Όχι, ο εμβολιασμός προσφέρει επαρκή προστασία από την νόσηση και μετάδοση της Covid-19

  • Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
  • Δημοσιεύθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 στις 13:57
  • 6 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: Σταύρος Μαλιχούδης, AFP Greece
Αναρτήσεις που κοινοποιήθηκαν στο Facebook τουλάχιστον 3.400 φορές σε ένα μήνα υποστηρίζουν ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 μπορούν να μολυνθούν από τον ιό, και να τον μεταδώσουν, εξίσου με εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι ψευδής: οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια προσφέρουν σημαντική προστασία από τον κορονοϊό. Κι εάν, παρόλα αυτά, μολυνθούν άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, έχουν 17 φορές λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, και είναι πιθανό να μπορούν να μεταδώσουν τον ιό για μικρότερο χρονικό διάστημα.

«Θα το γράφουμε μέχρι να το καταλάβουν όλοι! Οι εμβολιασμένοι κολλάνε και μεταδίδουν όπως οι ανεμβολίαστοι!!», αναφέρει μια ανάρτηση που αρχικά έγινε στο Facebook στις 27 Αυγούστου 2021. Μία άλλη εκδοχή της ίδιας ανάρτησης, που δημοσιεύθηκε δύο ημέρες αργότερα, έχει κοινοποιηθεί 3.300 φορές, και έχει αναδημοσιευθεί αρκετές φορές έκτοτε (παραδείγματα εδώ, κι εδώ).

Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί είναι παραπλανητικοί, και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εσφαλμένη δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια. Θα εξηγήσουμε γιατί.

Image
Μία από τις παραπλανητικές αναρτήσεις στο Facebook, λήψη εικόνας στις 27 Σεπτεμβρίου 2021

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προσφέρουν επαρκή προστασία

«Υπάρχουν αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια που εμποδίζουν τους ανθρώπους από το να νοσήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν από τον Covid-19», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε αυτή τη σελίδα παροχής συμβουλών σχετικά. Απαριθμεί έξι εμβόλια Covid-19 που πληρούν τα κριτήριά του, ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. «Τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά του Covid-19 παρέχουν υψηλό βαθμό προστασίας από το να αρρωστήσει κανείς σοβαρά και να πεθάνει από τη νόσο, αν και κανένα εμβόλιο δεν προστατεύει κατά 100%», αναφέρει ο ΠΟΥ.

Αυτό το άρθρο από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Yale συγκρίνει ορισμένα από τα κύρια εμβόλια κατά του Covid-19 και εξηγεί πως, παρότι κάθε εμβόλιο είναι διαφορετικό, στο σύνολό τους προσφέρουν επαρκή προστασία. Παραπέμπει σε αυτή την ανακοίνωση από τον Απρίλιο του 2021 από τις Pfizer/BioNTech, με βάση την οποία το εμβόλιό τους έχει αποτελεσματικότητα 91,3% απέναντι στον Covid-19.

Μια άλλη μελέτη κατέβασε τον αριθμό της αποτελεσματικότητας στο 84% μετά από 6 μήνες, αν και η αποτελεσματικότητα κατά της σοβαρής νόσησης βρισκόταν στο 97%, αναφέρει το ίδιο άρθρο. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά των παραλλαγών του ιού.

Το άρθρο του Yale αναφέρει ότι το εμβόλιο Moderna αποδείχθηκε πως έχει αποτελεσματικότητα 90% κατά της λοίμωξης, έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, και αποτελεσματικότητα άνω του 95% κατά της εμφάνισης σοβαρού κρούσματος, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Αναφέρεται, επίσης, ότι το εμβόλιο της Janssen έχει 72% συνολική αποτελεσματικότητα και 86% αποτελεσματικότητα κατά της μέτριας και σοβαρής νόσησης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Φεβρουάριο του 2021. Η πρώτη μελέτη για την αξιολόγηση του εμβολίου κατά της μετάλλαξης Δέλτα ανέφερε ότι το εμβόλιο είναι 71% αποτελεσματικό κατά της νοσηλείας, και έως και 95% αποτελεσματικό κατά του θανάτου. Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι 76% αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συμπτωματικής νόσου, 15 ή περισσότερες ημέρες μετά τη λήψη των δύο δόσεων, και 100% έναντι σοβαρής νόσησης.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μπορεί να επιβεβαιωθεί και από αυτό το γράφημα του AFP. Παρότι τα στοιχεία που αναφέρονται είναι από τις 31 Δεκεμβρίου 2020, είναι ενδεικτικά της αποτελεσματικότητας των εμβολίων σε σύγκριση με τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται για την προστασία από άλλους ιούς.

Image
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, γράφημα του AFP από τις 31 Δεκεμβρίου 2020

Οι εμβολιασμένοι προστατεύονται από τη νοσηλεία

«Τα εμβόλια δεν παρέχουν πλήρη (100%) προστασία, οπότε θα εμφανιστούν "breakthrough cases", οι περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιοι μπορεί να προσβληθούν από τον ιό, παρά το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως», αναφέρει εδώ ο ΠΟΥ. Εάν οι εμβολιασμένοι νοσήσουν, είναι πιθανό να έχουν ηπιότερα συμπτώματα, καθώς είναι πολύ σπάνιο κάποιος που έχει εμβολιαστεί να εμφανίσει σοβαρή ασθένεια ή να πεθάνει, αναφέρει.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σημειώνει επίσης ότι ο εμβολιασμός παρέχει προστασία από τις σοβαρές επιπτώσεις της λοίμωξης.

«Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του ιού έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια, σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν μολυνθεί από τον ιό. Ακόμη και όταν τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα εμφανίζουν συμπτώματα, αυτά τείνουν να είναι λιγότερο σοβαρά σε σύγκριση με τα συμπτώματα που εμφανίζονται στα μη εμβολιασμένα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί», εξηγεί το CDC.

Σύμφωνα με αυτό το γράφημα το CDC, «τα ανεμβολίαστα άτομα έχουν 17 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με Covid-19 από ό,τι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα».

Image
Οι ανεμβολίαστοι είναι 17 φορές πιο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία, λήψη του γραφήματος από το CDC στις 28 Σεπτεμβρίου 2021

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα πιο πρόσφατα δεδομένα όσον αφορά τις ΜΕΘ στα ελληνικά νοσοκομεία, τα οποία δημοσιεύονται στα ημερήσια δελτία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Συγκεκριμένα, όπως μπορούμε να δούμε στην εικόνα που ακολουθεί, από το δελτίο της 25ης Σεπτεμβρίου 2021, από τα 338 άτομα που βρίσκονταν σε ΜΕΘ οι 298 (89,49%) ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, και μόλις 35 (10,51%) ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Image
Το δελτίο του ΕΟΔΥ για τις 25 Σεπτεμβρίου 2021, λήψη εικόνας 27 Σεπτεμβρίου 2021

Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν λιγότερο από τους ανεμβολίαστους

Οι αναρτήσεις που κοινοποιήθηκαν στο Facebook υποστηρίζουν επίσης ότι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι μεταδίδουν εξίσου τον ιό. Αυτό όμως είναι παραπλανητικό, εξηγεί ο Craig Spencer, ιατρός επειγόντων περιστατικών και διευθυντής παγκόσμιας υγείας στην επείγουσα ιατρική στο New York Presbyterian/Columbia University Medical Center, σε άρθρο του στο The Atlantic.

«Οι εμβολιασμένοι δεν είναι εξίσου πιθανό να μεταδώσουν τον κορονοϊό όσο οι ανεμβολίαστοι. Ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, οι ανεμβολίαστοι είναι υπεύθυνοι για τη συντριπτική πλειονότητα της μετάδοσης του ιού», σημειώνει ο Spencer.

«Παρά την ανησυχία για την εξασθένηση της ανοσίας, τα εμβόλια παρέχουν την καλύτερη προστασία από τη μόλυνση. Και αν κάποιος δεν έχει μολυνθεί, δεν μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό. Είναι πραγματικά τόσο απλό. Επιπλέον, στις περιπτώσεις εκείνες που ένα εμβολιασμένο άτομο μολύνεται από τον ιό, ναι, μπορεί να είναι το ίδιο μολυσματικό με ένα ανεμβολίαστο άτομο. Αλλά πιθανότατα μπορεί να μεταδώσει τον ιό για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με ένα ανεμβολίαστο άτομο, και γενικά μπορεί να «κουβαλάει» λιγότερο μολυσματικό ιό», γράφει.

Τα δύο επιχειρήματα του Spencer υποστηρίζονται από επιστημονικές έρευνες, όπως αυτή η έκθεση σχετικά με την «ιϊκή δυναμική των παραλλαγών του SARS-CoV-2 σε εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα άτομα», η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι λοιμώξεις των εμβολιασμένων παρουσίασαν παρόμοια δυναμική πολλαπλασιασμού με τις λοιμώξεις σε μη εμβολιασμένα άτομα, και κοινό μέσο χρόνο πολλαπλασιασμού. Ωστόσο, τα εμβολιασμένα άτομα παρουσίασαν ταχύτερο χρόνο κάθαρσης από τον ιό: 5,5 ημέρες έναντι 7,5 ημερών».

Ή αυτή η έρευνα με θέμα «Δυναμική μετάδοσης και επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των λοιμώξεων της παραλλαγής Delta στην Κίνα», η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα περιστατικά χωρίς εμβολιασμό, ή με μία δόση εμβολιασμού, είχαν περισσότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τη λοίμωξη στις επαφές τους από ό,τι εκείνα που είχαν λάβει 2 δόσεις εμβολιασμού».

Στην περίπτωση της παραλλαγής Delta, η οποία προκαλεί περισσότερες λοιμώξεις και εξαπλώνεται ταχύτερα από τις πρώιμες μορφές του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί τον Covid-19, οι εμβολιασμένοι δείχνουν να είναι μεταδοτικοί για μικρότερο χρονικό διάστημα από τους ανεμβολίαστους, αναφέρει το CDC εδώ. «Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα με λοίμωξη από την παραλλαγή Delta μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Ωστόσο, τα εμβολιασμένα άτομα φαίνεται να μεταδίδουν τον ιό για μικρότερο χρονικό διάστημα», αναφέρεται.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας