ( AFP / POOL / GREG NASH)

Εκπρόσωποι τόσο του NIAID όσο και του στρατού επιβεβαίωσαν επίσης ότι ο ισχυρισμός ότι ο ανοσολόγος «καταδικάστηκε σε απαγχονισμό» είναι ψευδής.

Πραγματοποιήσαμε επίσης έρευνα τόσο στον ιστότοπο του αμερικανικού στρατού όσο και στον ιστότοπο του FBI για ανακοίνωση της σύλληψης του Fauci, αλλά δεν υπάρχει καμία τέτοια αναφορά.

Ο Fauci έδωσε συνέντευξη στο ABC News σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 10 Απριλίου, την επομένη της υποτιθέμενης σύλληψής του, και εμφανίστηκε στο MSNBC στις 11 Απριλίου.

Μετάφραση και προσαρμογή
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ (COVID-19)