Ο πρώην πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, σε εκδήλωση υποστήρίξης του κυβερνήτη του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ στο Ντιτρόιτ, στις 29 Οκτωβρίου 2022 ( AFP / Jeff Kowalsky)

Το κοινό σε ομιλία του Μπάρακ Ομπάμα δεν φώναξε συνθήματα κατά του Τζο Μπάιντεν

Σε αντίθεση με όσα δείχνει ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το κοινό σε πρόσφατη ομιλία του Μπάρακ Ομπάμα δεν φώναξε μαζικά ένα σύνθημα κατά του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Το βίντεο φαίνεται να δείχνει τον Μπάρακ Ομπάμα να χάνει τον έλεγχο μιας πολιτικής συγκέντρωσης, καθώς οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν ένα υβριστικό σύνθημα κατά του σημερινού αμερικανού προέδρου. Ωστόσο, το βίντεο έχει υποστεί επεξεργασία και το ηχητικό απόσπασμα με το υβριστικό σύνθημα έχει προστεθεί σε αυτό. Στην πραγματικότητα, στο στιγμιότυπο που χρησιμοποιείται στις αναρτήσεις, ο Ομπάμα απαντά σε έναν από τους συγκεντρωμένους που αμφισβήτησε τις πολιτικές της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν δύο διαφορετικά είδη βίντεο που δείχνουν τον Μπάρακ Ομπάμα να διακόπτεται από το κοινό με το σύνθημα «Fuck Joe Biden» («Τζο Μπάιντεν γαμιέσαι», σε ελεύθερη μετάφραση).

Τα βίντεο στο Twitter, διάρκειας 44 δευτερολέπτων δείχνουν εικόνες μόνο από την ομιλία του Ομπάμα στο Μίσιγκαν με το προστεθέν ηχητικό απόσπασμα.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε στο Facebook, και κοινοποιήθηκε τουλάχιστον 160 φορές, συνεχίζει δείχνοντας τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του Μελάνια, και δύο λεζάντες που γράφουν «8 ΝΟΕΜΒΡΗ» και «ΤΕΛΟΣ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ». Στη συνέχεια, το βίντεο δείχνει εικόνες στρατιωτών με το μήνυμα «"Drain The Swamp" is not a catch phrase - It's a Live Military Operation» («Το "Αποξηράνετε τον Βάλτο" δεν είναι μια ατάκα - είναι μια ενεργή στρατιωτική επιχείρηση»).

Image
Ανάρτηση με τον ψευδή ισχυρισμό στο Facebook. Λήψη εικόνας: 02/11/2022

Το βίντεο έχει κοινοποιηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλες γλώσσες, όπως τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ισπανικά.

Ωστόσο το βίντεο έχει υποστεί επεξεργασία, όπως διαπίστωσε το AFP αφού βρήκε πρωτότυπα, μη επεξεργασθέντα βίντεο από την εκδήλωση και μίλησε με άτομα που παρευρέθηκαν στην σε αυτήν.

Ο Μπάρακ Ομπάμα βρέθηκε στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν στις 29 Οκτωβρίου για μια προεκλογική εκδήλωση στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ. Το AFP ανέφερε σε δημοσίευμα ότι ένας διαδηλωτής διέκοψε τον πρώην πρόεδρο, αλλά το κοινό της εκδήλωσης δεν φώναξε υβριστικά συνθήματα κατά του Μπάιντεν.

Ο ανεξάρτητος φωτογράφος Τζεφ Κοβάλσκι, που κάλυψε φωτογραφικά την εκδήλωση για το AFP, είπε στο πρακτορείο: «Αυτό δεν συνέβη. Υπήρξε ένας άνθρωπος που διαμαρτυρόταν. Κάποιος προσέθεσε το ηχητικό απόσπασμα» στο βίντεο.

Ολόκληρη η ομιλία του Ομπάμα μπορεί να βρεθεί εδώ, συμπεριλαμβανομένου και του διαλόγου που τροποποιήθηκε και κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περίπου στα 25 λεπτά από την έναρξη του βίντεο.

Το αρχικό βίντεο δείχνει τον Ομπάμα να ενοχλείται από μια φωνή που ακούγεται από το ακροατήριο.

«Κύριε, κύριε, κύριε...», λέει ο πρώην πρόεδρος, αφού διακόπτεται από μια φωνή που δεν μιλάει στο μικρόφωνο. «Υπάρχει μια διαδικασία που τηρούμε στη δημοκρατία μας. Τώρα μιλάω εγώ, θα έχετε κι εσείς την ευκαιρία να μιλήσετε σύντομα. Δεν χρειάζεται να διακόπτουμε ο ένας τον άλλο. Δεν χρειάζεται να φωνάζουμε πιο δυνατά για να καλύψουμε τα λόγια του άλλου. Δεν είναι μια καλή πρακτική για να κάνουμε δουλειά».

Σε βίντεο του MSNBC από την εκδήλωση, η κάμερα μετακινείται και εστιάζει στο κοινό.

Ο Ομπάμα στη συνέχεια απευθύνεται ξανά στο κοινό και λέει: «Η στοιχειώδης ευγένεια και ο σεβασμός λειτουργούν, και αυτό θέλουμε να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε».

Σε αυτά τα βίντεο, οι διαμαρτυρίες του άνδρα από το κοινό δεν ακούγονται, εν μέρει επειδή το πλήθος αρχίζει να φωνάζει «Ομπάμα» σε ένδειξη υποστήριξης προς τον πρώην πρόεδρο.

Με αναζήτηση λέξεων στο Twitter, το AFP βρήκε πλάνα που τραβήχτηκαν από το κοινό και στα οποία η διαμαρτυρία του άνδρα ακούγεται καθαρά.

«Κύριε πρόεδρε», λέει ο διαδηλωτής, «περισσότεροι άνθρωποι θα πληγωθούν αν πάμε σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Τώρα, είμαστε στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου, εξαιτίας των όσων κάνατε στην Ουκρανία το 2014».

Το AFP μπόρεσε επίσης να διαπιστώσει μέσω Twitter πως ο άνδρας που διαμαρτύρεται στο βίντεο είναι ο Στιούαρτ Μπατλ.

Ο Μπάτλ επιβεβαίωσε με άμεσο μήνυμα στο Twitter πως ο ίδιος απεικονίζεται στο βίντεο να φωνάζει στον Μπάρακ Ομπάμα, και επιβεβαίωσε στο AFP πως οι ισχυρισμοί περί συνθημάτων κατά του Μπάιντεν είναι ψευδείς.

«Ήμασταν οι μόνοι που μιλήσαμε, και δεν συνδεόμαστε ούτε με το MAGA (σ.σ: Make America Great Again, δηλαδή «Κάντε την Αμερική Σπουδαία Ξανά», το σύνθημα του «κινήματος» του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ), ούτε με τους Ρεπουμπλικανούς, ούτε με κάποιον άλλη συντηρητική ομάδα. Είμαστε ανεξάρτητοι και μιλήσαμε κατά της τάσης που μας οδηγεί σε πόλεμο με τη Ρωσία» είπε ο Μπατλ στο AFP.

Το μέλλον της βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Μετά το απόσπασμα από την ομιλία του Ομπάμα, το βίντεο που κοινοποιήθηκε ευρέως στο Facebook συνεχίζει δείχνοντας τον Ντόναλντ και την Μελάνια Τραμπ να περπατούν σε ένα γήπεδο αμερικανικού ποδοσφαίρου, με δύο πλαίσια κειμένου να εμφανίζονται: το ένα γράφει «8 ΝΟΕΜΒΡΗ και το άλλο: «ΤΕΛΟΣ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ».

Οι ενδιάμεσες εκλογές για τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου έχουν προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου, με τους Δημοκρατικούς του Τζο Μπάιντεν να υπερασπίζονται την ισχνή πλειοψηφία που έχουν μέχρι στιγμής στα δύο νομοθετικά σώματα. Το βίντεο φαίνεται να υποδηλώνει ότι μια νίκη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή της χρηματοδότησης της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει περίπου 16,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια της Ουκρανίας από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου 2022, καθιστώντας τις ΗΠΑ τον μεγαλύτερο σύμμαχο της Ουκρανίας όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες. Υπολογίζεται ότι η συνολική υποστήριξη (στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική) που έχουν δεσμεύσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου ανέρχεται σε περίπου 66 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα από κάθε άλλο κράτος ή ένωση κρατών.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι (επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων) είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Punchbowl News το εξής: «Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα δυσκολολευτούν με την οικονομική ύφεση και δεν πρόκειται να δώσουν λευκή επιταγή στην Ουκρανία».

Αν και είναι αλήθεια ότι αρκετοί βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος -ιδίως όσοι ανήκουν στη φιλική προς τον Τραμπ πτέρυγα του κόμματος- έχουν πάρει θέσεις κατά της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, οι ειδικοί συμφωνούν ότι μια ριζική αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι απίθανο να συμβεί, ακόμα και αν οι Ρεπουμπλικανοί αποκτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

«Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι διχασμένο στο θέμα της βοήθειας προς την Ουκρανία, με το τμήμα του που υποστηρίζει τον απομονωτισμό στις διεθνείς σχέσεις να θέλει να την περιορίσει. Ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο να σταματήσει η στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική στήριξη από τις ΗΠΑ», υποστήριξε η Τζούλι Νόρμαν, συνδιευθύντρια του Κέντρου για την Πολιτική των ΗΠΑ (CUSP) στο University College London (UCL), σε τηλεφωνική επικοινωνία με το AFP στις 3 Νοεμβρίου. «Υπάρχει μεγαλύτερη συναίνεση για την Ουκρανία από ό,τι για οποιοδήποτε άλλο θέμα στην αμερικανική πολιτική αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε και κατέληξε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στον Λευκό Οίκο και μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του βέτο».

Δεν υπάρχουν αποδείξεις για στρατιωτική επιχείρηση με το όνομα «Αποξηράνετε τον Βάλτο»

Το τελευταίο μέρος του βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Facebook δείχνει εικόνες στρατιωτών, με το κείμενο «"Drain the Swamp" is not a Catch phrase - It's a Live Military Operation», δηλαδή «Το "Αποξηράνετε τον Βάλτο" δεν είναι μια ατάκα - Είναι μια ενεργή στρατιωτική επιχείρηση».

Η έκφραση «drain the swamp» χρησιμοποιείται επί σειρά ετών από πολιτικούς που υπόσχονται να εξαλείψουν κάτι το επιβλαβές ή νοσηρό, όπως η διαφθορά στην κυβέρνηση. Αναφέρεται στη φυσική αποξήρανση των βάλτων προκειμένου να περιοριστεί η αναπαραγωγή των κουνουπιών και, επομένως, η εξάπλωση της ελονοσίας.

Η φράση έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις από τον Ντόναλντ Τραμπ πριν την εκλογή του και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Ο Τραμπ αναφερόταν στους πολιτικούς κύκλους της Ουάσινγκτον που -σύμφωνα με το αφήγημά του- δεν έχουν επαφή με τους απλούς ανθρώπους ως «τέρατα του βάλτου» και υποσχόταν να καθαρίσει την αμερικανική διοικητηκή πρωτεύουσα από αυτούς.

Το AFP έψαξε για στρατιωτικές επιχειρήσεις με το όνομα «Drain the Swamp», αλλά δεν βρήκε καμία σχετική αναφορά.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας