Όχι, εάν δεν θες να εμβολιαστείς στη Γερμανία δεν μπορείς να μείνεις σπίτι και να πληρώνεσαι

©AFP 2017-2022 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Αναρτήσεις στο Facebook, που κοινοποιήθηκαν περίπου 150 φορές μέσα σε μία ημέρα, ισχυρίζονται ότι στη Γερμανία όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν κατά του Covid-19 μπορούν να επιλέξουν να μείνουν στο σπίτι και να συνεχίσουν να πληρώνονται. Αυτό είναι ψευδές. Στη Γερμανία η αποζημίωση του μισθού διατίθεται μόνο για τους εργαζόμενους που πρέπει να μπουν σε καραντίνα, σύμφωνα με τους κανονισμούς για την πανδημία, ή βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια λόγω μόλυνσης από Covid-19, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού. Επιπλέον, δύο ομόσπονδα κρατίδια έχουν σταματήσει να χορηγούν αυτή την αποζημίωση στους μη εμβολιασμένους, ενώ και άλλα έχουν εκφράσει την πρόθεση να ακολουθήσουν.

«Τα νέα από Γερμανία μόλις τώρα: Αν δεν θες να κάνεις το μπόλι, μένεις σπίτι και συνεχίζεις να πληρώνεσαι κανονικά», αναφέρει μια ανάρτηση που έγινε σε μια ομάδα κατά του εμβολιασμού στο Facebook στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, και συγκέντρωσε περισσότερες από 120 κοινοποιήσεις και 760 αντιδράσεις σε 24 ώρες.

Ο ίδιος ισχυρισμός έχει κοινοποιηθεί δεκάδες φορές και από άλλους χρήστες του Facebook (παραδείγματα εδώ, κι εδώ).

Η παραπλανητική ανάρτηση, λήψη εικόνας στις 16 Σεπτεμβρίου 2021

Η ανάρτηση αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από αρκετούς χρήστες του Facebook, που σχολίασαν τις προαναφερθείσες αναρτήσεις. «Ας πάμε στη Γερμανία», αναφέρει ένα σχόλιο. «Έτσι πρέπει να είναι!!!», αναφέρει ένα άλλο.

Αλλά ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Πρώτα απ' όλα, δεν προσφέρεται καμία νόμιμη δυνατότητα στη Γερμανία, ούτως ώστε οι πολίτες να συνεχίσουν να λαμβάνουν τους μισθούς τους απλώς και μόνο επειδή δεν θέλουν να εμβολιαστούν κατά του Covid-19.

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν απλώς να αποφασίσουν να μείνουν στο σπίτι, να μην εργαστούν και να λάβουν την αμοιβή τους. Όπως αναφέρεται σε μια σελίδα με σχετικές ερωτήσεις και απαντήσεις του υπουργείου Εργασίας, «δεν υπάρχει νόμιμο δικαίωμα να εργάζεστε από το σπίτι. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι μπορούν να το συμφωνήσουν αυτό με τον εργοδότη τους».

Το θέμα αυτό εξετάζεται επίσης και στην λίστα με αυτές τις συχνές ερωτήσεις, που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Die Techniker, μιας από τις ασφαλιστικές εταιρείες υγείας της χώρας. Η πρώτη ερώτηση έχει τίτλο: «Έχουν το δικαίωμα οι εργαζόμενοι να μείνουν στο σπίτι τους, προληπτικά, λόγω του φόβου για τον κορονοϊό;».

Η απάντηση είναι «όχι»:

«Όποιος φοβάται μήπως προσβληθεί από τον κορονοϊό στην εργασία του, δεν πρέπει να μένει σπίτι ως προληπτικό μέτρο. Μόνο όσοι είναι πραγματικά άρρωστοι και δεν μπορούν να εργαστούν ή έχουν τεθεί σε καραντίνα από τις αρχές, επιτρέπεται να μείνουν μακριά από την εργασία τους», αναφέρεται στην σχετική απάντηση, όπου συμπληρώνεται ότι ορισμένοι εργοδότες έχουν παράσχει στους υπαλλήλους τους τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι, αλλά «σε αντίθετη περίπτωση, ισχύει ο τόπος εργασίας που συμφωνήθηκε στη σύμβαση εργασίας».

Οι εργαζόμενοι που απλά αποφασίζουν να μείνουν στο σπίτι, καταλήγει η απάντηση της ασφαλιστικής εταιρείας, «μπορούν να περιμένουν προειδοποιήσεις ή ακόμη και απολύσεις».

Η σχετική ερώτηση στην ιστοσελίδα της ασφαλιστικής εταιρείας, λήψη εικόνας στις 16 Σεπτεμβρίου 2021

Υπουργός Υγείας: Οι αποζημιώσεις των ανεμβολίαστων ίσως σταματήσουν

Σύμφωνα με αυτή την ενημερωτική σελίδα στην ιστοσελίδα της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB), που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον ομοσπονδιακό νόμο για την προστασία από τις λοιμώξεις, «οι εργαζόμενοι που νοσούν από Covid-19 και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εργαστούν πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι».

Αυτό σημαίνει ότι αρχικά θα λαμβάνουν επίδομα ασθενείας από τους εργοδότες τους για έως και έξι εβδομάδες, και στη συνέχεια επίδομα ασθενείας από την ασφαλιστική εταιρεία.

Επιπλέον, απαιτείται καραντίνα έως και 14 ημερών σε περιπτώσεις όπου δεν είναι σαφές αν κάποιος έχει μολυνθεί, είτε μέσω επαφής με μολυσμένο άτομο, είτε μετά την επιστροφή του από περιοχή κινδύνου.

Μέχρι πρόσφατα, για όποιον προβλεπόταν καραντίνα ή αυτοαπομόνωση, ανεξάρτητα από το αν είχε εμβολιαστεί κατά του Covid-19 ή όχι, χορηγούνταν αντικατάσταση μισθού. Ωστόσο, αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2021, ο υπουργός Υγείας Jens Spahn δήλωσε ότι θεωρεί «δικαιολογημένη» την παύση κάλυψης των μισθών των ανεμβολίαστων ατόμων που βρίσκονται σε καραντίνα, επειδή είναι άδικο οι φορολογούμενοι να καλύπτουν το κόστος μιας νόσησης που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν είχαν εμβολιαστεί κατά του Covid-19.

Ο Spahn δήλωσε ότι η απόφαση ανήκει στα ομόσπονδα κρατίδια, αλλά δικαιολόγησε τη δήλωσή του τονίζοντας το υψηλό κόστος: περίπου 458 εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος έχουν δαπανηθεί για τον σκοπό αυτό έως σήμερα, ένα μεγάλο μέρος του οποίου αφορά τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (120 εκατομμύρια ευρώ) και τη Βαυαρία (83 εκατομμύρια ευρώ).

«Στην τελική, είναι οι φορολογούμενοι που χρηματοδοτούν το επίδομα αντικατάστασης μισθού, για κάποιον που θα μπορούσε να είχε εμβολιαστεί», είπε.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn φτάνει σε μια συνάντηση του Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, στο Βερολίνο, στις 16 Αυγούστου 2021 ( AFP / Tobias SCHWARZ)

Δύο κρατίδια ανακοίνωσαν ότι σταματούν την αποζημίωση των ανεμβολίαστων

Μέχρι στιγμής, δύο ομοσπονδιακά κράτη έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα καταβάλλουν πλέον αποζημιώσεις σε ανεμβολίαστα άτομα, που θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα στο μέλλον.

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, η κυβέρνηση θεωρεί ότι, έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, όλοι οι κάτοικοι της χώρας είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν κατά του Covid-19. Από την ημερομηνία αυτή και μετά, επομένως, τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα θα πρέπει να αναμένουν ότι οι αιτήσεις τους για αποζημίωση, για την απώλεια του εισοδήματός τους, θα απορρίπτονται.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας, Uwe Lahl, αυτό αντιστοιχεί στους κανονισμούς του ομοσπονδιακού νόμου για την προστασία από τις λοιμώξεις. Σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη, δεν προβλέπεται δικαίωμα αποζημίωσης, εάν η καραντίνα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί μέσω εμβολιασμού.

Το κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου επιβεβαίωσε επίσης στο SWR ότι οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19, και πρέπει να τεθούν σε καραντίνα, δεν θα λαμβάνουν πλέον καμία απώλεια αποδοχών από το κράτος, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Και στις δύο ομοσπονδιακές πολιτείες, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει εάν κάποιος δεν μπορούσε να εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους.

Κι άλλα κρατίδια σκέφτονται να ακολουθήσουν

Ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Karl-Josef Laumann, δήλωσε ότι θα αξιολογήσει τις κατάλληλες νομικές δυνατότητες, και θα αποφασίσει σχετικά τις επόμενες ημέρες. «Είναι λοιπόν απολύτως σαφές ότι, εάν εγώ λάβω την ελευθερία να μην εμβολιαστώ, αν και σύμφωνα με όλα τα ευρήματα ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να τεθεί υπό έλεγχο αυτή η πανδημία, τότε πρέπει και να αναλάβω εγώ την πλήρη προσωπική ευθύνη, για τις συνέπειες που προκύπτουν από αυτή μου την επιλογή», είπε, μιλώντας ενάντια σε περαιτέρω αποζημιώσεις σε ανεμβολίαστους.

Ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας, Klaus Holetschek, δήλωσε ότι κατά την άποψή του, εάν δεν υπήρχαν λόγοι υγείας που να το απαγορεύουν, όποιος δεν εμβολιάστηκε δεν δικαιούται επιστροφή των διαφυγόντων κερδών. Δεν μπορεί να πρέπει «να είναι η κοινότητα που είναι υποχρεωμένη να πληρώσει γι' αυτό», είπε.

Η υπουργός Υγείας της Κάτω Σαξονίας, Daniela Berens, δήλωσε ότι το υπουργείο της θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής των πληρωμών από τα μέσα Οκτωβρίου. Μέχρι τότε εξάλλου, όπως είπε, «θα έχει προσφερθεί σε όλους η δυνατότητα εμβολιασμού». Στο Βερολίνο και το Αμβούργο, οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις δεν προτίθενται προς το παρόν να ακυρώσουν τις πληρωμές προς τους ανεμβολίαστους πολίτες.

ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ (COVID-19)