
Όχι, τα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ δεν έχουν ακυρώσει τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ
- Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
- Δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουνίου 2022 στις 14:14
- 6 λεπτά ανάγνωσης
- Του/Της: Théophile BLOUDANIS, Rob LEVER, AFP Ελλάδα, AFP Ηνωμένες Πολιτείες
Πνευματικά δικαιώματα © AFP 2017-2025. Οποιαδήποτε εμπορική χρήση αυτού του περιεχομένου απαιτεί συνδρομή. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.
«Ο Τραμπ επιστρέφει επίσημα!», αναφέρει στα αγγλικά μια ανάρτηση στο Facebook που δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουνίου. Ο χρήστης κοινοποιεί μια εικόνα από ένα Tweet που γράφει, στα αγγλικά: «Έκτακτα νέα! Τα μέλη του Κογκρέσου μόλις συγκάλεσαν έκτακτη συνεδρίαση. Το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ μόλις ακύρωσε τις εκλογές του 2020».
Πάνω από το tweet στα αγγλικά, μια εικόνα περιέχει μια λανθασμένη ελληνική μετάφραση του κειμένου, όπου το «congress» μεταφράζεται ως «συνέδριο», ενώ αναφέρεται στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια παρόμοια ανάρτηση δημοσιεύθηκε στο Facebook εδώ. Συνολικά, οι δημοσιεύσεις αυτές κοινοποιήθηκαν 225 φορές.
Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής. Κανένα ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, δεν έχει ακυρώσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2020. Ως εκ τούτου, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ δεν συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση ως απάντηση.
Καμία «ακύρωση» των εκλογών του 2020
Αυτή η παραπλανητική εικόνα κοινοποιήθηκε από ένα προφίλ στο Facebook, το «Giselle Magkli», το οποίο έχει ήδη διαδώσει ψευδείς πληροφορίες και θεωρίες συνωμοσίας στο παρελθόν: ένας ισχυρισμός που κοινοποίησε έχει ήδη καταρριφθεί από έρευνα του AFP, όπως εδώ.
Καταφέραμε επίσης να βρούμε το αρχικό tweet, από έναν λογαριασμό με το όνομα «Divine Intel». Στα σχόλια, είναι δυνατόν να δούμε ότι αρκετοί χρήστες αμφισβητούν τη γνησιότητα αυτού του ισχυρισμού, γράφοντας μάλιστα «αναφορά στο Twitter για ψευδές και παραπλανητικό περιεχόμενο».
Αρχικά, πραγματοποιήσαμε μια αναζήτηση στις διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης με τις λέξεις-κλειδιά «2020+presidential+election+decertification». Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα που να αναγγέλλουν σαφή «ακύρωση» των προεδρικών εκλογών του 2020.Η ακύρωση των προεδρικών εκλογών του 2020 θα είχε αναπόφευκτα ως αποτέλεσμα ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ωστόσο, βρήκαμε άρθρα από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως οι New York Times ή το ABC news, με ημερομηνία Απριλίου 2022, τα οποία εξηγούν ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί «συνεχίζουν να πιέζουν για την 'ακύρωση' των εκλογών του 2020». Το άρθρο του ABC αναφέρει ακόμη ότι «οι ειδικοί λένε ότι η έκκληση είναι νομικά και συνταγματικά αμφίβολη».
Δεδομένου ότι η εικόνα και το αίτημα δεν διευκρίνιζαν ποιο αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο ήταν, συμβουλευτήκαμε τους ιστότοπους του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών και των ομοσπονδιακών δικαστηρίων των ΗΠΑ.
Έπειτα από αναζήτηση των εγγράφων που είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο του Ανώτατου Δικαστηρίου και αναζήτηση με τις λέξεις-κλειδιά «2020+presidential+election+decertification», δεν βρέθηκε καμία τέτοια απόφαση. Το ίδιο ισχύει και για την ιστοσελίδα των ομοσπονδιακών δικαστηρίων των ΗΠΑ.
Στον ιστότοπο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, δεν υπήρχε καμία πληροφορία για «έκτακτη συνεδρίαση».
Η αδύνατη ακύρωση των προεδρικών εκλογών
Στο άρθρο του ABC news, η νομική αναλύτριαSarah Isgur δήλωσε ότι «η πιστοποίηση γίνεται πριν από την ορκωμοσία. Μετά την ορκωμοσία, ο μόνος νόμιμος ή συνταγματικός τρόπος για την απομάκρυνση ενός προέδρου είναι η παραπομπή του σε δίκη. Τελεία και παύλα. Τέλος».
Το AFP είχε επίσης διαψεύσει τους ισχυρισμούς τον Οκτώβριο του 2021, ζητώντας την αποπιστοποίηση των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ, όπως εδώ. Οι ισχυρισμοί αυτοί επικαλούνταν παρατυπίες στην ψηφοφορία.
Οι εκκλήσεις αυτές βασίζονταν σε αβάσιμους ισχυρισμούς για εκλογικές παρατυπίες μεγάλης κλίμακας στις προεδρικές εκλογές του 2020, τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε από τον Τζο Μπάιντεν. Τέτοιοι ισχυρισμοί έχουν επανειλημμένα καταρριφθεί από το AFP Fact Check και άλλες οργανώσεις.
Δεν υπάρχει πρόβλεψη στο Σύνταγμα των ΗΠΑ για τηνακύρωση των προεδρικών εκλογών- η απομάκρυνση ενός εν ενεργεία προέδρου θα απαιτούσε την παραπομπή του από το αμερικανικό Κογκρέσο ή την επίκληση της 25ης τροπολογίας, εάν ο πρόεδρος είναι «ανίκανος να ασκήσει τις εξουσίες» του αξιώματος. Σε κάθε περίπτωση, ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει την προεδρία.
Οι συνταγματολόγοι σημείωσαν ότι ο νόμος για την εκλογική καταμέτρηση, ο οποίος ψηφίστηκε το 1887, προβλέπει την πιστοποίηση της ψήφου για την εκλογή προέδρου, αλλά δεν έχει καμία πρόβλεψη για την ακύρωση της ψήφου.
Παραπληροφόρηση για τις εκλογές του 2020
Η ανάρτηση στο Facebook, μαζί με την ανάρτηση στο Twitter, είναι μέρος μιας ευρύτερης αφήγησης παραπληροφόρησης στις προεδρικές εκλογές του 2020. Υπήρξαν πολλές θεωρίες σχετικά με την απάτη των ψηφοφόρων ή τις συνωμοσίες γύρω από αυτές τις εκλογές.
Το AFP επικοινώνησε με τον Mike Caulfield, ερευνητή στο Center for an Informed Public του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ. Σε ένα e-mail της 30ής Ιουνίου, εξηγεί ότι μια δημοσίευση που παίρνει τη μορφή «έκτακτης είδησης» παρακινεί τους ανθρώπους να τη κοινοποιήσουν πιο γρήγορα, χωρίς απαραίτητα να την ελέγξουν.
«Μέρος αυτού που παρακινεί τους ανθρώπους είναι η επιθυμία να κοινοποιήσουν πρώτοι κάτι συναρπαστικό. Όταν πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό, όταν πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε οι πρώτοι που θα μοιραστούμε κάτι, συχνά βιαζόμαστε τόσο πολύ που δεν σκεφτόμαστε τα πράγματα καλά ή αποφεύγουμε να κάνουμε τον ελάχιστο έλεγχο που συνήθως θα εφαρμόζαμε».
«Έτσι, η παρουσίαση του 'σπασίματος' χρησιμοποιείται συχνά από ανθρώπους που επιδιώκουν να κάνουν τους ανθρώπους να κοινοποιήσουν ψευδείς ειδήσεις γρήγορα και απερίσκεπτα», πρόσθεσε.
Ο ερευνητής εξηγεί επίσης ότι υπήρχαν πολλά «θέματα» παραπληροφόρησης σχετικά με τις εκλογές του 2020, τα οποία δεν αφορούσαν μόνο την ακύρωσή τους.
«Τα θέματα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, τις ημέρες μετά τις εκλογές, το Sharpiegate είχε εξέχουσα θέση. Αλλά σε μια πρόσφατη προκριματική διαδικασία εδώ, είδαμε καταγγελίες για τα Sharpies να παίρνουν μόλις και μετά βίας ένα retweet».
«Αυτό που βλέπουμε είναι ένα σύνολο μεταβαλλόμενων θεωριών που εντάσσονται σε ορισμένες κύριες κατηγορίες. Πολλές από αυτές είναι ένα ζήτημα κλίμακας, ή λανθασμένης πλαισίωσης. Σίγουρα η εγγραφή θα μπορούσε να είναι καλύτερη, τα ψηφοδέλτια έχουν περιστασιακά λάθη, οι ανησυχίες για την ψηφιακή ασφάλεια είναι βάσιμες. Αλλά πολλοί από τους ισχυρισμούς εμπίπτουν σε αυτές τις μεγάλες κατηγορίες», δήλωσε ο Caulfield, προσθέτοντας ως παράδειγμα διάφορες θεωρίες που κυκλοφορούσαν για τις αμερικανικές εκλογές, όπως η «κρίση Ποτέμκιν», ισχυρισμοί ότι το Covid-19 ή οποιαδήποτε άλλη έκτακτη ανάγκη ήταν ένα μυστικό σχέδιο για να κλέψουν τις εκλογές, ή ισχυρισμοί για ψηφοφόρους που είτε ήρθαν με λεωφορεία από αλλού, είτε για μη πολίτες που ψήφισαν παράνομα.
Δύο χρόνια μετά την εκλογική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ, οι ισχυρισμοί για την ακύρωση των εκλογών συνεχίζουν να κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Mike Caulfield εξηγεί ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο δίκτυο και στην κουλτούρα που έχει διαμορφωθεί γύρω από το «Μεγάλο Ψέμα». «Είναι αυτό που τους ενώνει, είναι αυτό που φέρνει κλικ, είναι αυτό που τους κινητοποιεί. Οι μικρότερες μάχες είναι λιγότερο κεντρικές. Έτσι, αυτό που βλέπουμε είναι ότι ακόμη και καθώς προχωράμε προς τις επόμενες εκλογές, οι αναρτήσεις που τραβούν τη μεγαλύτερη προσοχή εξακολουθούν να είναι αυτές που διατυπώνουν νέους ισχυρισμούς για το 2020».
Ο ερευνητής προσθέτει ότι «θα δούμε πόσο θα αλλάξει αυτό καθώς θα προχωράμε προς τις εκλογές του φθινοπώρου, αλλά θα στοιχημάτιζα ότι θα βλέπουμε ιογενή παραπληροφόρηση για το 2020 μέχρι το 2024. Ο σημερινός συνασπισμός παραμένει θεμελιωμένος σε μια μυθολογία για το 2020 και, εκτός δραματικών γεγονότων, αυτό το πάθος θα είναι δύσκολο να αντικατασταθεί».
Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ προέβη σε πολλαπλούς ισχυρισμούς για να ακυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020. Στο Κογκρέσο διεξάγονται επί του παρόντος καταθέσεις σχετικά με την επίθεση του Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. Στην επιτροπή των ΗΠΑ για την επίθεση στο Καπιτώλιο κατέθεσε στις 28 Ιουνίου μια πρώην κορυφαία υπάλληλος του Λευκού Οίκου, της Κάσιντι Χάτσινσον. Η ίδια έδωσε μερικές από τις πιο εκρηκτικές καταθέσεις μέχρι στιγμής στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;
Επικοινωνήστε μαζί μας