Ένα παιδί λαμβάνει μια δόση του εμβολίου Covid-19 της Pfizer/BioNTech στο Στρασβούργο της Γαλλίας, στις 22 Δεκεμβρίου 2021. ( AFP / Sebastien Bozon)

Ανακριβείς ισχυρισμοί από Αμερικανό ερευνητή πως τα εμβόλια Covid-19 είναι επιβλαβή για τα παιδιά

©AFP 2017-2022 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε πάνω από 1.100 φορές στα ελληνικά κοινωνικά δίκτυα μέσα σε δέκα ημέρες, ο Αμερικανός ερευνητής Robert Malone διατυπώνει μια σειρά από ισχυρισμούς σχετικά με τα εμβόλια mRNA κατά της Covid-19, μεταξύ των οποίων το ότι μπορούν να βλάψουν τα παιδιά και ότι δεν έχουν ελεγχθεί επαρκώς. Ωστόσο, ειδικοί δήλωσαν στο AFP ότι οι ισχυρισμοί του Malone είναι αβάσιμοι ή ανακριβείς, και ένας γιατρός από κορυφαίο αμερικανικό παιδιατρικό νοσοκομείο χαρακτήρισε το βίντεο «επικίνδυνα και κατάφωρα ανακριβές».

«Dr. Robert Malone: Πριν κάνετε την ένεση στο παιδί σας! Όλοι οι γονείς πρέπει να το ακούσουν αυτό!!», είναι ο τίτλος ενός βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα φιλοξενίας βίντεο Rumble, στις 16 Δεκεμβρίου 2021. Έκτοτε, το συγκεκριμένο βίντεο έχει προβληθεί περισσότερες από 13.300 φορές και έχει κοινοποιηθεί τουλάχιστον 845 φορές στο Facebook.

Παρόμοιες αναρτήσεις (παραδείγματα εδώ, εδώ) έχουν συγκεντρώσει δεκάδες περισσότερες κοινοποιήσεις, όπως επίσης και παρουσιάσεις των ισχυρισμών του βίντεο σε κειμενική μορφή, που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο (παραδείγματα εδώ, εδώ, εδώ, εδώ). Το βίντεο έχει κοινοποιηθεί σε διάφορες γλώσσες, μεταξύ άλλων στα αγγλικά (εδώ, εδώ), στα γαλλικά (εδώ, εδώ), στα ισπανικά (εδώ) και στα πορτογαλικά (εδώ).

Ο Malone καλεί τους γονείς να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά του Covid-19, καθώς αυτό, όπως λέει, θα ήταν «μη αναστρέψιμο και δυνητικά μόνιμα επιβλαβές». Προβαίνει επίσης σε διάφορους ισχυρισμούς σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ωστόσο, ειδικοί δήλωσαν στο AFP ότι οι ισχυρισμοί είναι «ανακριβείς», και ένας γιατρός από κορυφαίο παιδιατρικό νοσοκομείο χαρακτήρισε το βίντεο «επικίνδυνα και κατάφωρα ανακριβές».

Οι παραπλανητικοί ισχυρισμοί εμφανίστηκαν, καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να εμβολιάζουν παιδιά ηλικίας πέντε έως 11 ετών στις 15 Δεκεμβρίου 2021. Η Ελλάδα έλαβε τα πρώτα εμβόλια για παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω στις 13 Δεκεμβρίου 2021.

Το βίντεο που αναρτήθηκε στο Rumble, λήψη εικόνας στις 24 Δεκεμβρίου 2021

Ο Malone παρουσιάζει τον εαυτό του ως «τον αρχικό εφευρέτη της τεχνολογίας εμβολιασμού με mRNA». Ωστόσο, στην πραγματικότητα πολλοί άλλοι επιστήμονες έχουν συμμετάσχει στην ερευνητική διαδικασία εδώ και δεκαετίες, αν και ο Malone συνέβαλε στην έρευνα τη δεκαετία του 1980.

Τα εμβόλια με αγγελιοφόρο ριβονουκλεϊκό οξύ (mRNA) λειτουργούν εισάγοντας στο σώμα ένα «σχέδιο» ενός επιβλαβούς τμήματος της πρωτεΐνης αιχμής του κορονοϊού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανοσολογική απόκριση χωρίς να εκθέσει τον οργανισμό στον πραγματικό ιό. Τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και Moderna κατά του Covid-19 χορηγούνται με αυτόν τον τρόπο.

Όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενο ενημερωτικό δελτίο, τα παραδοσιακά εμβόλια εισάγουν ένα μέρος του πραγματικού ιού στον οργανισμό, αν και σε εξασθενημένη ή απενεργοποιημένη μορφή, προκειμένου να ωθήσουν τον οργανισμό να δημιουργήσει αντισώματα. Αυτό δεν συμβαίνει με τα εμβόλια mRNA.

Θα εξετάσουμε τους κύριους ισχυρισμούς που διατυπώνει ο Malone σχετικά με τα εμβόλια mRNA Covid-19 στο βίντεο.

Οι ισχυρισμοί στα αγγλικά, τα γαλλικά, και τα ισπανικά. Κολάζ από το AFP, στις 24 Δεκεμβρίου 2021

Οι πρωτεΐνες αιχμής από τα εμβόλια mRNA Covid-19 είναι τοξικές: ΔΙΧΩΣ ΒΑΣΗ

Ο Malone ισχυρίζεται ότι οι πρωτεΐνες αιχμής (ακίδα) στο εμβόλιο mRNA είναι τοξικές και επικίνδυνες για τα παιδιά. «Ένα ιικό γονίδιο θα εγχυθεί... Αυτό το γονίδιο αναγκάζει το σώμα του παιδιού σας να παράγει τοξικές πρωτεΐνες αιχμής. Αυτές οι πρωτεΐνες συχνά προκαλούν μόνιμες βλάβες σε κρίσιμα όργανα των παιδιών», λέει.

«Αυτό είναι ψευδές», δήλωσε ο Paul Offit, ιατρός λοιμωξιολόγος και διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης Εμβολίων στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας. «Δεν υπάρχουν αποδείξεις, ούτε σε πειραματόζωα ούτε σε ανθρώπους», είπε.

Η συνεργάτης της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, Deborah Greenhouse, συμφώνησε. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη ότι οι πρωτεΐνες αιχμής που παράγονται ως απόκριση στο εμβόλιο Covid-19 είναι τοξικές», δήλωσε η ίδια.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι οι πρωτεΐνες αιχμής που παράγονται από τα εμβόλια Covid-19 mRNA είναι τοξικές με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε η Alexandra Yonts, παιδιατρική λοιμωξιολόγος στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων στην Ουάσινγκτον.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον εμβολιαστεί με εμβόλια mRNA Covid-19 και η αυστηρή παρακολούθηση της ασφάλειας, και η συλλογή δεδομένων «δεν δείχνουν καμία ένδειξη τοξικότητας σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε η ίδια.

Το γράφημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) που ακολουθεί, αποτελεί τμήμα μιας ενημερωτικής ενότητας σχετικά με τα εμβόλια mRNA και αναφέρει ότι αυτή πρωτεΐνη S (ακίδα) δεν μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

Το γράφημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Η Greenhouse εξηγεί ότι «η πρωτεΐνη ακίδα είναι ένας χρήσιμος στόχος για το εμβόλιο, επειδή είναι διαφορετική από άλλες πρωτεΐνες που μπορούν να παράγουν οι άνθρωποι. Έτσι, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι σε θέση να την αναγνωρίσει ως ξένη και να οργανώσει ανοσολογική απόκριση εναντίον της. Δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η πρωτεΐνη ακίδα παραμένει στο σώμα περισσότερο από άλλες τυπικές πρωτεΐνες, και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προκαλεί σημαντική βλάβη».

Η πρωτεΐνη ακίδα βλάπτει τα όργανα των παιδιών, το αναπαραγωγικό τους σύστημα: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Ο Malone ισχυρίζεται επίσης ότι η πρωτεΐνη ακίδα προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στον «εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα των παιδιών, την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία τους, συμπεριλαμβανομένων των θρόμβων αίματος, το αναπαραγωγικό τους σύστημα και, το σημαντικότερο, αυτό το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει θεμελιώδεις αλλαγές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα».

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι η πρωτεΐνη ακίδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα ζωτικά όργανα των παιδιών», δήλωσε η Greenhouse.

Και το ίδιο το νόημα του εμβολιασμού είναι να προκαλέσει αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, δήλωσε ο Yonts. «Αυτός είναι κυριολεκτικά ο στόχος του εμβολιασμού». Το εμβόλιο «παρέχει στο ανοσοποιητικό σύστημα έναν στόχο για την ανάπτυξη ανοσολογικής μνήμης έναντι της πρωτεΐνης ακίδας, για την προστασία των ανθρώπων από την ασθένεια», είπε.

Σπάνιες σοβαρές παρενέργειες έχουν αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με mRNA Covid-19, μεταξύ άλλων από νεότερους άνδρες που εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς ή γύρω από αυτήν).

Αλλά οι Yonts και Offit εξήγησαν ότι οι περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ήταν προσωρινές και όχι μόνιμες, όπως ισχυρίζεται ο Malone. «Η μυοκαρδίτιδα είναι σαφώς συνέπεια του εμβολίου mRNA. Είναι σπάνια, αλλά είναι πραγματική», δήλωσε ο Offit. Όμως πρόκειται για μια συνθήκη που είναι «βραχύβια, παροδική και αυτοεξυπηρετούμενη».

Τόσο ο Offit όσο και ο Yonts επεσήμαναν ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι οι σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας δεν είναι άμεση συνέπεια της ίδιας της πρωτεΐνης ακίδας, όπως λέει ο Malone. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν για αυτές τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, αλλά είναι πιο πιθανό να συνδέονται με την έμφυτη ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού και όχι με τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη ακίδα της ένεσης Covid-19, δήλωσε ο Yonts.

Πρόσθεσε ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι η μόλυνση Covid-19 θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει τα προβλήματα που απαρίθμησε ο Malone, αλλά αυτό δεν ισχύει και για τα εμβόλια mRNA.

Παρόμοιοι ισχυρισμοί, ότι τα εμβόλια mRNA θα μπορούσαν να βλάψουν το αναπαραγωγικό σύστημα προκαλώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί σε μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην ανάπτυξη του πλακούντα, απορρίφθηκαν από τους επιστήμονες, οι οποίοι περιέγραψαν τέτοιες ανησυχίες ως «πολύ αδύναμες» σε αυτό το άρθρο του AFP, που δημοσιεύθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου 2020.

«Εξ όσων γνωρίζω, τα εμβόλια RNA που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο δεν έδειξαν ποτέ οποιαδήποτε βλάβη στον εγκέφαλο ή στην αναπαραγωγή», δήλωσε ο Γάλλος ανοσολόγος και ερευνητής Frédéric Altare στο AFP στις 20 Δεκεμβρίου 2021.

Αυτό ισχύει και για το αναπαραγωγικό σύστημα των ανδρών. «Το εμβόλιο RNA παραμένει τοπικά, δεν θα περιπλανηθεί παντού στους όρχεις σας, οι οποίοι είναι ένα ανοσολογικό καταφύγιο. Και δεν έχουμε εμβολιάσει ποτέ κανέναν στους όρχεις..», ανέφερε τον Μάρτιο του 2021 ο Γάλλος καθηγητής Jean -Daniel Lelièvre στο AFP.

Μια μελέτη σε ζώα, στην οποία το εμβόλιο της Pfizer χορηγήθηκε πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης, δεν διαπίστωσε ανεπιθύμητες ενέργειες που να σχετίζονται με το εμβόλιο στη γονιμότητα και την ανάπτυξη του εμβρύου, εξηγεί ο κατασκευαστής στην ιστοσελίδα του.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2021 στο New England Journal Of Medicine σε 35.691 εμβολιασμένες έγκυες γυναίκες «δεν έδειξε ιδιαίτερο κίνδυνο» για την υγεία τους. Το AFP έχει επίσης επαληθεύσει παρόμοιους ισχυρισμούς εδώ.

Αυτή η νέα τεχνολογία δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς: ΔΙΧΩΣ ΒΑΣΗ

Τα εμβόλια κατά της Covid-19, που έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη, έχουν ακολουθήσει τα βήματα που απαιτούνται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) πριν διατεθούν στην αγορά. Αυτά περιλαμβάνουν τη δοκιμή τους σε περιορισμένο αριθμό ατόμων και, στη συνέχεια, σε μεγαλύτερο δείγμα.

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών φάσης 3, οι οποίες πραγματοποιούνται σε χιλιάδες εθελοντές, έχουν κοινοποιηθεί (για παράδειγμα εδώ για τη Moderna και εδώ για την Pfizer τον Δεκέμβριο του 2020), αλλά μπορούν να επικαιροποιηθούν και να ολοκληρωθούν αργότερα, όταν λήξει η άδεια κυκλοφορίας.

Όπως έχει αναφέρει το AFP (παραδείγματα εδώ, εδώ), η διαδικασία αξιολόγησης των εμβολίων Covid-19 έχει επιταχυνθεί λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας. Ωστόσο, αυτό δεν έχει συμβεί εις βάρος της ασφάλειας ή της αποτελεσματικότητάς τους, αλλά με την σύσταση μιας ειδικής ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων και την εισαγωγή διαδικασιών ταχείας εξέτασης για την αξιολόγηση των υψηλής ποιότητας αιτήσεων των εταιρειών στον συντομότερο δυνατό χρόνο από τον ΕΜΑ, διασφαλίζοντας παράλληλα αξιόπιστα επιστημονικά πρότυπα.

Ο EMA τονίζει επίσης ότι τα εμβόλια κατά του Covid-19 μπορούν να λάβουν έγκριση χρήσης στην Ευρώπη, μόνο εάν «πληρούν όλες τις απαιτήσεις ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που ορίζονται στη φαρμακευτική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο ισχυρισμός του Malone ότι χρειάζονται «τουλάχιστον 5 χρόνια» για να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι του mRNA, και ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες των νεότερων φαρμάκων εμφανίζονται συχνά χρόνια αργότερα, έχει επίσης απορριφθεί από τους επιστήμονες. Για παράδειγμα, η Ακαδημία Ιατρικής της Γαλλίας ανέφερε σε δήλωσή της στις 4 Αυγούστου 2021 ότι «οι επιστήμονες και οι κατασκευαστές αναπτύσσουν και βελτιώνουν την τεχνολογία της πλατφόρμας αγγελιοφόρου RNA για περισσότερα από τριάντα χρόνια».

«Τα εμβόλια αυτά είναι εξαιρετικά ασφαλή - αποτέλεσαν αντικείμενο φαρμακευτικής ανάπτυξης και κλινικών δοκιμών που διεξήχθησαν σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές για την εμπορία τους, και στη συνέχεια επικυρώθηκαν σε διαδικασίες έκτακτης ανάγκης ενόψει της πανδημίας από τις υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ», αναφέρεται.

Παρότι η τεχνολογία των εμβολίων mRNA χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην κρίση του Covid-19, η τεχνολογία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, όπως δείχνει αυτό το άρθρο των Καναδικών Ινστιτούτων Ερευνών Υγείας από τον Οκτώβριο του 2021.

Η τεχνολογία mRNA, σε συνδυασμό με την πλήρη επιτάχυνση της έρευνας, της βιομηχανικής παραγωγής και των διαδικασιών αξιολόγησης, επέτρεψε την ανάπτυξη και τη διάθεση εμβολίων κατά της Covid-19 σε λιγότερο από ένα έτος, ενώ συνήθως χρειάζονται κατά μέσο όρο δέκα χρόνια.

Λήψη εικόνας από την ιστοσελίδα του ΕΜΑ δείχνει την ταχεία διαδικασία ανάπτυξης των εμβολίων κατά της Covid-19

Σήμερα, τα εγκεκριμένα εμβόλια υπόκεινται, όπως κάθε νέο ιατρικό προϊόν, σε φάση φαρμακοεπαγρύπνησης για την παρακολούθηση των παρενεργειών. Η ασφάλεια των εμβολίων εξακολουθεί να παρακολουθείται στενά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σύμφωνα με το COVID-19 Vaccine Tracker του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων στις 22 Δεκεμβρίου 2021, 709 εκατομύρια δόσεις είχαν χορηγηθεί στην ΕΕ και 303 εκατομύρια άνθρωποι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι (67,8% του συνολικού πληθυσμού).

Ενώ ορισμένα πολύ σπάνια περιστατικά έχουν πράγματι συσχετιστεί με την AstraZeneca (θρόμβωση), τα εμβόλια mRNA (περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα) ή την Johnson & Johnson/Janssen (σύνδρομο Guillain-Barré), οι περισσότερες παρενέργειες είναι ήπιες, και αφορούν π.χ. πόνο στο σημείο της ένεσης ή πυρετό. Αυτές οι πιθανές παρενέργειες παραμένουν, επομένως, εξαιρετικά σπάνιες σε σχέση με τον αριθμό των δόσεων που χορηγούνται με ένεση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) κατέληξε στο συμπέρασμα, σε γνωμοδότηση της 9ης Ιουλίου 2021 (εδώ στα αγγλικά), ότι «τα οφέλη όλων των εγκεκριμένων εμβολίων Covid- 19 εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων τους, δεδομένου του κινδύνου της νόσου Covid- 19, των επιπλοκών που συνδέονται με αυτήν, καθώς και του γεγονότος ότι τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι μειώνουν τους θανάτους και τις νοσηλείες λόγω Covid».

«Το RNA του εμβολίου δεν παραμένει στο σώμα, αλλά διασπάται αμέσως μετά τον εμβολιασμό», εξηγεί ο ΕΜΑ. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την έρευνα του Eric Muraille, βιολόγου και ανοσολόγου στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. «Τα όργανα παράγουν ιικές πρωτεΐνες χάρη στο RNA των εμβολίων, αλλά το κάνουν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα: το RNA δεν είναι σταθερό και ο χρόνος παραμονής στα ζώα έχει υπολογιστεί σε 48 ώρες. Στη συνέχεια, το mRNA δεν υπάρχει πλέον στα κύτταρά μας», δήλωσε στο AFP στις 17 Φεβρουαρίου 2021.

Επομένως, τα αντισώματα δεν μπορούν να βρουν τις ιικές πρωτεΐνες για αρκετούς μήνες μετά τον εμβολιασμό σε κύτταρα ή όργανα.

«Δεν έχουμε κανένα παράδειγμα, στο οποίο οι παρενέργειες να μην είχαν αποκαλυφθεί εντός δύο μηνών, και αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το εμβόλιο εξαφανίζεται πολύ γρήγορα. Αυτό που μένει είναι η ενεργοποίηση της ανοσίας, τα αντισώματα κ.λπ. ... και σε αυτή την περίπτωση είναι όταν βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους μέσα στους δύο μήνες, που πρέπει να παρατηρηθούν τα φαινόμενα αυτοανοσίας: Guillain-Barré, ναρκοληψία κ.λπ.», δήλωσε στο AFP στις 21 Δεκεμβρίου 2021 ο Matthieu Molimard, επικεφαλής του τμήματος ιατρικής φαρμακολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπορντό στη Γαλλία.

Δεν υπάρχει κανένα όφελος από τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της Covid-19: ΨΕΥΔΕΣ

Ο Malone λέει: «Συνοψίζοντας, δεν υπάρχει κανένα όφελος για τα παιδιά σας ή την οικογένειά σας, από τον εμβολιασμό των παιδιών σας ενάντια στους μικρούς κινδύνους του ιού... Η ανάλυση κινδύνου-οφέλους δείχνει πως αυτό δεν ισχύει, με αυτό το εμβόλιο για τα παιδιά».

Και οι τρεις γιατροί με τους οποίους μίλησε το AFP απέρριψαν κατηγορηματικά αυτόν τον ισχυρισμό.

«Ο θεωρητικός κίνδυνος των εμβολίων Covid δεν αντισταθμίζει σε καμία περίπτωση το όφελος του εμβολίου», δήλωσε η Greenhouse.

«Πάνω από 1.000 παιδιά έχουν πλέον πεθάνει από τη μόλυνση με Covid-19. Δεκάδες χιλιάδες έχουν νοσηλευτεί. Ένας από τους ασθενείς μου νοσηλεύτηκε την περασμένη εβδομάδα με σημαντική ασθένεια από τη νόσο Covid-19», είπε, αναφερόμενη στην κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Έχει αποδειχθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για παιδιά ηλικίας πέντε ετών και άνω», δήλωσε η Greenhouse, προσθέτοντας: «Η αναλογία κινδύνου-οφέλους, με βάση τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής, ευνοεί σαφώς τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας πέντε έως 11 ετών».

Ο Yonts τόνισε επίσης ότι υπάρχει «απόλυτο όφελος από τον εμβολιασμό των παιδιών σας για την Covid-19».

Ενώ τα παιδιά γενικά προστατεύονται από τα ισχυρότερα συμπτώματα της νόσου, η Covid-19 μπορεί να πλήξει τα παιδιά και έχουν υπάρξει θάνατοι που σχετίζονται με την Covid-19, είπε.

«Παραπλανητικό και ειλικρινά επικίνδυνο»

Ο Οffit χαρακτήρισε το βίντεο του Malone ως «επικίνδυνα, κατάφωρα λανθασμένο».

Και πρόσθεσε: «Αν κάποιος πάρει στα σοβαρά αυτόν τον άνθρωπο, τότε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο είτε τον εαυτό του είτε τα παιδιά του». Η Greenhouse δήλωσε ότι βρήκε το βίντεο «παραπλανητικό και ειλικρινά επικίνδυνο» και «παραπληροφόρηση».

«Άνθρωποι χωρίς ιατρικό υπόβαθρο θα πιστέψουν τις δηλώσεις στο βίντεο, επειδή ο Malone εμφανίζεται ως «ειδικός» με γνώσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί γονείς θα αποφασίσουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους με βάση αυτή την παραπληροφόρηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό για εμάς να διαδώσουμε ευρέως πληροφορίες που βασίζονται σε στοιχεία και έχουν αποδειχθεί από μελέτες», δήλωσε η ίδια.

Ο Yonts δήλωσε ότι «η γενική άποψή του είναι ότι δεν υπάρχει καμία λογική πίσω από αυτό, και θεωρώ ανεύθυνο να βγάζει κάτι τέτοιο προς τα έξω χωρίς να υπάρχει κάτι που να στηρίζει τους ισχυρισμούς του».

Μετάφραση και προσαρμογή
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ (COVID-19) ΕΜΒΟΛΙΑ