Η γυναίκα του Anthony Fauci δεν είναι διευθύντρια του αμερικανικού FDA

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Δημοσιεύσεις στο Facebook, που κοινοποιήθηκαν πάνω από 100 φορές την τελευταία εβδομάδα, ισχυρίζονται ότι η σύζυγος του κορυφαίου συμβούλου των ΗΠΑ για την Covid-19, Anthony Fauci, είναι η εν ενεργεία επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, υπονοώντας τη συμβολή της στην έγκριση των εμβολίων Covid-19. Οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς: η Christine Grady είναι επικεφαλής της βιοηθικής στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, τα οποία δεν είναι αρμόδια για την έγκριση εμβολίων στις ΗΠΑ.

«Αυτή είναι η Christine Grady. Είναι η επικεφαλής της "NIH Bio Ethics". Είναι η εταιρεία που εγκρίνει τα φάρμακα για το FDA. Αυτός είναι ο σύζυγός της...», αναφέρει το κείμενο μιας εικόνας που έχει δημοσιευθεί από αρκετούς χρήστες στο Facebook (παραδείγματα εδώ, εδώ, εδώ, εδώ).

Η εικόνα κοινοποιήθηκε περισσότερες από 100 φορές την περασμένη εβδομάδα. Ο ισχυρισμός έχει επίσης εμφανιστεί σε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα στα αγγλικά (παραδείγματα εδώ, εδώ και εδώ). Εμφανίζεται να προέρχεται από αυτό το βίντεο στο Tik Tok, από τον Σεπτέμβριο του 2021, το οποίο έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 59,000 likes.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς.

Μία από τις παραπλανητικές αναρτήσεις στο Facebook, λήψη εικόνας στις 13 Δεκεμβρίου 2021

Η Grady δεν είναι διευθύντρια του FDA

Μια αντίστροφη αναζήτηση της φωτογραφίας στο διαδίκτυο, που φέρνει ως αποτέλεσμα άρθρα στα οποία η φωτογραφία είχε δημοσιευτεί νωρίτερα (παραδείγματα εδώ, εδώ), δείχνει ότι τα δύο πρόσωπα που απεικονίζονται σε αυτήν είναι ο Anthony Fauci και η Christine Grady.

Ο Anthony Fauci είναι ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Joe Biden για την πανδημία, και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων στις ΗΠΑ, και παντρεμένος με την Christine Grady. Το ζευγάρι έχει τρία παιδιά.

Ωστόσο, η Grady δεν είναι επικεφαλής του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αλλά μία ανώτερη ερευνήτρια, που επί του παρόντος υπηρετεί ως επικεφαλής του Τμήματος Βιοηθικής στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH).

Στην ιστοσελίδα του, το Τμήμα Βιοηθικής δηλώνει ότι «είναι ένα κέντρο έρευνας, κατάρτισης και παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με βιοηθικά ζητήματα». Η έγκριση φαρμάκων δεν αναφέρεται πουθενά μεταξύ των δραστηριοτήτων του.

Το βιογραφικό της Christine Grady στην ιστοσελίδα του NIH, λήψη εικόνας στις 13 Δεκεμβρίου 2021

«Η Grady δεν σχετίζεται με τις διαδικασίες του FDA»

Κατά τη στιγμή της συγγραφήςτου παρόντος ρεπορτάζ (Δεκέμβριος 2021), διευθύντρια του FDA είναι η Janet Woodcock, η οποία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του FDA, βρίσκεται στη θέση από τον Ιανουάριο του 2021.

Το FDA, που είναι υπεύθυνο για την έγκριση των εμβολίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε στο Associated Press (AP) τον Μάιο του 2021 ότι η Grady δεν είχε καμία ανάμειξη στην Άδεια Έκτακτης Χρήσης (EUA) που διατέθηκε για τα εμβόλια κατά της Covid-19.

«Η Δρ. Grady δεν εγκρίνει τη διεξαγωγή οποιουδήποτε ερευνητικού πρωτοκόλλου και δεν έχει καμία συμβολή στη διαδικασία του FDA για την έκδοση των EUA», δήλωσε ο FDA.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του FDA, το Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας Βιολογικών Προϊόντων (CBER) του FDA είναι αρμόδιο για την έγκριση υποψήφιων εμβολίων για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες και διευθύνεται από τον Peter Marks.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας, ο Fauci έχει στοχοποιηθεί από κύματα παραπληροφόρησης εις βάρος του.

Μετάφραση και προσαρμογή
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ (COVID-19) ΕΜΒΟΛΙΑ