Άνθρωποι σχηματίζουν ουρά για να εμβολιαστούν κατά του ιού Covid-19 στη Θεσσαλονίκη, στις 26 Νοεμβρίου 2021. ( AFP / SAKIS MITROLIDIS)

Προσοχή με τα σχόλια της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας σχετικά με τον εμβολιασμό -- ήταν απλώς ένα γλωσσικό ολίσθημα

  • Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
  • Δημοσιεύθηκε στις 24 Ιουνίου 2022 στις 16:51
  • Επικαιροποιήθηκε 27 Ιουνίου 2022 στις 10:35
  • 4 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: Théophile BLOUDANIS, AFP Ελλάδα
Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε χιλιάδες φορές στο Facebook δείχνει την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα να λέει σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη ότι οι εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 κολλάνε περισσότερο τον ιό και «αρρωσταίνουν πολύ περισσότερο». Φαίνεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός να λέει ότι πιστεύει ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό- ωστόσο το πλαίσιο του σχολίου δείχνει ότι επρόκειτο για ένα γλωσσικό ολίσθημα. Η ίδια επιβεβαίωσε αργότερα ότι είχε κάνει ένα αθέλητο λάθος. Είχε πει σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης ότι οι ανεμβολίαστοι έχουν έως και 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από το Covid-19 και να νοσήσουν. Άλλα σχόλια της Γκάγκα δείχνουν ότι είναι σταθερή υποστηρίκτρια του εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Το βίντεο είναι ένα απόσπασμα από συνέντευξη που έδωσε η Γκάγκα στο τηλεοπτικό κανάλι Mega στις 17 Νοεμβρίου 2021, καθώς οι μολύνσεις από την Covid-19 ήταν υψηλές στην Ελλάδα.

Δύο ημέρες αργότερα διευκρίνισε δημόσια ότι είχε κάνει λάθος, λέγοντας ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι «κολλάνε περισσότερο και αρρωσταίνουν περισσότερο πολύ περισσότερο». Ωστόσο, το απόσπασμα της φράσης είχε περισυλλεγεί σε ένα σύντομο κλιπ του TikTok το 2021, το οποίο δεν έδειχνε το υπόλοιπο της συνέντευξης, όπου η υπουργός τάσσεται σαφώς υπέρ του εμβολιασμού.

Αυτό το απόσπασμα του TikTok συμπεριλήφθηκε σε μια ανάρτηση στο Facebook τον Ιούνιο του 2022 χωρίς το πλαίσιο ότι η υπουργός είχε πει ότι είχε κάνει λάθος και είχε προωθήσει τον εμβολιασμό στην ίδια συνέντευξη. Η παραπλανητική ανάρτηση κοινοποιήθηκε σχεδόν 7.000 φορές στο Facebook και προβλήθηκε πάνω από 215.000 φορές.

Image
Στιγμιότυπο της παραπλανητικής ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 24/06/2022

Ένα γλωσσικό ολίσθημα της αναπληρώτριας υπουργού

Η πλήρης συνέντευξη της 17ης Νοεμβρίου 2021 είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Mega TV. Το απόσπασμα που χρησιμοποιείται στις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μεταξύ του σημείου 1:10:51 έως το σημείο 1:11:08.

Απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Ευαγγελάτου, η Γκάγκα λέει: «Δεν σκεφτόμαστε για νέα μέτρα. Γενικά πρέπει να προσέξουμε αυτό τον καιρό που έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, να προσέξουμε τις επαφές μας. Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, αλλά με έμφαση στους εμβολιασμένους γιατί κολλάνε περισσότερο και αρρωσταίνουν περισσότερο πολύ περισσότερο».

Ο δημοσιογράφος δεν φαίνεται να δίνει σημασία και συνεχίζει τη συνέντευξή του.

Αργότερα στο βίντεο του Mega TV, μεταξύ των σημείων 1:13:12 και 1:13:25, η αναπληρώτρια υπουργός μιλάει υπέρ του εμβολιασμού. «Άρα είναι σημαντικό σε χώρους εστίασης να είμαστε εμβολιασμένοι. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην μαζευόμαστε πάρα πολλές παρέες, κυρίως οι ανεμβολίαστοι που κολλάνε 13 έως 20 φορές περισσότερο και αρρωσταίνουν πολύ περισσότερο».

Συνεχίζει να προωθεί τον εμβολιασμό στη συνέντευξη, λέγοντας μεταξύ των σημείων 1:14:00 και 1:14:07: «Έχουμε περισσότερους θανάτους, τους μη εμβολιασμένους και το βλέπουμε αυτό καθημερινά».

Μεταξύ 1:15:55 και 1:16:00, λέει: «Δεν μπορούμε ως πολιτεία να στείλουμε σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου ανθρώπους που δεν είναι εμβολιασμένοι». Αυτή είναι μια αναφορά στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων, με κίνδυνο να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Διευκρινίζει ότι επρόκειτο για λάθος

Δύο ημέρες αργότερα η Γκάγκα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3 FM ότι επρόκειτο για ένα ολίσθημα της γλώσσας.

Μεταξύ του σημείου 0:29 και 1:05, εξήγησε στους δημοσιογράφους στις 19 Νοεμβρίου 2021 ότι «Αυτό που είπα, αυτό που εννοούσα μάλλον (…) ήταν ότι οι ανεμβολίαστοι κολλάνε πολύ περισσότερο. Δύο λεπτά αργότερα από την πρώτη φορά που κατά λάθος είπα «εμβολιασμένοι», είπα ότι οι ανεμβολίαστοι κολλάνε από 13 έως 20 φορές περισσότερο, σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους».

«Το γεγονός παραμένει, και στις μονάδες μας και παντού στον κόσμο οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που μπαίνουν στα νοσοκομεία, αυτοί που κολλάνε και σε μεγαλύτερο βαθμό αυτοί που καταλήγουν», πρόσθεσε.

Τα Ellinika Hoaxes επαλήθευσαν τον Νοέμβριο του 2021 ότι ο αναπληρωτής υπουργός είχε κάνει λάθος.

Όταν το λάθος άρχισε να κυκλοφορεί ξανά τον Ιούνιο του 2022 χωρίς το κατάλληλο πλαίσιο, το AFP επικοινώνησε με το γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού για περαιτέρω σχόλια.

Σε ένα email της 24ης Ιουνίου, η Μίνα Γκάγκα επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για φραστικό λάθος. «Γιατί σαφώς είπα στην εκπομπή ότι οι ανεμβολίαστοι είναι περισσότεροι στα νοσοκομεία. Συνεχίσαμε σε όλη την εκπομπή να συζητάμε ότι όλα τα επιστημονικά δεδομένα είναι υπέρ του εμβολιασμού, ότι προφυλάσσει το εμβόλιο [κατά του Covid-19] και ότι έχουμε περισσότερους αρρώστους ανεμβολίαστους στα νοσοκομεία».

«Και πιστεύω ότι είναι παραπληροφόρηση του κοινού το να χρησιμοποιείται ένα φραστικό λάθος», πρόσθεσε.

Η Γκάγκα υποστηρίζει τον εμβολιασμό

Την εποχή της συνέντευξης, τον Νοέμβριο του 2021, η Ελλάδα αντιμετώπιζε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 και υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.

Στις 17 Νοεμβρίου 2021, το Υπουργείο Υγείας κατέγραψε 6682 μολύνσεις και 87 θανάτους. Στη συνέχεια, τα κρούσματα αυξήθηκαν μέχρι να φθάσουν στο αποκορύφωμα των 130 θανάτων στις 14 Δεκεμβρίου 2021 και των 50126 κρουσμάτων στις 4 Ιανουαρίου 2022.

Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε τους εμβολιασμούς τον Δεκέμβριο του 2020, με τις πρώτες δόσεις του εμβολίου να καταφθάνουν στις 26 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε τότε σε ένα tweet ότι «ο εμβολιασμός θα γράψει τις τελευταίες γραμμές στον επίλογο αυτής της μάχης κατά της πανδημίας και θα είναι ο πρόλογος μιας νέας εποχής ασφάλειας και ευημερίας (...)».

Η κυβέρνηση είχε καταστήσει στη συνέχεια τον εμβολιασμό υποχρεωτικό τον Ιανουάριο του 2022 για τα άτομα άνω των 60 ετών, με κίνδυνο να τους επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ. Το μέτρο αυτό καταργήθηκε στις 15 Απριλίου από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Η Μίνα Γκάγκα είναι ιατρός με εξειδίκευση στην πνευμονολογία. Διορίστηκε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στις 31 Αυγούστου 2021 και έγινε βασικός παράγοντας στο σχεδιασμό της αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης στην πανδημία.

Ακόμη και πριν από τον διορισμό της ως αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, υποστήριζε τον εμβολιασμό. Έχει ασκήσει κριτική στους ανθρώπους που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, λέγοντας στις 25 Νοεμβρίου 2021 σχετικά με την εξάπλωση του Covid-19, ότι «είναι κυρίως πανδημία ανεμβολίαστων, οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν πολύ λιγότερο».

27 Ιουνίου 2022 Προστέθηκαν δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας