Ο ιρλανδικός Τύπος δεν αποκάλυψε ότι η Pfizer γνώριζε ότι "τα εμβόλιά της θα σκότωναν"

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Ένα βίντεο κοινοποιήθηκε ευρέως στο Facebook στην Ελλάδα και την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι ο ιρλανδικός Τύπος δημοσίευσε πληροφορίες ότι η Pfizer «γνώριζε ότι το εμβόλιό της θα σκότωνε». Η εφημερίδα που εμφανίζεται στο βίντεο ονομάζεται «The Irish Light». Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός είναι παραπλανητικός. Το μόνο ιρλανδικό μέσο ενημέρωσης που ανέφερε έναν τέτοιο ισχυρισμό είναι το «The Irish Light», το οποίο είναι γνωστό ότι διαδίδει παραπληροφόρηση. Επιπλέον, τα έγγραφα στα οποία βασίζεται δεν αποκαλύπτουν τις «κρυφές» παρενέργειες και τους θανάτους του εμβολίου Covid-19 της Pfizer. Στην πραγματικότητα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δημοσιεύει σταδιακά δεκάδες χιλιάδες σελίδες που σχετίζονται με το εμβόλιο. Παραμορφωμένα, αποδομημένα, υπερερμηνευμένα από τους αντιεμβολιαστές, τα έγγραφα αυτά δεν λένε ωστόσο ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα ή άχρηστα.

«Αυτός είναι ο ιρλανδικός Τύπος. Πρωτοσέλιδο. Η Pfizer γνώριζε ότι τα εμβόλιά της μπορούσαν να σκοτώσουν, αλλά απέκρυψε την πληροφορία για να πουλήσει δισεκατομμύρια σε όλη την ανθρωπότητα», αναφέρεται σε ανάρτηση στο Facebook, που δημοσιεύτηκε στις 27 Απριλίου.

Η ανάρτηση κοινοποιεί ένα βίντεο με μια γυναίκα που κρατάει μια εφημερίδα με τίτλο «The Irish light», με πρωτοσέλιδο «Η Pfizer ήξερε ότι το εμβόλιό της θα μπορούσε να σκοτώσει». Πίσω της βρίσκεται μια μεγάλη στοίβα από εφημερίδες.

Το ίδιο βίντεο κοινοποιήθηκε στο Facebook εδώ και εδώ. Εντοπίστηκε επίσης στο Telegram και στο Twitter στα γαλλικά, δημοσιευμένο στις 28 και 29 Απριλίου.

Στιγμιότυπο της παραπλανητικής ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 05/05/2022

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις αναρτήσεις που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το μεγαλύτερο μέρος του ιρλανδικού Τύπου δεν ανέφερε αυτόν τον ισχυρισμό. Στο βίντεο, πρόκειται για μία μόνο εφημερίδα, με τίτλο «The Irish Light». Το άρθρο βασίζεται σε έγγραφα που είχε στείλει η Pfizer, ένας από τους κατασκευαστές του εμβολίου Covid-19, στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών το 2021.

Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα

«Η Pfizer ήξερε ότι το εμβόλιό της θα σκότωνε. Λοιπόν, αυτό δεν αποτελεί καμία απολύτως έκπληξη από μια εταιρεία που προωθεί το μεγαλύτερο εγκληματικό εύρημα στην ιστορία», ακούγεται στο βίντεο. Αυτά είναι τα λόγια της Gemma O'Doherty, της γυναίκας που κρατάει την εφημερίδα στο βίντεο.

Αρκετές αναζητήσεις με λέξεις-κλειδιά αποκαλύπτουν ότι η Gemma O'Doherty είναι πρώην ερευνητική δημοσιογράφος της ιρλανδικής εφημερίδας «The Irish Independent». Απολύθηκε από την εφημερίδα το 2013, μετά την έρευνά της σχετικά με το σκάνδαλο ακύρωσης πόντων ποινής που επηρέασε την ιρλανδική αστυνομία. Η δημοσιογράφος κάλεσε έναν Ιρλανδό αστυνομικό διευθυντή στο ιδιωτικό του τηλέφωνο και μίλησε με τη σύζυγό του. Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, δεν είχε εκδοτική άδεια για να το κάνει αυτό. Ο εκδότης της την αποκάλεσε «απατεώνα δημοσιογράφο» για την ενέργειά της. Κατέθεσε αγωγή κατά της εφημερίδας και κέρδισε την υπόθεση το 2014.

Μετά την υπόθεση της «The Irish Independent», η O'Doherty απέκτησε τη φήμη συνωμοσιολόγου, σύμφωνα με άρθρα στην Irish Examiner, τους Irish Times και τη βρετανική εφημερίδα The Independent.

Ο λογαριασμός της στο Twitter ανεστάλη τον Ιούλιο του 2020 για «επανειλημμένες παραβιάσεις των κανόνων του Twitter», ενώ το κανάλι της στο YouTube αφαιρέθηκε ένα χρόνο νωρίτερα για ρητορική μίσους.

Μία αυτοαποκαλούμενη «εφημερίδα αλήθειας» (truthpaper)

Το «The Irish Light» επιμελείται η Gemma O'Doherty, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της εφημερίδας. Θεωρείται εφημερίδα κατά του εμβολιασμού. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο της Irish Independent, η «The Irish Light» εκδίδεται σε συνεργασία με την εφημερίδα «The Light» στο Ηνωμένο Βασίλειο και χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος του ίδιου περιεχομένου.

Ένα άρθρο με αξιολόγηση από ομοτίμους, που γράφτηκε από τον Rod Dacombe του King's College και τις Nicole Souter και Lumi Westelund του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εξηγεί ότι το βρετανικό αντίστοιχο της εφημερίδας «The Irish Light» παρουσιάζει «ενδείξεις ότι η εφημερίδα 'The Light' περιλαμβάνει περιεχόμενο που αποσκοπεί στην προτροπή της συμμετοχής και του ακτιβισμού μεταξύ των οπαδών των θεωριών συνωμοσίας, αντί να παρουσιάζει απλώς πληροφορίες».

Και οι δύο εφημερίδες παρουσίασαν ένα παρόμοιο πρωτοσέλιδο, όπως φαίνεται παρακάτω.

Στιγμιότυπο από το ιστολόγιο The Irish Light. Λήψη εκόνας: 11/05/2022.
Στιγμιότυπο από το ιστολόγιο The Light. Λήψη εκόνας: 11/05/2022.

 

 

Σε ένα email της 10ης Μαΐου, ο Rod Dacombe εξήγησε στο AFP ότι η εφημερίδα «The Light», καθώς και η ιρλανδική έκδοσή της, είναι «αυτοαποκαλούμενες 'εφημερίδες αλήθειας' (truthpaper) που παράγονται και παραδίδονται δωρεάν από ακτιβιστές, και είναι επίσης διαθέσιμες στον ιστότοπό τους. Αυτό συντονίζεται μέσω μιας κλειστής ομάδας στο Facebook με πάνω από 8.000 μέλη».

«Το Light προωθεί θεωρίες συνωμοσίας και παραπληροφόρηση, που εστιάζουν κυρίως στην πανδημία του Covid-19, και παράγεται σε μορφή που έχει σχεδιαστεί για να μιμείται μια συμβατική εφημερίδα», πρόσθεσε ο Dacombe.

Ο καθηγητής εξήγησε επίσης ότι «οι εκδότες ισχυρίζωνται ότι το τιράζ ανέρχεται σε περίπου 100.000 αντίτυπα, γεγονός που θα το τοποθετούσε περίπου στο ίδιο επίπεδο με τους Financial Times. Ωστόσο, δεν υπάρχει τρόπος να προσδιοριστεί με ακρίβεια η έκταση της διανομής και του αντίκτυπού της».

Συμπλήρωσε ότι «δεν είναι εμφατικά μια αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης. Σε μια κλίμακα αξιοπιστίας από το 1-10, θα τοποθετούσα το The Light κάπου κάτω από το 0».

Από πού προέρχονται τα «έγγραφα της Pfizer»;

Τα άρθρα και οι δημοσιεύσεις αναφέρονται σε έγγραφα της Pfizer, τα οποία δημοσιοποιούνται σταδιακά από τον FDA , τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων. Τα έγγραφα σχετίζονται με την έγκριση από τον FDA του εμβολίου Pfizer/BioNTech κατά του Covid-19. Όπως συνηθίζεται, η φαρμακευτική εταιρεία συνόδευσε το αίτημά της για έγκριση με χιλιάδες σελίδες δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με τις δοκιμές που διεξήχθησαν για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του προϊόντος της. Η Pfizer συνεχίζει να παρέχει δεδομένα επιτήρησης «μετά την έγκριση».

Τον Δεκέμβριο του 2020, ο FDA χορήγησε μια πρώτη επείγουσα άδεια για το εμβόλιο της Pfizer. Στη συνέχεια, η Pfizer κατέθεσε και άλλη αίτηση για έγκριση, μέσω της πιο παραδοσιακής διαδικασίας, η οποία εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2021 .

Τα «έγγραφα της Pfizer» μπορούν να αναζητηθούν στον ιστότοπο μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με την ονομασία «Δημόσια Υγεία και Επαγγελματίες Ιατρικό προσωπικό για τη Διαφάνεια» (PHMPT), της οποίας δηλωμένος στόχος είναι να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα αυτά. Υπάρχουν, από τις 10 Μαΐου 2022, «238 έγγραφα που μπορούν να μεταφορτωθούν», τα οποία δημοσιεύθηκαν μεταξύ 17 Νοεμβρίου 2021 και 2 Μαΐου 2022.

Σε επικοινωνία με το AFP, ο FDA επιβεβαίωσε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 2 Μαρτίου 2022, ότι το έγγραφο που εμφανίζεται στους ψευδείς ισχυρισμούς είναι «μέρος ενός μεγαλύτερου εγγράφου που υποβλήθηκε από την Pfizer-BioNTech και αναφέρεται ως αίτηση άδειας βιολογικών προϊόντων».

Μέλος του ιατρικού προσωπικού προετοιμάζει μια δόση εμβολίου της Pfizer/BioNTech στο κέντρο υγείας της Ελαφονήσου, Ελλάδα, στις 23 Απριλίου 2021. ( AFP / ARIS MESSINIS)

Τα έγγραφα δόθηκαν στη δημοσιότητα στο πλαίσιο του «Freedom of Information Act» (FOIA) των Ηνωμένων Πολιτειών, του αμερικανικού νόμου για την ελεύθερη πρόσβαση στις πληροφορίες, ο οποίος υποχρεώνει τις αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες να διαβιβάζουν σε όλους όσους ζητούν τα έγγραφά τους.

Αρχικά, ο FDA είχε προσφερθεί να τα δημοσιεύσει με ρυθμό 500 σελίδων ανά μήνα, εξηγώντας ότι χρειαζόταν χρόνο για αυτή την πρωτοφανή για αυτόν επιχείρηση μεγάλης κλίμακας. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό οργανισμό, περίπου 330.000 σελίδες εγγράφων εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του FOIA, όπως μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά σε αυτό το νομικό έγγραφο από τις 15 Νοεμβρίου 2021.

Αλλά η ομάδα PHMPT είχε ζητήσει πολύ ταχύτερο ρυθμό και ένας Τεξανός δικαστής αποφάσισε στις αρχές Ιανουαρίου 2022 ότι ο FDA θα πρέπει να δημοσιεύσει τα έγγραφα αυτά με ρυθμό «πάνω από 12.000 σελίδες» πριν από τις 31 Ιανουαρίου 2022 και στη συνέχεια «55.000 σελίδες κάθε 30 ημέρες» από την 1η Μαρτίου.

Με κάθε δέσμη «εγγράφων της Pfizer» που δημοσιεύεται, αυτοί οι παραπλανητικοί ισχυρισμοί επανεμφανίζονται, αν και οι περισσότεροι έχουν ήδη καταρριφθεί από πολλούς επιστήμονες σε όλο τον κόσμο και έχουν αποτελέσει αντικείμενο αμέτρητων άρθρων ανασκόπησης.

Παρόλο που ο FDA επιβεβαίωσε ότι το έγγραφο που αναφέρεται στα άρθρα προέρχεται από την Pfizer, τα δεδομένα που περιέχονται στο έγγραφο έχουν παραποιηθεί στους ισχυρισμούς που κυκλοφορούν.

Το AFP Fact Check έγραψε εκτενώς για τα έγγραφα της Pfizer στα γαλλικά εδώ.

Τα δεδομένα δεν αποδεικνύουν αιτιώδη συνάφεια μεταξύ «ανεπιθύμητων συμβάντων» και εμβολιασμού

Το άρθρο της Irish Light παραποιεί εσφαλμένα τις πληροφορίες που περιέχονται στο έγγραφο της Pfizer.

«(...) Τα έγγραφα δείχνουν ότι στις δοκιμές αναφέρθηκαν τουλάχιστον 1.223 θάνατοι κατά τις πρώτες 28 ημέρες μετά την ένεση», αναφέρει το άρθρο της «The Light».

Οι αριθμοί προέρχονται από τον παρακάτω πίνακα που παρουσιάζει στοιχεία για τις «ανεπιθύμητες ενέργειες» μετά τον εμβολιασμό έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021, σύμφωνα με το έγγραφο.

Στιγμιότυπο από την έκθεση της Pfizer. Ελήφθη στις 05/05/2022

Οι εκθέσεις συγκεντρώνονται από διάφορες πηγές σε διάφορες χώρες, μεταξύ άλλων από υγειονομικές αρχές και μελέτες, αναφέρεται στο έγγραφο. Προσθέτει στο τμήμα της μεθοδολογίας ότι οι αναφορές «υποβάλλονται εθελοντικά» και ότι μια «συσσώρευση αναφορών ανεπιθύμητων ενεργειών (ΑΕ) δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι μια συγκεκριμένη ΑΕ προκλήθηκε από το φάρμακο- μάλλον, το συμβάν μπορεί να οφείλεται σε μια υποκείμενη ασθένεια ή σε κάποιον άλλο παράγοντα (ή παράγοντες), όπως το ιατρικό ιστορικό ή η ταυτόχρονη φαρμακευτική αγωγή».

Τα στοιχεία σχετικά με τους θανάτους και τις ανεπιθύμητες ενέργειες αντικατοπτρίζουν «αυθόρμητες» αναφορές χωρίς καμία επαλήθευση της αιτίας, δήλωσε η εκπρόσωπος της Pfizer, Dervila Keane, στο AFP τον Δεκέμβριο του 2021 στο πλαίσιο της αρχικής μας επαλήθευσης των ισχυρισμών σχετικά με τα στοιχεία στο έγγραφο.

Δεν υποδεικνύουν συγκεκριμένες αιτίες θανάτου και οι θάνατοι μπορεί να περιλαμβάνουν άτομα με «διάφορες ασθένειες», όπως καρκίνο ή καρδιαγγειακές παθήσεις, δήλωσε η ίδια.

Σε email που έστειλε στο AFP στις 2 Μαρτίου 2022, ο FDA επανέλαβε ότι οι αναφορές στο αμερικανικό Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Γεγονότων Εμβολιασμού (VAERS) μετά από εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων, «δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι ένα εμβόλιο προκάλεσε πρόβλημα υγείας. Στην πραγματικότητα, οι αναθεωρήσεις του FDA και απο τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν διαπιστώσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων που αναφέρονται δεν αποδίδονται άμεσα στα εμβόλια».

Ο FDA πρόσθεσε ότι εννέα θάνατοι είχαν «συσχετιστεί αιτιολογικά» με τον εμβολιασμό J&J/Janssen Covid-19.

Ο ισχυρισμός ότι το εμβόλιο της Pfizer προκάλεσε χιλιάδες θανάτους αποτέλεσε επίσης αντικείμενο αυτού του ελέγχου γεγονότων από το AFP Ολλανδίας τον Δεκέμβριο του 2021.

Εκτενής κατάλογος παρενεργειών που δεν αποδίδονται στο εμβόλιο της Pfizer

Μέρος του άρθρου της εφημερίδας «The Irish Light» αναφέρει ότι η Pfizer απαρίθμησε «χιλιάδες παρενέργειες που εμφανίστηκαν με ανησυχητικό ρυθμό, οι οποίες ήταν άμεσο αποτέλεσμα της λήψης της πειραματικής γενετικής ένεσης (...)». Ο κατάλογος ερμηνεύεται εσφαλμένα ως αντιπροσωπευτικός των τεκμηριωμένων παρενεργειών που συνδέονται με το εμβόλιο, καθώς φέρει τον τίτλο «Κατάλογος ανεπιθύμητων ενεργειών ειδικού ενδιαφέροντος» ή AESI.

Στιγμιότυπο από την έκθεση της Pfizer. Ελήφθη στις 05/05/2022

Ο κατάλογος αυτός, που παρουσιάζεται ψευδώς ως κατάλογος παρενεργειών, κυκλοφορεί σε πολλές γλώσσες. Το AFP του αφιέρωσε άρθρα στα γερμανικά, τα σερβικά και τα ολλανδικά.

Αρκετοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο AFP ότι ο κατάλογος δεν είναι μια εκτενής καταμέτρηση των παρενεργειών του εμβολίου της Pfizer, αλλά δείχνει όλες τις «ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος» που είναι θεωρητικά πιθανές, συμπεριλαμβανομένων των παρενεργειών που παρατηρήθηκαν από άλλα εμβόλια.

Η Aurélie Grandvuillemin, αναπληρώτρια επικεφαλής του Περιφερειακού Κέντρου Φαρμακοεπαγρύπνησης της Βουργουνδίας (CRPV) δήλωσε στο AFP: «Αυτός δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας κατάλογος των ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν από το εμβόλιο Pfizer-BioNTech».

Ο Francesco Salvo, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux και συντονιστής της παρακολούθησης της ασφάλειας των εμβολίων της Pfizer στη Γαλλία, επιβεβαίωσε επίσης το γεγονός αυτό.

«Αυτός ο κατάλογος δεν είναι ο κατάλογος των ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου της Pfizer, αλλά ο κατάλογος των συμβάντων που καθορίστηκαν από ειδικούς σε παγκόσμιο επίπεδο σε θέματα εμβολίων, πριν από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού», δήλωσε στο AFP.

«Πρόκειται για συμβάντα που έχουν παρατηρηθεί με άλλα εμβόλια, για τα οποία οι ειδικοί έχουν διατυπώσει υποθέσεις, όπως πιθανές περιπτώσεις παράλυσης του προσώπου, αιμορραγικές ή νευρολογικές διαταραχές, προκειμένου να τα εξετάσουμε εκ των προτέρων και να πραγματοποιήσουμε ειδική παρακολούθηση για τα εμβόλια Covid-19».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει το AESI ως «ένα προκαθορισμένο και προκαθορισμένο ιατρικά σημαντικό συμβάν που έχει τη δυνατότητα να συνδέεται αιτιωδώς με ένα προϊόν εμβολίου, το οποίο πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά και να επιβεβαιώνεται με περαιτέρω ειδικές μελέτες».

Το AFP έχει προηγουμένως καταρρίψει τους ισχυρισμούς περί σύνδεσης μεταξύ αποβολών και εμβολίων Covid-19 εδώ. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δήλωσε επίσης στις 11 Ιουνίου 2021, ότι τα εμβόλια Covid-19 της Pfizer και της Moderna δεν αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών για τις έγκυες γυναίκες και τα μωρά τους, επικαλούμενος μελέτες που διεξήχθησαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ιατρικής.

Παρόλο που ορισμένες από τις AESI που παρακολουθούνται έχουν συνδεθεί στη συνέχεια με ορισμένα εμβόλια Covid-19, όπως η μυοκαρδίτιδα για τα εμβόλια mRNA και ο κίνδυνος διαταραχών της πήξης του αίματος με τα εμβόλια φορέων αδενοϊών (όπως αυτά της Astrazeneca ή Janssen κατά του Covid-19), παραμένουν σπάνιες, εξηγεί ο ΕΟΔΥ στον ιστότοπό του.

Επικοινωνώντας με το AFP, η Pfizer δήλωσε ότι η εταιρεία παρακολουθεί στενά τις ανεπιθύμητες ενέργειες που ενδεχομένως σχετίζονται με το εμβόλιο Covid-19.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν σχετίζονται με το εμβόλιο είναι δυστυχώς πιθανό να εμφανιστούν σε παρόμοιο ποσοστό όπως θα συνέβαινε στον γενικό πληθυσμό», δήλωσε η Francesca Russo, εκπρόσωπος της Pfizer, σε email στις 3 Μαρτίου 2022.

Η συχνότητα εμφάνισης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών είναι «χαμηλή», σύμφωνα με μελέτες

Ενώ το έγγραφο αναφέρεται ως απόδειξη ότι το εμβόλιο Covid-19 της Pfizer-BioNTech είναι επικίνδυνο, το συμπέρασμά του αναφέρει ότι «τα δεδομένα δεν αποκαλύπτουν νέες ανησυχίες για την ασφάλεια ή κινδύνους που να απαιτούν αλλαγές στην ετικέτα» και «επιβεβαιώνει μια ευνοϊκή σχέση οφέλους/κινδύνου» για το εμβόλιο.

Στιγμιότυπο από την έκθεση της Pfizer. Λήψη εκόνας: 05/05/2022.

Το συμπέρασμα αυτό έχει υποστηριχθεί από κλινικές έρευνες, όπως μια δοκιμή που αναφέρθηκε στο New England Journal of Medicine στις 31 Δεκεμβρίου 2020, η οποία δηλώνει: "Το προφίλ ασφάλειας (της ένεσης) χαρακτηρίστηκε από βραχυπρόθεσμο, ήπιο έως μέτριο πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση και πονοκέφαλο. Η συχνότητα εμφάνισης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν χαμηλή και ήταν παρόμοια στις ομάδες του εμβολίου και του εικονικού φαρμάκου".

Μια μελέτη παρακολούθησης των πρώτων έξι μηνών χρήσης του εμβολίου που δημοσιεύθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2021 στο ίδιο ιατρικό περιοδικό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κανένας από τους παρατηρηθέντες θανάτους μεταξύ των ληπτών του εμβολίου δεν θεωρήθηκε ότι σχετίζεται με το εμβόλιο.

Σε μια μελέτη στο ιατρικό περιοδικό The Lancet που δημοσιεύθηκε στις 7 Μαρτίου 2022 αναλύθηκαν τα δεδομένα VAERS από τους πρώτους έξι μήνες εμβολιασμού του COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια των οποίων χορηγήθηκαν περίπου 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων mRNA (BioNTech-Pfizer Comirnaty και Moderna). Η μελέτη «δεν διαπίστωσε ασυνήθιστα μοτίβα στην αιτία θανάτου μεταξύ των αναφορών θανάτου που ελήφθησαν».

«Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της μυοκαρδίτιδας, έχουν εντοπιστεί μετά από εμβολιασμούς με mRNA- ωστόσο, τα γεγονότα αυτά είναι σπάνια», αναφέρει η μελέτη.

Η ιστορία σχετικά με το έγγραφο αποτελεί μέρος ενός μοτίβου ισχυρισμών που συνδέουν τον εμβολιασμό με αναφορές θανάτων και άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις για αιτιώδη σχέση. Το AFP επαλήθευσε νωρίτερα ισχυρισμούς που συνδέονταν με αναφορές σε βάσεις δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης, όπως η αμερικανική VAERS, το βρετανικό το βρετανικό «Yellow Card Scheme» και η ευρωπαϊκή EudraVigilance.

Μετάφραση και προσαρμογή
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ (COVID-19)