Εικόνα δημιουργημένη από AI κοινοποιήθηκε παραπλανητικά ως εικόνα που δείχνει τη βλάβη του μετρό της Θεσσαλονίκης

  • Δημοσιεύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2024 στις 14:57
  • Επικαιροποιήθηκε 3 Ιανουαρίου 2025 στις 09:49
  • 4 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: Théophile BLOUDANIS, AFP Ελλάδα
Στις 15 Δεκεμβρίου 2024, μια βλάβη στο νέο μετρό της Θεσσαλονίκης οδήγησε τους συρμούς σε ακινησία και οι επιβάτες αναγκάστηκαν να περπατήσουν μέσα από το τούνελ του μετρό μέχρι την έξοδο. Στη συνέχεια, βίντεο και εικόνες κυκλοφόρησαν ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα, δείχνοντας επιβάτες να σχηματίζουν ουρές στη σήραγγα. Σε αυτήν τη ροή, αναρτήσεις κοινοποίησαν μια εικόνα που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη (AI), ισχυριζόμενες ότι δείχνει το τούνελ του μετρό της Θεσσαλονίκης με ανθρώπους μέσα, χωρίς καμία ένδειξη ότι επρόκειτο για εικόνα τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή, ωστόσο, προέρχεται από έναν ιστότοπο με εικόνες αρχείου που δημιουργήθηκαν από AI.

«Αυξημένη η επιβατική κίνηση στο τούνελ του #μετρο_θεσσαλονικης», γράφει μια ανάρτηση στο Facebook της 15ης Δεκεμβρίου 2024, η οποία έχει κοινοποιηθεί πάνω από 1100 φορές από τότε.

Η ανάρτηση κοινοποιεί ένα στιγμιότυπο οθόνης μιας φωτογραφίας, που δείχνει ένα συμπαγές πλήθος να περπατάει σε κάτι που φαίνεται να είναι μια σήραγγα του μετρό.

Παρόμοιες αναρτήσεις κοινοποιήθηκαν εδώ ή εδώ στο Facebook και εδώ στο X.

Οι αναρτήσεις αυτές εμφανίστηκαν την ημέρα που το πρόσφατα εγκαινιασμένο μετρό της Θεσσαλονίκης παρουσίασε βλάβη , αναγκάζοντας τους επιβάτες να περπατήσουν μέσα από τη σήραγγα του μετρό μέχρι τον επόμενο σταθμό (αρχειοθετημένο εδώ).

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε πλημμύρα αντιδράσεων και οργής στα κοινωνικά δίκτυα, με βίντεο που δείχνουν τους επιβάτες να σχηματίζουν ουρές και να βαδίζουν προς την έξοδο στη σήραγγα του μετρό (αρχειοθετημένο εδώ). Διατάχθηκε μάλιστα προκαταρκτική έρευνα από την εισαγγελία Θεσσαλονίκης στις 17 Δεκεμβρίου 2024 (αρχειοθετημένο εδώ).

Πολλοί χρήστες σχολιάζουν τις δημοσιεύσεις και φαίνεται να πιστεύουν ότι η εικόνα είναι πραγματική. «Σαν τα πρόβατα πάνε», γράφει ένας, ενώ ένας άλλος γράφει: «Τραγική εικόνα».

Οι περισσότεροι, ωστόσο, σχολιάζουν την πραγματική βλάβη στο μετρό στις 15 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η εικόνα που κοινοποιείται στα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι πραγματική και έχει δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη.

Image
Στιγμιότυπο των παραπλανητικών αναρτήσεων στο Facebook (αριστερά, κέντρο) και της ανάρτησης στο X (δεξιά). Λήψη εικόνων: 18/12/2024

Εικόνα AI μιας πλατφόρμας αρχείων

Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μας οδήγησε σε αυτή την εικόνα που δημοσιεύθηκε σε έναν ιστότοπο που ονομάζεται «StockCake» (αρχειοθετημένο εδώ). Ο τίτλος της είναι «Crowded tunnel commute» και η περιγραφή της λέει «Ένα πολύβουο πλήθος επιβατών γεμίζει μια στενή σήραγγα, συγκλίνοντας προς μια μακρινή, φωτισμένη έξοδο».

Δηλώνει σαφώς ότι η εικόνα δημιουργήθηκε από AI, ενώ η σελίδα υποδεικνύει ακόμη και το prompt της εικόνας στα αγγλικά, την εντολή που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της εικόνας σε ένα εργαλείο δημιουργίας AI: «Σε μια πυκνοκατοικημένη υπόγεια σήραγγα, καταγράφεται μια θάλασσα επιβατών που κινούνται με ομοφωνία προς ένα φωτεινό σημείο εξόδου στο τέλος. Η εικόνα αναδεικνύει την καθημερινή ρουτίνα της αστικής ζωής, με κάθε άτομο απορροφημένο στο ταξίδι του, μέσα στη φασαρία. Ο ζεστός φωτισμός ρίχνει απαλές σκιές, προσθέτοντας βάθος και μια αίσθηση επείγοντος στη σκηνή, ενώ οι εστιασμένες εκφράσεις και η διαφορετική ενδυμασία κάθε ατόμου προσθέτουν στην αφήγηση ενός πολυάσχολου πρωινού καθημερινής ημέρας».

Επίσης, όταν κάνετε κύλιση με το ποντίκι πάνω από την ετικέτα «AI Generated» που είναι ορατή δίπλα στην εικόνα, αναγράφεται ότι «Όλες οι φωτογραφίες στο StockCake παράγονται από AI. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει λάθη. Σκεφτείτε να ελέγξετε τις σημαντικές πληροφορίες».

Image
Σύγκριση στιγμιότυπων μεταξύ της παραπλανητικής ανάρτησης στο Facebook (αριστερά) και της εικόνας που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη στο StockCake (δεξιά). Λήψη εικόνων: 18/12/2024

Επιπλέον, φαίνεται ότι τόσο τα τούνελ για τους επιβάτες όσο και τα τούνελ για τους συρμούς του μετρό της Θεσσαλονίκης δεν έχουν καμία ομοιότητα με το τούνελ που φαίνεται στην εικόνα ΑΙ, όπως φαίνεται στις συγκρίσεις εικόνων που ακολουθούν:

Image
Σύγκριση εικόνας μεταξύ μιας φωτογραφίας του AFP που δείχνει έναν σταθμό του μετρό της Θεσσαλονίκης (αριστερά) και της φωτογραφίας του Ai που μοιράστηκε στις παραπλανητικές αναρτήσεις στο Facebook (δεξιά). Λήψη εικόνων: 18/12/2024

Άλλες φωτογραφίες από σταθμούς του μετρό στη Θεσσαλονίκη έχουν επίσης δημοσιευθεί από τον ελληνικό διαδικτυακό Τύπο και δεν έχουν καμία ομοιότητα με την εικόνα ΑΙ.

Τέλος, είναι δυνατόν να συγκρίνουμε την εικόνα με βίντεο και φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί από χρήστες σε κοινωνικά δίκτυα, όπως στο Facebook εδώ, όπου παρουσιάζεται η διακοπή στις 15 Δεκεμβρίου 2024, όπου μπορούμε να δούμε ότι το τούνελ των τρένων του μετρό δεν έχει καμία ομοιότητα με την εικόνα της τεχνητής νοημοσύνης που κοινοποιήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

Image
Στιγμιότυπο ενός βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Facebook (αριστερά) και η παραπλανητική ανάρτηση στο Facebook (δεξιά). Λήψη εικόνων: 18/12/2024

Το AFP έχει επαληθεύσει στο παρελθόν ισχυρισμούς σχετικά με το μετρό της Θεσσαλονίκης εδώ.

Προστέθηκε η ετικέτα Τεχνητή νοημοσύνη
3 Ιανουαρίου 2025 Προστέθηκε η ετικέτα Τεχνητή νοημοσύνη

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας