Ο εμβολιασμός παρέχει σημαντική προστασία από τη μόλυνση και τη μετάδοση του κορονοϊού
Η δήλωση ενός επικεφαλής ΜΕΘ ότι 40 πλήρως εμβολιασμένα άτομα βρίσκονταν στις ΜΕΘ της χώρας δημοσιεύθηκε σε γνωστές αντιεμβολιαστικές ιστοσελίδες, και κοινοποιήθηκε δεκάδες φορές μέσα σε λίγες ημέρες, υποστηρίζοντας το συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός δεν προσφέρει καμία προστασία από την Covid-19. Αυτό, ωστόσο, είναι παραπλανητικό. Η δήλωση ήταν μόνο ένα απόσπασμα 12 δευτερολέπτων, από μια εκτενέστερη τοποθέτηση, στην οποία ο γιατρός ξεκαθαρίζει ότι όλοι οι υπόλοιποι 308 ασθενείς στις ΜΕΘ, που νοσούν από Covid-19, ήταν μερικώς εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι. Επιπλέον, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει σημαντική προστασία από τη νόσο και μειώνει τη μετάδοση.
"ΑΥΤΟ, ΠΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΠΛΗΡΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ, ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΠΡΑΒΕΛΟ, ΣΤΙΣ Μ.Ε.Θ. ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ 40 ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ “οι εμβολιασμένοι έρχονται ΚΑΙ νοσούν ΚΑΙ μεταδίδουν”, ΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ;;», αναφέρει μια δημοσίευση του Νίκου Αντωνιάδη, ενός δικηγόρου που είναι γνωστός για τις θέσεις του υπέρ των αντιεμβολιαστών, στις 11 Οκτωβρίου 2021.
Η ανάρτηση περιέχει ένα βίντεο 12 δευτερολέπτων που δημοσιεύτηκε στο YouTube με τη δήλωση του επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκου Καπραβέλου. Το βίντεο χαρακτηρίζεται ως «12 δευτερόλεπτα φωτιά» από τον συντάκτη, ο οποίος διερωτάται γιατί οι αρχές «παρέχουν πλήρεις ελευθερίες στους πλήρως εμβολιασμένους», δεδομένου ότι μπορούν ακόμα να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό.
Στην ιστοσελίδα του Αντωνιάδη, η ανάρτηση συγκέντρωσε περίπου 6.000 προβολές σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με την δική της καταμέτρηση. Κοινοποιήθηκε δεκάδες φορές στο Facebook και σε ιστοσελίδες όπως το Μακελειό, σε ιστολόγια (παράδειγμα εδώ), καθώςκαι από τον Δημήτριο Ποντίκα, έναν κορυφαίο αντιεμβολιαστή, του οποίου τους αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς σχετικά με τις επιπτώσεις των εμβολίων κατά της Covid-19 έχουμε καταρρίψει στο παρελθόν.
Ωστόσο, στις αναρτήσεις δεν παρατίθεται ολόκληρη η φράση του γιατρού, ο οποίος διευκρινίζει ότι οι 40 πλήρως εμβολιασμένοι ασθενείς σε ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα προέρχονται από ένα σύνολο 348 ασθενών που νοσούν από Covid-19 και βρίσκονται σε ΜΕΘ. Ο Νίκος Καπραβέλος μιλάει συχνά δημόσια υπέρ του εμβολιασμού, και κατά τη διάρκεια της ίδιας εκπομπής ανέφερε ότι η πίεση που βιώνει στο νοσοκομείο όπου εργάζεται προέρχεται «από τους ανεμβολίαστους».
Επιπλέον, δεν είναι ακριβές πως οι πλήρως εμβολιασμένοι αρρωσταίνουν ή μεταδίδουν τον ιό το ίδιο με τους ανεμβολίαστους, όπως υπονοείται από τις αναρτήσεις.

Η αρχική δήλωση
Η πραγματική δήλωση έγινε από τον Νίκο Καπραβέλο, κατά τη διάρκεια πρωινής εκπομπής στο ΣΚΑΪ, στις 9 Οκτωβρίου 2021. Η εκπομπή δεν είναι δύσκολο να βρεθεί στο διαδίκτυο. Ορίστε το πλήρες βίντεο από την εμφάνισή του:
Όταν ερωτάται για την κατάσταση στις ΜΕΘ, ο Καπραβέλος αποκρίνεται (στο 2'10'') πως το νοσοκομείο του δέχεται πίεση, η οποία «προκαλείται από τους ανεμβολίαστους».
«Η εικόνα της πανδημίας άλλαξε όταν άρχισαν να νοσούν και εμβολιασμένοι. Σας πληροφορώ ότι από τα 348 άτομα στις ΜΕΘ, οι 40 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Έρχονται (σ.σ. εννοεί στις ΜΕΘ) και νοσούν και μεταδίδουν», αναφέρει αργότερα (στο 5'10'').
Εκφράζει την ανησυχία του για την πιθανότητα μετάδοσης του ιού λόγω των μεγάλων πληθών, που εκτιμάται πως θα συμμετάσχουν στην εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε, σε έναν τόσο σημαντικό εορτασμό, τι κίνηση των ανθρώπων θα υπάρχει», λέει.
Οι θέσεις του υποστηρίζονται και από την Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), η οποία είναι επίσης παρούσα στην εκπομπή, καιι εξηγεί πως οι εμβολιασμένοι τείνουν να αυξάνουν τις μετακινήσεις τους επειδή νιώθουν προστατευμένοι, λόγω του εμβολιασμού τους.
Η δήλωση του Καπραβέλου αναπαράγεται μερικώς και εκτός πλαισίου
Οι παραπλανητικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο παρουσιάζουν μόνο τη δήλωση του Καπράβελου, πως υπάρχουν «40 εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ». Μέσα από την παράλειψη της παραδοχής που κάνει ο ίδιος, πως δηλαδή οι υπόλοιποι από τους 348 ασθενείς στις ΜΕΘ που νοσούν από Covid-19 είναι μερικώς ή καθόλου εμβολιασμένοι, οι αναρτήσεις δεν δίνουν την πλήρη εικόνα.
Η πλήρης εικόνα συνεπάγεται πως μόνο το 11% περίπου από όσους εισήχθησαν στις ΜΕΘ ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, σε σύγκριση με το περίπου 88% που ήταν μερικώς ή και καθόλου εμβολιασμένοι. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από τα ημερήσια δελτία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που δείχνουν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ είναι σημαντικά λιγότεροι από τους ανεμβολίαστους.
Στις 9 Οκτωβρίου 2021, την ημέρα που έγινε η δήλωση του Καπραβέλου, ο ΕΟΔΥ κατέγραφε 287 (περίπου 87%) μερικώς ή μη εμβολιασμένους πολίτες στις ΜΕΘ και 44 (13%) πλήρως εμβολιασμένου, σε ένα σύνολο 331 ατόμων. Στο πιο πρόσφατο ημερήσιο δελτίο, στις 18 Οκτωβρίου 2021, ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως «μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 307 (88.47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11.53%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι».

Οι εμβολιασμένοι είναι καλύτερα προστατευμένοι
Στο βίντεο, ο Καπραβέλος αναφέρει πως «οι εμβολιασμένοι επίσης νοσούν και μεταδίδουν». Ωστόσο, δεν είναι ακριβές να εξάγεται το συμπέρασμα, από την δήλωση αυτή, πως οι πλήρως εμβολιασμένοι νοσούν ή μεταδίδουν το ίδιο με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.
Όπως σημειώναμε σε σχετική έρευνα τον Σεπτέμβριο του 2021, όλα τα εμβόλια, των οποίων η χρήση έχει προκριθεί στην Ελλάδα, προσφέρουν επαρκή ασφάλεια από την νόσηση του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19.
«Υπάρχουν αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια που εμποδίζουν τους ανθρώπους από το να νοσήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν από την Covid-19», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε αυτή τη σελίδα παροχής συμβουλών σχετικά. Και συμπληρώνει πως «τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19 παρέχουν υψηλό βαθμό προστασίας από το να αρρωστήσει κανείς σοβαρά και να πεθάνει από τη νόσο, αν και κανένα εμβόλιο δεν προστατεύει κατά 100%».
Παρότι είναι δυνατόν κάποιος που έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19 να μολυνθεί από τον ιό, σε ό,τι ονομάζεται "breakthrough cases", ο εμβολιασμός θα βοηθήσει και πάλι τον ασθενή να έχει ηπιότερα συμπτώματα, και θα μειώσει τις πιθανότητες νοσηλείας του.
Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σημειώνουν επίσης ότι ο εμβολιασμός παρέχει προστασία από τις σοβαρές επιπτώσεις της λοίμωξης.
«Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του ιού έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια, σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν μολυνθεί από τον ιό. Ακόμη και όταν τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα εμφανίζουν συμπτώματα, αυτά τείνουν να είναι λιγότερο σοβαρά σε σύγκριση με τα συμπτώματα που εμφανίζονται στα μη εμβολιασμένα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί», αναφέρεται.
Και, σύμφωνα με ένα γράφημα του CDC, «οι ανεμβολίαστοι είναι 17 φορές πιο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία σε σύγκριση με τους πλήρως εμβολιασμένους».

Καπραβέλος: Λίγοι οι θάνατοι πλήρως εμβολιασμένων
Ο πρώτος θάνατος πλήρως εμβολιασμένου ατόμου στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2021. Τότε, ο Νίκος Καπραβέλος είχε και πάλι αναφερθεί δημόσια υπέρ του εμβολιασμού, λέγοντας πως η πιθανότητα να πεθάνουν πλήρως εμβολιασμένα άτομα ήταν χαμηλή. Όπως είχε πει:
«Είναι το 0,007% . Στη χώρα μου, να σας δώσω να καταλάβετε με δύο λόγια, έχουμε 13.000 άοπλους θανάτους και έναν οπλισμένο θάνατο, με πλήρη εμβολιασμό».
Και, αναφερόμενος στα επιχειρήματα ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να προστατεύσει κάποιον από την Covid-19, πρόσθεσε:
«Είναι αδιανόητο, ούτε σαν ανέκδοτο μπορώ να το δεχτώ ότι αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί να θεωρεί ως επιχείρημα το "μα αφού κι ο εμβολιασμένος, δηλαδή ο οπλισμένος, μπορεί να πάθει ζημιά, εγώ δεν κάνω το εμβόλιο". Ίσα-ίσα που αυτό το γεγονός, που αποτελεί εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, μας κάνει να πιστεύουμε ακόμα περισσότερο, και να λέμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, διότι με τη μετάλλαξη Δέλτα το φθινόπωρο θα τα βρούμε πολύ σκούρα»
Στα 14 νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, περιοχή στην οποία ανήκει και το νοσοκομείο όπου εργάζεται ο Καπραβέλος, στις 14 Οκτωβρίου 2021 από τα 56 άτομα στις ΜΕΘ τα 51 (91%) ήταν ανεμβολίαστα και μόλις 5 εμβολιασμένα.
Στην ίδια περιοχή, μεταξύ 12 Σεπτεμβρίου - 10 Οκτωβρίου 2021, σημειώθηκαν συνολικά 209 θάνατοι. Από αυτούς οι 195 (93%) δεν είχαν εμβολιαστεί και μόλις 14 είχαν εμβολιαστεί, όπως βλέπουμε στην εικόνα που ακολουθεί.

Ο εμβολιασμός μειώνει τη μετάδοση του ιού
Σύμφωνα με μελέτες, είναι εσφαλμένο να υποστηρίζεται ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό όσο και τα ανεμβολίαστα. Σε μια πρόσφατη σχετική διάψευση του ισχυρισμού από το AFP στη Γερμανία, αναφέρεται μια έκθεση σχετικά με την πανδημία από το Ινστιτούτο Robert Koch, το οποίο έθεσε υπό εξέταση 16 μελέτες. Η έκθεση αναφέρει:
«Συνολικά, τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 μειώνει σημαντικά τη μετάδοση του ιού, και ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν διαδραματίζουν πλέον σημαντικό ρόλο σε σχέση με την επιδημιολογία της νόσου».
Εν ολίγοις, «ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μειώνεται σημαντικά». Η χαμηλή μετάδοση οφείλεται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες (για παράδειγμα εδώ ή εδώ ), τα εμβολιασμένα άτομα έχουν χαμηλότερο ιϊκό φορτίο και επομένως είναι λιγότερο μεταδοτικά.
Γράφοντας στο The Atlantic τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Αμερικανός γιατρός επειγόντων περιστατικών Craig Spencer σημείωνε ότι «οι εμβολιασμένοι δεν είναι εξίσου πιθανό να μεταδώσουν τον κορονοϊό με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί».
«Ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, οι μη εμβολιασμένοι είναι υπεύθυνοι για τη συντριπτική πλειοψηφία του ιού», λέει ο Spencer. Και προσφέρει δύο επιχειρήματα.
Πρώτον, τα εμβόλια παρέχουν την καλύτερη προστασία από τη μόλυνση. «Και αν κάποιος δεν έχει μολυνθεί, δεν μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό. Είναι πραγματικά τόσο απλό».
Δεύτερον, όταν ένα εμβολιασμένο άτομο μολυνθεί, μπορεί να είναι εξίσου μεταδοτικό με ένα μη εμβολιασμένο άτομο. «Αλλά είναι πιθανότατα μεταδοτικό για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με το ανεμβολίαστο άτομο και μπορεί να φέρει συνολικά λιγότερο μολυσματικό ιό», είπε.