Οι ισχυρισμοί ότι ο διευθυντής του ΠΟΥ συνελήφθη προέρχονται από έναν αυτοαποκαλούμενο σατιρικό ιστότοπο

Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ισχυρίζονται ψευδώς ότι ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους συνελήφθη από την Ιντερπόλ και κρατείται στη φυλακή κοινοποιήθηκαν εκατοντάδες φορές σε πολλές γλώσσες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Ιούλιο του 2022. Οι ισχυρισμοί προέρχονται από ένα άρθρο-φάρσα που δημοσιεύθηκε σε έναν καναδικό ιστότοπο που αυτοχαρακτηρίζεται ως σατιρικός. Τόσο ο ΠΟΥ όσο και η Ιντερπόλ απέρριψαν τον ισχυρισμό ως ψευδή, ενώ ο ίδιος ο Τέντρος πραγματοποίησε δημόσιες εμφανίσεις τις ημέρες που ακολούθησαν το άρθρο που υποστήριζε ότι συνελήφθη.

«Ο διευθυντής του ΠΟΥ συνελήφθη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας!», αναφέρει μια ανάρτηση στο Facebook από τις 25 Ιουλίου που κοινοποιήθηκε δεκάδες φορές. Η ανάρτηση παραθέτει μια φωτογραφία του Τέντρος Αντάνομ δίπλα στον Κλάους Σβαμπ, ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) και έναν σύνδεσμο σε άρθρο των Vancouver Times.

Μια άλλη ανάρτηση στο Facebook, που κοινοποιεί την ίδια φωτογραφία και δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουλίου, περιλαμβάνει ένα απόσπασμα του άρθρου, υποστηρίζοντας ότι ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεζέσους, ο σημερινός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), «συνελήφθη από την Ιντερπόλ και κρατείται στη φυλακή για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία».

Image
Στιγμιότυπο της παραπλανητικής ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 02/08/2022

Άλλες αναρτήσεις βρέθηκαν στο Facebook (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, και εδώ) και στο Twitter, (εδώ ή εδώ). Ο ισχυρισμός αυτός κυκλοφόρησε επίσης στα πορτογαλικά, ισπανικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Όλοι οι τίτλοι που εμφανίζονται στις αναρτήσεις στο Facebook και στο Twitter αναφέρονται στο ίδιο άρθρο των Vancouver Times, με ημερομηνία 24 Ιουλίου 2022.

Ωστόσο, μια αναζήτηση στον ιστότοπο των Vancouver Times αποκαλύπτει ότι δεν πρόκειται για γνήσιο ειδησεογραφικό ιστότοπο. Στην ενότητα «Σχετικά με εμάς», αναφέρεται ότι «οι Vancouver Times είναι η πιο αξιόπιστη πηγή σάτιρας στη Δυτική Ακτή» του Καναδά. «Γράφουμε σατιρικές ιστορίες για θέματα που αφορούν τους συντηρητικούς», προσθέτει.

Αφού άλλοι οργανισμοί ελέγχου των γεγονότων διέψευσαν το άρθρο, οι Vancouver Times πρόσθεσαν μια ειδική σημείωση στο άρθρο που αναφέρει ότι «πρόκειται για ένα σατιρικό άρθρο (...)». Ενώ το άρθρο αφήνει να εννοηθεί ότι η υποτιθέμενη σύλληψη του Τέντρος σχετίζεται με το ρόλο του στην υποστήριξη των εμβολίων Covid-19, το σημείωμα υπογραμμίζει επίσης ότι «οι αξιωματούχοι υγείας θεωρούν ότι τα εμβόλια COVID-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά». Άλλα άρθρα που δημοσιεύονται από την ιστοσελίδα αυτή δεν έχουν την ίδια σημείωση που καθιστά σαφές ότι το άρθρο είναι σάτιρα.

Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι Έλληνες χρήστες που σχολιάζουν τα δημοσιεύματα φαίνεται να πιστεύουν στην πραγματικότητα της σύλληψης. Ένα σχόλιο από την εν λόγω ανάρτηση έχει ως εξής: «Έιμαι ενθουσιασμένη για την επέμβαση της θείας δικαιοσύνης!». Σε ένα άλλο σχόλιο αναφέρεται το εξής: «Αυτή και αν είναι είδηση έτσι για να ξεκινήσει καλά η εβδομάδα... Το κοινοποίω (...)».

Το AFP είχε ήδη επαληθεύσει ψευδείς αναρτήσεις που προέρχονταν από άρθρα των Vancouver Times, όπως εδώ ή εδώ.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ συνεχίζει να εργάζεται

Η Ιντερπόλ και ο ΠΟΥ επιβεβαίωσαν στο AFP στις 2 Αυγούστου ότι οι αναρτήσεις ήταν ψευδείς.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου της Ιντερπόλ εξήγησε περαιτέρω ότι η υπηρεσία «δεν στέλνει αξιωματικούς για να συλλάβουν άτομα ή να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης. Μόνο οι εθνικοί αξιωματικοί επιβολής του νόμου μπορούν να προβούν σε συλλήψεις».

Εξάλλου, ο Τέντρος ήταν ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πραγματοποίησε εμφανίσεις στον Τύπο μετά τις 24 Ιουλίου, όταν δημοσιεύθηκε το άρθρο που υποστήριζει ότι είχε φυλακιστεί. Στις 27 Ιουλίου συμμετείχε σε ενημέρωση των ΜΜΕ σχετικά με τη ευλογιά των πιθήκων, όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί.

Στις 28 Ιουλίου, έδωσε επίσης μια κεντρική ομιλία σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο για την Ημέρα της Ηπατίτιδας και δημοσίευσε ένα μήνυμα στο Twitter σχετικά με μια συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO) Gerd Mueller.

Επίσης, σε ένα tweet της 27ης Ιουλίου, ο Τέντρος υπογράμμισε την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνονται οι ψευδείς πληροφορίες στο διαδίκτυο και, εκ μέρους του ΠΟΥ, κάλεσε τις πλατφόρμες και τα μέσα ενημέρωσης να εργαστούν για την αντιμετώπιση των επιζήμιων και ψευδών ισχυρισμών.

Ο Τέντρος υπήρξε στόχος παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το AFP διέψευσε προηγουμένως αναρτήσεις που παραποιούσαν τα σχόλιά του σχετικά με τα ενισχυτικά εμβολίων Covid-19 για τα παιδιά, καθώς και ισχυρισμούς ότι του απαγορεύτηκε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία ως επικεφαλής του ΠΟΥ.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας