Αυτή η φωτογραφία του 2021 δείχνει ηλιακούς συλλέκτες στην Ινδία, όχι ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα

  • Δημοσιεύθηκε στις 24 Ιουλίου 2024 στις 15:29
  • Επικαιροποιήθηκε 5 Νοεμβρίου 2024 στις 08:28
  • 5 λεπτά ανάγνωσης
  • Του/Της: Magdalini GKOGKOU, AFP Ελλάδα
Μια φωτογραφία που απεικονίζει ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στην ινδική πολιτεία Ρατζαστάν κοινοποιήθηκε από Έλληνες χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τον ψευδή ισχυρισμό ότι δείχνει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα, είτε στην Κοζάνη είτε στην περιοχή της Θεσσαλίας. Βρήκαμε τη φωτογραφία του 2021 στη δική μας βάση δεδομένων, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Το φωτοβολταϊκό πάρκο κοντά στην Κοζάνη είναι πολύ μικρότερο.

«Ο κάμπος τής Κοζάνης.4500 χλδς στρέμματα.Ένα καταπράσινο ειδυλλιακό τοπίο,φιλικό πρός το περιβάλλον. Μία όαση δροσιάς,κόντρα στήν υπερθέρμανση τού πλανήτη κ τήν κλιματική κρίση που θά μάς πεθάνει ούλους», γράφει αυτή η ανάρτηση στο Facebook από τις 15 Ιουλίου, η οποία έχει κοινοποιηθεί από τότε περισσότερες από 300 φορές. Η φωτογραφία δείχνει μια πολύ μεγάλη περιοχή με ηλιακούς συλλέκτες.

Τον ίδιο ισχυρισμό με την εικόνα κοινοποίησαν και άλλοι χρήστες στο Facebook (εδώεδώ και εδώ).

«Έχουν διαλύσει τη χώρα μας δυστυχώς!!», γράφει ένας χρήστης. «Θα τρώμε ηλιακά πάνελ σε λίγο καιρό», γράφει ένας άλλος. 

Ο ισχυρισμός επανεμφανίστηκε τον Νοέμβριο του 2024, όταν ένας χρήστης του Facebook έκανε μια ανάρτηση με τη φωτογραφία σε ένα βίντεο με περισσότερες από 1.800 κοινοποιήσεις, υπονοώντας ψευδώς ότι ήταν από τη Θεσσαλία. Ενώ υπάρχουν πράγματι πολλές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας (παραδείγματα εδώ κι εδώ), η εν λόγω φωτογραφία δεν τις απεικονίζει. 

Το AFP έχει προηγουμένως επαληθεύσει άλλους ισχυρισμούς σχετικά με εναλλακτικές πηγές ενέργειας, για παράδειγμα εδώ και εδώ.

Παρόλο που υπάρχει ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη, η φωτογραφία που κοινοποιήθηκε με τον ψευδή ισχυρισμό δείχνει στην πραγματικότητα ηλιακούς συλλέκτες στο φωτοβολταϊκό πάρκο Bhadla στο Ρατζαστάν στην Ινδία, και τραβήχτηκε το 2021. Το πάρκο στην Ινδία είναι πάνω από 12 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Κοζάνης.

Image
Στιγμιότυπο οθόνης της ψευδούς ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 23/7/2024

Μια φωτογραφία του 2021 ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ινδία

Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μάς οδήγησε σε ένα άρθρο του 2022 με τίτλο «Ευκαιρία καθαρών μηδενικών εκπομπών της Ινδίας» και μια φωτογραφία τραβηγμένη από τον «Sajjad Hussain / AFP».

Ψάχνοντας στο αρχείο φωτογραφιών του AFP, επιβεβαιώσαμε ότι η εικόνα τραβήχτηκε πράγματι στις 6 Οκτωβρίου 2021, από τον φωτογράφο του AFP Sajjad Hussain στην τοποθεσία Bhadla.

Πιο συγκεκριμένα, η λεζάντα περιγράφει τη φωτογραφία ως μια εικόνα που «δείχνει ηλιακούς συλλέκτες στον χώρο των έργων ηλιακής ενέργειας της εταιρείας Saurya Urja Company of Rajasthan Limited, στο Φωτοβολταϊκό Πάρκο Bhadla στο Bhadla, στη βόρεια ινδική πολιτεία Ρατζαστάν».

Image
Στιγμιότυπο οθόνης της εν λόγω φωτογραφίας στο αρχείο του AFP. Λήψη εικόνας: 23/7/2024

Το AFP έκανε ρεπορτάζ για το φωτοβολταϊκό πάρκο Bhadla το 2021 (αρχειοθετημένο εδώ). Βρίσκεται στο Ρατζαστάν, μια πολιτεία στη βορειοδυτική Ινδία, η οποία εκτιμάται ότι έχει 325 ηλιόλουστες μέρες κάθε χρόνο.

Το πάρκο Bhadla θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με έκταση 56.000.000 τετραγωνικά μέτρα, συνολική εγκατεστημένη ισχύ 2.245 MW και πάνω από 10 εκατομμύρια ηλιακούς συλλέκτες. Υπολογίζεται ότι αυτή η ποσότητα ενέργειας είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Η Ινδία έχει δεσμευτεί ότι το 50% της αθροιστικής εγκατεστημένης ισχύος [η ποσότητα ενέργειας που μπορεί να παράγει ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας] ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από μη ορυκτά καύσιμα έως το 2030, αν και η χώρα είναι μεταξύ εκείνων που εκπέμπουν τα περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου παγκοσμίως (αρχειοθετημένο εδώ).

Image
Γράφημα που δείχνει τις ετήσιες εκπομπές CO2 από ορυκτά καύσιμα ανά περιοχές/χώρες από το 1850 έως το 2022 (AFP / Sabrina BLANCHARD)

Το AFP βρήκε παρόμοιες φωτογραφίες του προαναφερθέντος φωτοβολταϊκού πάρκου στο αρχείο φωτογραφιών του πρακτορείου, όπως φαίνεται παρακάτω.

Image
Εικόνα που τραβήχτηκε στις 6 Οκτωβρίου και δείχνει ηλιακούς συλλέκτες στον χώρο των έργων ηλιακής ενέργειας της εταιρείας Saurya Urja Company of Rajasthan Limited, στο Φωτοβολταϊκό Πάρκο Bhadla στο Bhadla, στη βόρεια ινδική πολιτεία Ρατζαστάν (AFP / SAJJAD HUSSAIN)
Image
Εικόνα που τραβήχτηκε στις 6 Οκτωβρίου και δείχνει ηλιακούς συλλέκτες στον χώρο των έργων ηλιακής ενέργειας της εταιρείας Saurya Urja Company of Rajasthan Limited, στο Φωτοβολταϊκό Πάρκο Bhadla στο Bhadla, στη βόρεια ινδική πολιτεία Ρατζαστάν (AFP / SAJJAD HUSSAIN)

Ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη

Το 2022 εγκαινιάστηκε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια κοντά στην πόλη της Κοζάνης (ακριβής τοποθεσία εδώ).

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του, πρόκειται για ένα έργο ισχύος 204MW, που καλύπτει 4.500.000 τετραγωνικά μέτρα γης και παράγει ενέργεια για 75.000 νοικοκυριά.

Το πάρκο παραγωγής ηλιακής ενέργειας θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα.

Image
Ηλιακοί συλλέκτες κοντά στην Κοζάνη, περίπου 480 χιλιόμετρα βόρεια από την Αθήνα, στις 6 Απριλίου 2022 (AFP / SAKIS MITROLIDIS)

Το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη χρησιμοποιεί ηλιακούς συλλέκτες διπλής όψης, οι οποίοι λειτουργούν σαν κανονικοί ηλιακοί συλλέκτες απορροφώντας απευθείας το ηλιακό φως και μετατρέποντάς το σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά δεσμεύουν επίσης το φως που περνά μέσα από τον συλλέκτη και αντανακλάται πίσω από μια επιφάνεια, επιτρέποντάς του να απορροφηθεί και πάλι και να μετατραπεί σε πρόσθετη ηλιακή ενέργεια, αυξάνοντας έτσι την απόδοσή των ηλιακών πάνελ.

Η κατασκευή δομών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τις τοπικές κοινότητες. Για παράδειγμα, το 2022, κάτοικοι του χωριού Καλαμιά Κοζάνης διαμαρτυρήθηκαν και κατάφεραν να σταματήσουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στην περιοχή τους.

Το άρθρο ενημερώθηκε για να συμπεριλάβει έναν ψευδή ισχυρισμό από τον Νοέμβριο του 2024
4 Νοεμβρίου 2024 Το άρθρο ενημερώθηκε για να συμπεριλάβει έναν ψευδή ισχυρισμό από τον Νοέμβριο του 2024

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας