Αυτό το βίντεο δεν δείχνει διαδηλώτρια να πετάει λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στον Μάριο Ντράγκι - Πρόκειται για διαφορετικό περιστατικό από το 2015

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο ελληνόφωνο Facebook δεν δείχνει μια ακτιβίστρια να πετάει λογαριασμούς ενέργειας στον απερχόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, όπως ισχυρίζονται αναρτήσεις. Ο Ντράγκι είχε πράγματι στοχοποιηθεί σε συνέντευξη Τύπου στο παρελθόν, αλλά το περιστατικό που φαίνεται στο βίντεο χρονολογείται από τον Απρίλιο του 2015, όταν ο πολιτικός και πρώην κεντρικός τραπεζίτης ήταν ακόμη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Τότε,η ακτιβίστρια ήθελε να διαμαρτυρηθεί για τις επιπτώσεις της πολιτικής της ΕΚΤ στη ζωή των ανθρώπων στις χώρες της νότιας Ευρώπης.

«Ιταλίδα ορμά στον τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι για τον δεκαπλασιασμένο λογαριασμού φυσικού αερίου!», αναφέρει μια ανάρτηση στο Facebook στις 20 Σεπτεμβρίου 2022. Ο χρήστης προσθέτει: «Έρχεται η ώρα που θα το πληρώσουν οι υπεύθυνοι για την καταστροφή της Ευρώπης (...)!».

Η ανάρτηση κοινοποιεί ένα βίντεο που δείχνει ένα άτομο να πηδάει στο γραφείο του απερχόμενου πρωθυπουργού - ή προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών της Ιταλίας, όπως είναι η επίσημη ονομασία του - Μάριο Ντράγκι και να του πετάει φύλλα χαρτιού και κομφετί.

Στιγμιότυπο της παραπλανητικής ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 20/09/2022

Μια παρόμοια ανάρτηση εντοπίστηκε εδώ και κοινοποιεί το ίδιο βίντεο. Άλλη ανάρτηση κοινοποιεί στιγμιότυπο από ένα άρθρο που ισχυρίζεται ότι Ιταλός πολίτης «όρμηξε» στον Μάριο Ντράγκι εξαιτίας των λογαριασμών φυσικού αερίου που έλαβε.

Αυτός ο χρήστης του Facebook, ωστόσο, που μοιράζεται το ίδιο βίντεο, προσθέτει στην ανάρτησή του: «Αν κρατουσε μαχαιρι...».

Παρόμοιοι ισχυρισμοί, που κοινοποιούν το βίντεο και το άρθρο εντοπίστηκαν στο Twitter εδώ, εδώ και εδώ.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς. Ενώ πρόκειται πράγματι για διαμαρτυρία με στόχο τον Μάριο Ντράγκι, αυτή δεν είναι πρόσφατη και δεν έχει καμία σχέση με την ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη. Συνέβη τον Απρίλιο του 2015.

Η διαμαρτυρία χρονολογείται από το 2015

Το παραπλανητικό βίντεο κοινοποιήθηκε κυρίως από έναν λογαριασμό στο Facebook με το όνομα «John Greco II», ο οποίος έχει ήδη διαδώσει ψευδείς πληροφορίες και θεωρίες συνωμοσίας στο παρελθόν: οι ισχυρισμοί του έχουν ήδη καταρριφθεί αρκετές φορές από έρευνες του AFP, όπως εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Μια αντίστροφη αναζήτηση βίντεο οδήγησε σε ένα παρόμοιο βίντεο στο Youtube, στο κανάλι Bloomberg Quicktake: Originals. Η περιγραφή του βίντεο αναφέρει: «15 Απριλίου -- Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δέχτηκε επίθεση από μια διαδηλώτρια που φώναζε 'τέλος στη δικτατορία της ΕΚΤ' κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα. Η εκδήλωση συνεχίστηκε λίγα λεπτά αργότερα».

Στο βίντεο ακούγεται η διαδηλώτρια να φωνάζει «τέλος στη δικτατορία της ΕΚΤ!».

