Οι ισχυρισμοί ότι η ΔΕΛΤΑ αφαίρεσε τη «μητρική φιγούρα» από τις συσκευασίες γάλακτος της είναι παραπλανητικοί

  • Δημοσιεύθηκε στις 14 Φεβρουάριος 2024 στις 17:28
  • Επικαιροποιήθηκε 14 Φεβρουάριος 2024 στις 17:57
  • 6 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: Magdalini GKOGKOU, AFP Ελλάδα
Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τη νομιμοποίηση του γάμου και της υιοθεσίας ομόφυλων ζευγαριών έχει προκαλέσει έντονη δημόσια συζήτηση και έχει κατακριθεί από τους συντηρητικούς κύκλους και ιδιαίτερα την Ορθόδοξη Εκκλησία. Από τα τέλη Ιανουαρίου και ενόψει της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου στο ελληνικό κοινοβούλιο, ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κοινοποίησαν μια φωτογραφία που έδειχνε μια συσκευασία γάλακτος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ με έναν άνδρα και ένα παιδί. Οι χρήστες ισχυρίστηκαν ότι η εταιρεία «αφαίρεσε τη μητρική φιγούρα» από την εικόνα της συσκευασίας, υπονοώντας ότι αυτό έγινε για να «προετοιμάσει το κοινό» για τις οικογένειες με γονείς του ίδιου φύλου. Ωστόσο, η συγκεκριμένη συσκευασία είναι μόνο μία από τα πέντε που κυκλοφόρησε η ΔΕΛΤΑ τον Ιανουάριο του 2024. Η εταιρεία δήλωσε στο AFP ότι η ιδέα ήταν να απεικονίσει «διαφορετικές στιγμές μιας ελληνικής οικογένειας κατά τη διάρκεια της ημέρας» και ότι η καμπάνια είχε προετοιμαστεί μήνες πριν από την κυβερνητική πρόταση του νέου νομοσχεδίου.

Τον Ιανουάριο του 2024, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νομοσχέδιο με στόχο τη νομιμοποίηση του γάμου και της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα, καθώς μέχρι σήμερα το κράτος δεν αναγνωρίζει γονικά δικαιώματα σε μη βιολογικούς γονείς (αρχειοθετημένο εδώ).

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε μερίδιο της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως στους συντηρητικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους, έναν ψευδή ισχυρισμό των οποίων σχετικά με το θέμα αυτό έχει ήδη επαληθεύσει το AFP εδώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια φωτογραφία άρχισε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο στα τέλη Ιανουαρίου με τον ισχυρισμό ότι η ελληνική εταιρεία γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ αφαίρεσε τη μητρική φιγούρα από τις συσκευασίες γάλακτος της, υπονοώντας ότι η ΔΕΛΤΑ θέλει να προωθήσει ένα νέο μοντέλο οικογένειας, που χαρακτηρίζεται από την απουσία της παραδοσιακής μητρικής φιγούρας. Η φωτογραφία δείχνει δύο συσκευασίες γάλακτος από την ελληνική εταιρεία γαλακτοβιομηχανίας: η μία απεικονίζει μια οικογένεια με τη μητέρα, τον πατέρα και δύο παιδιά, έχοντας ως τίτλο τη φράση «προηγούμενη συσκευασία» με κόκκινα γράμματα, ενώ η άλλη απεικονίζει έναν πατέρα και την κόρη του και έχει τον τίτλο «νέα συσκευασία» με κόκκινα γράμματα που έχουν προστεθεί από έναν χρήστη μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ της «ΔΕΛΤΑ»...Όταν εσείς βγάζετε τη ΜΑΝΑ από την χάρτινη συσκευασία του γάλακτος «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ»... Εγώ , πολύ απλά, κρατάω την ΜΑΝΑ και ΒΓΑΖΩ ΕΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ μου! Τέρμα, σε αυτούς που επιχειρούν να μας περάσουν την Woke ατζέντα! Πιείτε το μόνοι σας...», γράφει μια ανάρτηση με τη φωτογραφία στο Facebook από τις 31 Ιανουαρίου 2024, η οποία κοινοποιήθηκε περίπου 1,9 χιλιάδες φορές. 

Οι χρήστες στα σχόλια εξέφρασαν απέχθεια για τη συσκευασία και την «πολιτική» της εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων. Κάποιοι μάλιστα κάλεσαν σε μποϊκοτάζ της εταιρείας: «Μποϋκοτάζ σε ότι μας "σερβίρουν" με το έτσι θέλω.Ειμαστε Έλληνες και οι οικογένεια είναι πάνω απ'όλους!», έγραψε ένας χρήστης.

Η φωτογραφία κοινοποιήθηκε επίσης εδώ, ενώ αναρτήσεις με παρόμοιους ισχυρισμούς κοινοποιήθηκαν στο Facebook εδώ και εδώ, στο X (εδώ, εδώ και εδώ) και στο Instagram (εδώ και εδώ). Ο ίδιος ισχυρισμός αναφέρθηκε και σε ορισμένες ελληνικές ιστοσελίδες (εδώ και εδώ). 

Επιπλέον, την εικόνα κοινοποίησε στο Χ ο ακροδεξιός πολιτικός Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση» που εκπροσωπείται στη Βουλή από 12 βουλευτές, ο οποίος έχει εκφράσει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο. Στο παρελθόν, το AFP έχει επαληθεύσει ψευδείς ειδήσεις ή ισχυρισμούς που διαδόθηκαν ή υποστηρίχθηκαν από τον Βελόπουλο (εδώ και εδώ).

Ωστόσο, η έρευνα του AFP έδειξε ότι ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός επειδή επικεντρώνεται σε μία μόνο συσκευασία, ενώ η ΔΕΛΤΑ κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο πακέτο μαζί με άλλα τέσσερα προϊόντα της ίδιας σειράς, τα οποία περιλαμβάνουν τη λεγόμενη «μητρική φιγούρα». Επιπλέον, η εταιρεία είπε στο AFP ότι είχε ξεκινήσει τον ανασχεδιασμό της συσκευασίας του προϊόντος μήνες πριν η κυβέρνηση προτείνει το νομοσχέδιο και ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση για το θέμα.

Image
Στιγμιότυπο του παραπλανητικού ισχυρισμού στο Facebook. Λήψη εικόνας: 12/02/2024.

Οι νέες συσκευασίες γάλακτος της ΔΕΛΤΑ

Μια αναζήτηση στο Google με τις λέξεις-κλειδιά «γάλατα» και «ΔΕΛΤΑ» μάς οδήγησε στον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας (αρχειοθετημένο εδώ), όπου επιβεβαιώσαμε ότι η συγκεκριμένη συσκευασία γάλακτος της ΔΕΛΤΑ πράγματι υπάρχει και είναι μία από τις πέντε της σειράς γάλακτος «μμμMILK».

Οι νέες συσκευασίες γάλακτος κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο του 2024, όπως είπε εκπρόσωπος της ΔΕΛΤΑ στο AFP σε ένα email στις 12 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, η συσκευασία της οποίας η φωτογραφία κοινοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι η μόνη που κυκλοφόρησε πρόσφατα η εταιρεία, όπως είπε ο εκπρόσωπός της και φαίνεται από την ιστοσελίδα της. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία παρουσίασε άλλα τέσσερα πακέτα που απεικονίζουν διαφορετικά μέλη της οικογένειας, το καθένα με τη λεγόμενη «μητρική φιγούρα»: ένα ετερόφυλο ζευγάρι, ένα ετερόφυλο ζευγάρι με δύο παιδιά (δύο φορές) και ένα ετερόφυλο ζευγάρι με ένα παιδί.

«Οι νέες συσκευασίες μμμMILK περιλαμβάνουν φωτογραφίες που απεικονίζουν διαφορετικές στιγμές μιας ελληνικής οικογένειας μέσα στη μέρα. Μπορείτε να τις δείτε στη σχετική φωτογραφία καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα της ΔΕΛΤΑ (https://www.delta.gr/) στην Ενότητα με τα προϊόντα μας» (αρχειοθετημένο εδώ), είπε ο εκπρόσωπος στο AFP.

Ωστόσο, «από τη στιγμή του ανασχεδιασμού της συσκευασίας ενός προϊόντος μέχρι τη στιγμή που η συσκευασία αυτή είναι διαθέσιμη στα σημεία πώλησης μεσολαβεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, 4 – 5 μηνών, επομένως δεν μπορεί να συσχετιστεί με συζητήσεις και θέματα της επικαιρότητας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΔΕΛΤΑ.

Η εταιρεία μάς έστειλε και μια φωτογραφία από όλη τη σειρά των προϊόντων, δείχνοντας ότι «η μητέρα» δεν αφαιρέθηκε από τις άλλες συσκευασίες.

Image
Η φωτογραφία που εστάλη στο AFP από τη ΔΕΛΤΑ στις 12/02/2024 και δείχνει ολόκληρη τη σειρά προϊόντων γάλακτος «μμμMILK».

Βρήκαμε τις περισσότερες συσκευασίες στα σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από τρεις διαφορετικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Αθήνα.

Image
Εικόνα της σειράς προϊόντων γάλακτος 'μμμMILK' τραβηγμένη σε σούπερ μάρκετ στην Αθήνα, το Σάββατο 10/02/2024. Το AFP επισήμανε με κόκκινο χρώμα τις συσκευασίες με διαφορετικές φωτογραφίες. (AFP / Magdalini GKOGKOU)
Image
Εικόνα της σειράς προϊόντων γάλακτος 'μμμMILK' τραβηγμένη σε σούπερ μάρκετ στην Αθήνα, την Παρασκευή 02/09/2024. Το AFP επισήμανε με κόκκινο χρώμα τις συσκευασίες με διαφορετικές φωτογραφίες. (AFP / Magdalini GKOGKOU)

Η αντίθεση στους γάμους και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Παραπλανητικοί ισχυρισμοί αναρτήθηκαν μετά την ανακοίνωση του νομοσχεδίου σχετικά με τον γάμο και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Το νομοσχέδιο προκάλεσε ευρεία και έντονη συζήτηση στην ελληνική κοινωνία και καταδικάστηκε από την αρχή από την εκκλησία.

Όπως μετέδωσε το AFP, το διοικητικό όργανο της εκκλησίας, η Ιερά Σύνοδος, είπε ότι το νομοσχέδιο «καταδικάζει τα μελλοντικά παιδιά να μεγαλώνουν χωρίς πατέρα ή μητέρα σε ένα περιβάλλον σύγχυσης» και θα ενθαρρύνει «την εκμετάλλευση ευάλωτων γυναικών» ως παρένθετων μητέρων (αρχειοθετημένο εδώ).

Στις 11 Φεβρουαρίου 2024, περίπου 4.000 άτομα διαδήλωσαν κατά του νομοσχεδίου (αρχειοθετημένο εδώ), σύμφωνα με την αστυνομία, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα Ορθοδόξων θρησκευτικών ομάδων να διαμαρτυρηθούν κατά της μεταρρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι στρέφεται  «κατά των κανονικών οικογενειών».

Image
Διαδηλωτές κατά της μεταρρύθμισης που νομιμοποιεί τους γάμους και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια στην Αθήνα στις 11 Φεβρουαρίου 2024. (AFP / ARIS MESSINIS)

Δύο μεγάλες, πανελλαδικές έρευνες (αρχειοθετημένες εδώ) που πραγματοποιήθηκαν το 2023 από την aboutpeople (αρχειοθετημένο εδώ), εταιρεία που δραστηριοποιείται στο πεδίο των ερευνών κοινής γνώμης, του digital monitoring και της στρατηγικής επικοινωνίας, για λογαριασμό του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή (αρχειοθετημένο εδώ) αποκάλυψαν σημαντική υποστήριξη των ερωτηθέντων στον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών αλλά και σαφή αντίθεση στην υιοθεσία.

Στο παρελθόν το AFP έχει επαληθεύσει ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με την κοινότητα LGBTQI+ (εδώ και εδώ).

Διόρθωση της λεζάντας της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης εικόνας.
14 Φεβρουαρίου 2024 Διόρθωση της λεζάντας της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης εικόνας.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας