
Αυτές οι φωτογραφίες δεν δείχνουν αστυνομικούς να γδύνουν διαδηλώτρια στην Αυστραλία
- Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
- Δημοσιεύθηκε στις 24 Φεβρουάριος 2022 στις 16:50
- 7 λεπτά ανάγνωσης
- Του/Της: Petros KONSTANTINIDIS, AFP Ελλάδα
Πνευματικά δικαιώματα © AFP 2017-2025. Οποιαδήποτε εμπορική χρήση αυτού του περιεχομένου απαιτεί συνδρομή. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.
Η ανάρτηση, που δημοσιεύθηκε από έναν χρήστη του Facebook στην Κύπρο, αναφέρει: «ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. ΒΓΆΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΒΊΑ ΤΑ ΡΟΎΧΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΔΗΜΌΣΙΟ ΧΏΡΟ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΩΡΑ Η ΠΟΤΕ». Κάτω από την ανάρτηση, τα σχόλια καταδικάζουν τη συμπεριφορά της αστυνομίας, εστιάζοντας στο γυμνό σώμα της διαδηλώτριας, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η σύλληψη. «Να θεωρηθεί εξευτελισμός δημοσιος προσωπικότητας και αξιοπρέπειας του ανθρώπου χωρίς κανένα απολύτως λογο», αναφέρεται σε ένα σχόλιο. Μερικά σχόλια διορθώνουν εν μέρει την αρχική ανάρτηση, λέγοντας ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στη Νέα Ζηλανδία και όχι στην Αυστραλία.
Ωστόσο, όπως διαπίστωσε το AFP, ο ισχυρισμός ότι οι αστυνομικοί έγδυσαν τη διαδηλώτρια είναι ψευδής. Επιπλέον, είναι σαφές ότι το περιστατικό δεν έλαβε χώρα στην Αυστραλία, αλλά στη Νέα Ζηλανδία, όπου το θέμα έλαβε μεγάλη δημοσιότητα από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης λόγω της βίας που ασκήθηκε κατά τη σύλληψη.

Πρώτα, εξετάσαμε τι έλεγαν τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση. Ένα από αυτά, που αναρτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου, παρέπεμπε σε άρθρο της Daily Mail που αναφέρεται στη σύλληψη της γυναίκας. Στο άρθρο αναφέρεται σαφώς ότι η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, κοντά στο Κοινοβούλιο, στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας.
Ψάχνοντας για περισσότερες αποδείξεις, μια αναζήτηση στο Google μας οδήγησε σε ένα δημοσίευμα της New Zealand Herald από τις 10 Φεβρουαρίου, το οποίο εξηγεί ότι η σύλληψη έγινε εκείνη την ημέρα. Σε μια έρευνα για περισσότερες σχετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το AFP βρήκε μια ανάρτηση στο Twitter που ενσωματώνει απόσπασμα από ένα live βίντεο του Facebook που καταγράφει τη στιγμή της σύλληψης. Στη συνέχεια, αναζητήσαμε ζωντανά βίντεο στο Facebook από τη Νέα Ζηλανδία και βρήκαμε τον λογαριασμό της Chantelle Baker, μιας γυναίκας που μεταδίδει ζωντανά τις διαμαρτυρίες κατά των υποχρεωτικών εμβολίων στο Ουέλινγκτον.
Ψάξαμε στο προφίλ της για βίντεο από τις 10 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία φέρεται να έγινε η σύλληψη της διαδηλώτριας. Πράγματι, η Chantelle Baker είχε αναρτήσει ένα live βίντεο στο Facebook στις 10 Φεβρουαρίου. Σε αυτό, βλέπουμε τις σκηνές πριν και μετά τη σύλληψη της διαδηλώτριας.
Από τα πρώτα λεπτά του βίντεο, είναι σαφές ότι η διαμαρτυρία λαμβάνει χώρα στη Νέα Ζηλανδία, καθώς βλέπουμε αρκετές σημαίες της χώρας, στο 3:37 από την έναρξη για παράδειγμα. Η σημαία της Νέας Ζηλανδίας φέρει στην πάνω αριστερή γωνία τη σημαία της Ένωσης (Union Jack), ενώ στα δεξιά υπάρχουν τέσσερα κόκκινα αστέρια 5 ακτινών με λευκό περίγραμμα, τα οποία αντιπροσωπεύουν τον αστερισμό του Σταυρού του Νότου. Η σημαία της Νέας Ζηλανδίας έχει αρκετές ομοιότητες με τη σημαία της Αυστραλίας. Οι διαφορές μεταξύ των δύο εντοπίζονται στα αστέρια: Η σημαία της Αυστραλίας έχει έξι αστέρια 7 ακτινών, σε λευκή απόχρωση.
Έπειτα, χρησιμοποιήσαμε το Google Street View για να επαληθεύσουμε ότι οι εικόνες προέρχονται όντως από το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας στο Ουέλινγκτον. Στην παρακάτω εικόνα από το Google Street View, μπορούμε να δούμε καθαρά τα δύο κτίρια που εμφανίζονται στο βίντεο που κατέγραψε το επεισόδιο. Πρόκειται για το Κοινοβούλιο και την Κοινοβουλευτική Βιβλιοθήκη της Νέας Ζηλανδίας.
Η σύλληψη της διαδηλώτριας έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Έχοντας διαπιστώσει ότι το γεγονός συνέβη στη Νέα Ζηλανδία στις 10 Φεβρουαρίου 2022, το AFP προσπάθησε να κατανοήσει το πλαίσιο στο οποίο έλαβε χώρα η σύλληψη.
Στο βίντεο που κατέγραψε τη διαμαρτυρία που οδήγησε στη σύλληψη της γυναίκας, βλέπουμε αρκετά άτομα να έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας. Ενώ η διαμαρτυρία δείχνει μάλλον ειρηνική, οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν κάποια άτομα που προσπαθούν να σπρώξουν το πλήθος προς τα εμπρός, όπως φαίνεται στο 2:12 και στο 8:14 του βίντεο.
Στη συνέχεια, η κατάσταση ηρεμεί μέχρι το 1:25:00 του βίντεο. Τότε, καταφθάνουν ενισχύσεις της αστυνομίας στο σημείο. Οι αστυνομικοί σπρώχνουν τους διαδηλωτές προς τα πίσω και όταν οι τελευταίοι προσπαθούν να πιέσουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, ένας άνδρας συλλαμβάνεται στο 1:25:39, ενώ ακολουθούν κι άλλες συλλήψεις.
Στο 1:27:22 του βίντεο, βλέπουμε δύο γυναίκες αστυνομικούς να βγάζουν τη γυμνή γυναίκα από το πλήθος και να την τραβούν από τα μαλλιά. Η γυναίκα είναι σχεδόν γυμνή, φορώντας μόνο ένα ροζ εσώρουχο. Ενώ οι δύο αστυνομικοί που πραγματοποιούν τη σύλληψη δένουν τα χέρια της γυναίκας, ένας άνδρας, πιθανώς νοσηλευτής, καλύπτει το πάνω μέρος του σώματός της με ένα σεντόνι. Στη συνέχεια, ένας άλλος αστυνομικός έρχεται να βοηθήσει στην πραγματοποίηση της σύλληψης και τοποθετεί το γόνατό του στο σβέρκο της γυναίκας.
Όπως φαίνεται παρακάτω, είναι σαφές ότι οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν στην παραπλανητική ανάρτηση στο Facebook προέρχονται από αυτή τη διαδήλωση και πιθανότατα από το live βίντεο που ανέβασε η Chantelle Baker στο Facebook στις 10 Φεβρουαρίου.

Λόγω της βίας που χρησιμοποιήθηκε κατά τη σύλληψη της γυναίκας και των αποκρουστικών εικόνων που αυτή παρήγαγε, το συμβάν καλύφθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης (εδώ και εδώ) και έγινε γρήγορα viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η διαδηλώτρια εξήγησε ότι ήταν γυμνή πριν από τη σύλληψή της
Η γυναίκα επέστρεψε στις διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας στο Ουέλινγκτον μετά τη σύλληψή της και εκφώνησε ομιλία την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, όπως φαίνεται σε αυτό το live βίντεο που ανήρτησε η Chantelle Baker.
Η διαδηλώτρια προλογίζεται στο 1:14:05 του βίντεο από τη γυναίκα που μιλάει στο μικρόφωνο για τη «γυμνή νεαρή που μία αστυνομικός τράβηξε από τα μαλλιά». Στη συνέχεια, καλεί τη διαδηλώτρια να ανέβει στη σκηνή για να μιλήσει στο κοινό.
Μετά την εισαγωγή της, η γυναίκα λέει στο 1:17:38 του βίντεο: «Νιώθω πως έγινα viral επειδή ήμουν γυμνή». Στο 1:18:13 του βίντεο, η παρουσιάστρια την ρωτάει γιατί ήταν γυμνή. Όπως λέει η διαδηλώτρια, «όταν οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να πάνε προς την Αϊρίν, απλά έβαζα το γυμνό μου σώμα μπροστά και οι αστυνομικοί έκαναν πίσω». Τη δήλωσή της μετέδωσε η εφημερίδα New Zealand Herald.
Σύμφωνα με άλλο άρθρο της New Zealand Herald, ένας υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, ο οποίος εξήγησε ότι είχε μιλήσει με τη μητέρα της γυναίκας, είπε ότι εκείνη περιέγραψε την κόρη της ως «τραυματισμένη».
Φωτογράφος του AFP φωτογράφησε μια γυναίκα που μοιάζει εξαιρετικά με τη διαδηλώτρια
Ο φωτογράφος του AFP Marty Melville φωτογράφισε μια γυναίκα που φαίνεται να είναι αυτή που συνελήφθη ενώ ήταν γυμνή. Όπως φαίνεται, η γυναίκα φοράει μόνο ένα ροζ εσώρουχο πριν από τη σύλληψή της.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε την ίδια ημέρα (10/02), αλλά όχι στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η σύλληψη. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, η ημίγυμνη διαδηλώτρια είναι καθισμένη στο πεζοδρόμιο και όχι στο γρασίδι, όπου φαίνεται τη στιγμή της σύλληψής της.

Στο φόντο της φωτογραφίας, ωστόσο, βλέπουμε τα ίδια δύο κτίρια: το Κοινοβούλιο και την Κοινοβουλευτική Βιβλιοθήκη. Επομένως, είναι σαφές ότι τη στιγμή της φωτογραφίας, η διαδηλώτρια βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η σύλληψή της.
Η λεζάντα του Melville αναφέρει: «Μια γυναίκα κάθεται μπροστά σε αστυνομικούς πριν αυτοί απομακρύνουν τους διαδηλωτές κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού έξω από το Κοινοβούλιο στο Ουέλινγκτον, στις 10 Φεβρουαρίου 2022».
Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν για αρκετές ημέρες στο Κοινοβούλο της Νέας Ζηλανδίας
Οι διαμαρτυρίες στο Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ξεκίνησαν στις 8 Φεβρουαρίου 2022, όταν μια αυτοκινητοπομπή έφτασε στο Ουέλινγκτον, δύο ημέρες μετά την αναχώρησή τους από τα δύο νησιά της χώρας. Οι διαμαρτυρίες ήταν εμπνευσμένες από το «Κονβόι της Ελευθερίας» στον Καναδά. Οι διαδηλωτές ζητούν την απόσυρση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και αντιτίθενται σε περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας, όπως οι καραντίνες.
Οι διαδηλώσεις έλαβαν διαστάσεις διεθνώς για τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας (εδώ και εδώ), ενώ η απόφαση του προέδρου του Κοινοβουλίου να παίξει σε επανάληψη τραγούδια του Barry Manilow προκειμένου να διαλύσει το πλήθος αναπαράχθηκε από μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο (εδώ και εδώ).
Η Νέα Ζηλανδία έχει καταστήσει τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 υποχρεωτικό για τους υπαλλήλους κεντρικών τομέων των δημόσιων υπηρεσιών, όπως η υγεία, τα σώματα ασφαλείας, η παιδεία και η άμυνα. Η απόδειξη του εμβολιασμού αποτελεί προϋπόθεση για την είσοδο σε εστιατόρια, αθλητικές εκδηλώσεις και θρησκευτικές υπηρεσίες.
Η Νέα Ζηλανδία εφαρμόζει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του νέου κορονοϊού Covid-19 εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Τα lockdown και το κλείσιμο των συνόρων βοήθησαν να διατηρηθούν οι αριθμοί των λοιμώξεων και των θανάτων σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, η παρατέταμενη διάρκεια πολλών περιορισμών - μεταξύ άλλων, η απομόνωση 10 ημερών και υποχρεωτικός εμβολιασμός - έχει προκαλέσει αντιδράσεις και αυξανόμενη δυσαρέσκεια. Περίπου το 94% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19.
Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;
Επικοινωνήστε μαζί μας