Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ισπανία και στη Ρωσία δεν έχουν «προειδοποιήσει τους εμβολιασμένους κατά του Covid-19 να μην πετάξουν»

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Ισπανικές και ρωσικές αεροπορικές εταιρείες δεν συμβούλευσαν τους επιβάτες που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19 να μην πετάξουν, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν ψευδείς αναρτήσεις και άρθρα που κοινοποιήθηκαν εκατοντάδες φορές στο Facebook. Αυτές οι αναρτήσεις ισχυρίζονται ότι οι αεροπορικές εταιρείες στην Ισπανία και τη Ρωσία έχουν συμβουλεύσει τους εμβολιασμένους να μην ταξιδεύουν με αεροπλάνο λόγω αυξημένου κινδύνου εμφάνισης θρομβώσεων. Αυτό δεν είναι αλήθεια: μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2022, καμία αεροπορική εταιρεία στις χώρες αυτές δεν έχει εκδώσει τέτοια συμβουλή. Το παραπλανητικό βίντεο κυκλοφορεί στην πραγματικότητα στο διαδίκτυο από το 2021. Οι ειδικοί σε θέματα υγείας λένε ότι οι θρόμβοι αίματος είναι πράγματι μια σπάνια παρενέργεια του εμβολίου κατά του Covid-19, αλλά δεν είναι το ίδιο με τους θρόμβους που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

«Οι αεροπορικές εταιρίες προειδοποιούν... Εμβολιασμένοι μην πετάτε, κινδυνεύετε...», γράφει ο τίτλος ενός άρθρου που κοινοποιήθηκε στο Facebook στις 2 Οκτωβρίου 2022.

Το άρθρο περιέχει ένα βίντεο που δείχνει έναν πρώην πολιτικό της Αυστραλίας, Κόρι Μπερνάρντι, να ανακοινώνει στο Sky News Australia ότι «οι αεροπορικές εταιρείες στην Ισπανία και τη Ρωσία προειδοποιούν τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού να μην ταξιδέψουν λόγω του κινδύνου θρόμβων στο αίμα».

Στιγμιότυπο της παραπλανητικής ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 03/10/2022

Μια παρόμοια ανάρτηση, που κοινοποιούσε μόνο το βίντεο, εντοπίστηκε επίσης εδώ στο Facebook. Προηγουμένως κυκλοφόρησε στα γαλλικά εδώ στο Facebook και σε ένα ολλανδικό ιστολόγιο εδώ. Κοινοποιήθηκε επίσης στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα στο Twitter.

Ωστόσο, η δήλωση αυτή είναι ψευδής. Καμία ισπανική ή ρωσική αεροπορική εταιρεία δεν έχει εκδώσει τέτοια σύσταση από τις 3 Οκτωβρίου 2022. Ο ισχυρισμός και το βίντεο κυκλοφορούν από τον Ιούνιο του 2021.

Δεν υπάρχουν τέτοιες συστάσεις

Ο ισχυρισμός αυτός επαληθεύτηκε το 2021 και πιο πρόσφατα, τον Μάιο του 2022, από την AFP Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας.

Το βίντεο που εμφανίζεται στις αναρτήσεις στο Facebook προέρχεται από μια αρθρογραφία που μεταδόθηκε στις 11 Ιουνίου 2021 στην αυστραλιανή έκδοση του Sky News και παρουσιάστηκε από τον Κόρι Μπερνάρντι, έναν αμφιλεγόμενο πρώην γερουσιαστή της Αυστραλίας. Στη συγκεκριμένη αρθρογραφία, ο παρουσιαστής κατήγγειλε τους «διψασμένους για εξουσία πλουτοκράτες» που είχαν «αποκρύψει τα γεγονότα» και αμφισβήτησε το εμβόλιο.

Ο Chris Goater, επικεφαλής της εταιρικής επικοινωνίας της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), η οποία εκπροσωπεί 290 αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot και της μεγαλύτερης ισπανικής αεροπορικής εταιρείας Iberia, δήλωσε στο AFP σε ένα email στις 4 Οκτωβρίου, ότι ο οργανισμός του κλάδου «δεν γνώριζε ακόμα οποιαδήποτε τέτοια επικοινωνία από οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία».

«Η θέση μας για την πλήρη αναλήθεια αυτής της φήμης παραμένει αμετάβλητη», πρόσθεσε.

Σε δελτίο τύπου του Ιουλίου 2021, η ΙΑΤΑ ενημέρωσε ότι η ιατρική συμβουλευτική της ομάδα δεν είχε θεωρήσει ότι οι θρόμβοι αίματος που προκαλούνται από το εμβόλιο αποτελούν κίνδυνο.

«Επίσης, δεν γνωρίζουμε να υπάρχει κάποια υπόδειξη στην ιατρική βιβλιογραφία ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο πρόκλησης θρόμβων αίματος [γνωστό ως επαγόμενο από εμβόλιο ανοσοποιητική θρομβωτική θρομβοπενία TTS], το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως σπάνια παρενέργεια ενός ή ενδεχομένως δύο τύπων εμβολίων Covid, έχει οποιαδήποτε επίπτωση στα αεροπορικά ταξίδια».

Τον Μάιο του 2021 η Aeroflot ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για την «υποστήριξη του μαζικού εμβολιασμού», με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο Mikhail Poluboyarinov να αναφέρει σε δελτίο τύπου ότι η προώθηση του εμβολίου Covid-19 ήταν σημαντική για την αποκατάσταση της βιομηχανίας.

«Η προώθηση του εμβολιασμού είναι η συμβολή μας στη διευκόλυνση της πλήρους ανάκαμψης των αεροπορικών μεταφορών και στην παροχή ευκολίας και άνεσης στους επιβάτες μας», αναφέρει σε αυτό το κείμενο.

Και προσθέτει : «Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής πρωτοβουλίας για την ενθάρρυνση του μαζικού εμβολιασμού».

Μια αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά, δεν βρήκε καμία αναφορά του ψευδούς ισχυρισμού της ανάρτησης στον ιστότοπο της Aeroflot ή στα δημοσιευμένα δελτία τύπου της.

Η Iberia δήλωσε στο AFP τον Μάιο του 2022 ότι «δεν έχει κάνει ποτέ καμία σύσταση με αυτή την έννοια». Η αεροπορική εταιρεία εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη πολιτική Covid-19 για τους ταξιδιώτες, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Θρόμβοι αίματος

Υπάρχουν δύο τύποι εμβολίων Covid-19: τα εμβόλια mRNA που αναπτύχθηκαν πρόσφατα (Pfizer-BioNTech και Moderna) και τα λεγόμενα εμβόλια με ιούς-φορείς (AstraZeneca και Johnson) που παρασκευάζονται με μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται ήδη εδώ και δεκαετίες. Ο τρόπος λειτουργίας των εμβολίων mRNA εξηγείται σε αυτό το βίντεο του AFP:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2021 ότι οι θρόμβοι αίματος θα πρέπει να αναφέρονται ως «πολύ σπάνια» παρενέργεια των εμβολίων Covid-19 της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, τα οποία είναι εμβόλια με ιούς-φορείς. Τον επόμενο μήνα, δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα στοιχεία» που να θεωρούνται ύποπτα για τη σχέση μεταξύ των εμβολίων mRNA και θρόμβωσης.

Θρόμβωση που προκαλείται από μακρά πτήση υπάρχει, αλλά είναι σημαντικά διαφορετική από εκείνη που σχετίζεται, σε σπάνιες παρενέργειες, με ορισμένα εμβόλια Covid-19.

Σε ένα mail από τις 5 Οκτωβρίου, εκπρόσωπος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας δήλωσε στο AFP ότι «ο κίνδυνος θρόμβωσης οροθετείται από κλινικά και αιματολογικά χαρακτηριστικά του ατόμου και από ειδικό ιστορικό νοσημάτων στα οποία δεν περιλαμβάνεται ούτε η νόσηση ούτε ο εμβολιασμός με τον κορονοϊό με βάση τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα».

Η Marie-Antoinette Sevestre-Pietri, καθηγήτρια Αγγειολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αμιένης και πρόεδρος της Γαλλικής Εταιρείας Αγγειολογίας, επιβεβαίωσε επίσης στο AFP τον Μάιο του 2021 ότι οι δύο τύποι θρόμβωσης δεν έχουν «καμία σχέση» μεταξύ τους.

«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην επιβιβαστεί ένας ασθενής σε μια πτήση με το πρόσχημα ότι είναι εμβολιασμένος», είπε η Sevestre-Pietri.

«Η θρόμβωση που σχετίζεται με τα αεροπορικά ταξίδια είναι ένας παράγοντας κινδύνου που είναι γνωστός εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία», εξήγησε. Το 2007, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε έκθεση που επιβεβαίωνε τον αυξημένο κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών.

Όσον αφορά τη λεγόμενη «άτυπη» θρόμβωση που προκαλείται από ορισμένα εμβόλια σε σπάνιες περιπτώσεις, πρόκειται για «ανοσολογική θρόμβωση». «Πρόκειται για μια αλλεργία στα συστατικά του εμβολίου που θα ενεργοποιήσει την πήξη με την εμφάνιση θρόμβων αίματος παντού ή σε ασυνήθιστα σημεία, όπως οι εγκεφαλικές φλέβες ή οι πεπτικές φλέβες», πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος» να θεωρείται ότι ένα ταξίδι με αεροπλάνο ευνοεί μια άτυπη θρόμβωση που συνδέεται με το εμβόλιο, δήλωσε η καθηγήτρια Sevestre-Pietri, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει «καμία σχετική περιγραφή τέτοιας περίπτωσης».

Μετάφραση και προσαρμογή
ΕΜΒΟΛΙΑ