US pharmaceutical giant Pfizer CEO Albert Bourla during a session at the World Economic Forum (WEF) in Davos on May 25, 2022. ( AFP / Fabrice COFFRINI)

Όχι, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer δεν είπε ότι η εταιρεία στοχεύει να μειώσει στο μισό τον παγκόσμιο πληθυσμό σε ομιλία του στο Νταβός

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Ψευδείς ισχυρισμοί που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα τέλη Μαΐου αναφέρουν ότι ένα βίντεο που καταγράφηκε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, δείχνει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα, να δηλώνει ότι η εταιρεία θέλει να μειώσει τον παγκόσμιο πληθυσμό κατά 50% το επόμενο έτος. Ωστόσο, το βίντεο με τον ψευδή ισχυρισμό έχει υποστεί επεξεργασία για να αποκοπεί μια φράση-κλειδί από τα αρχικά σχόλια του Μπουρλά στο Νταβός, αλλάζοντας έτσι εντελώς το νόημα. Στα αρχικά του σχόλια χωρίς περικοπές, ο Bourla δηλώνει ότι στόχος της Pfizer είναι να μειώσει κατά 50% τον αριθμό των ανθρώπων στον κόσμο που δεν μπορούν να πληρώσουν τα φάρμακα της εταιρείας, μέχρι το 2023.

Το επεξεργασμένο βίντεο αναρτήθηκε στο Facebook στις 28 Μαΐου. Ο χρήστης γράφει στην περιγραφή: «Ο Μπουρλάς μας λέει το όνειρο και τον στόχο του: ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΚΑΤΑ 50%».

Στο απόσπασμα των 38 δευτερολέπτων, ο Μπουρλά δηλώνει: «Νομίζω ότι είναι πραγματικά η εκπλήρωση ενός ονείρου που είχαμε μαζί με την ηγετική μου ομάδα, όταν ξεκινήσαμε το '19 (2019). Την πρώτη εβδομάδα, τον Ιανουάριο του '19 (2019) στην Καλιφόρνια, συναντηθήκαμε για να θέσουμε τους στόχους για τα επόμενα πέντε χρόνια. Και ένας από αυτούς ήταν ότι μέχρι το 2023 θα μειώναμε τον αριθμό των ανθρώπων στον κόσμο κατά 50%. Νομίζω ότι σήμερα αυτό το όνειρο γίνεται πραγματικότητα».

Στιγμιότυπο της ψευδούς ανάρτησης στο Facebook. Λήφθηκε στις 30/05/2022

Το ίδιο βίντεο κοινοποιήθηκε επίσης στο Facebook εδώ. Συνολικά, οι αναρτήσεις στο Facebook κοινοποιήθηκαν περισσότερες από 400 φορές και προβλήθηκαν περισσότερες από 5.000 φορές.

Παρόμοιες αναρτήσεις έχουν δημοσιευτεί στα αγγλικά εδώ και εδώ, καθώς και στο Twitter εδώ.

Το επεξεργασμένο βίντεο διαστρεβλώνει τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer

Το βίντεο του ισχυρισμού είναι απόσπασμα από πλάνα μιας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) φέτος, στην οποία ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer συνομιλεί με τον ιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο του WEF Κλάους Σουάμπ μπροστά σε κοινό.

Το βίντεο της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαΐου 2022, μπορείτε να το δείτε στον ιστότοπο του WEF εδώ και στο επίσημο κανάλι του στο YouTube εδώ. Τα βίντεο της συνομιλίας τους διαρκούν λίγο περισσότερο από 33 λεπτά.

Τα πλάνα από την πλήρη συνομιλία τους δείχνουν τον Σουάμπ να ζητά από τον Μπουρλά να πει στο ακροατήριο περισσότερα για μια ανακοίνωση που είχε κάνει νωρίτερα εκείνη την ημέρα. Σε αυτό το σημείο, ο Μπουρλά μιλά για το πώς η Pfizer θα πουλά τα φάρμακά της στις φτωχότερες χώρες του κόσμου σε τιμή κόστους. Το AFP αναφέρθηκε στην ανακοίνωση εδώ.

Στο πλαίσιο της απάντησής του στον Σουάμπ, ο Μπουρλά λέει: «Νομίζω ότι είναι πραγματικά η εκπλήρωση ενός ονείρου που είχαμε μαζί με την ηγετική μου ομάδα, όταν ξεκινήσαμε το '19 (2019). Την πρώτη εβδομάδα, τον Ιανουάριο του '19 (2019) στην Καλιφόρνια, συναντηθήκαμε για να θέσουμε τους στόχους για τα επόμενα πέντε χρόνια. Και ένας από αυτούς ήταν ότι μέχρι το 2023 θα μειώναμε κατά 50% τον αριθμό των ανθρώπων στον κόσμο που δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά μας. Νομίζω ότι σήμερα αυτό το όνειρο γίνεται πραγματικότητα».

Το τμήμα που επισημαίνεται με πλάγια γράμματα από το AFP έχει αφαιρεθεί στο επεξεργασμένο βίντεο που παρουσιάζεται στις αναρτήσεις με τον ψευδή ισχυρισμό.

Το πλήρες σχόλιο του Μπουρλά μπορείτε να το δείτε στο λεπτό 2:36-3:05 στο βίντεο της ιστοσελίδας του WEF και μεταξύ 2:33-3:02 στο βίντεο του YouTube.

Ένα λογότυπο με τις λέξεις «To The Lifeboats» εμφανίζεται στην κάτω αριστερή γωνία του βίντεο με τον ψευδή ισχυρισμό. Ένας λογαριασμός στο Twitter με το ίδιο όνομα ισχυρίστηκε ότι έκανε το κλιπ σε ένα tweet στις 27 Μαΐου. Ο λογαριασμός δημοσιεύει τακτικά περιεχόμενο κατά του εμβολιασμού.

Θεωρίες συνωμοσίας για το WEF και τη «Μεγάλη Επαναφορά»

Το WEF είναι ένα ίδρυμα με έδρα την Ελβετία που διοργανώνει ένα ετήσιο φόρουμ για πολιτικούς και οικονομικούς ηγέτες στο Νταβός. Το AFP έχει στο παρελθόν διαψεύσει στα γερμανικά, και αγγλικά , ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούν γύρω από το WEF και ιδιαίτερα γύρω από μια πρωτοβουλία που ονομάζεται «Η Μεγάλη Επαναφορά».

Η Μεγάλη Επαναφορά είναι ο τίτλος ενός βιβλίου που συνυπογράφουν ο Σουάμπ και ο πρώην διευθυντής του WEF Τιερί Μαλλερέ και εκδόθηκε το 2020. Περιγράφει επίσης μια οικονομική πρωτοβουλία του Φόρουμ για την αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομίας, μεταξύ άλλων με πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά μέσα, στον απόηχο της πανδημίας Covid-19.

Ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας υποστηρίζουν ότι ο Σουάμπ και η πρωτοβουλία της Μεγάλης Επαναφοράς αποτελούν μέρος ενός ενορχηστρωμένου σχεδίου από παγκόσμιους ηγέτες για να χρησιμοποιήσουν την πανδημία Covid-19 για να αυξήσουν τη δική τους εξουσία και να ελέγξουν τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Το ελληνικό Fact Check του AFP διέψευσε πρόσφατα τους ισχυρισμούς που συνδέουν τον Ισραηλινό ιστορικό Γιουβάλ Νόα Χαράρι με ψευδείς ισχυρισμούς γύρω από τη Μεγάλη Επαναφορά. Οι ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με τον Σουάμπ και τη Μεγάλη Επαναφορά διαψεύστηκαν επίσης από το AFP στη Νέα Ζηλανδία. Το BBC και η εφημερίδα Le Monde έχουν επίσης διαψεύσει ψευδείς ισχυρισμούς γύρω από την πρωτοβουλία.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επικριθεί για την προμήθεια εμβολίων

Λεπτομέρειες σχετικά με την ανακοίνωση της Pfizer ότι θα πωλεί τα πατενταρισμένα φάρμακά της χωρίς κέρδος στις φτωχότερες χώρες του κόσμου μπορείτε να δείτε στο δελτίο τύπου της εταιρείας.

Η Ρουάντα, η Γκάνα, το Μαλάουι, η Σενεγάλη και η Ουγκάντα είναι οι πρώτες χώρες που δεσμεύονται να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία με στόχο την επέκτασή της σε 45 χώρες, αναφέρει η εταιρεία.

Η Pfizer, όπως και άλλες εταιρείες που παράγουν το εμβόλιο Covid-19, έχει επικριθεί για την αποτυχία της να μοιραστεί την τεχνολογία ώστε χώρες εκτός Ευρώπης και ΗΠΑ να μπορούν να αναπτύξουν τη δική τους προμήθεια εμβολίων, όπως αναφέρει εδώ το Quartz Africa.

Ορισμένοι υποδέχθηκαν τη νέα ανακοίνωση με επιφύλαξη. Μιλώντας στο AFP, ο οικονομολόγος υγείας Farasat Bokhari διερωτήθηκε σε τι θα πρέπει να συμφωνήσουν οι χώρες προκειμένου να συνάψουν τη συμφωνία με την Pfizer και δήλωσε ότι θα ήθελε να γνωρίζει εάν οι συμφωνίες συνεπάγονται δεσμεύσεις για τον όγκο ή συμφωνίες αποκλεισμού που θα εμποδίσουν άλλες εταιρείες να φέρουν στην αγορά ισοδύναμα φάρμακα στο μέλλον.

Το AFP έχει στο παρελθόν καταρρίψει άλλους ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τον Μπουρλά, όπως ότι δεν έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19 και ότι έχει πει ότι το εμβόλιο προσφέρει περιορισμένη προστασία κατά της νόσου.

Μετάφραση και προσαρμογή
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ (COVID-19)