Όχι, η δήλωσή του Μπίλ Γκέιτς το 2011 αναφερόταν στον εμβολιασμό για την μείωση της πληθυσμιακής ανάπτυξης, όχι του πληθυσμού

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Μια ανάρτηση στο Facebook παρουσιάζει το πρωτοσέλιδο μιας αγγλόφωνης εφημερίδας, το 2011, με τίτλο που εμφανίζει τον Μπιλ Γκέιτς να έχει καλέσει για μείωση του πληθυσμού μέσω υποχρεωτικού εμβολιασμού. Η ανάρτηση, που έχει κοινοποιηθεί εκατοντάδες φορές σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, κάνει μια σύνδεση με τον σημερινό εμβολιασμό κατά της Covid-19, τον οποίο ο Γκέιτς έχει υποστηρίξει και χρηματοδοτήσει. Ο ισχυρισμός πως υπήρχε σχέδιο του Γκέιτς για μείωση του πληθυσμού μέσω εμβολιασμού είναι ψευδής. Ο Γκέιτς έχει υποστηρίξει την μείωση της πληθυσμιακής ανάπτυξης, όχι του ίδιου του πληθυσμού. Και η εφημερίδα που δημοσίευσε το συγκεκριμένο άρθρο, η οποία δεν εκδίδεται πλέον, αποτελεί αναξιόπιστη πηγή που έχει δημοσιεύσει αρκετές θεωρίες συνωμοσίας.

Η ανάρτηση έγινε στο Facebook στις 9 Ιουνίου 2021, και έχει ξεπεράσει τις 1.000 κοινοποιήσεις έκτοτε.

Παρουσιάζει το πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας με τον τίτλο The Sovereign Independent. Ο κύριος τίτλος στο πρωτοσέλιδο λέει στα αγγλικά: «Μείωση πληθυσμού μέσω υποχρεωτικού εμβολιασμού: Η λύση του μηδενικού άνθρακα». Στα δεξιά του τίτλου βίσκεται μια φωτογραφία του Μπιλ Γκέιτς, στον οποίο αποδίδεται η δήλωση.

Το κείμενο που έχει προστεθεί κάτω από την εικόνα αναφέρει: «ΤΙΤΛΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2011. ΜΕΙΩΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ. Η ΠΙΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΛΥΣΗ!» Πάνω από την εικόνα, υπάρχει η δήλωση πως «ΟΣΟ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΖΕΤΕ ΕΣΕΙΣ... ΤΟΣΟ ΤΟ ΑΝΕΒΑΖΩ ΕΓΩ».

Ωστόσο, ο ισχυρισμός που παρουσιάζεται στην ανάρτηση και οδηγεί σε σύνδεση με τον σημερινό εμβολιασμό κατά της Covid-19, είναι ψευδής. Η δήλωση που έκανε ο Γκέιτς αναφερόταν αποκλειστικά σε μείωση του ρυθμού της ανάπττυξης του πληθυσμού, και όχι στην μείωση του ίδιου του πληθυσμού.

Η θεωρία συνωμοσίας που θέλει τον Γκέιτς να έχει ένα σχέδιο για μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά έως και 15% έχει κοινοποιηθεί για μακρύ χρονικό διάστημα, αλλά αναθερμάνθηκε από το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020 κι έκτοτε.

Η παραπλανητική ανάρτηση, λήψη φωτογραφίας στις 22 Ιουνίου 2021

Τι ισχυρίστηκε η εφημερίδα

Στην εικόνα της ανάρτησης βλέπουμε πως η εφημερίδα ονομάζεται The Sovereign Independent. Αλλά, τόσο η ακριβής ημερομηνία, όσο και οι δηλώσεις σε μαύρο φόντο που συνοδεύουν τον κεντρικό τίτλο, δεν είναι ευδιάκριτες λόγω της χαμηλής ποιότητας της φωτογραφίας.

Τον Οκτώβριο του 2020, αφότου εμφανίστηκε στα ολλανδικά, ο ίδιος ισχυρισμός καταρρίφθηκε από το AFP στην Ολλανδία.

Το AFP Ελλάδας έκανε μια διαδικτυακή αναζήτηση των όρων «depopulation through forced vaccination sovereign independent», δηλαδή του κεντρικού τίτλου στο πρωτοσέλιδο και του τίτλου της εφημερίδας, και οδηγήθηκε σε μια αποθηκευμένη εκδοχή της πλήρους έκδοσης του συγκεκριμένου φύλλου, που επιβεβαιώνεται από τον τίτλο στο πρωτοσέλιδο. Επιβεβαιώνεται πως η έκδοση με αυτόν τον τίτλο ήταν από την Sovereign Independent, μια ιρλανδική εφημερίδα, τον Ιούνιο του 2021.

Μέσα στις 28 σελίδες του φύλλου βρίσκονται άρθρα σε θέματα που κυμαίνονται από τον εμβολιασμό έως τις θεωρίες συνωμοσίας για την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το 2001. Εάν κάποιος προσπαθήσει σήμερα να μπει στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, δεν θα έχει αποτέλεσμα, καθώς η εφημερίδα έχει τερματίσει την λειτουργία της έκτοτε. Σύμφωνα με αυτή τη βάση δεδομένων, το διάστημα που εκδιδόταν η εφημερίδα ήταν από τον Μάιο του 2011 έως και τον Απρίλιο του 2013.

Πέρα από την δήλωση που παρουσιάζεται στο πρωτοσέλιδο, ο Γκέιτς αναφέρεται επίσης στην δέκατη σελίδα, όπου και συνεχίζει το άρθρο που τον αφορά. Το σημείο που αναφέρεται σε εκείνον, λέει:

«Ας περάσουμε στο συνέδριο TED του 2010. Ο κύριος Μπιλ Γκέιτς, ιδιοκτήτης της Microsoft, της μεγαλύτερης εταιρείας υπολογιστών στον πλανήτη. Τι έχει να κάνει με τα εμβόλια ο Μπιλ Γκέιτς, θα αναρωτιέστε; Δείτε τη δήλωση στο πρωτοσέλιδο. Αυτή ήταν η ΑΚΡΙΒΗΣ δήλωσή του. Αρχίζετε να καταλαβαίνετε τώρα;».

Το σχετικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, λήψη εικόνας στις 22 Ιουνίου 2021

Τι είπε ο Γκέιτς στην πραγματικότητα στην ομιλία του το 2010;

Πραγματοποιήσαμε μια διαδικτυακή αναζήτηση με τις λέξεις που αναφέρονται στη δήλωση, και εντοπίσαμε την ομιλία του Μπιλ Γκέιτς στο TED. Έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2010 και αφορούσε το θέμα της μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Γκέιτς προβαίνει στη δήλωση περίπου από το 4:33 κι έπειτα.

Ο Γκέιτς λέει στην ομιλία του πως τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα σχετίζονται με το μέγεθος του πληθυσμού, την ενέργεια που αυτός καταναλώνει και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει. Για να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα, καθεμία από τις τρεις παραμέτρους πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ως προς την αύξηση του πληθυσμού, λέει ο Γκέιτς: «Ο κόσμος έχει σήμερα 6,8 δις ανθρώπους, και κατευθύνεται στο να φτάσει έως και τα 9 δις. Τώρα, εάν κάνουμε μια πραγματικά καλή δουλειά ως προς τα νέα εμβόλια, τα συστήματα υγείας, τις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας, θα μπορούσαμε ίσως να μειώσουμε τον αριθμό αυτό κατά 10% ή 15%».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται στην μείωση της ανάπτυξης του πληθυσμού κατά «10% ή 15%» για να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα, και όχι στη μείωση του ίδιου του πληθυσμού.

Ένα αντίγραφο της ομιλίας στα ελληνικά είναι διαθέσιμο εδώ.

Η δήλωση του Γκέιτς από το 2010 παρερμηνεύεται συχνά. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται στην Sovereign Independent έχει καταρριφθεί και σε άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Γεωργία, η Αυστραλία, και η Ινδία.

Ποια είναι η θέση του Γκέιτς για τον εμβολιασμό

Ο Γκέιτς έχει δηλώσει ανοιχτά ότι ο εμβολιασμός θα οδηγήσει στην μείωση των ποσοστών παιδικής θνησιμότητας, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την πιθανότητα ενός παιδιού να επιβιώσει έως και την ενηλικίωση.

Αυτό με την σειρά του θα ενθαρρύνει τους γονείς να έχουν μικρότερες οικογένειες. Στην ετήσια επιστολή του για το 2011, λέει πως «καθώς το ποσοστό θανάτου σε παιδική ηλικία μειώνεται, σε 10 με 20 χρόνια αυτή η μείωση θα σχετίζεται έντονα με την απόφαση των οικογενειών να έχουν λιγότερα παιδιά. Ενώ μπορεί να φαντάζει λογικό η σωτηρία των παιδιών να οδηγεί σε υπερπληθυσμό, ισχύει το αντίθετο».

Ο Γκέιτς, που είναι κυρίως γνωστός ως συνιδρυτής της Microsoft το 1975, ίδρυσε το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς το 2000 από κοινού με τη σύζυγό του. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, το Ίδρυμα έχει ξοδέψει 53,8 δις δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς έκτοτε.

Ύστερα από το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19, κάλεσε τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου να επενδύσουν στην ανάπτυξη των εμβολίων. Τον Δεκέμβριο του 2020, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς είχε επενδύσει συνολικά 1,75 δις δολάρια στην καταπολέμηση της Covid-19, μέσα από την ανάπτυξη και διανομή εμβολίων, περιλαμβανομένων των κεφαλαίων που διέθεσε στην πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Covax, και της απευθείας οικονομικής υποστήριξης που παρείχε σε ορισμένους παρασκευαστές εμβολίων.

13 Ιουλίου 2021 Επικαιροποίηση για να διευκρινιστεί στην τέταρτη παράγραφο ότι ο Γκέιτς το 2010 αναφερόταν αποκλειστικά σε μείωση της ανάπτυξης του πληθυσμού.
23 Ιουνίου 2021 Αυτό το ρεπορτάζ έχει ανανεωθεί για να προστεθεί η υπογραφή του συντάκτη.
Μετάφραση και προσαρμογή
ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΣ ΕΜΒΟΛΙΑ