
Η Ιταλία δεν μείωσε τον αριθμό των θανάτων από Covid-19 κατά 97%
- Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
- Δημοσιεύθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2021 στις 14:56
- 5 λεπτά ανάγνωσης
- Του/Της: Elias HUUHTANEN, AFP Φινλανδία
- Μετάφραση και προσαρμογή Σταύρος Μαλιχούδης
Πνευματικά δικαιώματα © AFP 2017-2025. Οποιαδήποτε εμπορική χρήση αυτού του περιεχομένου απαιτεί συνδρομή. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.
«Ιταλία: Το Ινστιτούτο Υγείας της χώρας μείωσε κατά 97% τον αριθμό των νεκρών από Covid-19», αναφέρει ο τίτλος ενός ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα pronews.gr στις 8 Νοεμβρίου 2021.
Σε 15 ώρες, το άρθρο είχε κοινοποιηθεί σχεδόν 400 φορές στο Facebook, και δεκάδες φορές στο Twitter (παραδείγματα εδώ, εδώ). Το άρθρο αναδημοσιεύθηκε επίσης από άλλες ιστοσελίδες (εδώ, εδώ), συγκεντρώνοντας περισσότερες από 50 ακόμη κοινοποιήσεις στο Facebook.
Το ρεπορτάζ παραπέμπει σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Il Tiempo, που εδρεύει στη Ρώμη, στις 21 Οκτωβρίου 2021, το οποίο αναφέρεται σε μία πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ISS) στις 19 Οκτωβρίου 2021.

Το άρθρο παρουσιάζει τον ισχυρισμό πως, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο, μόλις 2,9% των θανάτων από Covid-19 που είχαν καταγραφεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2020 θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν πράγματι ως θάνατοι που προκλήθηκαν από Covid-19. Ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει πως, επειδή οι υπόλοιποι θανόντες είχαν υποκείμενα νοσήματα ή ασθένειες, οι θάνατοί τους δεν προκλήθηκαν αποκλειστικά λόγω του κορονοϊού. Έτσι, αναφέρει πως από τους 130.468 θανάτους της έκθεσης που σχετίζονταν με την Covid-19, μόνο 3.783 θάνατοι προκλήθηκαν από τον ίδιο τον ιό.
Αλλά αυτή είναι μια λανθασμένη πρόσληψη της έκθεσης, είπαν στο AFP ειδικοί και οι ιατρικές αρχές της Ιταλίας.
Οι ιταλικές αρχές διαψεύδουν τον ισχυρισμό
«Αυτό είναι εντελώς λάθος», είπε στο AFP στις 2 Νοεμβρίου 2021 ο Pier David Malloni, υπεύθυνος τύπου του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, αναφορικά με τους ισχυρισμούς που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα.
Το Ινστιτούτο διέψευσε επίσης τους ισχυρισμούς σε σχετικό δελτίο τύπου στις 25 Οκτωβρίου 2021, επεξηγώντας πως η έκθεση είχε παρουσιαστεί λανθασμένα.
«Δεν αναφέρεται στην έκθεση πως μόνο 2.9% των θανάτων που αποδίδονταν στην Covid-19 οφείλονταν στον ιό», αναφέρει το δελτίο τύπου στα ιταλικά.
❌Non è vero che solo il 2,9% dei #decessi attribuiti al #Covid19 è dovuto al virus
— Istituto Superiore di Sanità (@istsupsan) October 25, 2021
➡️Leggi le precisazioni sulle principali #fakenews relative all'ultimo Report decessi https://t.co/7mIa5kmDf3pic.twitter.com/zaMWtY5dUy
«Το ποσοστό του 2,9%, το οποίο αναφέρεται και σε προηγούμενες εκδοχές, αφορά το ποσοστό των ασθενών που πέθαναν όντες θετικοί στον SARS-CoV-2 και στους οποίους δεν είχαν διαγνωστεί άλλες παθολογίες πριν την μόλυνσή τους», αναφέρει η δήλωση του Ινστιτούτου.
Το άρθρο της Il Tiempo λανθασμένα ισχυρίστηκε ότι μόνο οι θάνατοι ασθενών που δεν είχαν κανένα άλλο υποκείμενο νόσημα θα έπρεπε να λογίζονται ως θάνατοι που οφείλονταν στην Covid-19.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, οι θάνατοι όσων έπασχαν και από άλλα νοσήματα θα πρέπει να προσμετρούνται εξίσου στους θανάτους από Covid-19.
«Η ύπαρξη μιας ή περισσότερων συννοσηροτήτων αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την Covid-19, αλλά ακόμη και αν ένας ασθενής έχει δύο ή περισσότερες προηγούμενες ασθένειες, για παράδειγμα υπέρταση, διαβήτη ή παχυσαρκία, ο ιός είναι αυτός που ευθύνεται για το θάνατο», εξήγησε ο Malloni.
Ο Timo Strandberg, καθηγητής Γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, δήλωσε στο AFP ότι είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ της υποκείμενης αιτίας θανάτου και της άμεσης αιτίας θανάτου, κατά τον υπολογισμό του αριθμού των νεκρών του Covid-19.
«Η Covid-19 θα είναι η βασική αιτία θανάτου εάν δεν υπάρχουν άλλες ασθένειες. Αλλά, αν υπάρχουν άλλες ασθένειες, τότε, φυσικά, μπορεί να είναι η άμεση αιτία θανάτου», δήλωσε ο Strandberg στο AFP στις 29 Οκτωβρίου 2021.
Οι ιταλικές υγειονομικές αρχές σημείωσαν ότι οι επιπλοκές που προκλήθηκαν από την Covid-19 αποτελούσαν την άμεση αιτία θανάτου στις περισσότερες περιπτώσεις.
«Οι κοινές εκθέσεις ISTAT-ISS, που συντάχθηκαν με βάση τα πιστοποιητικά θανάτου, δείχνουν ότι η Covid-19 είναι η αιτία που ευθύνεται άμεσα για το 89% των θανάτων ατόμων που ήταν θετικά στο τεστ SARS-CoV-2», αναφέρει το δελτίο τύπου.
Ο συντάκτης του άρθρου της Il Tiempo ισχυρίζεται επίσης ότι οι άνθρωποι με τρεις ή περισσότερες ασθένειες θα είχαν αναπόφευκτα πεθάνει, ανεξάρτητα από την πανδημία Covid-19.
Ωστόσο, ο Strandberg επισημαίνει ότι η Covid-19 σκοτώνει επίσης και ασθενείς ηλικίας 50-60 ετών, που θα μπορούσαν να έχουν δεκαετίες ζωής ακόμη.
«Παρόλο που είναι πιθανό να έπασχαν από άλλα νοσήματα, πάσχοντας από αυτά τα νοσήματα θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν ζήσει άλλα 10-20 χρόνια».
Οι χρόνιες παθήσεις είναι συχνές στους Ιταλούς ηλικιωμένους. Σύμφωνα με έκθεση του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (ISTAT), περίπου το 85% του ιταλικού πληθυσμού άνω των 65 ετών πάσχει από τουλάχιστον μία χρόνια πάθηση και το 52% από τρεις ή περισσότερες.
Ομοίως στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία ημερήσια έκθεση του Ελληνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, στις 8 Νοεμβρίου 2021, το 95,3% των 16.361 ανθρώπων που πέθαναν λόγω Covid-19 είχαν υποκείμενο νόσημα και/ή ηλικία άνω των 70 ετών.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναγνώρισε ήδη από τον Μάρτιο του 2020 την ανάγκη για «έγκαιρη αναγνώριση των υποκείμενων καταστάσεων ή νοσημάτων, που προκαλούν συννοσηρότητα στους ασθενείς, ώστε να εξατομικεύεται η διαχείριση του ασθενή σε κρίσιμη κατάσταση, και να γίνεται εκτίμηση της πρόγνωσης», ενώ η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία προτείνει στα άτομα που είναι ηλικιωμένα ή έχουν συννοσηρότητες να αποφεύγουν την επίσκεψη στο φαρμακείο, για την καλύτερη προστασία τους.
Ο ισχυρισμός ότι η Ιταλία διόρθωσε τον αριθμό των νεκρών λόγω της Covid-19 είναι ψευδής. Στην έκθεση της 5ης Οκτωβρίου 2021 αναφέρονται 130.468 θάνατοι ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στο Covid-19 στην Ιταλία από την έναρξη της πανδημίας.
Από τον Μάρτιο του 2020, η Ιταλία έχει καταγράψει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά υπερβάλλουσας θνησιμότητας στον κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι θάνατοι λόγω Covid-19 θα μπορούσαν να είναι ακόμη υψηλότεροι.

Τον Ιούλιο, το AFP διέψευσε έναν παρόμοιο ισχυρισμό αναφορικά με τα στοιχεία σχετικά με την Covid-19 στην Πορτογαλία, καθώς αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα ισχυρίζονταν λανθασμένα πως ένα πορτογαλικό δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι, αντί για 17.000, μόλις 152 άνθρωποι είχαν πεθάνει από Covid-19 στη χώρα.
Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;
Επικοινωνήστε μαζί μας