Όπως αναφέρεται, το βίντεο δημοσιεύτηκε την εποχή που ο σημερινός απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ο Ντράγκι κατείχε αυτή τη θέση από το 2011 έως το 2019 και το προηγούμενο παρατσούκλι του «Super Mario» - ως αναφορά στο ομώνυμο βιντεοπαιχνίδι - έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές για τον ρόλο που έπαιξε ο Ντράγκι στην αποτροπή της κατάρρευσης του ευρώ. Το 2012, ο Ντράγκι υποσχέθηκε, ως γνωστόν, να κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί για να διατηρήσει το ευρώ».

Τον Ιανουάριο του 2021, μόλις δύο χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, του ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης «ενότητας», μετά την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης υπό τον Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος παραιτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2021.

Μια περαιτέρω αναζήτηση βρήκε και άλλα βίντεο, όπως αυτό από το Euronews εδώ, επίσης από τις 15 Απριλίου 2015.

Οι αναζητήσεις στις μεγαλύτερες μηχανές αναζήτησης με τη βοήθεια λέξεων-κλειδιών μας επέτρεψαν να διαπιστώσουμε ότι το βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Facebook είναι πράγματι αυτό του περιστατικού με τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ και έναν ακτιβιστή κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συνέντευξης Τύπου της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική στις 15 Απριλίου 2015.

Το AFP είχε αναφερθεί στο συμβάν εδώ. Άλλα μέσα ενημέρωσης, όπως εδώ και εδώ, αναφέρθηκαν επίσης στο περιστατικό.

Ένας φωτογράφος του AFP τράβηξε επίσης πολλές φωτογραφίες από το περιστατικό, όπως η παρακάτω:

Μια γυναίκα διακόπτει τη συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι (Γ), Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, Φρανκφούρτη / Μάιν, Γερμανία, 15 Απριλίου 2015. ( AFP / DANIEL ROLAND)

Η πλήρης λεζάντα της φωτογραφίας έχει ως εξής: «Μια γυναίκα διαταράσσει τη συνέντευξη Τύπου του Mario Draghi (C), Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, Φρανκφούρτη/Μάιν, Γερμανία, στις 15 Απριλίου 2015. Η γυναίκα που επιτέθηκε στον Ντράγκι ζητώντας 'τέλος στη δικτατορία της ΕΚΤ', φυγαδεύτηκε γρήγορα από το χώρο από τους αξιωματικούς ασφαλείας πριν συνεχιστεί η συνέντευξη Τύπου».

Η ακτιβίστρια, ονόματι Josephine Witt, ανέλαβε την ευθύνη για τη διαμαρτυρία στο Twitter, όπως αναφέρει ο γαλλικός ιστότοπος Politis.

Τότε, η Femen, φεμινιστική ομάδα με έδρα την Ουκρανία, γνωστή για τις γυμνόστηθες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις της, ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό. Όμως η Witt απέρριψε τον ισχυρισμό στον λογαριασμό της στο Twitter, γράφοντας επίσης την ίδια ημέρα ότι τα χαρτιά που πέταξε στον Ντράγκι είχαν τυπωμένο ένα μήνυμα διαμαρτυρίας για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ απέναντι στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις στον λογαριασμό της Witt χρονολογούνται από το 2018.

Η Witt έγραψε μάλιστα ένα άρθρο σε εφημερίδα εξηγώντας τα κίνητρά της. Επομένως, αυτά τα φύλλα δεν είναι λογαριασμοί φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος, όπως ισχυρίζονται οι αναρτήσεις στο Facebook.

Μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού που κυβέρνησε, ο Ντράγκι παραιτήθηκε από πρωθυπουργός στις 21 Ιουλίου 2022. Ως αποτέλεσμα, οι Ιταλοί θα ψηφίσουν ξανά σε γενικές εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου, με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πιθανή νίκη της ακροδεξιάς.

Παραμένοντας στη θέση του μέχρι τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, ο Μάριο Ντράγκι υποσχέθηκε μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας στην Ιταλία.