Ο μέσος της Δανίας, Κρίστιαν Έρικσεν, στην προπόνηση της ομάδας στις 11 Ιουνίου 2021 στην Κοπεγχάγη. ( AFP / Jonathan NACKSTRAND)

Ο Κρίστιαν Έρικσεν δεν κατέρρευσε επειδή είχε εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Όταν ο Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε στο γήπεδο κατά τη διάρκεια αγώνα για το Euro 2020, αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα ανά τον κόσμο παρουσίασαν τον ισχυρισμό πως ο Δανός ποδοσφαιριστής είχε εμβολιαστεί κατά της Covid-19. Ως πηγή, αναφέρεται μια υποτιθέμενη συνέντευξη του ιατρού της Ίντερ, όπου ο Έρικσεν αγωνίζεται. Ωστόσο, όπως επιβεβαίωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός, αυτή η συνέντευξη δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Και τόσο ο προπονητής της Ίντερ, όσο και η Δανική Ποδοσφαιρική Ένωση, επιβεβαιώνουν: ο Έρικσεν δεν είχε νοσήσει από κορονοϊό, ούτε είχε εμβολιαστεί.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 12 Ιουνίου 2021, στο 42ο λεπτό της αναμέτρησης ανάμεσα στη Δανία και τη Φινλανδία για το Euro 2020, ο Δανός ποδοσφαιριστής Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε ξαφνικά μέσα στο γήπεδο.

Οι ιατροί της ομάδας της Δανίας έσπευσαν στον αγωνιστικό χώρο, όπου και πραγματοποίησαν καρδιομαλάξεις στον 29χρονο μέσο. Ο Έρικσεν σήμερα είναι καλύτερα, αλλά τις αμέσως επόμενες ώρες μετά το συμβάν άρχισε να διαδίδεται ταχύτατα στα κοινωνικά δίκτυα, ανά τον κόσμο, η πληροφορία πως το περιστατικό οφειλόταν στο ότι ο ποδοσφαιριστής είχε εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

Ως πηγή, αναφερόταν μια συνέντευξη που είχε δώσει ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της Ίντερ, της ιταλικής ομάδας όπου ο Έρικσεν αγωνίζεται.

Ωστόσο, ο ραδιοφωνικός σταθμός που φερόταν να έχει φιλοξενήσει την συνέντευξη διευκρίνισε πως τέτοια συνέντευξη δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, ενώ τόσο ο προπονητής της Ίντερ όσο και η Δανική Ποδοσφαιρική Ένωση δήλωσαν πως ο Έρικσεν δεν είχε εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

Μια από τις σχετικές αναρτήσεις, λήψη εικόνας στις 15 Ιουνίου 2021

Ο ραδιοφωνικός σταθμός διαψεύδει

Στην Ελλάδα, ο ισχυρισμός μεταδόθηκε τόσο μέσα από λογαριασμούς στο Facebook (για παράδειγμα, εδώ), όσο και από Μέσα όπως το Pronews και το Μακελειό, και ιστοσελίδες (για παράδειγμα, εδώ).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αναφερόταν ότι ο Έρικσεν είχε εμβολιαστεί ή θεωρούνταν πιθανόν να είχε εμβολιαστεί με Pfizer-BioNTech ή Moderna, δίχως να παρουσιάζονται οποιαδήποτε στοιχεία γι' αυτό. Κάποιες δημοσιεύσεις ανέφεραν πως είχε εμβολιαστεί στις 31 Μαΐου 2021, ενώ άλλες την ημέρα πριν από τον αγώνα, στις 11 Ιουνίου 2021.

Σύμφωνα με ένα tweet, που αναδημοσιεύτηκε ευρέως, την πληροφορία φέρεται να αποκάλυψε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σε Ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό ο καρδιολόγος και επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της Ίντερ.

Το ίδιο βράδυ, ωστόσο, ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Sportiva διέψευσε πως τέτοιου είδους συνέντευξη είχε φιλοξενηθεί σε δική του εκπομπή.

«Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτό το tweet είναι ψευδείς. Δεν μεταδώσαμε ποτέ οποιαδήποτε δήλωση της ιατρικής ομάδας της Ίντερ σχετικά με την κατάσταση του Κρίστιαν Έρικσεν», δήλωσε ο σταθμός, προειδοποιώντας για την λήψη μέτρων εάν το επίμαχο tweet δεν αποσυρθεί.

Ένα από τα παραπλανητικά βίντεο, λήψη στις 17 Ιουνίου 2021

«Δεν είχε νοσήσει από κορονοϊό, ούτε είχε εμβολιαστεί»

Στις 14 Ιουνίου 2021, το AFP επικοινώνησε με την Δανική Ποδοσφαιρική Ένωση. Ένας εκπρόσωπος δήλωσε:

«Μπορώ να αναφερθώ μόνο σε όσα είπε ο προπονητής μας σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου, ότι δηλαδή η Δανική Ποδοσφαιρική Ένωση δεν εμβολίασε τους παίκτες. Εάν εμβολιάστηκαν, αυτό έγινε μέσω του συλλόγου τους. Αυτή είναι η μόνη δήλωση στην οποία μπορώ να παραπέμψω».

Αλλά όλα δείχνουν πως ο Έρικσεν δεν είχε εμβολιαστεί ούτε μέσω του συλλόγου όπου αγωνίζεται. Δημοσιεύματα σε Μέσα πολλών χωρών εμφανίζουν τον προπονητή του Έρικσεν στην Ίντερ, Τζουζέπε Μαρότα, να δηλώνει πως ο Έρικσεν «δεν είχε νοσήσει από κορονοϊό, ούτε και είχε εμβολιαστεί απέναντί του» (παραδείγματα εδώ, εδώ, εδώ, κι εδώ).

Επίσης, ο Μαρότα ακούγεται να λέει πως ο Έρικσεν δεν είχε εμβολιαστεί και κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του Rai-TV (εδώ, μετά το 05:50). Στις 14 Ιουνίου 2021, το AFP επικοινώνησε εκ νέου με την Ίντερ, με την απάντηση του ποδοσφαιρικού συλλόγου να εκκρεμεί.

Η σύγχυση σχετικά με τις πληροφορίες γύρω από τον υποτιθέμενο εμβολιασμό του Έρικσεν είναι πιθανό να έχει προέλθει από μια προ μηνός συνέντευξη του ιατρού της ομάδας της Ίντερ, Πιέτρο Βόλπι.

Στις 18 Μαΐου 2021, η αθλητική εφημερίδα La Gazzetta dello Sport φιλοξένησε δήλωση του ιδίου, με βάση την οποία σημείωνε πως «πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, όλοι οι παίκτες θα έχουν εμβολιαστεί».

Αλλά, η διοργάνωση στην οποία ο Βόλπι αναφερόταν ήταν η Serie A, το πρωτάθλημα Ιταλίας, και όχι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Μετάφραση και προσαρμογή
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ (COVID-19) ΕΜΒΟΛΙΑ