Ο Τζο Μπάιντεν δεν φόρεσε ανάποδα μετάλλιο σε βετεράνο του πολέμου του Βιετνάμ

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Το πρωτότυπο βίντεο μιας τελετής απονομής δείχνει ξεκάθαρα ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν κρεμάει ένα μετάλλιο γύρω από το λαιμό ενός βετεράνου του πολέμου του Βιετνάμ, ώστε το παράσημο να φαίνεται να κρέμεται στο στήθος του βετεράνου. Αυτό διαψεύδει τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν ένα κακής ποιότητας μονταρισμένο απόσπασμα για να υποστηρίξουν ψευδώς ότι ο Μπάιντεν φόρεσε το μετάλλιο «ανάποδα». Οι ψευδείς ισχυρισμοί έχουν κοινοποιηθεί περισσότερες από 100 φορές από τις 6 Ιουλίου 2022 και αποτελούν μέρος ενός αφηγήματος που υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ακατάλληλος να ηγείται της χώρας.

Από τις 6 Ιουλίου 2022, χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα έχουν κοινοποιήσει περισσότερες από 100 φορές αναρτήσεις που ισχυρίζονται ότι ο Μπάιντεν φόρεσε «ανάποδα» το μετάλλιο που απένειμε σε βετεράνο του πολέμου του Βιετνάμ, όπως για παράδειγμα εδώ, εδώ ή εδώ. Οι αναρτήσεις προβάλλουν ένα χαμηλής ποιότητας βίντεο 19 δευτερολέπτων από μια τελετή βράβευσης που έλαβε χώρα στις 5 Ιουλίου 2022. Στο βίντεο, βλέπουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να απονέμει ένα μετάλλιο σε έναν βετεράνο, αλλά όταν ο τελευταίος γυρίζει, το μετάλλιο δεν είναι ορατό, υποδηλώνοντας ότι ο Μπάιντεν το φόρεσε στην πλάτη, αντί για το στήθος του βετεράνου. Μία από τις αναρτήσεις κοινοποιεί το ίδιο βίντεο, αλλά με την ακόλουθη ερώτηση στο πάνω μέρος: « Ο Μπάιντεν φόρεσε ανάποδα το τιμητικό μετάλλιο;».

Το βίντεο αποτελεί μέρος ενός αφηγήματος που υποστηρίζει ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ακατάλληλος για την προεδρία των ΗΠΑ. Η αφήγηση αυτή αποτελεί συνέχεια της κριτικής του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Μπάιντεν κατά την περίοδο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2020, όταν ο Τραμπ αποκάλεσε τον Μπάιντεν "Sleepy Joe". Το αφήγημα έχει ενισχυθεί από ορισμένες «γκάφες» που έχει κάνει ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δημοσιεύσεις με τον ίδιο ισχυρισμό κοινοποιήθηκαν και σε άλλες γλώσσες, όπως τα σερβικά, τα ρουμανικά και τα ουγγρικά.

Ωστόσο, το βίντεο έχει υποστεί επεξεργασία για να υποδηλώσει ότι ο Μπάιντεν τοποθετεί το μετάλλιο με λάθος τρόπο. Ένα υψηλής ποιότητας βίντεο από ολόκληρη την τελετή, που μεταδόθηκε ζωντανά από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Μπάιντεν βάζει το μετάλλιο σωστά, αφού του το παρέδωσαν προσεκτικά.

Στιγμιότυπο οθόνης από ανάρτηση με τον ψευδή ισχυρισμό. Λήψη εικόνας: 12 Ιουλίου 2022

Εικόνες από την τελετή δείχνουν πως ο ισχυρισμός είναι ψευδής

Σύμφωνα με την Congressional Medal of Honor Society, το Μετάλλιο της Τιμής είναι το πλέον αναγνωρίσιμο στρατιωτικό παράσημο για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και απονέμεται σε όσους έχουν διακριθεί για πράξεις ανδρείας στη μάχη.

Στις 27 Ιουνίου 2022, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι στις 5 Ιουλίου 2022, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα απένειμε το Μετάλλιο της Τιμής σε τέσσερις στρατιώτες του αμερικανικού στρατού που πολέμησαν στον πόλεμο του Βιετνάμ, μεταξύ των οποίων και ο Dwight W. Birdwell, ο βετεράνος που εμφανίζεται στο βίντεο, που συνοδεύει τους ψευδείς ισχυρισμούς. Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου περιέγραφε πώς ο Birdwell είχε μεταφέρει σε ασφαλές σημείο έναν διοικητή άρματος, ενώ βρισκόταν υπό σφοδρά πυρά κοντά στη Σαϊγκόν τον Ιανουάριο του 1968 και ενώ είχε επιπλέον ηγηθεί μιας μικρής ομάδας που αμυνόταν στην επίθεση και βοήθησε στην εκκένωση των τραυματιών και παρά το γεγονός ότι είχε δεχθεί «εχθρικά πυρά» στο πρόσωπο και στο σώμα του.

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο και μεταδόθηκε ζωντανά από πολλά δημόσια εθνικά τηλεοπτικά κανάλια, όπως το C-SPAN και PBS. Η τελετή έγινε αντικείμενο αναφορών επίσης από διάφορα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως εδώ και εδώ. Το υλικό που μεταδόθηκε δείχνει ότι ο Birdwell παρουσιάστηκε ως παρασημοφορημένος και πρόκειται για τον άνθρωπο στον οποίο αναφέρονται οι ψευδείς αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ψευδείς αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα απόσπασμα 19 δευτερολέπτων από το βίντεο της τελετής απονομής, όπου ο Μπάιντεν φέρεται να τοποθετεί το μετάλλιο στο σβέρκο του Birdwell, να τον χτυπά στην πλάτη και στη συνέχεια να του σφίγγει το χέρι καθώς ο Birdwell γυρνά προς την κάμερα.

Καθώς το βίντεο που παρατίθεται είναι χαμηλής ποιότητας, το μετάλλιο δεν φαίνεται καθαρά. Ωστόσο, με μια προσεκτική ματιά στο βίντεο που δημοσιοποιούν οι ψευδείς αναρτήσεις, γίνεται σαφές ότι το μετάλλιο βρίσκεται στο στήθος του Birdwell και όχι στην πλάτη του, όπως υποστηρίζεται. Ένα στιγμιότυπο από το αρχικό βίντεο, όπως αυτό μεταδόθηκε από το PBS, δείχνει σαφώς ότι το μετάλλιο βρίσκεται στη σωστή πλευρά, δηλαδή στο στέρνο του Birdwell. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια σύγκριση μεταξύ στιγμιότυπου από το βίντεο που παρατίθεται στις ψευδείς αναρτήσεις, και στιγμιότυπου από τα πλάνα του PBS. Το AFP έχει προσθέσει τους κύκλους γύρω από το σημείο όπου βρίσκεται το μετάλλιο:

Σύγκριση μεταξύ στιγμιότυπου από το βίντεο σε ψευδή αναρτήση στο Facebook (αριστερά) και στιγμιότυπου από το βίντεο του PBS στο YouTube (δεξιά). Λήψη εικόνων: 8 Ιουλίου 2022. Το AFP επισημαίνει το μετάλλιο με πράσινο και κόκκινο κύκλο αντίστοιχα.

Τα πλάνα στους ψευδείς ισχυρισμούς έχουν μονταριστεί για να αφαιρεθεί το σημείο που δείχνει το μετάλλιο να παραδίδεται στον Μπάιντεν, καθώς και το σημείο που φαίνεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να πλησιάζει τον Birdwell από πίσω για να του κρεμάσει το μετάλλιο στο λαιμό, ώστε αυτό να τοποθετηθεί στο στήθος του. Στα 29:04 του βίντεο του PBS που αναρτήθηκε στο YouTube, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Πρόεδρος τοποθετεί το μετάλλιο όπως πρέπει:

Φωτογράφος του AFP κάλυψε την εκδήλωση και μάλιστα απαθανάτισε τη στιγμή που ο Μπάιντεν κρεμά το μετάλλιο στο λαιμό του Birdwell.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απονέμει το Μετάλλιο της Τιμής στον εν αποστρατεία στρατιωτικό του αμερικανικού στρατού Dwight W. Birdwell για τα επιτεύγματά του κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ, σε μια εκδήλωση στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον DC, στις 5 Ιουλίου 2022. ( AFP / SAUL LOEB)

Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν διασπείρει και στο παρελθόν ψευδείς ισχυρισμούς για τον Τζο Μπάιντεν, με στόχο να υποστηρίξουν πως είναι ανίκανος να ηγηθεί της χώρας του. Το AFP έχει ξανακαταρρίψει παρόμοιους ισχυρισμούς, όπως για παράδειγμα εδώ, εδώ και εδώ.

Μετάφραση και προσαρμογή
ΗΠΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