Αυτή η φωτογραφία δεν είναι από πρόσφατη διαδήλωση ενάντια στα εμβόλια για τον κορονοϊό στο Παρίσι

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Ορισμένες viral αναρτήσεις στο Facebook παρουσιάζουν ένα μεγάλο πλήθος, κατά τα φαινόμενα στο Παρίσι, το οποίο υποστηρίζουν πως διαδηλώνει κατά των εμβολίων για την Covid-19. Συνολικά, στα τέλη Ιουλίου, οι αναρτήσεις αυτές κοινοποιήθηκαν περισσότερες από 1.300 φορές σε λιγότερες από 24 ώρες. Ο ισχυρισμός τους, ωστόσο, είναι ψευδής: η λήψη της φωτογραφίας δεν έγινε το 2021, αλλά το 2018, και το πλήθος πανηγυρίζει την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου από τη Γαλλία.

«ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΕΙΠΑΝ ΕΝΑ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ....ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΠΟΥ ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...», αναφέρει μια ανάρτηση που έγινε στο Facebook την Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021, και συνοδεύεται από μια φωτογραφία που δείχνει μια μεγάλη συγκέντρωση.

Η ανάρτηση υποστηρίζει ότι το πλήθος που εμφανίζεται στη φωτογραφία διαδηλώνει κατά των εμβολίων για την Covid-19, στο πλαίσιο των πρόσφατων διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στη Γαλλία αυτό το μήνα. Συνολικά, οι αναρτήσεις στο Facebook που παραθέτουν αυτή τη φωτογραφία και παρόμοιο ισχυρισμό (παράδειγμα εδώ) έχουν κοινοποιηθεί σε μια μέρα περισσότερες από 1.300 φορές, και έχουν συγκεντρώσει περίπου 60.000 προβολές, σύμφωνα με δεδομένα του Facebook.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός που παρουσιάζουν είναι ψευδής: η φωτογραφία δεν τραβήχτηκε το 2021, αλλά το 2018. Και το πλήθος που απεικονίζει πανηγυρίζει την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2018.

Η παραπλανητική ανάρτηση στο Facebook, λήψη εικόνας στις 27 Ιουλίου 2021

Η αναζήτηση δείχνει ότι η φωτογραφία έχει χρησιμοποιηθεί ξανά

Μια αναζήτηση της φωτογραφίας στη μηχανή αναζήτησης της Google δείχνει πως έχει χρησιμοποιηθεί στο Διαδίκτυο ξανά στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, έχει χρησιμοποιηθεί σε ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν στα μέσα Ιουλίου 2018 (παράδειγμα εδώ), τα οποία κάλυψαν τους πανηγυρισμούς στο Παρίσι, μετά την νίκη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Γαλλίας στον τελικό απέναντι στην Κροατία, για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018, που διεξήχθη στη Ρωσία.

Η λήψη της φωτογραφίας έγινε από την κορυφή της Αψίδας του Θριάμβου, στο Παρίσι, και η φωτογραφία δείχνει το συγκεντρωμένο πλήθος που πανηγύριζε στην λεωφόρο Champs-Elysées. Στην ιστοσελίδα του AFP, μπορούμε να δούμε ότι η λήψη της έγινε από τον φωτορεπόρτερ του AFP, Ludovic Marin, στις 15 Ιουλίου 2018.

Η φωτογραφία στην ιστοσελίδα του AFP, λήψη εικόνας στις 27 Ιουλίου 2021

Στο κολάζ που ακολουθεί, μπορούμε να δούμε την αρχική φωτογραφία και την φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Facebook.

Στα αριστερά, βρίσκεται η φωτογραφία του Facebook, η οποία αποτελεί εμφανώς περικομμένη εκδοχή της αρχικής φωτογραφίας, που βρίσκεται στα δεξιά.

Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για την ίδια φωτογραφία από τους καπνούς, που και στις δύο εκδοχές μπορούν να εντοπιστούν στα ίδια ακριβώς σημεία, τόσο ως προς τα κτίρια όσο και ως προς τα δέντρα.

Στα αριστερά, η φωτογραφία που κοινοποιήθηκε στο Facebook στα τέλη Ιουλίου 2021. Στα δεξιά, η αρχική φωτογραφία που τραβήχτηκε τον Ιούλιο του 2018.

Αυτή δεν είναι η μόνη φωτογραφία από τους ποδοσφαιρικούς πανηγυρισμούς του 2018 στο Παρίσι, που έχει παρουσιαστεί ως φωτογραφία από τις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά του «πιστοποιητικού εμβολιασμού» στη Γαλλία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα επιτρέπει σε αρκετούς δημόσιους χώρους την είσοδο μόνο όσων έχουν εμβολιαστεί, έχουν αρνητικό τεστ PCR, ή πιστοποιητικό νόσησης από Covid-19.

Την περασμένη βδομάδα, άλλη μια φωτογραφία που παρουσιαζόταν ως πρόσφατη, διαψεύστηκε από το AFP.

Το Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021, περίπου 160.000 πολίτες -σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας- διαδήλωσαν ανά τη χώρα κατά της εισαγωγής του πιστοποιητικού υγείας, με ορισμένες συγκεντρώσεις να καταλήγουν σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ (COVID-19) ΕΜΒΟΛΙΑ