Ψεύτικο tweet του CNN κοινοποιήθηκε σε αναρτήσεις κατηγορώντας το κανάλι ότι κατασκεύασε μια ιστορία με «βομβαρδισμό» στην Ουκρανία

  • Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
  • Δημοσιεύθηκε στις 31 Μαρτίου 2022 στις 18:34
  • 5 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: SHIM Kyu-Seok, AFP Νότια Κορέα
  • Μετάφραση και προσαρμογή Théophile BLOUDANIS
Aναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κοινοποιήθηκαν σε διάφορες γλώσσες τον Μάρτιο του 2022 ισχυρίζονται ότι το CNN κατασκεύασε μια ιστορία σχετικά με ένα ξενοδοχείο που «βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους» στην Ουκρανία σε ένα tweet που στην πραγματικότητα έδειχνε μια παλιά φωτογραφία ενός ξενοδοχείου στη Σερβία. Ωστόσο, το CNN δεν ανέφερε κανένα τέτοιο γεγονός και δήλωσε ότι το tweet ήταν ψεύτικο. Το στιγμιότυπο οθόνης του ψεύτικου tweet δείχνει το όνομα ενός φαρσέρ, ο οποίος έχει μοιραστεί και στο παρελθόν ψεύτικα tweet του CNN.

«Ψεύτες (...) αυτό το ξενοδοχείο που λέτε ότι βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους είναι στη Σερβία!!! (...)Αυτό το κτίριο δεν είναι στην Ουκρανία», αναφέρεται σε μια ανάρτηση στο Facebook, που δημοσιεύθηκε στις 20 Μαρτίου 2022. Ο ισχυρισμός αυτός επαναλαμβάνεται στο κείμενο της ανάρτησης και στην κοινοποιούμενη φωτογραφία.

Η ανάρτηση στο Facebook δείχνει ένα στιγμιότυπο οθόνης ενός υποτιθέμενου tweet από τον λογαριασμό «CNN Breaking News», το οποίο αναφέρει στα αγγλικά: «Αυτά είναι τα απομεινάρια του άλλοτε γνωστού ουκρανικού ξενοδοχείου Mir μετά την αεροπορική επίθεση από ρωσικά βομβαρδιστικά #StandingWithUkraine.»

Στο στιγμιότυπο οθόνης του tweet εμφανίζεται επίσης η εικόνα προφίλ ενός λογαριασμού κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει σε κάποιον «Majk Majkonski».

Το ίδιο στιγμιότυπο οθόνης με αγγλικό κείμενο κοινοποιήθηκε επίσης σε αναρτήσεις στο Facebook εδώ και εδώ, καθώς και σε άλλες γλώσσες, όπως τα κορεατικά και τα ρουμανικά. Σε ένα από τα ελληνικά δημοσιεύματα διαβάζουμε: «Ή το CNN λέει ψέματα ή ο σερβικός σταθμός Zvonachka-Banya μεταφέρθηκε στην Ουκρανία, ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε ξενοδοχείο». Ένα ανάρτηση δείχνει μάλιστα ένα βίντεο από το εσωτερικό του ξενοδοχείου.

Image
Στιγμιότυπο μιας από τις αναρτήσεις στο Facebook, που δημοσιεύθηκε στις 31/03/2022.

Η εικόνα στο υποτιθέμενο tweet του CNN είναι πράγματι από ένα ξενοδοχείο στη Σερβία που δεν βομβαρδίστηκε. Ωστόσο, το tweet είναι κατασκευασμένο και δεν δημοσιεύθηκε από το CNN, διαπίστωσε το AFP.

Hotel Mir στη Σερβία

Με μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας στο Google, το AFP μπόρεσε να βρει την ίδια φωτογραφία με αυτή του υποτιθέμενου tweet, που δημοσιεύθηκε σε μια σερβικής γλώσσας ανάρτηση σε Blogspot στις 22 Απριλίου 2010.

Το ιστολόγιο ονόμασε το ξενοδοχείο της φωτογραφίας ως «Hotel Mir» - το οποίο μεταφράζεται ως «ειρήνη» σε διάφορες σλαβικές γλώσσες - και ανέφερε ότι βρισκόταν στη λουτρόπολη Zvonačka Banja κοντά στην πόλη Zvonce στην ανατολική Σερβία.

Παρακάτω παρατίθεται ένα στιγμιότυπο οθόνης που συγκρίνει τη φωτογραφία που κοινοποιήθηκε στις παραπλανητικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (αριστερά) και την εικόνα που παρουσιάζεται στο δημοσίευμα του Blogspot (δεξιά).

Image
Σύγκριση στιγμιότυπων της φωτογραφίας που κοινοποιήθηκε στις παραπλανητικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (αριστερά) και της εικόνας που παρουσιάζεται στο Blogspot (δεξιά)

Το ιστολόγιο ανέφερε ότι ένας νέος ιδιοκτήτης που ανακοίνωσε σχέδια ανακαίνισης του ξενοδοχείου αφαίρεσε όλα τα εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων των παραθύρων, των σωλήνων και των θερμαντικών σωμάτων, πριν το αφήσει έρημο.

Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο εδώ και εδώ και έδειξαν φωτογραφίες του ερειπωμένου κτιρίου παρόμοιες με το στιγμιότυπο του υποτιθέμενου tweet.

Ενώ το AFP βρήκε ένα ξενοδοχείο με την ονομασία Mir που βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, το κτίριο δεν μοιάζει με αυτό του ψεύτικου tweet του CNN.

Ψεύτικο tweet

Εκ πρώτης όψεως, το υποτιθέμενο tweet που κοινοποιήθηκε σε δημοσιεύσεις στο Facebook φαίνεται ύποπτο. Πράγματι, στη δεξιά πλευρά του tweet, όπως κυκλώνεται στο παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης, παρατηρούμε μια εικόνα προφίλ ενός λογαριασμού Twitter, με την επιγραφή «Majk Majkonski». Σε ένα πραγματικό tweet, υπάρχει μόνο μία εικόνα προφίλ. Το γεγονός ότι δεν εμφανίζονται η ημερομηνία και η ώρα δημοσίευσης είναι επίσης συχνά σημάδι ενός κατασκευασμένου tweet.

Image
Στιγμιότυπο του ψεύτικου Tweet, που τραβήχτηκε στις 31 Μαρτίου 2022 (οι κόκκινοι κύκλοι προστέθηκαν από το AFP)

Επιπλέον, άλλες οπτικές ασυνέπειες είναι ορατές στο ψεύτικο tweet. Όπως φαίνεται στη σύγκριση εικόνων παρακάτω, η φωτογραφία στο tweet είναι τετράγωνη, ενώ τα πρωτότυπα tweets στη σελίδα του CNN Breaking News στο Twitter έχουν στρογγυλεμένες άκρες.

Image
Στιγμιότυπο του ψεύτικου Tweet, που τραβήχτηκε στις 31 Μαρτίου 2022 (οι κόκκινοι κύκλοι προστέθηκαν από το AFP)
Image
Στιγμιότυπο ενός tweet από το CNN Breaking News, τραβηγμένο στις 31 Μαρτίου 2022 (οι κόκκινοι κύκλοι προστέθηκαν από το AFP)

 

 

Το AFP δεν βρήκε κανένα ίχνος του tweet στον επίσημο λογαριασμό του CNN Breaking News, ούτε κανένα ρεπορτάζ του CNN σχετικά με τη συγκεκριμένη βομβιστική επίθεση σε ξενοδοχείο από ρωσικές δυνάμεις.

«Το CNN δεν δημοσίευσε αυτή τη φωτογραφία ή το κείμενο, καθώς σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία», επιβεβαίωσε στο AFP ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του CNN Ματ Ντόρνικ στις 23 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, μια έρευνα στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης που ανήκουν στον «Majk Majkonski» δεν βρήκε κανένα ίχνος του ψεύτικου tweet.

Ωστόσο, ο σερβικός ερευνητικός ιστότοπος Raskrikavanje βρήκε το υποτιθέμενο tweet σε έναν λογαριασμό στο Instagram που ανήκε στον Majkonski, ο οποίος στη συνέχεια διαγράφηκε.

«Στον λογαριασμό του στο Instagram, ο οποίος έχει περίπου 6.000 ακόλουθους, μπορείτε να δείτε πολύ παρόμοιο περιεχόμενο και περισσότερα επεξεργασμένα tweets από τον υποτιθέμενο λογαριασμό του CNN, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αναφέρεται με το ξενοδοχείο Mir. Σε όλα τα μοντάζ, στη γωνία υπάρχει η επιγραφή «Majk Majkonski», εξήγησε το Raskrikavanje.

Ο Majkonski -το πραγματικό του όνομα είναι Milorad Usković- είναι γνωστός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το χιουμοριστικό του περιεχόμενο, όπως γράφει το Pirot News.

Ορισμένοι Σέρβοι χρήστες του Twitter κοινοποίησαν το ψεύτικο tweet πιστεύοντας ότι είναι αληθινό, αλλά άλλοι έσπευσαν να επισημάνουν τη σατιρική προέλευσή του. «Αυτό το αστείο δημιουργήθηκε από τον [...] Majk Majkonski», έγραψε ένας χρήστης στα σχόλια κάτω από ένα tweet.

Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην κεντρική Ουκρανία, παρά την υπόσχεση της Ρωσίας να μειώσει τη στρατιωτική της δραστηριότητα εκεί.

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει ένα κύμα παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών ψεύτικων tweets που αποδίδονται στο CNN εδώ και εδώ.

Το AFP διέψευσε περισσότερη παραπληροφόρηση γύρω από τη σύγκρουση στην Ουκρανία εδώ.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας